Srpanj 18, 2025, 15:29:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Overtank rasvjeta vs poklopac?  (Posjeta: 5597 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Overtank rasvjeta vs poklopac?
« u: Studeni 16, 2010, 19:14:47 poslijepodne »
Planiram si nabavit Arcadia overtank rasvjetu pa prije nego se zaletim i potrosim brdo para zanimaju me prednosti i nedostaci te vrste rasvjete?
Prva solucija je bila uzet Rio 125 pa izvadit filter,dodat dve nove lampe itd..sam Rio je oko 2200kn(mislim?) pa lampe,prigusnica,reflektori....i jos mi se cini da su orginal lampe malo kratke 590 mm na 810 mm duzine akvarija.
Tako da sam mislio uzet Arcadia overtank i kupit u AquaTerra-i samo staklo.

E sad ako netko ima iskustva i moze malo podijelit prednosti i nedostatke overtank rasvjete bio bi mu zahvalan?
Npr. prasina,isparavanje(ne mislim zatvarat akvarij dodatnim staklom/pleksi),kamenac uz rub vode,iskakanje riba...neznam sta bi sve jos bilo bitno.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
Odg: Overtank rasvjeta vs poklopac?
« Odgovori #1 u: Studeni 16, 2010, 19:31:29 poslijepodne »
Po meni najveci nedostatak je sto povrsinu kavarija moras cijelo vrijeme odrzavat cistom jer se naravno vidi, a i cjene owertank rasvjete nisu bas male
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 16, 2010, 19:39:40 poslijepodne »
Po meni najveci nedostatak je sto povrsinu kavarija moras cijelo vrijeme odrzavat cistom jer se naravno vidi, a i cjene owertank rasvjete nisu bas male

Da,cijena sigurno nije mala al sad sta je tu je,rizikirao bi a novci ce se vec zaradit i/ili potrosit na nesto drugo....
To za smece na povrsini vjerujem,neki dan sam sisao HC Cubu i Eleocharis parvula-u,ajme meni uzas koliko je tog sitnog smeca bilo.....veliku sam vecinu pocistio a nesto nisam bas zbog poklopca kad sakrije....ovako bi bio prisiljen sve pocistit :-[

Svidja mi se kad bilje malo viri iz vode a i Pistia mi je super za vidjet....to bi mi bio plus.
20l vanila

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Studeni 16, 2010, 19:50:28 poslijepodne »
nema iskustvo sa overtank rasvjetom...ali....
želja mi je jednog dana imati tank od cca 250 litara (biljni) sa overtank ili visećom rasvjetom jer se može jako jako lijepo i efektno složit, upravo ovo kaj pričaš da bilje izvire iz vode i da se pritom vidi, samo što bi ja aludiral na granje koje izlazi iz vode..iskreno, pogledaj samo karasov tank, famozno izgleda sa visećom rasvjetom, u biti dođe ti na isto, a viseću bi mogao puno jeftinije sam doma iskemijat..
sve u svemu, samo naprijed..
glas za overtank il viseću rasvjetu  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Studeni 16, 2010, 20:38:02 poslijepodne »
Nedostaci overtank rasvjete:
Prljavija površina vode, pogotovo ako se puši u prostoriji
Zimi se voda brže hladi (grijač radi)
Muhe se sprže na svjetlu i padnu u vodu (nedostatak ili korist ?!?)

Prednosti:
Bezbroj, ali eto par...
- Namještanje intenziteta svijetla podizanjem ili spuštanjem lampi
- Praktičnost kod prčkanja po akvariju (saadi, čupaj, šišaj, usisavaj...)
- Hlađenje samih lampi
- usmjeravanje svjetla
- Praktičnost izrade
- Trajnost
- Cjena
...

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Studeni 16, 2010, 20:53:15 poslijepodne »
Mislim da ovo s hlađenjem lampi nije prednost. Mislim da sam negdje pročitao da T5 lampe najjače isijavaju pri višim temperaturama, iako vjerujem da je to zanemarivo nešto...

Ali u svakom slučaju meni lampe dosta zagriju vodu, pa s time i grijač manje radi prek zime, ali opet na ljeto si na dobitku zbog hlađenja akvarija.

U svakom slučaju meni se najviše i sviđaju akvariji sa overtank rasvjetom  :up:
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2010, 21:05:30 poslijepodne od Nuclear »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 16, 2010, 23:05:47 poslijepodne »
Mislim da je jos jedan nedostatak sta je recimo malo teze sakrit opremu....nis strasno i neizvedivo dapace.
A koliko citam za one lily pipe-ove nekako mi se cini da vole skupljat alge.....
CO2 se postavi inline,tako da ostaju samo usis i ispuh u akvariju....

A i sta vise gledam akvarije mislim da ce biti overtank,puno je veci dojam neke cjeline kad vidis i povrsinu....
Zivcira me pomalo kod ovih poklopca sta stalno nesto prckam,sadim i moram ga micat a neznam kamo cu sa njim......pa zice,pa ovo,pa ono....
20l vanila

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #7 u: Studeni 16, 2010, 23:41:14 poslijepodne »

Ja imam otvoreni akvarij od 120L s overtank rasvjetom.
Definitivno si kupi lily pipe in/out jer je dojam fenomenalan. Ja imam PowerMen s ebaya 17mm (filter mi je TetraTEc EX1200) i super su.
Istina da se na njima skupljaju alge, ali kolicina je ca manja nego na plasticnim cjevima koje vode do filtera.
Alge rjesis s cetkom i varikinom svaka 3-4 tjedna isto kada i cistis filter.

Sto se tice prljanja povrsine vode, to jos nisam dozivio, valjda jer mijenjam vodu jednom tjedno.
Tu i tamo se neke vlati parkiraju uz rub akvarija, a to jednostavno skupis da ne trune.

Od kuda ces nabaviti Arcadiu ?
Ja bas trazim novu rasvjetu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2010, 01:38:40 prijepodne »
Mislim da je jos jedan nedostatak sta je recimo malo teze sakrit opremu....nis strasno i neizvedivo dapace.
A koliko citam za one lily pipe-ove nekako mi se cini da vole skupljat alge.....
CO2 se postavi inline,tako da ostaju samo usis i ispuh u akvariju....

A i sta vise gledam akvarije mislim da ce biti overtank,puno je veci dojam neke cjeline kad vidis i povrsinu....
Zivcira me pomalo kod ovih poklopca sta stalno nesto prckam,sadim i moram ga micat a neznam kamo cu sa njim......pa zice,pa ovo,pa ono....

Otvoreni akvarij je definitivno prednost- bar meni. Prašinu ne vidim... Nikakva usaftana voda ti se s poklopca neće vraćati u akvarij- ne znam odakle ovo o muhama, logičnije mi je da ih usaftanost privlači, također i CB- i da, u akvariju imaš vodu - i bitan medij zrak, a poklopac nije prednost osim ako nema ventilatorčić. Pospremila sam si u albume postavljanje svog (još dolazi vanjsko kopno i daylight osvjetljenje uz postojeći ReptiGlo iznad kopna, a na pozadini radim, te sutra dolazi još rogolista i pistije) i osobne inspiracije, pa slobodno pogledaj. Kod mene je također radna atmosfera pa je i meni svaki savjet dobrodošao.

http://s1208.photobucket.com/albums/cc369/Iris_Croatica/
http://s1208.photobucket.com/albums/cc369/Iris_Croatica/Akvarij-%20inspiracije%20i%20zelje%2011-2010/

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2010, 10:23:16 prijepodne »
ne znam odakle ovo o muhama,

Očito je da nemaš viseču rasvjetu... ili imaš jako gladne ribe...
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2010, 10:28:47 prijepodne od gstaraz »

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2010, 11:45:33 prijepodne »
Nemam baš buba po stanu jer sadim bilje koje ne podnose (čili npr. - poklanjam sadnice ako k'o hoće probati) a ljeti na prozore stavljam eterično ulje eukaliptusa što svakoj bubi jako smrdi (fenomenalno je protiv komaraca, čak i na Čečeniji...). Gazdarica u vrtu ima lavandu i lončanice ljeti preseli van, a kak' sam u podrumu, valjda odlaze gazdama gore. :-) Jedine probleme imam s vrtnim puževima koji mi kakaju po prozorskom staklu.  >:(  Pravi overtank nemam - al' imam 2 lampe koje svijetle pod kutem na akvarij i stoje nad jednim njegovim dijelom - gotovo ista stvar.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Studeni 17, 2010, 13:07:10 poslijepodne »
Overtank - ljepši i praktičniji
Poklopac - bolji kod velikih akvarija zbog velike količine vode koja isparava u prostor (gljivice po zidovima itd.)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 17, 2010, 13:33:20 poslijepodne »
Poklopac - bolji kod velikih akvarija zbog velike količine vode koja isparava u prostor (gljivice po zidovima itd.)

ne razumijem ovo...kod većih, kaj podrazumjevaš pod veći ovdje?
pa po nekoj logici provjetravaš prostoriju u kojoj boraviš svaki dan, pa onda ne bi trebalo biti gljivica, a ne vjerujem da može toliko isparavat da ti se cijedi sa zidova..

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 17, 2010, 14:35:53 poslijepodne »
Npr. površina akvarija 60x40 je mala dok je pov. 150x50 velika. Ako imaš malu i dobro grijanu sobu, vrlo brzo se povećava vlažnost zraka u prostoriji, još ako imaš ormar koji ti zatvara kut sobe koji je ujedno i vanjski zid, a vanjski zid nije toplinski izoliran, u tom ćošku ti se najbrže vrši proces kondenzacije vlage iz zraka budući je to najhladniji dio sobe. Kako zimi ne provjetravaš ko manijak, a i ormar sprječava strujanje zraka u tom ćošku, rezultat su ti gljivice. To je recimo ekstrem s kojim sam se susreo, a relat. vlažnost zraka sam mjerio higrometrom i to odmah ujutro nakon buđenja - strava, relat. vlažnost skoro 100%, magla u sobi.

Comprende? ;)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #14 u: Studeni 17, 2010, 14:37:39 poslijepodne »
Sto onda napraviti?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 17, 2010, 14:39:20 poslijepodne »
kužim kužim, al ovdje si naveo niz faktora koji bi se trebali poklopit da bi do tzoga došlo  ;)
..pošto imam improvizirani poklopac (više raskriva nego pokriva) nemam problema sa kondenzacijom niti toliko isparava, možda na tjedan koji 5 litara na površinu 120x50..
meni je ok..al valjda zbog izolacije vanjskog zida i redovitog provjetravanja prostorije..

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #16 u: Studeni 17, 2010, 14:49:05 poslijepodne »
Sto onda napraviti?

Staviti poklopac  :D

(poslije farbanja i impregnacije zidova)  :P

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 17, 2010, 14:55:59 poslijepodne »
evo sa ovogodišnje aga-e..čini mi se da je cca 250 litara tank sa visećom rasvjetom

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 17, 2010, 14:58:50 poslijepodne »
Sto onda napraviti?

stavio sam staklo debljine 2 mm na bočna ojačanja, nije bilo neko genijalno rješenje budući se smanjuje intenzitet rasvijetljenosti (kamenac na staklu itd) ali je pomoglo.
Za sadašnji veliki akvarij, koji se nalazi u prostoru 60m2, odlučio sam se za poklopac upravo zbog prijašnjeg vlažnog iskustva :D iako ću kada jednog dana upogonim manji akvarij (90x45) obavezno nabaviti overtank koji je puno zgodniji ako su ti ruke stalno u akvariju.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #19 u: Studeni 17, 2010, 15:00:03 poslijepodne »
Stavljanje poklopca nije opcija, 6*54w ceka da bude upogonjeno. :/
Zid vanjski nije izoliran... sto mi preostaje osim cesceg luftanja? Iako mislim da ni vani nije nesto niska vlaznost opcenito :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 17, 2010, 15:09:47 poslijepodne »
To neka mrcina od akvarija, koje dimenzije? Šta planiraš, slatko ili slano?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #21 u: Studeni 17, 2010, 15:12:16 poslijepodne »
Vjerujem Karlu kad ovo piše, no mislim da su to ipak ekstremne situacije. Kod mene npr, u dnevnom boravku koji je spojen s hodnikom sve zajedno površine nekih 50m2 ima dva akvarija, dva sumpa sa dimenzijom stakla ukupno ekvivalentno 4x3 metra sve otvoreno sa overtank rasvjetama... U stanu vlaga u normali oko 45-55 stupnjeva, nema kondenzacije ni po zidovima ni po prozorima, iako imamo novu pvc stolariju.  Po danu posebno ne luftamo, samo preko noći jedan udaljeni prozor od kupaone pa otvorimo kupaonu da se dnevna soba osvježi..a tokom dana su povremeno otvorena vrata od drugih prostorija..pa se ta vlaga valjda izgubi. Stakleni ili plastični poklopac na akvariju nije loš no po meni što je i Karlo spomenuo dosta smanjuje ulaz svjetlosti u akvarij pa na reef akvariju koje ja imam nije baš dobra opcija..

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 17, 2010, 15:16:39 poslijepodne »
Vjerujem Karlu kad ovo piše, no mislim da su to ipak ekstremne situacije. Kod mene npr, u dnevnom boravku koji je spojen s hodnikom sve zajedno površine nekih 50m2 ima dva akvarija, dva sumpa sa dimenzijom stakla ukupno ekvivalentno 4x3 metra sve otvoreno sa overtank rasvjetama... U stanu vlaga u normali oko 45-55 stupnjeva, nema kondenzacije ni po zidovima ni po prozorima, iako imamo novu pvc stolariju.  Po danu posebno ne luftamo, samo preko noći jedan udaljeni prozor od kupaone pa otvorimo kupaonu da se dnevna soba osvježi..a tokom dana su povremeno otvorena vrata od drugih prostorija..pa se ta vlaga valjda izgubi. Stakleni ili plastični poklopac na akvariju nije loš no po meni što je i Karlo spomenuo dosta smanjuje ulaz svjetlosti u akvarij pa na reef akvariju koje ja imam nije baš dobra opcija..

Sjećam se da je Ante jednom spominjao kako mu zbog pretjeranog isparavanje iz 600 l morskog akvarija dolazi do oksidacije na raznim metalnim predmetima u prostoriji. Ima li toga kod tebe Renta?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #23 u: Studeni 17, 2010, 15:23:15 poslijepodne »
Pa nemam baš puno metala u stanu, više je drvo i plastika, ali ne nisam ništa primjetio. Da, zaboravih spomenuti da imam prilično visok strop u staroj zgradi od nekih 3,10m, valjda i to ima ulogu.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #24 u: Studeni 17, 2010, 15:53:56 poslijepodne »
Ja glasam za viseću apsolutno  :up:
Nemam vlage niti prašine u vodi. Tu i tamo uleti neki kukac, u zadnje vrijeme većinom bubamare zbog te najezde koja je kod nas već mjesecima. Uskoro će zima pa će potući bubamare.
Što se tiče iskakanja riba, uskoro će mi doći 30ak rodostomusa ali sjetio sam se najjednostavnijeg riješenja dok se ribe ne naviknu kod mene, a to je plutajuće bilje.
Zbog nejednolikog grijanja prostorije hlapi mi dosta vode, 5-7l tjedno na površinu 90x45cm. Pošto sam vikendom kući, uzmem par kapi sirćeta na vatu i za minut obrišem kamenac i nadolijem vodu ukoliko ne radim izmjenu.
Akvarij sa visećom rasvjetom daje poseban dojam u prostoriji, ali i obasjava cijelu prostoriju svjetlom  :D
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2010, 15:59:36 poslijepodne od Karas »
Karas Reef - morski akvarij