method of controlled imballancies
Pročitao sam malo na "aquaticplantcentral" o tome i tekst je strašan

...nažalost nije potkrepljeno nezakvim "znanstvenim dokazima", ali jako smisleno zvuči...
Malo sam poslije pročitao i debatu između Barra i Rubilara na tu temu na "drpez" i mogu ti reči da sam uživao čitajući...
- Ostaje mi upitan taj odnos Ca : Mg....
U Hidrokulturi, kao i u zemlji je taj odnos 4 : 1 u korist Kalcija (osim za neke posebne biljke)
-U mojim pokusima sa akvarijem, držeči se omjera 1:1 (Ca:Mg) , dovelo bi neizbježno do simptoma nedostatka Kalija u roku od 2-3 tjedna, tako da za sada tjedno dodajem 10 ppm Kalija.
Tih 10 ppm kalija je ubrzalo rast, odnosno potrošnju N i P, što mi nije bio cilj, jer sada moram dodavati 5-10 ppm N tjedno i 0.5 ppm Fosfora da bi pratilo.
Rubilar spominje odnos Ca : Mg 1 : 4 ... taj odnos u hidrokulturi u 99% slučaja dovodi do nedostatka Kalija ... pa šta u akvariju ne vrijede ista pravila kao u Hydro ???
-pa to je gnojivo u vodi, bez obzira bio to Hydro tank ili akvarij, i obe vrste gnojiva su kelirane na oko Ph 5-7, tako da sam jošuvijek u upitniku što se toga tiče.
...Evo, sad ću pokušati postepeno obrnut taj odnos Ca : Mg na 4 : 1 pa da provjerim još jednom...
...hahaha, kakav Hobby ... ja biljke, ili one mene...

ps.
reči češ: ko ti kriv kad ne koristiš EI

Pozdrav