Srpanj 27, 2025, 11:49:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Alge u startu!  (Posjeta: 1086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline čiovo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Alge u startu!
« u: Studeni 14, 2010, 10:58:52 prijepodne »
Pozdrav,

startao sam novi aq Juwel Rio 180:

Sastav:

hranjiva podloga od Tetre,
pijesak granulacije 0.1-0.8
umjetna pozadinska stijena
rasvjeta 2*45W
filter Fluval 405 - filter materijal: spužve, bio kuglice za bakterije,Symbiont, keramičke kuglice za mehaničko čišćenje!

bilje (za sada, dodano u dolasku):

kabomba, limu i valisnerija!

voda ulivena točno prije sedam dana:

dodano:

FFM prema propisanoj dozi

aq tri dana nije imao adekvata filter zbog tehničkih problema sa isporukom fluvala 405! Sada mi se nakotila ova algica koje su preporuke za rijšavanje!!

za gnjojenje imam još:
Easy Carbo
Profito

i na kraju, kad sam sve formirao i složio vidio da nisam stavio spužvu ispod aq! (može li to puno smetati) inače komoda na kojoj aq stoji je uzidana cijelom dužinom. stavim prave slike kad mi dođe aparat.

hvala vam  ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 14, 2010, 11:03:57 prijepodne od čiovo »

Offline fisher boy

• Novi član
  • *
Odg: Alge u startu!
« Odgovori #1 u: Studeni 14, 2010, 11:06:52 prijepodne »
to sam i ja imao u fazi cikliranja...
ne brini,kad sam ubacio aalgojede unutra,nestalo preko noći....veselo su papali....
to je normalno u početku...bar su meni tako rekli i pogodili...strpi se još malo...bit će bolj :D :up:e

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 16, 2010, 13:17:21 poslijepodne »
diathoma je to. Ubaci otiće, anciće ili sijemce i sve će s guštom prožvakat.

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 16, 2010, 13:52:58 poslijepodne »
Pozdrav,

hvala na odgovorima  :zagrljaj:, ali ne mogu ubaciti ribe u aq koji mi nije još sazrio. imao sam namjeru staviti ribice za jedno misec dana. Oce mi do tada ova algica "popiz..."!

hvala

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Studeni 16, 2010, 14:50:49 poslijepodne »
A koliko ti je period osvjetljena???

Ja bi ga smanjio na 2 sata sad u početku, i onda ga postupno produžuješ. Jer ako pukneš sad rasvjetu do daske nakotit će ti se algi pun akvarij. Imaš CO2 kakav? i jel imaš reflektore na lampama?

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 16, 2010, 15:09:25 poslijepodne »
nemam reflektore na lampama. u Aq dodajem dnevu dozu tekučeg CO2 od EF. a svjetlo u aq sada gori oko 8 sati.
misliš da bi ga bilo dobro smanjiti!

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Studeni 16, 2010, 15:18:56 poslijepodne »
nemam reflektore na lampama. u Aq dodajem dnevu dozu tekučeg CO2 od EF. a svjetlo u aq sada gori oko 8 sati.
misliš da bi ga bilo dobro smanjiti!

Da, bilo bi ti pametno smanjiti u početku da ne bude boom algi. Smanji na 2-3 sata za početak, i onda svakih tjedan dana produžuj za 1 sat dok ne dođeš do nekog optimuma od 8-10 sati. I preporučujem ti reflektore na T5 lampe jer su one baš predviđene da bi radile s niima. Barem duplo će ti pojačati rasvjetu, ukoliko to želiš...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Studeni 16, 2010, 15:29:07 poslijepodne »
To ti je diathomea i ne bi te trebala zabrinjavati.
Cesta je u procesu cikliranja akvarija (ja sam je imao u svakom akvariju koji sam pokretao).

Inace, u okolisnim znanostima, pravilo je da su prirodne vode u kojima prevladavaju diathomee zapravo ciste vode s dosta otopljenih silikata (diathomeje za razliku od drugih algi ugradjuju silikate u svoj jednostavni skelet, odnosno stvaraju silikatnu ovojnicu oko svoje jedne stanice).
Jako su bogate (od svih algi najvise) prirodnim secerima, tako da ih algojedne zivotinje naprosto obozavaju jesti. Za jednog prosjecnog ancistrusa one su kao cokolada za ljude.
Na tvom mjestu, ja ne bih dirao nista vec bih se strpio do dolaska prvih ribica. Gledaj svakako ubaciti ancistrusa ili jabucara, cak i prije tih mjesec dana koliko si odlucio ciklirati) - oni ce sigurno omastiti brk i tebe rjesiti brige.

Svjetlo, na tvom mjestu, ne bih dirao jer diathomee ce ti algojedi s velikim zadovoljstvom rjesiti, a eksperimentiranje s trajanjem rasvjete u periodu cikliranja mogu samo dovesti do toga da ti bukne neka druga alga (koju buduci algojedi mozda bas i nece s osobitimn gustom konzumirati).
Sad vidim da ti svjetlo radi 8 sati - nek me netko ispravi ako grijesim, ali mislim da u ranoj fazi cikliranja trebas biti na nekih 5 sati max. Ako si vec na 8, mozda nebi bilo lose da ga podjelis na 2 puta po 4 sata.
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2010, 17:01:37 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Studeni 16, 2010, 16:50:46 poslijepodne »
ne znam da li je tko spomenuo ali imaš presitan pijesak za normalan rast bilja

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 16, 2010, 21:35:10 poslijepodne »
Hvala Vam na odgovorima.

Znam da je gornji pijesak sitan za bilje. Ali dole imam supstrat i krupniji pjesak, poviše kojega se nalazi ovaj sitniji pijesak. A i u samom zadnjem dijelu aq je krupniji pijesak. Tako da mislim da će biti dobro....bar se nadam.