Srpanj 07, 2025, 00:28:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moje kornjače.  (Posjeta: 18360 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline darx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
Odg: Moje kornjače.
« Odgovori #25 u: Studeni 15, 2010, 20:36:35 poslijepodne »
Cancare bez obzira na vrijeme nije ok ostaviti da hiberniraju vani u vrtu na podrucju na kojem zivis, zato se i stavljaju unutra na kontroliranu hibernaciju da nema problema sa jakim zimama. Ove zime iskoristi priliku i nađi im pogodno mjesto gdje ce hibernirati iducu zimu, napravi monitoring temperature na mjestima gdje bi kornjace mogle hibernirati (npr. podrum, garaza...).

Jos jedno vazno upozorenje, ne znam da li si to vec negdje mozda procitao. Testudosi i opcenito kopnenjaci (ono sto bi englezi nazvali tortoise) se ne smiju mijesati sa vodenim kornjacama u smislu kontakta, direktnog ili indirektnog. Vodene kornjace nose određene bolesti na koje su one imune, a navedene kopnene nisu. Prema tome preporuca se potpuna izolacija, ako diras jedan tip kornjaca (i sve vezano uz njih) obavezno peri ruke prije diranja drugog tipa. Tako da bi bilo bolje da vanjski smjestaj za cancare gradis sto dalje od bare.

U prirodi cancare relativno sporo rastu i obicno im treba 5-7 godina da dostignu svoju punu velicinu. U zatocenistvu obicno kornjace rastu puno brze sto uzrokuje piramidalan rast oklopa i ostecenja organa. Brzina rasta ovisi o par stvari. Na prvom mjestu je prehrana - zato je vazno kornjace hraniti niskoprotenskim travama i biljem, a ne vocem i povrcem. Onda uvjeti drzanja - ove godine ih nisi stavljao u hibernaciju u kojoj bi stale s rastom tako da opet brze rastu nego sto bi trebale. Daljnji faktori su spol i podvrsta (T.h.boettgeri je nesto veci).
Sve u svemu mozes ocekivati par centimetara prvu godinu, a kako kornjace stare rast se usporavava.

Vec preko 2 tjedna nemaju postenu rasvjetu, sto dulje cekas to vise ugrozavas njihovo zdravlje. Cancare kao herbivori za razliku od karnivornih vodenih kornjaca nisu u mogucnosti uzeti velik dio D3 vitamina iz prehrane nego iskljucivo ovise o sintezi uz prisutnost UVB zracenja. Bez vitamina D3  slijedi piramidalan rast oklopa, rahitis, metabolicka bolest kostiju...
Hvala na savjetu, nisam ih ni mislio ostaviti u vrtu da hiberniraju, jer su ipak dosta nize temperature zimi u nizinskoj Hrvatskoj nego u primorju,.

Nekoliko godina dok sam drzao vodene sam prakticirao hibernaciju u podrumu i pokazala se izvrsnim rjesenjem jer temp. se krecu oko 5*.

Nisam stavljao barsku zajedno sa cancarama, ali svejedno puno hvala na savjetu jer nisam znao da se moze zaraza prenositi.

Moram pod hitno za ZG. sto se tice rasvjete...

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #26 u: Studeni 15, 2010, 20:41:00 poslijepodne »
Prebrz rast cancara uzrokuje neravan rast oklopa, to je u zatocenistvu vrlo cesto ako se nepazi na prehranu.

To sa vodenim i kopnenim nije "zaraza" u tom smislu da su vodene bolesne,
nego se "klica" (to je valjda pravi prijevod) nepdonosi.

Jeli se dobiju neki papiri (na kojima pise odakle su uzgojene) kada se uzmu cancare u Hrvatskoj ?
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #27 u: Studeni 16, 2010, 08:08:20 prijepodne »

Ja sam ih dobio od uzgajivača.

Nikakve papire nisam s njima dobio.

On oko 10-15 godina uzgaja čančare i legla prodaje/daje.
E sad ja mislim da on za pomlatke nema papire, nisam siguran dali ima i za odrasle čančare.

Nisam se bio još raspitati ali svakako želim legalizirati držanje ako je to ikako moguće.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 16, 2010, 08:44:16 prijepodne »
I sada ti meni reci kako se pozna razlika izmedju tebe, koji si dobio te cancare od uzgajivaca, ali bez "dokaza".
I izmedju oinog tko se proseta i pronadje male cancare i uzme ih sebi kuci ?

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #29 u: Studeni 16, 2010, 10:10:04 prijepodne »
Razlika je što su ove rođene u zatočeništvu, a ne otuđene iz prirode!

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Studeni 16, 2010, 10:27:41 prijepodne »
Ocito ne razumijes sto zelim reci.

Ako postoji zakon koji stiti cancare. Mora postojati i neka vrsta kontrole, neki nadzor.
Imas ti dokaz da su one iz (legalnog ?) zatocenistva ?

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #31 u: Studeni 16, 2010, 10:59:13 prijepodne »
Dobro pitanje Tito. Pet centar prodaje čančare, baš ću otići kod njih da vidim kako je to kod njih regulirano, tj. dobije li se papir o uzgoju.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #32 u: Studeni 16, 2010, 20:39:20 poslijepodne »
Ocito ne razumijes sto zelim reci.

Ako postoji zakon koji stiti cancare. Mora postojati i neka vrsta kontrole, neki nadzor.
Imas ti dokaz da su one iz (legalnog ?) zatocenistva ?
hmm...

Prvotno nisam svatio tvoje pitanje i mislio sam da je provokacija, ali skuzio sam sta si htio reci.
Zelis reci ako je moguce legalizirati drzanje kako bih dokazao da nisu kornjace otudene iz prirode?

E sad stvarno ne znam.
Eventualno bih od covjeka koji mi je dao njegovo ovogodisnje leglo nekak dobio potvrdu ili dokaz.
A sad kaki dokaz ne znam...

Iskreno ne znam kako ide postupak legalizacije, ali ako je moguc ne vidim zasto ne bih ga napravio.

Trenutno me skola stisla i to dobro, semirane moram predavati i ispiti su najavljeni pa nemam vremena se raspitivati...

Dobro pitanje Tito. Pet centar prodaje čančare, baš ću otići kod njih da vidim kako je to kod njih regulirano, tj. dobije li se papir o uzgoju.

Moze usluga???

Dal bi se mogla raspitati odakle im je nabavljac i ako znaju postupak kako legalizirati drzanje.
Vjerujem da znaju jer osim cancara prodaju i dosta drugih zasticenih zivotinja.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Studeni 16, 2010, 21:01:42 poslijepodne »
1. - Svako moje pitanje, svaki moj komentar, svaki moj odgovor je provokacija.
2. - Recicu ti u vezi tvojih cancara i tvog "uzgajivaca". Od tvog uzgajivaca neces
dobiti nikakvu potvrdu koja ima bilo kakvu vrijednost, jer nema legalan (citaj = prijavljen) uzgoj cancara.
Nemam pojma ko je taj ko ti je dao cancare ali sigurno je jedno da nema prijavljen uzgoj tih istih.
Po mom znanju u citavoj Hrvatskoj postoje samo dvojica koji to imaju. Jedan od njih je Marijan Kanizaj.
Za drugog neznam kako se zove. E oni ti mogu dati potvrdu i cudilo bi me da je nisi dobio.
Sve ostalo je "divlje" i "na crno", I smeta mi kada se takvi ljudi nazivaju "uzgajivacima" jer nisu i kvare
ugled ozbiljnim uzgajivacima koji su uzeli na sebe brdo papirologije da legaliziraju razmnozavanje cancara.
Kako ti mislis svoje legalizirati ako vec nisu legalizirane ? Pet Centar, koliko ja znam, uzima od ovog jednog
legalnog uzgajivaca i stime su njihove cancare automatski "legalne".

Nezelim da me se sjhvati pogresno. Kad naprimjer kod obicnih mjestana dalmacije, istre i ostalih djelova primorja,
u cije dvoriste zaluta kornjaca, pa se izlegne, pa se "drze" u tom dvoristu (na mjestu u kojem su u biti i prirodno nastambene,
onda je to ... kako da kazem ... "normalno". Ali kad netko prikupi kornjace, razmnozava ih, i onda ih prodaje dalje, onda mi to smeta.
I smeta mi kada se tako netko naziva uzgajivacem.
I onda nema od mene tapsanja po ramenu i pohvala i sta ja znam cega jos.
Slobodno procitaj jos jednom sto sam napisao u prvoj recenici.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #34 u: Studeni 16, 2010, 22:04:54 poslijepodne »
Nije mi prodao cancare, dao mi ih je, jbg ne znam kako da drugacije kazem nego rjecju uzgajivac.

Covjeka osobno ne poznajem ali je svarno "ljudina" kako bih se reklo.

Iz Dalmacije ih je dovezao u ZG i u ZG poslao na bus, te je on platio postarinu za bus, ja kad sam doznao bilo mi je neugodno...
Ja sad stvarno ne znam dal je on kupio kornjace pa od kupljenih ima pomladka ili drugacije ( da od kornjaca iz prirode ima pomlatka)...

Znam da je ovogodisnje leglo koje je imao dao meni i da svake godine ima pomlatka koje daje ljudima.

Nego uglavnom narucio sam od teraristike.hr uva i uvb lampu...
Iskreno ne malo nego prepuno je dati pet shopovima za T. Hermanni 1000 kn.

Nego neidemo u off., i sam sam svjestan da sam prekrsio zakon i znam da nije u redu sto sam na takav nacin nabavio ali barem ih nisam otudio iz prirode.

Raspitat cu se oko legalizacije kada mu prode guzva u skoli i ako je moguce legalizirati cu drzanje cancara.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Studeni 16, 2010, 22:12:52 poslijepodne »
Ma nekrivim ja tebe. I eto, pozitivno je za tog tipa da ti je kornjace dao, ne prodao.
Rijec je samo o tome da nemozes "nabaviti" cancare i onda ih legalizirati.
Da to ide tako onda sama legalizacija gubi svoju svrhu.

Na prvom mjestu ti treba stojati sada srediti kornjacama smjestaj za vani.
A to ces kako izgleda uspjesno uciniti.

uzivaj!

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #36 u: Studeni 16, 2010, 23:00:48 poslijepodne »
Nema frke, svejedno cu se raspitati kada uhvatim vremena...

pozz

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #37 u: Studeni 17, 2010, 01:22:19 prijepodne »
Registriraj svoje čančare da ne bi bio zakonski gonjen.

Ispuni formular sa službenih stranica Ministarstva kulture

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/priroda/Prilog%20V-Obrazac%20za%20uvodenje%20u%20evidenciju%20za%20drzanje%20zasticenih%20zivotinja.doc

da ne bi bilo podnošenja kaznene prijave zbog protuzakonitog lova, a i da ne bi rijetkoprisutni inspektor zaštite prirode podnio Zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka zbog kršenja odredbi čl.97. Zakona o zaštiti prirode nadležnom prekršajnom sudu:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=2938

Baš me zanima što će biti s kornjačama ako ti ih zaplijene- "vratit će" ih u prirodu ili im naći udomitelje?

Bilo bi zgodno kad bih i ja svoje invazivne mogla registrirati da ne bi bilo potezanja za rukicu kojekakvih izlagača ukoliko selim van RH.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #38 u: Studeni 17, 2010, 04:24:44 prijepodne »
Da ne ispadne da sam ja ignorirao cinjenicu da su ove cancare ilegalne, ja sam darx-u jos dok je bio u fazi planiranja sve lijepo objasnio na kornjace.com forumu u 3 teme rasprave (LINK1, LINK2, LINK3) ali ga to nije pretjerano diralo niti interesiralo.

Rijec je samo o tome da nemozes "nabaviti" cancare i onda ih legalizirati.
Da to ide tako onda sama legalizacija gubi svoju svrhu.

O ovome sam ga također vec obavijestio nekoliko puta...

Iskreno ne malo nego prepuno je dati pet shopovima za T. Hermanni 1000 kn.

E vidis, sad se pravis blesav. Lijepo sam se potrudio i sve ti objasnio, upozorio te da je tvoja planirana nabavka ilegalna, ali ti si iz sebicnosti sve to ignorirao i sada se pravis kao da prvi puta cujes za sve to meni pred nosom.
Kao prvo cancare si mogao imati legalno i besplatno da si ih udomio iz Zoo Ruscice kao sto sam ti davno predlozio u ovoj temi:LINK3
Kao drugo cancare si mogao kupiti legalno za puno manje od 1000 kn/kom od registriranog uzgajivaca iz Pule kojeg sam ti isto spomenuo: LINK1
Vec si tu znao da ima samo 2 registriranih uzgajivaca u Hr. i onda opet napises "E sad ja mislim da on za pomlatke nema papire, nisam siguran dali ima i za odrasle čančare".
Sorry, ali jednostvano ti nisam mogao presutiti ovo nakon sto sam toliko truda ulozio na odgovaranje tvojih postova  :down:
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #39 u: Studeni 17, 2010, 08:34:03 prijepodne »
Dobro uglavnom   -?
Sada nista ne mogu promjeniti, ja sam poslao upit u zoo Ruscice preko e maila prije nekoliko mjeseci i pogledaj sta sam dobio...

(znaci na ovaj mail sam poslao: [email protected])

Dajte pa vec tisucu puta smo to razjasnjavali,
Put do Pule mi je nemoguc, jer nemam vremena a otac mi radi od jutra pa do mraka...

Kazem opet kornjace nisu uzete iz prirode vec su pomladak od cancara koje taj covjek drzi oko 15 godina.
sada ne znam dal ih je on kupio i dal te cancare imaju papire....

Registriraj svoje čančare da ne bi bio zakonski gonjen.

Ispuni formular sa službenih stranica Ministarstva kulture

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/priroda/Prilog%20V-Obrazac%20za%20uvodenje%20u%20evidenciju%20za%20drzanje%20zasticenih%20zivotinja.doc

da ne bi bilo podnošenja kaznene prijave zbog protuzakonitog lova, a i da ne bi rijetkoprisutni inspektor zaštite prirode podnio Zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka zbog kršenja odredbi čl.97. Zakona o zaštiti prirode nadležnom prekršajnom sudu:

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=2938

Baš me zanima što će biti s kornjačama ako ti ih zaplijene- "vratit će" ih u prirodu ili im naći udomitelje?

Bilo bi zgodno kad bih i ja svoje invazivne mogla registrirati da ne bi bilo potezanja za rukicu kojekakvih izlagača ukoliko selim van RH.

Gdje saljem taj formular ako ga ispunim???
Zasto bi ih zaplijenili???

« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2010, 09:05:50 prijepodne od darx »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Studeni 17, 2010, 09:11:59 prijepodne »
Ako on mogne registrirati svoje cancare, onda vasi zakoni nisu vrijedni ni onaj papir na kojem su napisani.
Na osnovu cega ce ih registrirati ? Ako je to moguce,
onda svako moze otici "sutra" do Zadra, pohvatati sebi brdo cancara i onda ih registrirati.

Kornjace se registriraju na osnovu toga sto su im vec roditelji registrirani i stime je "legalan" uzgoj.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #41 u: Studeni 17, 2010, 09:16:30 prijepodne »
Onda ne mogu registrirati., i što da sada radim???

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #42 u: Studeni 17, 2010, 11:20:08 prijepodne »

Sunca ti, imaš google, imaš forume i ljude koji troše vrijeme da ti pomognu!
Da dođem do info o registraciji i proučim zakon, trebalo mi je 10 min, a da ti nađem pravne savjete 3 min, kad si već polupriznao gorenavedenom izjavom da si isti zakon prekršio.

Možda ti ovaj striček pomogne: http://ius.bloger.hr/post/besplatni-pravni-savjeti-zasto-otvaram-ovaj-blog/929810.aspx

Ili ažurna ekipa s http://www.legalis.hr/modules/news/

A također imaš i pravo na besplatno pravno savjetovanje uživo koje ti omogućuje zakoni RH, i tu ti redovi veliki, zato zapiči u općinu po informaciju koga, kada i gdje pitati čim prije.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #43 u: Studeni 17, 2010, 18:25:27 poslijepodne »
Dobro uglavnom   -?
Sada nista ne mogu promjeniti, ja sam poslao upit u zoo Ruscice preko e maila prije nekoliko mjeseci i pogledaj sta sam dobio...

(znaci na ovaj mail sam poslao: [email protected])

ULJKA je u raspadu, na navedenu adresu ocito nitko vise ne pazi i ocito je hakirana. Da si progooglao nasao bi direktan kontakt: http://zoo-milec.comxa.com/kontakt.html

Zasto bi ih zaplijenili???
A mislim ono pitanje ti je stvarno :roll:  Probaj dilat drogu pa se pitaj zasto bi ti je zaplijenili.

Ako on mogne registrirati svoje cancare, onda vasi zakoni nisu vrijedni ni onaj papir na kojem su napisani.
Na osnovu cega ce ih registrirati ? Ako je to moguce,
onda svako moze otici "sutra" do Zadra, pohvatati sebi brdo cancara i onda ih registrirati.

Kornjace se registriraju na osnovu toga sto su im vec roditelji registrirani i stime je "legalan" uzgoj.

Registracija (upis u evidenciju, davanje drzavi do znanja da imas zivotinju) je jedno, a dobivanje dozvole za drzanje potpuno druga prica.

E pa o tome si trebao na vrijeme razmisljati kada sam te upozoravao. Ako ces u buducnosti htjeti dobti dozvolu za uzgoj sa kornjacama ovakvog podrijetla nece ti uspjeti, eventualno mozes dobiti masnu kaznu u tisucama kuna za otuđivanje zivotinja iz prirode i zapljenu.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Studeni 17, 2010, 19:37:15 poslijepodne »
Citat: Kori
Registracija (upis u evidenciju, davanje drzavi do znanja da imas zivotinju) je jedno, a dobivanje dozvole za drzanje potpuno druga prica.
Dovoljno me dobro poznas da bi trebao znati da su mi te stvari jasne.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #45 u: Studeni 17, 2010, 20:19:10 poslijepodne »
Evo ovako, ova tema ima 3 stranice, a svaki post je prepirka i bljuvotina.
Molim admina da zakljuca temu ili jos bolje da obrise.
Ispricavam se sto ste prste i tipkovnicu na mene trosili, od sad cu raditi kako mi savjest nalaze bez predhodnih pitanja.
Ako smatrate da sam nekulturan ili slicno dajte mi ban.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Studeni 17, 2010, 21:00:25 poslijepodne »
Evo ovako, ova tema ima 3 stranice, a svaki post je prepirka i bljuvotina.
Molim admina da zakljuca temu ili jos bolje da obrise.
Ispricavam se sto ste prste i tipkovnicu na mene trosili, od sad cu raditi kako mi savjest nalaze bez predhodnih pitanja.
Ako smatrate da sam nekulturan ili slicno dajte mi ban.
Gdje ti vidis prepriku ? Gdje vidis bljuvotinu ? Zasto se na takav sarkastican nacin "ispricavas" ?
Nisi dobio pohvale koje si ocekivao kada si postavio slike.
Ja sam se koliko sam mogao suzdrzavao, zato ti nisam ispocetka nista pisao.
Nekulturan nisi, nego samo kao velika vecina, dignes nos kada nedobijes pohvale koje si ocekivao.
Na tebi je kako ces se vladati prema tim svojim zivotinjama,
ako sada iz nekog ponosa odustanes od daljnih savjeta samo ces sebi naskoditi jer sam siguran
da ima dosta stvari koje trebas znati pri pravljenju vanjskog smjestaja i ja ti nebi preporucio da radis samo onako kako tebi savjest nalaze.
Tema ide i meni na zivce, zato je kljucam a ti ako imas daljnih pitanja, otvori novu temu, ... ili nemoj, radi kako ti volja.
« Zadnja izmjena: Studeni 17, 2010, 21:13:28 poslijepodne od TITO »