Svibanj 05, 2025, 08:04:33 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Puž jabučar bježi?  (Posjeta: 1809 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tomo64

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Puž jabučar bježi?
« u: Studeni 12, 2010, 23:31:48 poslijepodne »
Imam pitanjce vezano za puža Jabučara. Naime imam ih tek od nedavno (3 kom) i primjetio sam da ih ima stvarno svukud po akvariju osim jednog koji kao da bježi izlazi do poklopca izvan vode. Puže po umjetnoj stijeni i jednostavno puzi po rubu kao da nešto traži. Kad sam ih nabavio svi su bili puzali unutar vode. Ovaj je počeo "bježati" prije par dana pa mi sad nije jasno kaj se dešava.
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2010, 05:02:23 prijepodne od Tomo64 »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Puž jabučar bježi?
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2010, 08:26:57 prijepodne »
jabučari nesu jaja iznad vode, tako da mladi kad se izlegu padaju nju.

Offline Tomo64

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2010, 08:33:05 prijepodne »
Hvala, već sam mislio da je lud :D

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2010, 08:46:31 prijepodne »
a znaju i izači, ispasti, :), iz akvarija ako nemaš poklopac, pa sam ja svoje tako tražila po kući, na sreću uvijek na vrijeme uočeno da ih nema, i često su plazili van vode

Offline duby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • anćiman
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2010, 09:07:45 prijepodne »
a znaju i izači, ispasti, :), iz akvarija ako nemaš poklopac, pa sam ja svoje tako tražila po kući, na sreću uvijek na vrijeme uočeno da ih nema, i često su plazili van vode

e draga kolegice, kod tebe uvijek neke čudne stvari se događaju, barem ti nije dosadno  :D
L-010a, L-134, L-144, L-180,ancistrus long fin, L-191, L-201....

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2010, 12:39:36 poslijepodne »
a ne znam kaj je tu čudno, upozorena sam na takve stvari kod kupnje, al nije zo najgore, počeli su mi dirati bilje, e tu je bio kraj ljubavi

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2010, 13:19:45 poslijepodne »
Istina! Navalili mi šišat kubu ko mutavi.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Studeni 13, 2010, 13:25:46 poslijepodne »
Da, vole se prošetati tu i tamo i prasci obožavaju Ricciu  :) ...  najbolji su kad od tjela naprave "zdijelicu" i tako plutaju po površini ...koje ljenčine, ni puzat im se neda, crnogorci su fleka za njih  :D

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 13, 2010, 15:43:04 poslijepodne »
je, to kad sam prvi puta vidjela nisam mogla doči k sebi :)

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 14, 2010, 07:48:54 prijepodne »
Kod mene su u tri navrata ubili Monosolenium tenerum,za dva sata bi grm nestao,pa sam odustao od te biljke,a kad čistim akvarij obavezno poneki malo prošvrlja po rubu akvarija,ali nikad nisu skroz izašli vam,inače i ne mogu izaći jer imam poklopac od plexija.

Offline Tomo64

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 14, 2010, 08:11:47 prijepodne »
Baš sam jučer primjetio da su mi na Echinodorusi-ma pojedeni listovi. Jel to puževi žderu ili sijamski algojedi? Od riba imam ancitruse 3 kom, skalare, diskusa, neonke, 2 sijamska algojeda i corydorce te 3 jabučara.
Ako su jabučri krivi momentalno lete u drugi akvarij gdje nema bilja.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #11 u: Studeni 14, 2010, 14:45:18 poslijepodne »
Hmmmm, mislila sam nabaviti jabučara. Imam jako veliki akvarij, a ancistrusima ispred kokosa (danas ulazi i 5. kokos) ostavljam svaki dan šniticu tikvice, mrkvice, krastavca ili list salate (ovisno kaj kuham koji dan) koju poklopim s kamenom da ne otpluta i ne jedu anubias (ali ga ponekad iskopaju). To su već sada dogovorena mjesta za klopu, a navodno bi tu naviku trebali i jabučari usvojiti. Je li tko probao ovu metodu na jabučarima?

Offline koraljka

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 14, 2010, 15:11:58 poslijepodne »
Ja sam svojima pofurila domaću salatu, špinat, blitvu, nestalo bi u trenu ali je radilo nered u ak. pa sam to davala samo prije mjenjanja vode,1 tjedno, možda sam ih tako samo navukkla pa su u nedostatku pojeli bilje :rolleyes: -?, nije mi to prije palo na pamet.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 14, 2010, 16:47:26 poslijepodne »
Ja sam svojima pofurila domaću salatu, špinat, blitvu, nestalo bi u trenu ali je radilo nered u ak. pa sam to davala samo prije mjenjanja vode,1 tjedno, možda sam ih tako samo navukkla pa su u nedostatku pojeli bilje :rolleyes: -?, nije mi to prije palo na pamet.

Aj' daj pls probaj pa da vidimo- ne može štetiti. Sve životinje stječu navike u vezi hrane, koliko god neke bedaste bile.
Ancijima klopu ujutro maknem jer 2 jako svijetla izlaze samo u polumraku kasno navečer tako da nema nereda- a i da stalno ne močim ruke "otpad" lovim jako dugom žlicom koja mi je uvijek kraj akvarija.

Ako je šarena i plastična, navodno glupiji sami ulaze unutra (pročitala na stranom forumu) kaj je bolje za hvatanje od mrežice. To još nisam probala.

Offline nelica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #14 u: Studeni 14, 2010, 17:23:19 poslijepodne »
Jabučari znaju "išetat" iz akvarija ako akvarij nije poklopljen ili ako ima koja rupa na poklopcu.
Možete im slobodno ofurit salatu, špinat, blitvu, uživat će  :up:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Studeni 14, 2010, 20:04:46 poslijepodne »
To su već sada dogovorena mjesta za klopu, a navodno bi tu naviku trebali i jabučari usvojiti. Je li tko probao ovu metodu na jabučarima?

Kod mene tabletice bacam na isto mjesto svaki dan,tako da aciji ujutro čim vide da smo ustali odmah se nariktaju na tom mjestu,puževi osjete hranu pa dođu,tako da mislim da je svejedno gdje ćeš im davati,uvijek pazi da je to na mjestu gdje neće napraviti  ,jer kod mene uvijek razruju podlogu u potrazi za tabletom.

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 15, 2010, 12:50:40 poslijepodne »
To su već sada dogovorena mjesta za klopu, a navodno bi tu naviku trebali i jabučari usvojiti. Je li tko probao ovu metodu na jabučarima?

Kod mene tabletice bacam na isto mjesto svaki dan,tako da aciji ujutro čim vide da smo ustali odmah se nariktaju na tom mjestu,puževi osjete hranu pa dođu,tako da mislim da je svejedno gdje ćeš im davati,uvijek pazi da je to na mjestu gdje neće napraviti  ,jer kod mene uvijek razruju podlogu u potrazi za tabletom.

Ne brinem oko nereda previše, jer ću bilje zasaditi na 3-4 mjesta po akvariju (danas baš kupujem tetra plant complete substrate, postavljam ga u kutijice i ukopavam u šljunak, trebam još 10 kg prosijati i iskuhati.. preostali bijelo-sivi kvarcni pijesak mi je taman za piko-akvarij). Za sada je sve fokusirano na centar akvarija (tak' su si kornjače namjestile), a kokosi su im po kutevima, što paše i guppyjima jer se i oni zavlače unutra.  :) I guppyji su postali "bezobrazni", više se ne boje kornjača (4. dan), ali se nadam da neće manje ancije protjerati iz kojeg kokosa. Jedan mladi muški guppy je sve više bully. Čekam ribice koje će uvesti reda- A. nigrofasciata. Trebaju Alenove porasti. Za njih nabavljam stijenu (vulkansku, nadam se) i još jedan veći panj, da manji ostane za anubias. Mislila sam da će kornjače praviti nered, no anciji su prave barabe, zato im klopu stavljam blizu kokosa i više ne računam s tim da će blizu njih bit ikakve zasađene biljke. Kornjače samo premještaju mopani prema grijaču.

Nabavljam Hygrophila polysperma, Cryptocorinu i Alternatheru- na veći panj bih htjela staviti i flame moss (kada dođem do 50 postova, stavljam oglas, ne da mi se štancati postove samo radi toga...). Mislim da bi trebalo biti ok uz stijene, bijelo-sivi šljunak, panjeve i kopno od bambusa. Ne računam s nekim lijepim aquacapeom jer biram temperamentne životinje koje si same uređuju nastambu. Dapače, ovo što veselo društvance dela me ponekad i ugodno iznenadi svojim odokativnim izborom improviziranog ryobokua (arhitektonski, ne sadržajno) koji bi za pola godine mogao prerasti u wabi-kusu.  :D Naučili su me da i ja preveriram postav koji omogućuje cirkularno kretanje. Ne bu nikad nizozemca od moje bebice.
« Zadnja izmjena: Studeni 15, 2010, 12:54:40 poslijepodne od Iris »