Kolovoz 05, 2025, 13:16:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sva moguća početnička pitanja!  (Posjeta: 3648 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Sva moguća početnička pitanja!
« u: Studeni 09, 2010, 01:42:49 prijepodne »
Lijepi pozdrav akvaristi!  :-[

Uskoro se pridružujem krugu vlasnika akvarija, pa imam mnogo nedoumica.  :(

Naručio sam akvarij dimenizja 80x35x40, To bi bila zapremnina od 112l. I sada kod odabira filtera, preporučili su mi externi filter, pa mi oko zapelo za tetratecov filter ex600... Našao sam mnoge teme koji govore da nije baš neki filter, ali ja sam početnik, pa ne bih sada htio ulupati pare u nešto što mi se možda za par tjedana ne svidi... A sada jedno logično pitanjce. Zapremnina akvarija je 112l, to se podrazumijeva da je akvarij tada pun do vrha ili?  :-[ Logika mi govori da je to ako je pun do ruba, a voda se stavlja u akvarij do kolike granice?

Sljedeće pitanje je, koliko dugo se drži svijetlo upaljeno iznad akvarija? Neki kažu da svjetlo pale i po noći, nije li to zbunjujuće za ribe?

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Sva moguća početnička pitanja!
« Odgovori #1 u: Studeni 09, 2010, 08:57:39 prijepodne »
Pozdrav xlavier i dobro nam došao na forum.

Tko pita ne skita! 

Dakle, na sva tvoja pitanja već postoji puno odgovora a do njih češ doči na takav način da gore desno u "tražilicu" upišeš pojam koji te zanima i otvorit će ti se mnogo tema o onome što te zanima.

Također ti savjetujem da pročitaš i naučiš na pamet Priručnik za početnike u akvaristici koji se nalazi ispod moga posta.

Za trajanje svjetla (ukoliko misliš imati biljni akvarij) od srca ti predlažem da ti svjetlo bude upaljeno dva puta po 4 sata (4sata svjetlo+2 sata bez svjetla+4 sata svjetlo) u ovom slučaju imat češ manje algi ako budeš svaki tjedan mijenjao dio vode i ako budeš imao kvalitetnu rasvjetu.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 09, 2010, 13:07:04 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici.  :zagrljaj:

Pa, tipkao u tražilicu, tipkao u google i nema i dalje adekvatnih odgovora, pogotovo na pitanje litraže vode u akvariju, pa ako netko zna, dobro bi došao odgovor.

Pročitao par puta vodič kroz akvaristiku, i naravno, danas ga još jednom pročitao jer sam mislio da sam nešto falio... Ali nisam. Zašto dva puta 4 sata svijetla a većina preporuča 12 sati svjetla?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #3 u: Studeni 09, 2010, 13:11:31 poslijepodne »
da to s litražom je relativna stvar... neki proizvođači deklariraju akvarije s bruto a neki s neto količinom vode... pretpostavka da je ovo bruto i da ćeš nakon zemlje, šljunka, panja, bilja... moći unutra staviti 80-90l vode... vode se puni skoro pa do vrha akvarija... ako imaš neki original akvarij s okvirom obično je naznačeno do koje granice treba puniti a ako imaš samo staklo onda napunio 2-3 prsta ispod ruba i bude ok....
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 09, 2010, 13:15:38 poslijepodne »
Zašto dva puta 4 sata svijetla a većina preporuča 12 sati svjetla?

Već sam ti rekao zbog toga da imaš što manje algi u akvariju a vjeruj mi one zaista znaju biti nočna mora i dosta ih se teško riješiti.

Također zato jer algama treba 4 sata da im se aktivira proces fotosinteze a ako im ti izgasiš svjetlo ne mogu vršiti fotosintezu pa umiru od gladi...

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 09, 2010, 13:56:16 poslijepodne »

Već sam ti rekao zbog toga da imaš što manje algi u akvariju a vjeruj mi one zaista znaju biti nočna mora i dosta ih se teško riješiti.

Također zato jer algama treba 4 sata da im se aktivira proces fotosinteze a ako im ti izgasiš svjetlo ne mogu vršiti fotosintezu pa umiru od gladi...

Aha, sorry, nisam skužio! :(

Imam namjeru napraviti poklopac i instalirati štedne žarulje 6500 K, a sad me interesira sljedeće, da li je pametnije staviti dvije od 25 W ili mogu kombinirati 4 od 15 W, što je pametnije?

@cicovspu
Hvala ti na dogovoru!

Offline fishboy

• Punopravni član
  • Volim diskuse
« Odgovori #6 u: Studeni 09, 2010, 18:21:06 poslijepodne »
Lijepi pozdrav akvaristi!  :-[

Uskoro se pridružujem krugu vlasnika akvarija, pa imam mnogo nedoumica.  :(

Naručio sam akvarij dimenizja 80x35x40, To bi bila zapremnina od 112l. I sada kod odabira filtera, preporučili su mi externi filter, pa mi oko zapelo za tetratecov filter ex600... Našao sam mnoge teme koji govore da nije baš neki filter, ali ja sam početnik, pa ne bih sada htio ulupati pare u nešto što mi se možda za par tjedana ne svidi... A sada jedno logično pitanjce. Zapremnina akvarija je 112l, to se podrazumijeva da je akvarij tada pun do vrha ili?  :-[ Logika mi govori da je to ako je pun do ruba, a voda se stavlja u akvarij do kolike granice?

Sljedeće pitanje je, koliko dugo se drži svijetlo upaljeno iznad akvarija? Neki kažu da svjetlo pale i po noći, nije li to zbunjujuće za ribe?
vodu stavi do vrha,a što setiće svjetla pali kada hočeš.Ribama škodi jako i naglo svijetlo tako da ih postepeno učiš na svijetlo a najbolje je samo za vrijeme hanjenja. :up:

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2010, 18:46:41 poslijepodne »
Dobrodošao na naš forum.  :)

Na mnoga pitanja si dobio odgovore, a htio bih ti samo dati smjernicu da osim vodića za početnike koji svakako moraš proučiti, na našem portalu postoji mnogo članaka o stvarima koje te zanimaju.

Što se tiće fitera svakako uzmi vanjski filter ako su u financijskoj mogučnosti. Na našem forumu postoji i podrubrika s oglasima gdje možeš pronaći rabljenu jefriniju i odličnu opremu. Ja na tvom mjestu ne bi kupovao Tetru, zbog problema s gumicom koja se pokazala kod dosta ljudi. Za manje novaca se može dobiti Haquos koji se pokazao odličnim Kineskim filterom. Što se rasvjete tiće tu je po meni uvijek bolje ići na manji broj slabiji lampi jer uvijek možeš isključiti neke ako je preveliki intenzitet rasvjete koji uzrokuje pojavu algi.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 10, 2010, 01:04:27 prijepodne »
Malo mi bedasto, iako svi zaslužujete, svakome ponaosob zahvaljivat, tako da hvala svima na odgovorima...

Pročitao sam veliki broj članaka na portalu i tema na forumu, i doista imam još mnogo pitanja, ali sva pitanja su dobronamjerna a ne zbog ljenosti. Ipak, ne bih htio nešto krivo napraviti i učiniti nešto loše ribama i bilju u akvariju.

I dalje imam pitanja... Vidio sam da mnogi ovdje koriste običnu zemlju za cvijeće kao podlogu za bilje, a potom stave mrežicu protiv komaraca, a zatim šljunak, pijesak ili već koje su ribe odabrali. Znam da se tada ta zemlja treba močiti barem mjesec dana. Interesira me, kao početniku, da li je pametnije kupiti već odabranu zemlju za akvarij, ili je "jeftinije" kupiti tu zemlju u pet shopu?

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2010, 10:58:20 prijepodne »
ako kupis gotovu zemlju za akvarij onda ju nemoras mocit mjesec dana stavis zemlju vulkanit i sljunak i ubacis vodu i to je to a vreca te zemlje je oko 60kn 25 kn vulkanit i sljunak neznam cijenu ovisi di uzimas
ak ti nije bed dat 100kn vise i rjesit se muke oko zemlje to je to onda

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2010, 14:57:28 poslijepodne »
kao početniku bih ti toplo preporučio da uzmeš kupovnu podlogu, jer zemlja za cvijeće može biti veliki problem kasnije u akvariju. Zato uzmi ili jbl ili neku drugu podlogu preko koje stavi šljunak i miran si.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2010, 18:35:21 poslijepodne »
Super, to sam danas baš i računao... Podloga za moj akvarij, došla bi 100 i neš sitno kuna, kasnije bih kupio, ali u manjoj mjeri, nekakav vulkanit, koji dođe dvadeset kuna... Ili je bolje staviti pola pola?

A onda bih, kada se malo naučim, i ako mi bude išlo  :-[ s akvarijem, uzeo malo veći akvarij i pokušao sa zemljom. :)

I usput... U Pevecu je akcija na štedne žarulje tvrtke "Globo", 20W, 6400K, cijena mizernih 20 kn :D, pa ako je netko iz Rijeke i ima plan raditi sam svoju rasvjetu, neka skoči do Peveca! ;)

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #12 u: Studeni 12, 2010, 12:56:47 poslijepodne »
Gle litraža ti je ono puno do vrha. Ima jednostavan način da ju izračunaš pomnožiš visinu, dužinu, i širinu u centimetrima i podijeliš s 1000. Provjereno  :star:
Znači formula je:
(duljina*širina*visina)/1000
Znači tvoj da je potpuno do vrha bio točno 122 litara. onda morađ izbacit zapremninu šudera, panjeva, biljaka, filtera ako je unutrašnji, kamenja i tako dalje. Sve skupa bi tvoj bip sa vim unutra, ne do vrha oko 90 litara.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 29, 2010, 01:44:00 prijepodne »
I eto, napokon došao akvarij. Danas započelo cikliranje.

Posađene su biljčice, hvala Gstarazu i Alen051-u, :D na biljčicama.

Nažalost u RIjeci nigdje nisam mogao doći do neke normalnije granulacije, pa sam kupio kvarcni, 0,3 - 0,8 mm, ali, unutra ide nekoliko Corydorasa, pangio khulli-a i svrdlasti puževi pa se nadam da će oni napraviti zamišljeni posao "muljanja" podloge. :) Ispod kvarcnog pijeska, stavljen je tanki sloj vulkanita i home made zemlja koja se namakala nekakvih mjesec i pol. Grijač je od 300 w, pumpa vode i naravno unutarnji pregradni filter. Za sada svijetle samo dvije žarulja, 20w, 6500k, kada se malo biljke udomaće, pale se i ostale žarulje. Slijedeći tjedan stiže i DIY co2.

Hvala svima na pomoći, kada se malo razraste bilje, stavim pokoju sliku! ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #14 u: Prosinac 29, 2010, 02:13:33 prijepodne »
Hmm, taj pjesak mi je nekako sumljiv...
panđo i kory će uživati na tom pjesku, ali zabetonirat će ti podlogu, a to može postati problem kasnije... no, to je tek prvi pokušaj  ;)

Citat:
grijač 300W
:D  zovi kad riblja juha bude spremna  :rotfl:

Mjenjaj često vodu na početku i nakrcaj rogolista i sličnoga dok ne dobiješ dobru biljnu masu.
Moja je preporuka da ne gnojiš dok bilje ne pokaže da fali nečega.

Uživaj u novom akvariju  :up:

ps.
Kako to misliš DIY CO2 stiže za 7 dana ???
-Donesi bocu od kole od 2,5 litara, 2-3 m cijevi i bočicu od +/- 125 ml. , i složimo to u 10 minuta.

Cheers

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 29, 2010, 03:28:16 prijepodne »
Hmm, taj pjesak mi je nekako sumljiv...
panđo i kory će uživati na tom pjesku, ali zabetonirat će ti podlogu, a to može postati problem kasnije... no, to je tek prvi pokušaj  ;)

Citat:
grijač 300W
:D  zovi kad riblja juha bude spremna  :rotfl:

Mjenjaj često vodu na početku i nakrcaj rogolista i sličnoga dok ne dobiješ dobru biljnu masu.
Moja je preporuka da ne gnojiš dok bilje ne pokaže da fali nečega.

Uživaj u novom akvariju  :up:

ps.
Kako to misliš DIY CO2 stiže za 7 dana ???
-Donesi bocu od kole od 2,5 litara, 2-3 m cijevi i bočicu od +/- 125 ml. , i složimo to u 10 minuta.

Cheers

Još mislim da će to biti premalo... :( Jer kada sam otišao od kuće, temp u prostoriji je bila 15°C! :O

Na taj DIY sam i mislio! ;)

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Prosinac 29, 2010, 15:29:49 poslijepodne »

-ovo nisam znaoooo..znaci stvarno je ovo ovako treba im 4 sata?ovo bi mi pomoglo al pravo, hvala :up:

Aha, sorry, nisam skužio! :(

Imam namjeru napraviti poklopac i instalirati štedne žarulje 6500 K, a sad me interesira sljedeće, da li je pametnije staviti dvije od 25 W ili mogu kombinirati 4 od 15 W, što je pametnije?

@cicovspu
Hvala ti na dogovoru!