Onako kako ja to vidim:
Trči se u europsku uniju zbog šačice onih koji su na vlasti (pritom ne mislim samo na HDZ, nego na većinu današnjih političara i stranaka u saboru). Trče tamo, jer im je jasno da ovako pojma nemaju što raditi i kako, pojma nemaju kako voditi jednu državu, znaju da je pokradeno sve što se pokrasti moglo, a oni to ne znaju ispraviti. Nije njih zapravo ni briga hoće li se to ispraviti ili ne, bitno je da ostanu na pozicijama na kojima jesu (opet ne mislim samo hdz, nego općenito guzonje u saboru, jer svi su oni na vlasti, tu nama igraju predstave, a kasnije zajedno žderu na domjencima). A iako glupi jesu, nisu baš toliko glupi da ne vide kako neće moći ostati tu gdje jesu onoliko koliko bi željeli, ako se nastavi ovako, jer će to sve skupa potonuti i propasti, pa će ljudi stvarno reći "sad je dosta", a onda se oni možda i ne bi dobro proveli.
Sve skupa tone, a oni to ne mogu, ne znaju sami zaustaviti. Zato idu u EU, gdje će njima netko naređivati što da rade, njih će netko voditi, EU će pokušati nešto pokrpati što se pokrpati može, otvoriti možda koje radno mjesto, čisto da se narod primiri i švabo dobije jeftine radne snage i da mu možda bude lakše prodati kojeg polovnog golfa peticu, a oni će moći zadržati svoje fotelje i "odlučivati" o nekim manje bitnim stvarima, tako da se vidi da i oni nešto "rade". I da mogu dalje primati plaću, penziju, imati vozača i biti iznad nas. I biti će tako.
Jaca je samo (meni osobno užasno antipatična, a jedini antipatičniji od nje je Andrija) politička figura, koja zapravo ne može ništa, ali joj odgovara da tu sjedi, šta će drugo raditi, jadna. I tako će se sad potezati pitanje izbora, kad će biti i kako... Ako se uđe u EU prije izbora, Jaca i uža kompanija imaju veće šanse da ostanu tu gdje jesu pa će zato prema tome događaju birati termin izbora, a ako se izbori ne budu mogli toliko odgađati, možda će im se samo promijeniti funkcija i broj ureda u kojem sjede. Ništa bitno. Ali u EU se ide, zato što je to odlučila šačica nesposobnih i svojeguzeljubivih figura.
Ono što se u zadnje vrijeme dogodilo je da su u njihovom silnom trčanju u EU i hvatanja te slamčice njihovog spasa svjesno ne riješavali ostale probleme, kojih se sad već poprilično nagomilalo. Samo što ih se nagomilalo brzinom na koju nisu računali, pa im sad malo gori pod petama. Ali to će malo probati ugasiti sa laganjem, pravljenjem da su mutavi (iako se neki i ne prave) i izbjegavanjem suočavanja s tim.
Znači u EU se ide. Pa sjedila na vrhu piramide Jaca ili Zoki, tako nam je svejedno.
Naravno da ja to ne priželjkujem i da postoji onaj tračak nade da će se nešto promijeniti, ali mislim da je sad već poprilično jasno kako će se stvari odigrati. Živi bili pa vidjeli.