Pre nego sto bi neko skocio da me izmaltretira za sve sto cu napisati, pozeljno je sve procitati i probati razumeti ono sto zelim reci.
Vidim da je tema veoma ostra za pojedine likove. Cini mi se da je tabu reci da neko ne podrzava faze, hibride, ili intergrade.
Pre nego sto bi neko skocio da me izmaltretira za sve sto cu napisati, pozeljno je sve procitati i probati razumeti ono sto zelim reci.
Vidim da je tema veoma ostra za pojedine likove. Cini mi se da je tabu reci da neko ne podrzava faze, hibride, ili intergrade.
Ali, to je moj licni stav.
Nemam nista protiv ljudi koji ih drze. Kao sto sam prethodno rekao, svako ima pravo da praktikuje teraristiku kako on zeli, ali ipak sebi dajem za pravo da se izjasnim.
Voilm vrste zmija koje lice na tu navedenu vrstu. Volim da ih prepoznam na prvi pogled, Volim da znam sta drzim. Ljubitelj sam mnogo vrsta, otrovnih ili neotrovnih. Za pocetak cu citirati Moreliu macdowelli. Ko danas moze se pohvaliti da mi kaze na sta lici prava macdowelli kao sto je u prirodi? Od nje su napravili sto faza. Jaguar, caramel, striped, super striped, super caramel, panther, itd, itd, itd... Steta, velika steta.
Steta mi je takodje kada vidim da na danasnjem trzistu nigde nemoze da se nadje Morelia darwin, cistokrvna, a vec su uspeli da naprave nekoliko faza od nje.
Steta je, da danas skoro niko nezna na sta lici jedna od najbrojnih zmija po nasim terariumima, Pantherophis guttatus, u prirodnom izgledu. Mogao bih provesti vekove, a da nastavljam citirati vrste nad kojima se vrsi selekcija, da bi, citiram, prolepsali ih na pogled.
Ne kazem da nema faza koje su lepe gledati, prijatne na oko, kao sto sam video slike Vrbinog pseudo viridisa. Jeste lep, nema sta reci. Svaka cast na lepoti primerka.
Ali ja licno, nikada necu kupiti takvu fazu, ili probati da ih dobijem ukrstanjem dve, ili tri lokaliteta.
Imam i ja faza(neotrovnih) po svojim terariumima, koje cu rado podeliti sa vama, ali nijednu nisam kupio, ili da sam ih pario. Imam ih jel su mi date, ili oduzimane od likova koje ih nelegalno drze, pa mi se meni daju posto imam drzavne dozvole, umesto da ih eutanaziraju.
U prethodnoj sam recenici stavio u zagradi da imam faza, ali ne otrovnih. E tu vec postaje ozbiljnija stvar. A vlasnici otrovnih zmija ce odma razumeti zasto sam i protiv hibrida. Svako od nas, koji drzimo otrovne zmije, nije sklon ujedu. Svako od vas, treba da zna da ima odgovarajuci serum za odgovarajucu zmiju!!! u slucaju ujeda jednog hibrida, za kojeg se nezna tacno poreklo, koji serum primiti? Mislim da se tu razumemo, zasto sam protiv hibrida.
Nemojte se ljutiti na moj stav, samo zelim ga podeliti sa vama, a ne kritikovati vas, ili biti kritikovan.
Kao sto sam prethodno pisao u drugoj temi, ne zivim od prodaje zmija. To mi je cisto zadovoljstvo, i ljudi koji me ovde znaju, mogu potvrditi da ih vise poklanjam, no sto ih prodajem, i zato sebi dajem za provo da se moja legla nadju po domovima ljudi za koje sam siguran da nece ih ukrstati, i tako kvariti dugogodinji trud da proizvedem sto cistokrvnije linije.