Artal, osobno sam mislio da ce moj prvi post u ovoj temi biti sasvim dovoljan, medutim kasnije su samo odgovori na replike vezane za moje postove.
Ako ti je akvarij bistar bez upotrebe aktivnog ugljena znaci da je bakterijska filtracija na maksimumu i odlična po mom mišljenju. Bistrina vode pokazuje kvalitetu biološke flitracije.
Da li želiš na neki način umanjiti kvalitetu i kompletiranost biološke flitraciju, npr smanjivanjem denitrifikacije da bi dobio više nitrata za biljke ovisi samo o tebi, u akvariju većinom pokušavamo stvoriti optimum za sve žive vrste a ne samo za jednu vrstu ili rod kao i za kompletno funkcioniranje akvarija. Možda će manje kvalitetna denitrifikacija davati više nitrata za biljke ali takoder možda će i uzrokovati druge probleme sa ribama. algama... ne možeš znati dok ne probaš, osobno ja bih držao filtraciju na maximumu a nitrate dozirao jer mislim da je takvo doziranje nitrata bolje kontrolirano.
Takoder nisam nigdje napomenuo da se mora koristiti ugljen, symbiont ili bilo koji drugi biološki porozni filt. materijal već da se isti procesi koji se dogadaju unutar symbionta/ugljena događaju i u akvarijskoj podlozi ili bilo gdje gdje se stvaraju anaerobne zone, to je bila poanta. Konkretno u tvom slučaju ti misliš da ti symbiont odstranjuje nitrate koje trebaju biljkama i da bi odstranjivanjem symbionta omogućio više nitrata biljkama, možeš probati iako ja osobno mislim da se većina nitrifikacije/denitrifikacije u biljnim akvarijima odvija u podlozi i površini akvarija. Kompleksniji akvariji kao što su morski koraljni akvariji kompletnu biološku filtraciju vrše potpuno bez filtera, mislim na mehaničke filtere, ako ti akvariji gdje je razgrađivanje otpada složenije i kompliciranije radi visokog ph mogu to odraditi samo sa pijeskom/kamenjem onda nema razloga ne vjerovati da i slatkovodni akvariji veliku količinu kompletnognog bioloskog filtriranja vrše unutar samog akvarija. Bakterije se razvijaju svugdje, ne samo u filteru.
Da bi odstranio denitrifikaciju iz biljnog akvarija te omogućio više nitrata biljkama trebalo bi maknuti i zemlju/sitni pijesak sa dna, dok je ona u akvariju u njoj će se razvijati velike količine anaerobnih zona. Po mom mišljenju.
Ne vjerujem da symbiont kao ni drugi porozni biološki mediji mogu puno utijecati na odstranjivanje sitnih molekula elemenata u tragovima, bakterije su puno veće od njih a ti su materijali namijenjeni kolonizaciji bakterija, ako bi pore bile presitne da bi mogle zaustavljati sitne ione/molekule elemenata u tragovima tada bi bile presitne za nitrificirajuće bakterije i samim time taj filterski materijal bi bio potpuno neučinkovit za biološku filtraciju.
Istina je nažalost da je većina akvarijskih proizvoda prevara i glupost, medutim u ovom slučaju tu je riječ o čistom biološkom procesu, ništa posebno, sve što ima sitne pore, odgovarajuću unutarnju strukturu za razvoj i kolonizaciju bakterija funkcionira kao nitrificirajući i denitrificirajući filterski medij.