Srpanj 28, 2025, 01:19:02 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Smanjenje moguće štete  (Posjeta: 3178 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Smanjenje moguće štete
« u: Studeni 08, 2010, 10:39:39 prijepodne »
Uzimam vanjski filter ovaj tjedan. Fluval 305. Pa sad naravno postoji mogućnost da to procuri. Razmišljao sam usis postaviti pri vrhu akvarija, tako da ako i dode do curenja iscurit će 15-20 litara vode, a ne 130. Ne znam jel mi to pametno toliko skratiti usisnu cijev i gubim li što na flitraciji ako to napravim jer mislim da se većina nečistoća skuplja baš pri dnu akvarija.
« Zadnja izmjena: Studeni 08, 2010, 10:44:33 prijepodne od Nuclear »

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Smanjenje moguće štete
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2010, 11:28:52 prijepodne »
Nuclear ti si ovak pametan dečko ;) i sklon samogradnji, a i ja sam se bavil tim razmišljanjima, da se stavi u vodu tzv. "level switch" (naruči se preko e-baya) koji bi isključil napajanje filtera ukoliko razina vode padne ispod zadanog nivoa. Ima Grof tu negdje članak o sustavu za automatsko nadoljevanje vode u morskoj akvaristici i mislim da bi se tak nekaj dalo iskemijat za ovaj slučaj.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2010, 11:34:35 prijepodne »
Nuclear ti si ovak pametan dečko ;) i sklon samogradnji, a i ja sam se bavil tim razmišljanjima, da se stavi u vodu tzv. "level switch" (naruči se preko e-baya) koji bi isključil napajanje filtera ukoliko razina vode padne ispod zadanog nivoa. Ima Grof tu negdje članak o sustavu za automatsko nadoljevanje vode u morskoj akvaristici i mislim da bi se tak nekaj dalo iskemijat za ovaj slučaj.

O ovome sam i ja razmišljao  :D

Al nisam znao kak to napraviti jer baš treba tak neki senzor. idem članak nać da vidim kak to funkcionira  :up:

Meni je problem to jer me nema doma 3 dana u tjednu, i onda ako se nešto desi došlo bi do katastrofe totalne, tak da bi mi ovak neki sistem stvarno dobro došao.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2010, 11:37:07 prijepodne »
Ja svaki svoj vanjski filter zlu ne trebalo imam u plasticnim kacama, pa da bas pocne curit od veceri do jutra nece sve po parketu, a preko dana ionako pogledam prema njima barem 2-3 puta onak usput

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2010, 11:37:25 prijepodne »

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2010, 11:49:16 prijepodne »
Uz senzore ti je potreban još 12v adapter i odgovarajući relej.

Offline tomo147

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2010, 12:53:29 poslijepodne »
sve nas muci ista stvar ... kod mene je 600 l  vode i 2 vanjska filtera i opce me strah ipomislit na tak nekaj ... svaki dan kad dolazim sposla prvo gledam dal su vatrogasci i vodoinstalateri pred zgradom .. :o , a posto sam na 3 katu sused ispod mene ... joj mene ...
da se vratim na temu ... usis cjevi filtera mislim da mora bit pri dnu jel inace mislim da i nebu neke svrhe od njega , necistoca pada na dno a jedino na taj princip ju moze filter pokupit . nakraju ipak mislim da urednim i pazljivim rukovanjem filtera nebi smjelo doc do curenja al ipak onaj dio straha uvjek postoi ...
da jos nadodam - mozda nisam u pravu i ispravite me ako grjesim al kaj se senzora tice mislim da on i nije od neke pomoci posto i ako se iskljuci rad fitera ostaje slobodan pad vode u sam filter tak da protok vode ostaje isti i ako je filter procurio curit ce i dalje a semi rad filtera je tej da se postigne povrat vode u akvari ...
 znaci trebalo bi iskemijat neki nepovratni ventil na samu dovodnu cjev vode u filter ( tak nekaj ak me kuzite kaj ocu rec )
« Zadnja izmjena: Studeni 08, 2010, 13:04:13 poslijepodne od tomo147 »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2010, 13:04:28 poslijepodne »
Tako je, usis filtera mora biti uz dno i nemojte previše eksperimentirati već napravite kako piše u uputstvu za upotrebu.

Offline tomo147

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
« Odgovori #8 u: Studeni 08, 2010, 13:06:00 poslijepodne »
Tako je, usis filtera mora biti uz dno i nemojte previše eksperimentirati već napravite kako piše u uputstvu za upotrebu.
podrzavam u potpunosti

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 08, 2010, 13:12:13 poslijepodne »
Da, ovo mi je jasno da će voda i dalje nastavit curit, ali vjerojatno manje nego da filter radi jer osim što pumpa vraća vodu u akvarij, ona ju i vuče.

Postoji još jedna solucija o kojoj sam razmišljao, al je malo bezveznija i treba više prostora za vanjski filter

Da se filter stavi u neku kantu ili akvarij izrađen po mjeri filtera, i senzor u tu kantu, i kad bi voda došla do pol kante recimo zbog curenja filtera da se upali pumpa u kanti i vraća vodu u akvarij.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Studeni 08, 2010, 13:14:09 poslijepodne »
Voda ulazi u filter slobodnim padom tako da ju pumpa koja tjera vodu gore vrlo slabo može "vući".

Fluvalovi filteri su barem meni najpouzdaniji filteri i gotovo da se nikada nije dogodilo da oni procure (osim ako nisu dobro zaklopljeni nakon čišćenja).

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 08, 2010, 13:16:46 poslijepodne »
Voda ulazi u filter slobodnim padom tako da ju pumpa koja tjera vodu gore vrlo slabo može vući.

Kak ne? Kako onda dobiješ filter protoka 2000-2500L/h, sumnjam da kroz onu malu cijev isteče tolika količina vode u filter slobodnim padom.  Ili se varam  -?. Neću tvrditi jer nisam siguran 100%

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #12 u: Studeni 08, 2010, 13:23:37 poslijepodne »
Filter i akvarij su dvije spojene posude. Kad se filter i cijevi napune nema više protoka. Pumpa stvara protok

Mislim da kompliciraš. Pa neće se filter raspast ili crijevo puknut ili tako nešto. Eventualno bi moglo nešto curkat ako su brtve oštećene ili nešto nije dobro sjelo i ne može iscuriti naglo puno vode. Dovoljno je staviti filter u neki lavor i ne sastavljati filter neposredno prije odlaska.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #13 u: Studeni 08, 2010, 16:04:39 poslijepodne »
Složi filter po uputama, promatraj ga dok radi, a onda ga ugasi i opet ga promatraj. Ako nigdje ništa ne ''slini'' nemaš brige. Voda neće sama izaći jer tlak koji se stvori u filteru od gravitacije puno je premali da bi izbio neku brtvu (za to ti treba nekoliko bara tlaka). Da te smirim ili ohrabrim, svi moji akvariji imaju vanjske filtere, nekada me nema kod kuće i po mjesec dana (hranilica radi svoje) i do sada nisam imao nikada nikakve probleme i nadam se da niti neću. Kod sastavljanja samo pazi da nešto ne pretegneš pa da ne pukne ili da ne ostane koji kamenčić ili listić biljke na brtvi jer će tu procuriti kada ne ''dihta''. I najbitnije je da ništa ne siliš kod sklapanja jer onda nešto ne valja.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Studeni 08, 2010, 17:27:19 poslijepodne »

Mislim da kompliciraš. Pa neće se filter raspast ili crijevo puknut ili tako nešto. Eventualno bi moglo nešto curkat ako su brtve oštećene ili nešto nije dobro sjelo i ne može iscuriti naglo puno vode. Dovoljno je staviti filter u neki lavor i ne sastavljati filter neposredno prije odlaska.
slažem se...
dobro složi filter u startu, ne dozvoli da se gume i brtve osuše i neće curit... ..malo namastiš vazelinom brtvu ako se osuši.