Ma sve to ok, ajd nije toliko strasno ocistio sam ga cijelog i natrag stavio. No ako mi je to ovako nerealno brzo naraslo u doslovno par dana, kako to da ga samo ljudi vade 2 do 3 puta kod cikliranja? Ciklira se onako 3 tj do 1 mj. Cini mi se da ovom brzinom rasta bi ga trebao cistiti svaki tijedan po 2 puta. Daj mi taj dio malo razjasni...
Ljudi kada izvade panj dobro ga očetkaju i ponovo malo prokuhaju pa na takav način (kuhanjem) poubijaju bakterije na i u panju tako da bakterijama iz akvarijske vode treba barem tjedan dana da se raznmože u kolonije a što je nama vidljivo kao "SLUZ".
Inače, postoji ubrzani način cikliranja sa ubacivanjem "Dobrih - živih" bakterija u filter materijal... Easy Life "AquaStart" ali to ćeš već naučiti vremenom posebice kada budeš morao liječiti cijeli akvarij od kojekakvih boleština...
Kada budeš kupovao ribe predlažem da ih kupiš u našem Slatkovodnom oglasniku ili direktno od uzgajivaća jer je tako manja vjerojatnost da ćeš kupiti bolesnu ribu. Također, preporučio bih ti da ribe od Pet shopova kupuješ samo u Aquaterri (Špansko) ili u Zoo Viliju ali svejedno dobro pogledaj akvarije i ako u nekome od njih vidiš neku ribu koja je sumljiva ( usporeno pliva pri površini ili je u kutu) ili ako vidiš da ribe imaju nekakve ranice ili točkice..., bježi od toga akvarija...