Srpanj 22, 2025, 17:07:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy kotilica  (Posjeta: 6919 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline valu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Guppy kotilica
« u: Studeni 28, 2010, 10:57:15 prijepodne »
Imam novi akvarij "WAVE POSEIDON 60" i zanima me na koji nacin da ja tu smijestim ili napravim kotilicu? Najrade bi kupio jednu jel nisu skupe ali opet, ovaj akvarij je potpuno zatvoren poklopcem i nema nacina da ga se pricsvrsi jel su sve kotilice hang-on.
Planiram gusto zasaditi akvarij radi malih guppy-a da se sakrivaju, no i dalje mislim da to nije neko rijesenje jel u mom slucaju sam 100% siguran da bi vise njih uginulo od filtera koji bi ih povuko i samljeo...
Ne mislim da mi je bas neko rijesenje raditi mrezicu na filteru jel onda bas i ne bi dobro filtrirao sa toliko sitnom i finom mrezicom na sebi. Znaci trebam nacin da mi guppy narastu u sigurnoj okolini do velicine koja ne moze upast u filter. Imam jos jedan manji akvarij od 28l ali opet ne znam koliko je pametno prebacivati i premjestavati ribice radi stresa, drugcije vode, temp itd. Ne bi znao sto je najbolja varijatna za ribice. Kako vi to radite?

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Guppy kotilica
« Odgovori #1 u: Studeni 28, 2010, 11:58:11 prijepodne »

Ako ih ne mislis uzgajati i prodavati, prepusti sve prirodi, jer ako ti od svakog okota svi prezive, ubrzo ces imati desetine i stotine guppyja.

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 28, 2010, 13:40:29 poslijepodne »

Ako ih ne mislis uzgajati i prodavati, prepusti sve prirodi, jer ako ti od svakog okota svi prezive, ubrzo ces imati desetine i stotine guppyja.

Lako za to, tu nemam problema. Sto se tice prirodne selekcije, ja tu zelim pomoci radi oblika i boja razlicitih guppy-a. ne znaci da ce oni koji prirodnom selekcijom prezive imati ljepe/posebne boje/sare. Zato bi rade htijeo pomoci oko toga da je maksimalan % prezivljavanja...

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2010, 13:44:00 poslijepodne »
Imaš kotilice koje plutaju, u PC, oko 30kn dođe, ne moraš ih nigdje objesiti :)

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2010, 13:53:02 poslijepodne »
mrijeste se večinom prirodno, sami.
4-5 puta godišnje odvojim određenu ženku i mužjaka u 5 litreni i pustim ih same par dana.
(ženku friško nakon okota izdvojim, "odmorim je nekoliko dana i tek onda ubacim mužjaka, pa ih kasnije vratim u akvarij... zatim tu istu ženku kad je pred taj okot izvadim ponovno u navedeni 5 litreni... bude oko 30 malaca.)

tako sam radio godinama jer su ostale ribe jele mlade gupye... zadnjih DVA tjedna izdvojio sam ostale ribe u novi akvarij i u starom su ostali samo gupyi, ancić i coryi. Kako ancić i coryi ne trzaju na mlade gupye - evo ih u ta dva tjedna - cca 80 komada /jer ih nitko ne jede/ - a tri najstarije ženke samo što se ne okote... od ta tri okota očekujem ukupno oko 80 -100 novih mladih... :D.

Sva sreća da znam par vrtića i škola u kojima imaju akvarije pa ih odnesem kad ih se previše okoti za postojeću litražu...

to bi ujedno bila moja preporuka svima koji imaju ili žele imati - živorotke - uvijek imajte i neki poznati vrtički ili školski akvarij da u njega donosite višak riba iz svojeg akvaća.;).

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2010, 14:36:41 poslijepodne »
to bi ujedno bila moja preporuka svima koji imaju ili žele imati - živorotke - uvijek imajte i neki poznati vrtički ili školski akvarij da u njega donosite višak riba iz svojeg akvaća.;).

heheh.. kak vam je ljudi krenulo, ukoro ce svaki vrtic i skola imati pun akvarij :)

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2010, 14:46:41 poslijepodne »
Imaš kotilice koje plutaju, u PC, oko 30kn dođe, ne moraš ih nigdje objesiti :)

Ovo zvuci interesantno, ocito mi promaklo to..

Offline hrx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2010, 16:34:06 poslijepodne »
evo ova plutajuca... isprobana i dokazana!  ;)
semper fi

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2010, 16:53:36 poslijepodne »
evo ova plutajuca... isprobana i dokazana!  ;)

Izgleda super, ali daj mi reci sto je ovo sve na dnu? Jel to sve mrtvo ili sam ja corav?

Offline hrx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Studeni 30, 2010, 17:49:29 poslijepodne »
 :D :D :D
-nije nista mrtvo! ...nego kako mi je u upotrebi non-stop, nekad se desi da je ne cistim po 15ak dana... pa se nakupi kakice i hrane i svega...
inace ga drzim ispred izlaza filtera, pa onda "otpuse" i to ali onda mi je nezgodno doc do same kotilice, pa se eto nakupilo...
takvih sam vidjao po zoo shopovima (manje/vise u svim ih ima) od 25-45kn.
 :a015:
semper fi

Offline agram 9

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Prosinac 01, 2010, 00:57:39 prijepodne »

ne treba ti kotilica vjeruj mi imo sam gupije dosta dugo.samo im stavi neko gusce bilje da se mali imaju gdje skrivati i razmnozavaju se ko ludi...samo izlaze od nekud.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #11 u: Prosinac 01, 2010, 10:36:05 prijepodne »
ako imaš u akvariju samo gupye i kojeg corydorasa, ne brini, jako rijetko se desi da gupyi jedu svoje mlade.

Vrste riba koje mogu sa gupijima, a da ne jedu njihove mlade -

ancistrus
corydoras
tetre - ali samo one manjih dimenzija...

i sve ostalo što ima sitna minijaturna usta...

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 01, 2010, 13:29:11 poslijepodne »
Ma uopce nije toliki problem da ce biti pojedene od drugih ribica nego da ih filter ne zmiksa ko pastetu... cini mi se da cu mozda cak najrade uzeti neki od 15l kao kotilicu.

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Prosinac 01, 2010, 14:29:14 poslijepodne »
Ma uopce nije toliki problem da ce biti pojedene od drugih ribica nego da ih filter ne zmiksa ko pastetu... cini mi se da cu mozda cak najrade uzeti neki od 15l kao kotilicu.

Uglavnom ti ne mogu doci do impelera zato jer voda prvo prolazi kroz filter medij(e) - barem je tak kod mene.

Offline SuperTocka

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #14 u: Prosinac 11, 2010, 16:08:04 poslijepodne »
dobar dan, evo ja sam nov na forumu pa sam naisao na ovu temu sasvim slucajno.. ako bas zelis neku malu kotilicu evo objasnim ti kako sam ja napravio svoju i meni je super xD...
od plasticne boce od 2l malo manje od pola prema dnu sam ju odrezao i probusio sitne rupice sa iglom radi donekle filtracije vode unutra, gornji dio sam probusio samo malo vecu rupicu da mogu stavit savitljivu zicu i zakacit za akvariji... brzo i jednostavno  :)
- 30l
- 26°C
- 50W 220-240V
- Podni filter sa proizvodnjom kisika od gore
Guppy, Zebrice, Molly, Neonke, Maconosa, cistac dna i stakla

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #15 u: Prosinac 11, 2010, 22:54:08 poslijepodne »
 :) :). Evo i moja bila je dost visoka pa sam je skratio ,upola  ,koštala 20 kn,