mrijeste se večinom prirodno, sami.
4-5 puta godišnje odvojim određenu ženku i mužjaka u 5 litreni i pustim ih same par dana.
(ženku friško nakon okota izdvojim, "odmorim je nekoliko dana i tek onda ubacim mužjaka, pa ih kasnije vratim u akvarij... zatim tu istu ženku kad je pred taj okot izvadim ponovno u navedeni 5 litreni... bude oko 30 malaca.)
tako sam radio godinama jer su ostale ribe jele mlade gupye... zadnjih DVA tjedna izdvojio sam ostale ribe u novi akvarij i u starom su ostali samo gupyi, ancić i coryi. Kako ancić i coryi ne trzaju na mlade gupye - evo ih u ta dva tjedna - cca 80 komada /jer ih nitko ne jede/ - a tri najstarije ženke samo što se ne okote... od ta tri okota očekujem ukupno oko 80 -100 novih mladih...

.
Sva sreća da znam par vrtića i škola u kojima imaju akvarije pa ih odnesem kad ih se previše okoti za postojeću litražu...
to bi ujedno bila moja preporuka svima koji imaju ili žele imati - živorotke - uvijek imajte i neki poznati vrtički ili školski akvarij da u njega donosite višak riba iz svojeg akvaća.

.