Srpanj 13, 2025, 18:55:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Diskusi pomoć  (Posjeta: 1320 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baobab

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Diskusi pomoć
« u: Studeni 22, 2010, 09:52:06 prijepodne »
Imam u juwel rio 240 8 malih diskusa, 4-6 cm, sve je bilo u redu do prekjučer kad se jedan počeo grčiti, ludoati po akvariju, udarati u staklo...sutradan je uginuo

Danas primjećujem iste simptome kod drugog

Dakle je li to bolest tzv vrtičavost diskusa i ako je šta učiniti?

Unaprijed hvala

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Diskusi pomoć
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2010, 10:05:58 prijepodne »
Pozdrav, treba nam više informacija o akvariju, vodi, ribama... pa te molim da ispuniš upitnik koji se nalazi ispod moga posta.

To jesu simptomi vrtičavosti diskusa ali mogu biti i simptomi trovanja pa kako bismo mogli točno odrediti o čemu se radi treba više podataka.

Uz navedeno jako je bitno da napišeš od kojeg si uzgajivača kupio diskuse (ako ne želiš javno pošalji mi na pp) jer već od prije imam informaciju da se vrtičavost pojavljuje kod jednog našeg uzgajivača...

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2010, 11:26:46 prijepodne »
Evo, kolega mi je poslao nekoliko informacija o akvariju i ribama pa kako bi više nas sudjelovalo u diskusiji podijelit ću ove informacije sa vama:

Dakle, radi se o akvariju 240l u kojem je jato od 5-6 diskusa velikih 4 do 6 cm. Voda u akvariju je pipovača, vrši se tjedna promjena od 20%.

Diskusi su jako plašljivi i slabo uzimaju hranu...

Ja sam kolegi baobab-u savjetovao da pita uzgajivača sa kojom je hranom hranio ribe kako bi ovi počeli uzimati hranu a kasnije neka polako prelazi i na drugu hranu a na to mi je kolega poslao slijedeći post na pp:

Citat:
On je hranio smrznutim larvama, toga nema tu u RI za kupit

Ukoliko nema za kupiti larvi (krvavi crvi) tada ti predlažem a ako ne uzimaju drugu hranu da ih svaki drugi dan nahraniš sa glistama (gliste kupiš u prodavaonici za ribiće, opereš ih i staviš u plastičnu vrečicu i zamrzneš. Kada su se smrznule sa skalpelom nasjeckaj što uže ploškice glisti i daj im da jedu - vidjet češ reakciju - ludo če jesti hranu ako su ribe zdrave).

Ne znam u kakvoj je vodi uzgajivač držao diskuse ali budući da ih ti držiš u pipovači to je ok pa još samo predlažem upotrebu Easy Life FFM-a i vitamine (JBL Avitol ili Sera Fishtamin) također za liječenje simptoma vrtičavosti:

Vrtičavost diskusa se javlja u tri slučaja:

1. kod riba koje se drže u RO vodi bez obogačivanja esencijalnim mineralima ( disbalans elemenata (minerala) u vodi a onda i u krvotoku riba posebice vezano za koncentraciju Natrija. Naime, nedostatak Natrija u tijelu živih organizama izaziva: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, te slabost mišića.)

2. genetska bolest koja se prenosi na potomstvo

3. virus koji napada centralni nervni sustav (ovo nije znanstveno potvrđeno već se radi samo o pretpostavci da uzročnik može biti virus).

Dakle, kako bi izliječio ribe imaš dvije mogučnosti a ja bih osobno probao ovu prvu:

1. U akvariju promijeniti 35% vode i uliti duplu dozu Easi Life FFM, slijedeći dan uliti duplu dozu vitamina (predlažem JBL Avitol), treči dan dupla doza FFM-a, četvrti dan dupla doza vitamina, peti dan normalna doza FFM-a, šesti dan ništa, sedmi dan promjena 25% vode i dupla doza FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina i tada ništa do ponovne tjedne promjene vode kada ide normalna doza FFM-a i slijedeči dan normalna doza vitamina (predlažem tjedno tretiranje propisanom dozom vitamina). Uz navedeno nije zgorega nabaviti "Diskus eliksir" pa ga jednom tjedno dodavati u akvarij.

2. Druga je opcija liječenje diskusa sa Solju (NaCl). Bolest se može izliječiti samo u početnoj fazi a tretiranje ide na slijedeči način: Ribe odvojiš u karantenu i dodaješ 1g soli na 1 litru vode kroz 4 dana ( četvrti dan će koncentracija u vodi biti 4g/1l vode) i onda takvu vodu ostaviti do 10-og dana (ako vodu mijenjaš dnevno, koliko promjeniš toliko dodaš soli).

Javljaj što si odlučio i kako su ribe, pozdrav

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2010, 11:13:44 prijepodne »
Evo kolega je javio slijedeće:

Evo da javim, danas je 6. dan otkad je uginuo onaj 1, zasad nema novih gubitaka, stanje izgleda redovno

Uginuli je bio pidgeon blood, još jedan tog varijeteta se čudno ponašao, ali sad mi se čini ok, vidjet ću

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 25, 2010, 11:16:17 prijepodne »
Diskusima očito odgovara ova voda u kojoj ima dovoljno minerala i upotreba easy life FFM-a tako da se situacija u njihovom krvotoku (kalij-natrij pumpa) stabilizirala te stoga i ne očekujem više gubitaka.

Javljaj eventualne promjene, pozdrav i sretno.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 03, 2010, 10:25:08 prijepodne »
Kakva je situacija sa ribama?

Offline baobab

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 03, 2010, 11:42:58 prijepodne »
Kakva je situacija sa ribama?

Uginuo je još jedan koji je imao simptome prije tjedan, možda je zanimljivo da su oba bila istog varijeteta

Proveo sam kuru s Easy startom jer FFMa nije bilo i Atvitol vitaminima, zasad ne primjećujem simptome kod preostalih 7

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Prosinac 03, 2010, 11:51:40 prijepodne »
Žao mi je da je i drugi uginuo a istovremeno se i ljutim na čovjeka koji ti je prodao takve ribe  >:( >:( >:(

Čuj svakako nabavi Easy Life FFM i vitamine jer su jako bitni za zdravlje riba a posebno diskusa koji trebaju čistu vodu sa dovoljno esencijalnih minerala i vitamina.

Pozdrav i sretno.

PS. možda bismo trebali upozoriti ljude da obrate veliku pozornost kada kupuju ribe od toga uzgajivača.