Srpanj 21, 2025, 16:46:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij u zidu  (Posjeta: 2480 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline omersenj

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Akvarij u zidu
« u: Studeni 10, 2010, 19:33:15 poslijepodne »
Dal mi netko može pomoći u izradi zidnog akvarija. Moja ideja je da stavim samo prednje staklo, a zidove nekako zaštitim da ne upijaju i nepropuštaju vodu (neznam sa čime i jeli to moguče), ako ko ima kakvih iskustava nek mi pomogne.
Mjesto gdje bi radio akvarij dimenzija je 87x50 prednje staklo i dubine 54 cm.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Akvarij u zidu
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2010, 19:47:09 poslijepodne »
 :roll:  probaj  staklo zabetonirat ,imaš tekučinu koja ide u beton da nepropušta vodu i vlagu mislim da se zove staklena voda nisam siguran ,
 :) :) pod zabetoniraš pa stranice s tim da i staklo zabetonirač bar 2-3 cm  :up: :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2010, 19:51:21 poslijepodne »
staviš na stranice 2-5 cm stiropor ,izrezbariš ga po želji i kad staviš beton i,kad se stvrdne makneš  podupirače sa stiroporom i dobiješ ljepe stranice  sa svojim po želji reljefima ,s nečim ofarbaš i uživaš

Offline omersenj

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2010, 19:58:28 poslijepodne »
Ja sam mislio zidove plastificirati ali neznam oce li to smetat ribama i zanima me s cime zalijepit spoj stakla i betona da nebi pustalo vodu

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 10, 2010, 20:03:45 poslijepodne »
staklo poljepiš silikonom nakraju 100 % drži ,kad sam bio u Crikvenici  na moru bili smo gledat ribe tam su svi akvariji napravljeni od betona samo prednja strana staklo

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 10, 2010, 20:04:46 poslijepodne »
samo daš staklo sa unutarnje strane :)

Offline omersenj

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 10, 2010, 20:12:32 poslijepodne »
Ok ako si to vidio onda ce valjda drzat , jos mi ostaje izolirat zidove na neupijaju vodu mislim da to sa staklenom vodom nije dobro rijesenje

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Studeni 10, 2010, 20:22:16 poslijepodne »
Ma kakve su to gluposti ubetonirat staklo u zid? Pa ko je tu lud... A i da nekako uspijes postici da beton ne upija vodu kako ces sprijeciti da ti voda od tezine ne izbihe staklo van, a jos k tome da lijepo i izgleda... sta nije jednostavnije i jeftinije napraviti kompletan akvarij od stakla i ugraditi ga u kockastu rupu u zidu i fino staviti okvir da se ne vide rupe i gotovo?

Ovo sto si zamislio je u startu osudjeno na propast a samo ces imati dodatne troskove oko sanacije svega toga...

Lijepo svih 5 strana od stakla i miran si, sa bocne strane osravi po 1 cm prostora da ti bs najmanji potresic ne potrga staklo i miran si...

Offline omersenj

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 10, 2010, 20:27:09 poslijepodne »
Napravio bi kompletan akvarij, ali je problem što je rupa nepravilnog oblika , pa sam tržio drugčije rješenje. Neznam jel ovaj moj prjedlog uopće izvediv pa tražim savjete.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2010, 20:34:48 poslijepodne »
Napravio bi kompletan akvarij, ali je problem što je rupa nepravilnog oblika , pa sam tržio drugčije rješenje. Neznam jel ovaj moj prjedlog uopće izvediv pa tražim savjete.

pa izvedivi su i akvariji nepravilnih oblika,....

jednom smo ja i kolega radili akvarij kojemu je dno bilo zaobljeno,...u biti cijeli akvarij je bio kao slovo U,...doduše akvarij je bio od 1cm plexiglasa

kakav ti je oblik rupe?

Offline omersenj

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2010, 20:43:20 poslijepodne »
Oblik rupe je trapez, ali mene više zanima jeli izvedivo izoliranje zidova, ako ne koliko bi koštala izdara staklenog akvarija dimenzija prva strana87x50cm, zadnja strana 65x50, bočne 54x50 cm.

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2010, 20:45:06 poslijepodne »
slažem se sa kekeom a i sa naćinom koji je napisao antimon, al još ti je najjednostavnije izmijeriš visinu i zapišeš najmanju i tako isto širinu i visinu znaći najmanju dimenziju koja ulazi u rupu u zidu i po tim mjerama napraviš kompletan akvarij, one rupe koje ostanu okolo ćeš zamaskirat s nećim (nevjerujem da je zid baš kriv 100%) a i kad staviš pozadinu u akvarij neće se ni primjetit taj luft između zida i akvarija  svakako ti trba malo mijesta sastrane za posakrivat kabele od filtera,svjetla itd...

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #12 u: Studeni 10, 2010, 20:51:20 poslijepodne »
Oblik rupe je trapez, ali mene više zanima jeli izvedivo izoliranje zidova, ako ne koliko bi koštala izdara staklenog akvarija dimenzija prva strana87x50cm, zadnja strana 65x50, bočne 54x50 cm.
U svakom će te slučaju koštati manje izrada komplet akvarija od stakla nego pokušaj (naglašavam pokušaj) izoliranja betona od prodora vode. Poslušaj ljude s foruma jer imaju iskustva. Kad sam radio vrtno jezerce nisam htio slušati već sam pametovao...i radio jezerce dva puta. Naravno i troškovi su bili dva puta veći
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Studeni 10, 2010, 21:08:28 poslijepodne »
eto moj savjet a kolko vidim i drugih ljudi na forumu je da napraviš neki kompromis i radiš sa svim staklenim stranama i da zid izravnaš ili nadozidaš da imaš pravilan oblik... i samo ugradiš akvarij nutra, ali pazi, moraš na vrhu imat mjesta da možeš s rukama u akvarij.

a ako baš moraš raditi u takvom zidu, ja bi se odlučio na fiber... samo po obliku zida napraviš kalup, na njega naljepiš staklo i imaš akvarij nepravilnog oblika, ali ne preporučam... fiber kad se osuši nema nikakva kemijska svojstva više i nije štetan za ribe...

a ovakav zahvat ne preporučam ako nisi nikada radio s fiberom i neznaš što i kako s njim... i samo da znaš da ti se s fiberom može javiti efekt osmoze ako slojevi nisu dobro napravljeni, interesiraj se malo o problemima u brodovima od fibera... to je najgora bolest plastičnih brodova i ne sanira se lako...

još jednom, moj savjet je da napraviš kompromis i srušiš još taj dio zida da dobiješ pravilan oblik ili zazidaš da dobiješ pravilan oblik i staviš stakleni akvarij... lijepše će izgledat i jeftinije ce te koštat i jednostavnije je i za izvest i kasnije održavat...

samo pazi da ti doljnja stranica bude što ravnija ako staviš stakleni akvarij unutra, predlažem da cak staviš mramornu klupicu kao što je u prozorima, pa na nju stiropor pa tek onda staklo...

Offline omersenj

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 10, 2010, 21:17:59 poslijepodne »
Hvala na savjetima , puno ste mi pomogli.

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 11, 2010, 10:16:47 prijepodne »
 :klap: :klap: apsolutno se slažem da je stakleni akv, najbrže i najjednostavnije riješenje ali uvijek postoji aLI. :D :D
nije mi bilo svejedno kad sam gledao morskog psa u nekoliko tisuča litara vode sa ovak zakrpanim akvarijem na zadnjoj strani 

Offline c.e.z

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udomljujem vjeverice
« Odgovori #16 u: Studeni 16, 2010, 19:30:05 poslijepodne »
evo ako nisam zakasnio previše, ja imam ugrađen akvarij u zidu ali je komplet sa 5 strana stakla. ako se odlučiš za samo prednju stranu od stakla, posjeti zoo i vidjet češ kako su oni to riješili. naime prednja strana se dodatno pojača čeličnim L profilom kojeg možeš obojati prema želji a krajeve ubetoniraš u zid. nadalje, postoji izolacijski premaz koji se koristi za izradu bazena, ukrasnih potoka i sl, ja sam to koristio za izolaciju temelja kuće i ne pušta vodu. sad koliko je štetno za ribe, ne bih znao ali budući da se zna koristit za ukrasna jezerca u kojima i ima ribe... nemoj zaboravit fotke stavit =)
P.S., nemoj za boravit ostavit dovoljno prostora iznad za filtere,pumpe,ventilaciju i manevre