Srpanj 27, 2025, 18:09:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Savjeti za poklonjene ribice  (Posjeta: 2127 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anida

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Savjeti za poklonjene ribice
« u: Prosinac 15, 2010, 19:00:33 poslijepodne »
Pozdrav,
dobila sam dvije male zlatne ribice na poklon u kugli prije par dana.
u kuglu moze stati oko 5 litara vode. Ja drzim 4 litre da bude veca povrsina vode radi razmjene kisika, jer je kugla pri vrhu uza - logicno. Ribice se velicine oko 2 cm ako ne racunam rep. Pregledala sam vrste  i mislim da su ove moje 'fantail' ili kako sam vidjela da neki zovu pajcolanke ili paunasice...ne znam dal je sve to isto.
Promijenim polovinu vode svaka dva dana.

Vec sam nesto citala po ovom forumu, i jasno mi je da je vode premalo, planiram veci akvarij, a tu sam jer imam par pitanja:

1. Proces cikliranja, dal se to odnosi samo na akvarije koji imaju filter, tj kod ovog mog akvarija se nije imalo sta isciklirat? Ili?
2. Ako sam u pravu za vrstu ribica, kolika temperatura im treba i koje varijacije podnose?
3. Kad nahranim ribice ujutro, i vidim da su kakile kasnije i vratim se kuci navecer, izgleda kao da su pojele i vlastiti izmet (nema ga) ?!? To mi se nikako ne cini normalno...jel to znaci da ih dovoljno ne hranim ili?
4. Da li bi filtar kojeg cu imati u novom akvariju rijesio ovaj prethodni problem otpada ili mi treba neka ribica cistac za to. I koja?
5. Cesto sam procitala tu frazu 'ribice su sretne'...Kako da prepoznam sretnu ribicu?  Ove moje plivaju malo po dnu, malo po sredini, pa onda odu na vrh i cujem kako gutaju ili pustaju baloncice...al nije da su non stop na povrsini, bas su podjednako posvuda...
6. Koliko dugo mi mogu ribice izdrzat u ovom akvariju, a da nema posljedica po njihovo zdravlje dugorocno, posto su jos male?
7. Koliko brzo raste ribica i koliko obicno ova riba naraste, ne mislim maksimum u prirodi, nego ovako kao ljubimac...
8. I sto je optimalan kolicina hrane? Ja imam one listice koji su raznih velicina od po 2-3 milimetra pa do 1 centimetra.

« Zadnja izmjena: Prosinac 15, 2010, 19:04:13 poslijepodne od anida »

Offline Daniman123

• Punopravni član
Odg: Savjeti za poklonjene ribice
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2010, 19:13:19 poslijepodne »
Nemam puno iskustva da odgovorim na sva pitanja...
Ali kugla aq nije nimalo dobar...
Moraš kupiti kockasti :)

Offline valu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2010, 19:13:28 poslijepodne »
1. Odnosi se na sve ali opet akvarij bez filtera nije akvarij, tako da kugla bas i ne moze biti nazvana kao akvarij.
2. Ja sam osobno imao fantail 5 god i nisam uopce imao grijac, no to je opet moje osobno iskustvno.
3. One ti ko bager sve to u usta uzmu pa pljunu i tako cijelo vrijeme, ne jedu svoj izmet.
4. Imas puno vrsta filtera, tako da ovisi o tipu. Kada se to sve razgradi mogu solidno posisati, a ono sto ostane izvadis crijevom.
5. Gle sretne sigurno nisu ako su u kugli, no ako uzmes pravi akvarij onda bi mogle biti. I zapamti nije samo bitan akvarij nego i velicina, ja sam nedavno poklonio svoje 4 zlatne jel su imale premali akvarij 55L. One trebaju puno prostora, no opet ovisno o vrsti...
6. Ne bi znao, sto prije to promijeni...
7. Ovisno koliko mijesta imaju, ako je manje akvarij manje ce i narasti ali bi bilo dobro dati najbolje uvijete. Mogu stvarno soldino narasti, ne zelim pisati u cm jel ti ne mogu precizno reci.
8. To vidis nakon vremena, skuzis. Ako imaju dugacak izmet to isto znaci da stalno zderu. Ako je normalan to znaci da je ok. Bolje podnoze podhranjenost nego ako ih zagusis s hranom...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2010, 20:03:05 poslijepodne »

1. proces cikliranja je vezan uz filter, materijal u njemu.
2. Imaš tako zvanu - hladnovodnu ribicu (zlatnu)- NETREBA GRIJAČ
3. Ne to ne znači da su gladne nego im je to prirodno - proždrljive su. NE SMIJE ih se puno hraniti jer im se ili zaštopaju crijeva ili se razbole...
4. zlatne ribice zbog svojih kakica i zbog još dosta stvari koje ću sada trenutno izostaviti - trebaju što veći filter i da je što jaći, tj da filtrira barem 10x više vode tijekom sat vremena nego što je u akvariju
5. ribice su ti za sada ok, ako prečesto budu na površini - nedostaje im kisika u vodi...
6. probaj što prije nabaviti barem 50 litara za početak ALI znaj - nakon godine dana pređi na minimum 100 litara...
7. ova jako brzo raste i treba prostora za plivanje, znam primjerke koji su i 30-40 cm zajedno sa repom......
8. zlatnim ribicama ne moraš posebno usitnjavati hranu a optimalna količina je ta koju ribice pojedu u roku pola minute. minutu...

PRIJEDLOG:
kontaktiraj Babyboom jer ima jako jako puno iskustva sa zlatnim hladnovodnim ribicama i pogledaj na forumu teme koje su vezane uz hladnovodnu akvaristiku i hladnovodne ribice.

također mi možeš i na pp pisati i pitati što te zanima...

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2010, 20:03:59 poslijepodne »
Pa namjeravam kupit cetvrtasti akvarij od 50tak lit.
Zanima me koliko brzo to moram napraviti, mogu li ove male ribice jos mjesec-dva izdrzat u ovoj kugli sa redovnom izmjenom vode?

A sto se tice jedenja izmeta, mislim da ga pojedu izmedju dva obroka, jer da ga ispljunu pa nasla bih to u nekoj formi po dnu. Jednostavno 7-8 onih malih smedjih crvica nestane -?

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #5 u: Prosinac 15, 2010, 20:15:58 poslijepodne »
Evo malo informacija o zlatnim ribicama - isprika zbog lošeg prijevoda na hrvatski.
Uglavnom - prati tekst prema dolje...
ima i o hranjenju i o potrebnoj litraži -

dok su male - preporuka je 40-50 litara, kad budu odrasli primjerci - oko 100 litara po JEDNOJ ribici...

ima i lijepo objašnjen dio zbog čega sve i čime sve zlatne ribice prljaju vodu...

http://translate.google.com/translate?hl=hr&langpair=en%7Chr&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Goldfish

Offline anida

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 15, 2010, 21:59:45 poslijepodne »
Imam jos jedno pitanje, kako mogu znati kojeg su roda ribice?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Prosinac 15, 2010, 22:04:21 poslijepodne »
cikliranje se odnosi na filter i podlogu, u biti na sve površine u akvariju, a površina filter materijala i podloge je vrlo velika, puno veća od površine stakla.  cikliranje je u biti vremensko razdoblje potrebno za razvoj bakterija koje razlažu amonijak i nitrate. one se hvataju za sve površine u akvariju ali ih vidjeti baš i ne volimo, osobito ne na staklu.  te se bakterije sporo razmnožavaju i potrebno je najmanje 2 tjedna da se razmnože u dovoljnom broju.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #9 u: Prosinac 15, 2010, 22:17:50 poslijepodne »
Citat:
Pa namjeravam kupit cetvrtasti akvarij od 50tak lit.
Zanima me koliko brzo to moram napraviti, mogu li ove male ribice jos mjesec-dva izdrzat u ovoj kugli sa redovnom izmjenom vode?
odmah veći akvarij!
5 litara je malo i za punoglavca a kamoli za zlatne.
Nisu skupa stakla, barem kojih 30ak litara  dok su malene pa štedit za veće...

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #10 u: Prosinac 15, 2010, 22:20:44 poslijepodne »
članak je super nego kako prepoznat mužjaka od ženke kod onih okruglih zlatnih riba