Evo, kolega mi je poslao nekoliko informacija o akvariju i ribama pa kako bi više nas sudjelovalo u diskusiji podijelit ću ove informacije sa vama:
Dakle, radi se o akvariju 240l u kojem je jato od 5-6 diskusa velikih 4 do 6 cm. Voda u akvariju je pipovača, vrši se tjedna promjena od 20%.
Diskusi su jako plašljivi i slabo uzimaju hranu...
Ja sam kolegi baobab-u savjetovao da pita uzgajivača sa kojom je hranom hranio ribe kako bi ovi počeli uzimati hranu a kasnije neka polako prelazi i na drugu hranu a na to mi je kolega poslao slijedeći post na pp:
On je hranio smrznutim larvama, toga nema tu u RI za kupit
Ukoliko nema za kupiti larvi (krvavi crvi) tada ti predlažem a ako ne uzimaju drugu hranu da ih svaki drugi dan nahraniš sa glistama (gliste kupiš u prodavaonici za ribiće, opereš ih i staviš u plastičnu vrečicu i zamrzneš. Kada su se smrznule sa skalpelom nasjeckaj što uže ploškice glisti i daj im da jedu - vidjet češ reakciju - ludo če jesti hranu ako su ribe zdrave).
Ne znam u kakvoj je vodi uzgajivač držao diskuse ali budući da ih ti držiš u pipovači to je ok pa još samo predlažem upotrebu Easy Life FFM-a i vitamine (JBL Avitol ili Sera Fishtamin) također za liječenje simptoma vrtičavosti:
Vrtičavost diskusa se javlja u tri slučaja:
1. kod riba koje se drže u RO vodi bez obogačivanja esencijalnim mineralima ( disbalans elemenata (minerala) u vodi a onda i u krvotoku riba posebice vezano za koncentraciju Natrija. Naime, nedostatak Natrija u tijelu živih organizama izaziva: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, te slabost mišića.)
2. genetska bolest koja se prenosi na potomstvo
3. virus koji napada centralni nervni sustav (ovo nije znanstveno potvrđeno već se radi samo o pretpostavci da uzročnik može biti virus).
Dakle, kako bi izliječio ribe imaš dvije mogučnosti a ja bih osobno probao ovu prvu:
1. U akvariju promijeniti 35% vode i uliti duplu dozu Easi Life FFM, slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina (predlažem JBL Avitol), treči dan dupla doza FFM-a, četvrti dan dupla doza vitamina, peti dan normalna doza FFM-a, šesti dan ništa, sedmi dan promjena 25% vode i dupla doza FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina i tada ništa do ponovne tjedne promjene vode kada ide normalna doza FFM-a i slijedeči dan normalna doza vitamina (predlažem tjedno tretiranje propisanom dozom vitamina). Uz navedeno nije zgorega nabaviti "Diskus eliksir" pa ga jednom tjedno dodavati u akvarij.
2. Druga je opcija liječenje diskusa sa Solju (NaCl). Bolest se može izliječiti samo u početnoj fazi a tretiranje ide na slijedeči način: Ribe odvojiš u karantenu i dodaješ 1g soli na 1 litru vode kroz 4 dana ( četvrti dan će koncentracija u vodi biti 4g/1l vode) i onda takvu vodu ostaviti do 10-og dana (ako vodu mijenjaš dnevno, koliko promjeniš toliko dodaš soli).
Javljaj što si odlučio i kako su ribe, pozdrav