Srpanj 22, 2025, 15:46:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesna Betta - POMOC MOLIM !!!  (Posjeta: 3592 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Innna

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Bolesna Betta - POMOC MOLIM !!!
« u: Listopad 31, 2010, 00:57:04 prijepodne »
 :'( MOLIM VAS za pomoc ili savijet!! prije tri dana kupila sam muzjaka bettu (tamnoplave boje). prvo sam ga stavila u akvarij sa filterom (dobro odrzavan) i haldnovodnim ribicama (ne pitajte nista) :down: tamo je bio jedan dan. temp je bila21 stupanj. nakon toga premjesten je u svoj tridesetlitarni akvarij sam sa grijacem na 24 stupnja da ne dozivi sok. ALI BEZ FILTRA za vodu. dva dana boravi u njemu i danas sam primijetila ISPOD ŠKRGI nekakve vrecice (pretpostavljam pokrivalo škrgi) kao da je IZAŠLO LAGANO IZ ŠKRGI  :'(  također, predio od škrgi do prve donje dvije tanke peraje je malo posvijetlio :dead: ŠTO MU JE????

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Bolesna Betta - POMOC MOLIM !!!
« Odgovori #1 u: Listopad 31, 2010, 08:32:12 prijepodne »
stavi ovu temu na podforum betta svijet il još bolje pošalji pp za gveeyneth ona je meni pomogla oko betta

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Listopad 31, 2010, 14:02:44 poslijepodne »
Moze li neka slika? Nije mi bas jasno sto se dogodilo... mogu ti samo reci da ako je bio zdrav ranije ni na tako niskoj temperaturi se nebi samo tako razbolio. A to sto nije u cikliranom akvariju par dana nista ne znaci, problem je amonijak u necikliranim akvarijima a sumnjam da se vec stigao stvoriti u mjeri da izazove bolest.

U svakom slucaju, ono sto mozes napraviti bez obzira na dijagnozu je: digni temperaturu jos jedan ili dva stupnja (max. 26), stavi malo soli (ectopur), ako imas ketapa/banana lisca ili kupovna verzija "Blackwater" od Tetre. Takodjer, malo iscjedjenog cesnjaka nece odmoci a moze pomoci.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 31, 2010, 17:06:39 poslijepodne »
stavi ovu temu na podforum betta svijet il još bolje pošalji pp za gveeyneth ona je meni pomogla oko betta

nova sam ovdje, svakako  veliko HVALA na usmjeravanju. bi li mi mogla napisati link tog podforuma? VELIKO HVALA

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 31, 2010, 17:18:55 poslijepodne »
Moze li neka slika? Nije mi bas jasno sto se dogodilo... mogu ti samo reci da ako je bio zdrav ranije ni na tako niskoj temperaturi se nebi samo tako razbolio. A to sto nije u cikliranom akvariju par dana nista ne znaci, problem je amonijak u necikliranim akvarijima a sumnjam da se vec stigao stvoriti u mjeri da izazove bolest.

U svakom slucaju, ono sto mozes napraviti bez obzira na dijagnozu je: digni temperaturu jos jedan ili dva stupnja (max. 26), stavi malo soli (ectopur), ako imas ketapa/banana lisca ili kupovna verzija "Blackwater" od Tetre. Takodjer, malo iscjedjenog cesnjaka nece odmoci a moze pomoci.

ovako; AKVARIJ nema filter. tvoja terminologija na ovom podrucju je meni kao relativno laiku podosta strana. VELIKO HVALA na svim savjetima. staviti cu sliku, fotkala sam ga vec sirocica... sada je na temp 24,5 stupnjeva. danas sam mu ulila kanticu svjeze vode, i danas je prvi puta jeo, nakon dva dana u tom akvariju  :) :up: :) :klap:. Kako sam stavila svjeze vode, odmah je živnuo!! inace zna se skrivati iza grijaca, moram mu kupiti biljku neku. HRANIM GA sa JBL FLAKES (listici) za bette splendes sa 6% krila.JBL proizvodac dakle. u vodu stavljam od Tetre "aQUA SAFE", no na povrsini vode se stvaraju naslage (pomislila sam prvotno da je prasina ,pa sam stavila prozirnu foliju kao zastitu,no opet evo njih -?)  -ŠTO bi mogao biti problem.

zanima me; da li on moze funkcionirati bez filtera??? drzim ga u svojoj sobi gdje spavam,a filter je podosta bucan  :rolleyes: .

jako sam vesela sto je danas jeo.
ne znam kako dalje. MOLIM TE pojasni mi gdje mogu kupiti taj "blackwater" i kako to dozirati, isto kao i sol koju si navela? zasto cesnjak, cisto me zanima? iz zagreba sam pa mozda znas koji pet shop to drzi.
staviti cu mu i treseta umjesto pijeska-citala sam tu u clanku za bette da je to dobra podloga!!!

hvala ti mnogo na vremenu odvojenom na pisanje posta!!!!!  :zagrljaj:
cim ja imam malo vremena, stalno trazim po netu svasta o bettama...

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
« Odgovori #5 u: Listopad 31, 2010, 18:24:26 poslijepodne »
Kupi filter da nebi morala svaki dan da mu menjas vodu a uvece ga iskljuci da ne bruji pa ga ujutru opet ukljuci :up:...
:021::a05r0::hul:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Listopad 31, 2010, 20:08:32 poslijepodne »
filter se ne isključuje NIKAD osim na kratko, kad se čisti ili slično

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 31, 2010, 20:08:57 poslijepodne »
Ma navikneš se na filter,ja ga više ni ne čujem....
A isto sam se bojala da će mi smetati...
ni da ni ne

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Listopad 31, 2010, 22:44:58 poslijepodne »
Sto ima jos u tom akvariju gdje je bettan? Masni film na povrsini uglavnom znaci prevec otpadnih tvari sto bi mogao biti problem bez filtera. Kakvu svjezu vodu si stavljala? Odstajalu, ugrijanu...?

S obzirom da je vecina mojih betta zivjela cijeli zivot bez filtera ne treba biti iskljuciv, moguce je. ALI treba biti dosljedan u izmjenama vode svaka 3-4 dana po barem 30 %, sa kvalitetnom ugrijanom i odstajalom vodom.

Za lijecenje je najbitnije postaviti dijagnozu a to nece biti moguce bez dobrih slika. Po opisu mi je tesko otkriti na sto mislis...

Ectopur od Sere je nejodirana sol a ona koristi kao prevencija bolesti ili u ljecenju kao pomagalo posto dezinficira i pospjesuje zatvaranje rana kod riba. Samo po sebi nije lijek. BlackWater simulira otopljene tanine i ostale kiseline koje u bettinom prirodnom okruzju pogodno djeluju. Kisela voda opcenito pogoduje zacjeljivanju rana. Sto kiselije- to manje bakterija.
Cesnjak je prirodan antibiotik i antiparazitik, uvijek pomaze a ne steti ribama (osim sto smrdi). Samo po sebi niti jedno od ovo troje nije lijek za jace bolesti, ali pomaze u lijecenju i u slabijim slucajevima moze i zaljeciti.
...Pula...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 01, 2010, 00:52:13 prijepodne »
Sto ima jos u tom akvariju gdje je bettan? Masni film na povrsini uglavnom znaci prevec otpadnih tvari sto bi mogao biti problem bez filtera. Kakvu svjezu vodu si stavljala? Odstajalu, ugrijanu...?

S obzirom da je vecina mojih betta zivjela cijeli zivot bez filtera ne treba biti iskljuciv, moguce je. ALI treba biti dosljedan u izmjenama vode svaka 3-4 dana po barem 30 %, sa kvalitetnom ugrijanom i odstajalom vodom.

Za lijecenje je najbitnije postaviti dijagnozu a to nece biti moguce bez dobrih slika. Po opisu mi je tesko otkriti na sto mislis...

Ectopur od Sere je nejodirana sol a ona koristi kao prevencija bolesti ili u ljecenju kao pomagalo posto dezinficira i pospjesuje zatvaranje rana kod riba. Samo po sebi nije lijek. BlackWater simulira otopljene tanine i ostale kiseline koje u bettinom prirodnom okruzju pogodno djeluju. Kisela voda opcenito pogoduje zacjeljivanju rana. Sto kiselije- to manje bakterija.
Cesnjak je prirodan antibiotik i antiparazitik, uvijek pomaze a ne steti ribama (osim sto smrdi). Samo po sebi niti jedno od ovo troje nije lijek za jace bolesti, ali pomaze u lijecenju i u slabijim slucajevima moze i zaljeciti.

AJME SI ME UVESELILA zbog tog filtera! :klap: ovako, u akvariju je samo grijac, pijesak i sitna dekoracijica plasticna (nezamjetna). zabrinjavaju me naslage ma površini... ustrajne su!!! nisam uzela neonsku lampu ali BUDEM ako mi kazes da treba!!!  HVALA ti puno na objasnjenju za "lijekove".

e sad, mozda ispadam glupa, no bolje pitat nego skitati- kako voda moze biti odstajala i topla? i postje li indikatori pH kakvi?

ja mu svaki dan zamijenim po tri case do decilitra iste temp koja je u akvariju (povecala sam danas na 25 stupnjeva kako si savjetovala). brinu me naslage.
SLIKU stavim cim prebacim na cd jel imam problema sa kompjuterom  :down: -? -?

havla unaprijed na odgovoru
ines

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Studeni 01, 2010, 14:39:11 poslijepodne »
Cuj, filter je jako dobra stvar, i nikakve promjene vode se nemogu mjeriti sa filtriranom vodom. Kada se nefiltrirana voda odrzava samo sa promjenama kvaliteta vode i njen kemijski sastav se stalno mjenja, a svaka promjena je losa za ribe. Ali, moguce je odrzavati koliko-toliko kvalitetnu vodu da riba bude zdrava.

Lampa ne treba ribi, treba bilju kojeg ionako nemas. Ipak, savjetujem da maknes plasticno bilje jer je cesto ostro i tvrdo i moze ostetiti bettama peraje.

Dobro je mjenjati svaki dan vodu po malo, ali nemoj zaboraviti raditi vecu izmjenu svakih 5 dana, oko 30 % ako radis svaki dan po malo. Nebi smjela sipati iz spine vodu ako ne dodajes neko sredstvo za neutraliziranje klora. Bette imaju prilicno osjetljivu kozu na klor. Pusti vodu da odstoji jedan dan ili preko noci da klor ishlapi, a onda ju ugrij na temperaturu akvarija. Ja sam to radila dok mi je voda bila u bacvicama tako da bi litru iz bacve usula u mjericu, ugrijala ju u mikrovalnoj na prilicno vruce i kada bi se izmjesala sa ostalom vodom bila bi priblizne temperature koja mi treba. Ides na pokusaj i pogresku i naravno uvijek mjeris temperaturu koju sipas. Osim duge izlozenosti amonijaku, velika promjena temperature je jedna od najgorih stvari za ribe.

:up:
...Pula...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 05, 2010, 15:36:19 poslijepodne »
Gwyneth- evo dobila sam akvarij 40l sa poklopcem i filterom... za sada cu u njega smjestiti samo bettanića.
mozes mi molim te napisati što mi je neophodno za kvalitetu vode. imam od tetre onaj supstrat za tropske ribice.
gledala sam neke pH indikatore...

što je NUŽNO od pribora ?

frajer je dobro i pliva ko lud :) ko riba :))))

hvala ti na odgovoru!!! p.s stavila sam cesnjaka kako si rekla  :up:

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 05, 2010, 15:53:08 poslijepodne »
Cuj, filter je jako dobra stvar, i nikakve promjene vode se nemogu mjeriti sa filtriranom vodom. Kada se nefiltrirana voda odrzava samo sa promjenama kvaliteta vode i njen kemijski sastav se stalno mjenja, a svaka promjena je losa za ribe. Ali, moguce je odrzavati koliko-toliko kvalitetnu vodu da riba bude zdrava.

Lampa ne treba ribi, treba bilju kojeg ionako nemas. Ipak, savjetujem da maknes plasticno bilje jer je cesto ostro i tvrdo i moze ostetiti bettama peraje.

Dobro je mjenjati svaki dan vodu po malo, ali nemoj zaboraviti raditi vecu izmjenu svakih 5 dana, oko 30 % ako radis svaki dan po malo. Nebi smjela sipati iz spine vodu ako ne dodajes neko sredstvo za neutraliziranje klora. Bette imaju prilicno osjetljivu kozu na klor. Pusti vodu da odstoji jedan dan ili preko noci da klor ishlapi, a onda ju ugrij na temperaturu akvarija. Ja sam to radila dok mi je voda bila u bacvicama tako da bi litru iz bacve usula u mjericu, ugrijala ju u mikrovalnoj na prilicno vruce i kada bi se izmjesala sa ostalom vodom bila bi priblizne temperature koja mi treba. Ides na pokusaj i pogresku i naravno uvijek mjeris temperaturu koju sipas. Osim duge izlozenosti amonijaku, velika promjena temperature je jedna od najgorih stvari za ribe.

:up:

evo gorinji post je isto upucen tebi!!!  :D
jos dva pitanja: postoji li sredstvo za neutraliziranje klora neko?
                      da li da filter i grijac stavim na istu stranu akvarija? :( :roll: -?

staviti cu slike danas navecer ili sutraaaa   :up:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Studeni 05, 2010, 16:00:25 poslijepodne »
Cestitam na akvariju :)

Kakav je filter? Pazi da ne baca vodu prejako da bettan nebude mogao plivati... to se moze srediti sa spuzvicom na izlazu filtera (ako je protocni) da rasprsuje mlaz.

Za kvalitetu vode moras filter prvo ciklirati (mora raditi 3-4 tjedna da bi se nastanile bakterije), voda mora biti odstajala bez klora i topla. To je vise manje to ;) Ne trebaju ti PH Indikatori niti nista, PH ces rijetko mjenjati i to ti ne treba, dobro bi ti dosao test na amonijak i nitrite.

Ima neutralizatora klora, jedan od najboljih je FFM koji cini mnogo toga osim sto neutralizira klor, nadalje su ti Sera Aquatan, Aquasafe, mislim od tetre.... itd.

Kako je frajer sada? Ima jos neke simptome?
...Pula...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 05, 2010, 22:14:10 poslijepodne »
Cestitam na akvariju :)

Kakav je filter? Pazi da ne baca vodu prejako da bettan nebude mogao plivati... to se moze srediti sa spuzvicom na izlazu filtera (ako je protocni) da rasprsuje mlaz.

Za kvalitetu vode moras filter prvo ciklirati (mora raditi 3-4 tjedna da bi se nastanile bakterije), voda mora biti odstajala bez klora i topla. To je vise manje to ;) Ne trebaju ti PH Indikatori niti nista, PH ces rijetko mjenjati i to ti ne treba, dobro bi ti dosao test na amonijak i nitrite.

Ima neutralizatora klora, jedan od najboljih je FFM koji cini mnogo toga osim sto neutralizira klor, nadalje su ti Sera Aquatan, Aquasafe, mislim od tetre.... itd.

Kako je frajer sada? Ima jos neke simptome?

UH...  :) kako cu cekati tako dugo da se u filterun nastane bakterije  :punch:
ma ja cu ga natopiti sa ovom vodom u kojoj je bettić  :klap: pa kud puklo  :(
previse sam uzbuđena hehehe. filter je od ferplasta blucompact i mislim da "baca vodu"  (nisam mogla birati jel je dosao u pakiranju sa akvarijem, a financijski mi je odgovaralo), Akvarij je Caymanov.
staviti cu krupnog sljunkana dno, umjetni kamen i bilje (sve sam gledala da bude "mekano"da nigdje ne moze ostetiti perajice, jel mu je repna bila rascjepkana i stvarno se brzo regenerira :) :klap: ) ALI naravno necu prenapuciti prostor.

opet pitanja  :-[ (morat cu te pocet palcati :up:
jel to dobra marka akvarija i filter (ima ti plavu spuzvicu, nema ugljena)!!!
mogu li filter i grijac staviti na istu stranu akvarija

frajer je super!! kazem, perajica (koju je ostetio u akvariju koji imam sa hladnovodnim ribama) je jos malo pa kao nova ! bljedilo ispod škrgi je prošlo i nema ga!! jedino sto sam zamijetila i ostala u ŠOKU je to da je par puta onako dosao do filtera i poceo se šepuriti važno i onda je iz škrgi izbacio tu "plahticu" (prema anatomskoj građi koju sam tu pronasla u vodicu -to je pokrivalo za škrge, boje poput njegova tijela sa crvenom prugicom po sredini horizontalnom) i onda je to uvukao kao se prestao praviti važan. sta je to bilo POJMA NEMAM  -? -? ALI necu nista negativno gledati :ying:

budem uslikala pa cu staviti sutra na cd i ovdje staviti sliku pa ces tocno vidjeti o cemu se radi tj o kakvom akvariju. danas ne znam hocu li ga "prebaciti" u novo staniste.

rekla mi je ženica da mu nakon nekog vremena uzmem par zenkica. citala sam da je omjer 1:4 ako se dobro sjecam. što mislis o tome? :) ;) ALI ne bi htjela da se mrijeste  :rolleyes: za to nisam spremna haha :)

daj br ziroracuna da ti uplatim za savjete  :) :) :zagrljaj:

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Studeni 05, 2010, 22:31:09 poslijepodne »
evo ovo su ti moji mafiozosi  :) u svojem KIIIČ izdanju  :-[  zovu se Sony, Tony a koridorasi su Cleaneri  :D
bettan je kod mene u sobi  :up:

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Studeni 09, 2010, 00:32:42 prijepodne »
mojem Flaviu se pojavila bijela tockica manja od makova zrna (ne djeluje paučinasto) na glavici pored oka  -? također vrhovi peraja poceli su blijedjeti....
temp u akvariju je 25.5 °C . danas je dobio filter i bolje stanište za njega. u vodu stavljam otopinu od Tetre-aqua safe za tropske ribice. sam je u akvariju.. ima dosta mjesta i ima se gdje sakriti...
ima li itko pojma sto mu je????
hvala na odgovorima :roll:
 :heart:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Studeni 09, 2010, 17:34:21 poslijepodne »
Tockica moze biti ich najvjerojatnije, a uskoro ce ih se stvoriti jos.

Ocito je bettan loseg zdravlja, ich lovi samo kad padne imunitet. Nisam jos shvatila da li pustas vodu da odstoji prije uljevanja u aq (bez obzira na aquasafe koji je ok). Po opisu mi zvuci kao da ga nesto nagriza, pa ako ne stavljas klor sa vodom onda zbilja moras provjeriti parametre jer nesto ne stima.

Protiv icha lijeci sa Sera Costapurom ili nekim slicnim za parazite, ali pazi na bilje, moze ga ostetiti ako ga imas.
...Pula...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #18 u: Studeni 15, 2010, 12:06:14 poslijepodne »
evo ovo su ti moji mafiozosi  :) u svojem KIIIČ izdanju  :-[  zovu se Sony, Tony a koridorasi su Cleaneri  :D

Da se organizira Natjecanje za naj Kič akvarij, uvjeren sam da bi ovaj pobjedio  :D   :up: :up: :up:
Cool imena!   :big_boss: :h035:

... sorry za bettu, valjda će sve biti ok  ;)

ps.
Ako ti treba još tih plastičnih biljki, imam negdje punu vrečicu toga, pa kad imaš nekoga ko prolazi Rijekom, javi na pm. ...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Studeni 17, 2010, 13:44:40 poslijepodne »
Tockica moze biti ich najvjerojatnije, a uskoro ce ih se stvoriti jos.

Ocito je bettan loseg zdravlja, ich lovi samo kad padne imunitet. Nisam jos shvatila da li pustas vodu da odstoji prije uljevanja u aq (bez obzira na aquasafe koji je ok). Po opisu mi zvuci kao da ga nesto nagriza, pa ako ne stavljas klor sa vodom onda zbilja moras provjeriti parametre jer nesto ne stima.

Protiv icha lijeci sa Sera Costapurom ili nekim slicnim za parazite, ali pazi na bilje, moze ga ostetiti ako ga imas.

skuzila sam da je ich vjerojatno.. proslo je tjedan i dana otkako je otpala tockica.. ne, voda nije odstajala  :(
ovako; GLUPO mozda pitanje- a da ja pokusam sa kupovnom vodom, bistra, jana itd???  :nerv:
E , G.zbilja ti hvala mnogo na svakoj pomoci do sada

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Studeni 17, 2010, 13:47:44 poslijepodne »

Da se organizira Natjecanje za naj Kič akvarij, uvjeren sam da bi ovaj pobjedio  :D   :up: :up: :up:
Cool imena!   :big_boss: :h035:

... sorry za bettu, valjda će sve biti ok  ;)

ps.
Ako ti treba još tih plastičnih biljki, imam negdje punu vrečicu toga, pa kad imaš nekoga ko prolazi Rijekom, javi na pm. ...

ma ne znam jel ima sarkazma u tovjem postu, ali nema veze..  :) -?
ugl.ja sam si bas htjela takav bedasti akvarij look :punch: meni je glavno da su hvala Bogu ribetine zdrave i vesele !!! i da, znam da je KIČ, nije kičenost vec KIČ cisti  :D
bile su u svakakvom "izdanju"... hehehe

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #21 u: Studeni 17, 2010, 14:27:16 poslijepodne »
ne, ne, nije bilo sarkastično; jednostavan kompliment za postignuti rezultat u stilu kojeg si odabrala  ;)

-Teško bi bilo šta "kičastije" složiti  :)

Cheers

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Studeni 22, 2010, 21:46:41 poslijepodne »
evo mog Flavia :D
tu je još u starom akvariju

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #23 u: Studeni 23, 2010, 00:54:16 prijepodne »
Flavio je predivan! Ima zbilja lijepe peraje i izgleda zdravo  :up:
...Pula...

Offline Innna

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Studeni 24, 2010, 01:34:09 prijepodne »
Flavio je predivan! Ima zbilja lijepe peraje i izgleda zdravo  :up:

hvaaaaala  :klap: sad je jos ljepsi!!! zarasla mu je repna peraja  8) frajer :) i dobio je ljepsu boju :up: