Srpanj 07, 2025, 09:14:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moje kornjače.  (Posjeta: 18364 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline darx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
Moje kornjače.
« u: Listopad 29, 2010, 18:22:16 poslijepodne »
Stigle su mi jucer navecer Testudo Hermanni 4 komada.

Slike stavljam danas/sutra pa cu vam ih predstaviti.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
Odg: Moje kornjače.
« Odgovori #1 u: Listopad 30, 2010, 18:48:59 poslijepodne »
Evo nekoliko slika.

Ako skužim kako prebaciti video sa digitalne kamere staviti ću i kratak filmić.

Svake kritike, prijedlozi, savjeti i sl. su dobrodošli.

Kroz idući tjedan ću kupiti kokosov treset i napraviti veću rupu za ventilaciju i staviti mrežicu  koja je na kučištu računala preko rupe na terariju te UVA-UVB lampu.

Sada ne stavljam poklopac do kraja zatvoren, jer je ventilacija loša.
Ove ih godine neću staviti u hibernaciju, jer ovu zimu najavljuju jaču nego prošlu, a još su i male.

E sad molim savjet iskusnih.
Dajem im nasjeckane listove maslačka i sličnog bilja koje sam vidio u ovoj temi:
http://kornjace.blogspot.com/2008/10/ishrana-kopnenih-kornjaa-testudinidae_11.html

Ne vidim ih baš često da jedu, uvijek imaju hrane u posudici, dal im nešto ne paše?
I koliki postotak vlage u zraku bi trebao biti?

One se zavuku između ovih trava i tako provedu većinu vremena, spavajući.
Da se razumijemo jedu, ali nekako mi se čini nedovoljno.

Uglavnom evo slikica...

Uploaded with ImageShack.us

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Listopad 31, 2010, 15:21:16 poslijepodne »
Ne mozes ocekivati da ce kornjace odmah jesti normalno, pogotovo ne u ovim uvjetima. Dobro je da uopce jedu. O svemu sam ti vec nekoliko puta pisao i dobro znas kako bi sve to trebalo izgledati. T.hermanni je zivotinja koja zivi od sunca koje pruza puni spektar osvjetljenja od preko 100 000 luxa tako da se nemas sta cuditi sto su se kornjace primirile kad si ih stavio pod obicnu zarulju koja daje mozda 1/100-tinu osvjetljenja sunca bez ikakvog potrebnog zracenja. Kornjace slaba svjetlost potice da se pocnu spremati za hibernaciju. Poznato je da UVA dio spektra ima velik utjecaj na mentalnu dobrobit gmazova, nacin na koji vide boje i apetit. Kada si vec planirao neko vrijeme te kornjace onda si trebao srediti taj terarij do kraja, ovako ces ih morati dodatno uznemiravati i mjenjati im okolinu sto ce im otezati prilagodbu.

Ako ti u kuci nece padati temperatura ispod 20 stupnjeva i ako mozes pripaziti na propuh bilo bi najbolje ostaviti poklopac otvoren i iznad jednog kuta staviti posebnu lampu na zivine pare za gmazove koja daje UVA, UVB i toplinu, te oko 10 000 luxa, npr.: LINK.
Vlaga bi trebala biti 30-50 %.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #3 u: Listopad 31, 2010, 17:17:31 poslijepodne »
U Utorak idem za Zagreb pa cu kupiti UVA-UVB lampu, Posiljka je uranila pa sam ih nenadano dobio...
Presao sam cjelu Slatinu i Viroviticu, gdje se prodaje oprema za zivotinje i nitko nema UVA-UVB lampu...

Temperatura im je u terariju nekih 25-30* stalna.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2010, 19:31:16 poslijepodne »
U Utorak idem za Zagreb pa cu kupiti UVA-UVB lampu, Posiljka je uranila pa sam ih nenadano dobio...
Presao sam cjelu Slatinu i Viroviticu, gdje se prodaje oprema za zivotinje i nitko nema UVA-UVB lampu...

Temperatura im je u terariju nekih 25-30* stalna.

U terariju bi trebali postojati temperaturni gradijenti kako bi kornjace kretanjem kroz smjestaj mogle regulirati tjelesnu temperaturu. Zato se lampa za grijanje inace instalira u jedan kut terarija i ispod nje bi trebalo biti 35 stupnjeva, a na drugoj strani terarija barem oko 10 stupnjeva manje.

Opcenita pitanja u vezi kornjaca mi nemoj slati na pp nego postaj u javni dio foruma. Slanjem pitanja na pp ne znaci da ces brze dobiti odgovor, vjerovatno jos i sporije jer ukoliko ja ne mogu odgovoriti ostali kolege ne mogu uskociti.

Pozdrav kori.

Zanima me dal bi bila ova kombinacija žarulja ok?
http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=358&category_id=48&option=com_virtuemart&Itemid=71
http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=39&category_id=48&option=com_virtuemart&Itemid=71

Jbg. uranila mi je posiljka pa se nisam stigao prirediti
Dimenzije terarija su: 45x30x21.

Koje snage mi preporucas da budu zarulje?
Dal ce zagrijanost biti dobra terarija bez upotrebe grijaca (znaci uz ove dvije lampe) i ako nece koji mi grijac preporucas?

I da koji održivać vlage mi preporučaš?

Neznam dal cu naruciti od teraristika.hr al isto bi u pet centru kupio (iste snage grijaca, zarulje i održivaća vlage).

Sry kaj te zamaram.

E da jel ok da joj vrlo vrlo malo dam kuhane piletine?

Dajem joj razne trave, sitno nasjecane neslatke jabuke, kupus i sl.

Mogu ti rec jedu, sam su slampave al nekak mi se cini nedovoljno...

E i da zadnje pitanje., dal da obojim unutrasnjost crnom bojom za drvo (dok budem radio vece rupe za filtraciju, te stavljao treset i montirao uređaje (zarulju, grijac, odrzivac vlage...)) jer crna boja bolje upija toplinu.

Pozz

Nisam znao da je taj terarij tako malen i nizak. Minimalna preporucena udaljenost između standardne (5.0) neonke/stedne i zivotinja je 30 cm. Ova Compact 10.0 se treba instalirati na visinu 40-50 cm tako da je niti u ludilu ne postavljaj u terarij jer bi mogao izazvati probleme sa ocima (photo-kerato-conjunctivitis). Compact 5.0 13W bi mogla mozda proci, ali bilo bi bolje da ostavis otvoreno i iznad na pravilnu udaljenost instaliras jacu rasvjetu.

Kao lampa za grijanje ti moze posluziti i obicna reflektorica (ova koju imas). No opet se vracamo na problem visine. Iz mog iskustva na 10-20 cm visine u zatvorenom terariju je dovoljno samo 25 ili 40 watta da bi ispod nje bio hot-spot od 35 stupnjeva. Ali tako slaba lampa daje jako malo svjetla... ja sam i dalje za jedan posten Solar Glo.

Da li ce nocno dogrijavanje terarija biti potrebno ovisi samo o tome kako se grije ta prostorija u kojoj ih drzis. Po noci temperatura moze biti malo niza od 20 stupnjeva.

Vlagu odrzavas vecom posudom za kupanje (ovaj tanjur je  ok ako se baz problema mogu izvuci iz njega) i spricanjem podloge rucnom prskalicom. Kada se po zimi grije prostorija zna biti iznimno suha, zato pazi da ne bi dehidrirale. Podloga također ne smije biti stalno mokra jer bi moglo doci do problema sa oklopom (nekroze).

Sto se same kupovine tice bolje je naravno uzeti od Matije nego od velikog trgovackog lanca koji stvara vise stete nego koristi u hobiju.

Ova vrsta kornjaca su biljojedi/herbivori i bilo kakvo meso ne dolazi u obzir jer u zatocenistvu i bez proteina dolazi do deformacija oklopa i ostecenja organa zbog nemogucnosti da im pruzis preko 200 vrsta razlicitih trava godisnje (kako je u prirodi). Da si se malo vise interesirao i citao vidio bi da smo puno puta to naveli i objasnili. Također sam ti napomenuo da kornjacu ne mozes hraniti hranom iz supermarketa. Organizam ovih kornjaca nije stvoren za probavljanje voca i povrca nego trava i bilja koje imaju puno manje proteina i secera u sebi. Da bi sto pravilnije prehranio Testudose moras doslovce imati vlastiti uzgoj bilja doma.

Nije potrebno bojanje u crno u svrhu koju navodis jer bi bilo malo ili nikakvog efekta, a kornjace bi bile nekoliko dana bez smjestaja.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2010, 20:32:26 poslijepodne »
Hehe ma kaki supermarket, sva hrana je iz domace proizvodnje, Prestat cu im davati jabuke, iako su neslatke., kupusa sam vrlo malo davao, uglavnom hrana im je trava (90%)
Sutra cu se baciti u trazenje raznih trava koje jedu, dok ih jos led nije sredio...

Iz tanjura lijepo mogu izaci, za svaki slucaj sam na sredinu stavio kamen tako ako im slucajno bude sklisko da se mogu odgurniti.

Znaci vlagu sam rjesio., nekoliko puta voda iz tanjura ispari pa nadosipam novu, te nekoliko puta vlazim prskalicom.
Citao sam da treba lampu podstaviti tako da na jednom djelu je pun intezitet svijetlosti, to mi je jasno i dakako tako sam htio napraviti.
Znaci ja bih napravio ovako (ovo nisu jake zarulje tako da im nece smetati zbog visine)

Repti Glo 5.0 Compact 13W ( http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=305&category_id=48&option=com_virtuemart&Itemid=71 )
JBL ReptilSpot 40W ( http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=358&category_id=48&option=com_virtuemart&Itemid=71 )
Ili da umjesto JBL ReptilSpot uzmem ovu: JBL ReptilDay ( http://www.teraristika.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=357&category_id=48&option=com_virtuemart&Itemid=71 )
Ali za nju ne piše da proizvodi UVA zračenje.
I reptil day i pretil spot sa svjetlosti proizvode i temperaturu, tako da bi jednu od te dvije i reptil glo 5.0 13 W.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2010, 21:44:02 poslijepodne »
Podrijetlo pogresne prehrane nije uopce bitno ako je pogresna...

Ovaj dio sa visinom bas nisi dobro shvatio. Zarulje koje emitiraju UVA-UVB zracenje imaju svoju karakteristiku. Jednom rijecju navedena zracenja nece biti ista na 10 cm od zarulje i na 30 cm od zarulje. A na 10 cm od zarulje je intenzitet zracenja jak do te mjere da bi mogao uzrokovati foto-kerato-konjunktivitis i zato ne mozes gmazu direktno na glavu instalirati UVB lampu nego treba određena udaljenost propisana od proizvođaca.

Opcenito ne mozes bas racunati na reflektorice kao posten izvor UVA zracenja, ova compact također uz UVB daje UVA.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #7 u: Studeni 01, 2010, 22:02:35 poslijepodne »
Pardon ako se mjesam, ali mozes li nam darx, opisati kako ti izgleda
vanjski smjestaj koji je, kako sigurno i sam znas, za ovu vrstu neophodan ?
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #8 u: Studeni 02, 2010, 15:18:06 poslijepodne »
kori vidim spominjo si da uv lampa mora biti minimalno 30cm odmaknuta a ja sam cuo od dosta ljudi da one kao ni nemaju ucinak ako nisu unutar 25-30 cm. :roll: :roll:

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 02, 2010, 19:52:24 poslijepodne »
kori vidim spominjo si da uv lampa mora biti minimalno 30cm odmaknuta a ja sam cuo od dosta ljudi da one kao ni nemaju ucinak ako nisu unutar 25-30 cm. :roll: :roll:
Ovisno je o vrsti sijalice i o fabrikatu!

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #10 u: Studeni 02, 2010, 20:00:45 poslijepodne »
Pa upravo tako, ovisi kako koja, zato treba citati deklaracije i neovisna istrazivanja. Exo Terra na svojoj stranici preporuca instalaciju 5.0 25-30 cm od zivotinja, a 10.0 40-50 cm od zivotinja. Ja u 90% slucajeva savjetujem instalaciju neonke 30 cm iznad kopna kod vodenih kornjaca, pa su kornjace u toj "zlatnoj sredini" koju spominjes. Ali nemoj misliti da nakon 30 cm vise nema nikakvog zracenja, preporuka je takva da se postigne optimum (sto ukljucuje i smanjenje kolicine zracenja starenjem lampe).
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #11 u: Studeni 02, 2010, 21:14:07 poslijepodne »
Pardon ako se mjesam, ali mozes li nam darx, opisati kako ti izgleda
vanjski smjestaj koji je, kako sigurno i sam znas, za ovu vrstu neophodan ?

Tito nemas brige, naravno da znam da je za ovu vrstu neophodan vanjski smjestaj, u terariju ih drzim preko zime, tj.ne bih ih stavio u hibernaciju jer su ovogodisnje leglo, a i ova ce zima biti jaka.
Cim zatopli 3-4 mjesec idu van i bit ce do 10-11 mjeseca, tako sam i sa vodenima radio dok sam ih drzao.

Hvala Bogu imam dvoriste, a planiram ih posto su male ograditi i od gore zicom jer ima po selu dosta mačaka lutalica da ih ne bi dirale.

Podrijetlo pogresne prehrane nije uopce bitno ako je pogresna...

Ovaj dio sa visinom bas nisi dobro shvatio. Zarulje koje emitiraju UVA-UVB zracenje imaju svoju karakteristiku. Jednom rijecju navedena zracenja nece biti ista na 10 cm od zarulje i na 30 cm od zarulje. A na 10 cm od zarulje je intenzitet zracenja jak do te mjere da bi mogao uzrokovati foto-kerato-konjunktivitis i zato ne mozes gmazu direktno na glavu instalirati UVB lampu nego treba određena udaljenost propisana od proizvođaca.

Opcenito ne mozes bas racunati na reflektorice kao posten izvor UVA zracenja, ova compact također uz UVB daje UVA.

Znam da nije bitno podrijetlo, samo sam naveo da hrana nije iz supermarketa, izbacio sam kupus i jabuke iz prehrane.
Danas su kao lude jele,ne znam zasto al izgleda da im treba vremena da se prilagode na smjestaj.

Zabrinio sam se kada sam vidio kao da "štucaju", ali sam se danas bome nacitao internetom i procitao sam da imaju osjetilo za njuh u grlu, pa kada njuse podizu se i spustaju glavom  :)

Razmisljam si, terarij je visok 21 cm.
Mogao bi napraviti poklopac visine 15 cm dodatnih, tako bi dobio optimalnu udaljenost lampa od podloge terarija.
Stavio bih ovako: Repti Glo 5.0 Compact 13W, te JBL ReptilSpot 40W.
Ako ne bi bio dobro zagrijan dodao bih svoju reflektoricu koju trenutno imam u terariju.

Razmisljao sam si, radije cu od matije, tj teraristike.hr naruciti jer barem znam sta tocno narucujem a ne da na kraju nema tih proizvoda u pet centru i slicno.
Kupit cu kokosov treset isto.

Ne bih sada htio preskupo dati za opremu, jer sam taj terarij onak " na brzinu " napravio, znaci samo za ovu zimu., a vec bi na ljeto kupio gotov terarij, ili bih napravio vecih dimenzija ali kako spada, te kupio naj-odgovarajucu rasvjetu.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #12 u: Studeni 06, 2010, 14:46:47 poslijepodne »
Kako malci napreduju, jesu li malo aktivniji? Jesi li im uspio nabaviti rasvjetu?

Zasto planiras raditi novi terarij za sljedecu godinu? Drzati ih na toplom preko zime nije potrebno, a isto tako nije niti pametno. Hibernacija ima puno pozitivnih efekata, ima velik utjecaj na imunitet i daje korjacama bolje izglede za prezivljavanje eventualnog loseg vremena u toplim mjesecima.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #13 u: Studeni 06, 2010, 15:08:02 poslijepodne »
Preksutra mi otac ide za Osijek, odgoden mu je sastanak pa ce on uzeti, ako nema u Osijeku od Matije narucujem.
Aktivnost im je dosta velika.
Dosta pojedu, vidio sam i izmet u terariju.

Sada im meljem trave u kašicu tako da lakše mogu pojesti.

Evo popodne danas idem u izradu povišenog poklopca, tako da dobijem visinu za lampu.
Dosta je toplo ovih dana, a kroz sobu dobivaju dosta sunceve svjetlosti (otvorim prozor jer staklo lomi spektar svjetlosti)
Improviziram do ponedeljka a onda ce dobiti kako spada.,
a sta cu tako je ispalo, uglavnom dobro napreduju., sam eto cekamo treset i lampe.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #14 u: Studeni 08, 2010, 22:49:55 poslijepodne »
Terarij sređen komplet!
Napravljena pozadina, povišenje (sada je visok cca 40 cm), ventilacija (3 otvora) kupio sam kokosov treset u pet centru, lampe nemaju pa cu od Matije naruciti, ofarban je u crno...

Slike sutra/preksutra kada uhvatim vremena...

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #15 u: Studeni 11, 2010, 21:21:44 poslijepodne »
Evo slikica...

Ispričavam se ako je loša kvaliteta.
Kasnije ću video postaviti.

« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2010, 21:25:39 poslijepodne od darx »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #16 u: Studeni 12, 2010, 13:43:59 poslijepodne »
Bolje je nego sto je bilo, nadam se da nece biti problema do proljeca. Ovu E14? zarulju mozes zamijeniti mini reflektoricom, bit ce usmjerenija svjetlost i toplina. Jesi li mjerio temperature duz smjestaja, postoje li gradijenti? Pocni polako sa pripremama, planovima i nabavom materijala za vanjski smjestaj da ih na proljece mozes sto ranije staviti van...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #17 u: Studeni 12, 2010, 23:13:03 poslijepodne »
Evo video.

Offline Tomica M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #18 u: Studeni 13, 2010, 19:31:41 poslijepodne »
tamane ko velike :D

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #19 u: Studeni 13, 2010, 19:51:59 poslijepodne »
hehe, evo kupio sam reflektoricu, 25W, dok nebudem isao za ZG.
Fotic mi stvarno lose snima, a osvjetljenje je uzasno, probat cu danas par lijepsih slicica staviti.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 13, 2010, 22:28:44 poslijepodne »
Gle, ja bi ti preporucio da svoju energiju koristis na slike vanjskog smjestaja.
Nije potrebno vise slika ovih jadnih uvjeta.
Na kraju ce netko tko vidi te slike pomisliti da je to cak i "dobro".
Zao mi je, ali od mene pohvalu za ovako nesto ne mozes dobiti.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #21 u: Studeni 14, 2010, 07:45:50 prijepodne »
Samo malo, kaki smjestaj vanjski kad su temperature oko 5 stupnjeva?
Tek u 3 mjesecu ce biti optimalne temperature da ih stavim u vanjski smjestaj, a do treceg mjeseca imam dosta vremena za vanjski smjestaj.

Jedino im trebam UVA/UVB lampu nabaviti, a u Osijeku ih prodaju ali su prejake za terarij mojih dimenzija., pa cekam put u ZG koji bi trebao uskoro biti.

Fotic mi je uzasno los, ako slikam direktno pod svjetlom u terariju mutna je slika, ako ugasim svjetlo tamna je.
Znam da ovo nije ni priblizno dobro kako bi trebalo biti, ali ovu godinu bude nekak islo, pa ce od iduce godine ici u hibernaciju, a po toplom vremenu u vanjskom smjestaju ce biti.

Editirat cu post u kojem sam stavio slike, pa ako napravim bolje slike staviti cu umjesto ovih mutnih.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 14, 2010, 19:37:09 poslijepodne »
Samo malo, kaki smjestaj vanjski kad su temperature oko 5 stupnjeva?
Tek u 3 mjesecu ce biti optimalne temperature da ih stavim u vanjski smjestaj, a do treceg mjeseca imam dosta vremena za vanjski smjestaj.
Niko nije reko sada za vanjski smjestaj. Neznam u kojem mjestu boravis ali bio bi oprezan u trecem mjesecu kornjace stavljati van. Ja mislim da ce ti biti jos hladno za njih.

Editirat cu post u kojem sam stavio slike, pa ako napravim bolje slike staviti cu umjesto ovih mutnih.
Ne moras nista editirati. Ali taj terarijum ti nije bas savrseno mjesto. Sljedece godine ce ti biti vec premal (cak i zta prelazni period).
Kad budes pravio vanjski smjestaj postavi nam slike, to ce sigurno vise ljudima biti zanimljivo.

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #23 u: Studeni 14, 2010, 21:09:23 poslijepodne »
Ma kuzim sto si htio reci, sam eto pokusavam lijepse slike napraviti pa sam temu zatrpao sa vise slika malog terarija.

Ja sam iz Slavonije, vjerovatno si mislio da sam negdje sa mora pa si se cudio sto ih ne drzim vani...

naveo sam vise puta ovu ce godinu biti u terariju, jer meterolozi su najavljivali zimu puno jacu nego proslu, a kornjace su ovogodisnje leglo pa ne bih htio riskirati...

Dok sam prije drzao dosta vodenih kornjaca uvijek su mi bile vani (osim za vrijeme hibernacije).
Eh da sam barem te smjestaje prije slikao...

Trenutno imam vani malo vrtno jezerce izbetonirano (za ovu barsku barsku sa ozljedom koju doma držim), nega na proljece ograđujem žicom, a pored njega odvojeno pravim smjestaj za Testudo Hermanni.

Moze jedno pitanje???

Koliko naraste Testudo Hermanni svake godine???

Ove moje su barem koliko mi se cini malo vece neg kad su mi stigle.
Stvarno puno jedu, dajem im obrok 2 puta dnevno, danas sam bio kod bake po one sitne salate, ali uglavnom ih raznim travama hranim.

Sam eto cekam put za ZG da tu lampu kupim...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #24 u: Studeni 15, 2010, 17:09:56 poslijepodne »
Cancare bez obzira na vrijeme nije ok ostaviti da hiberniraju vani u vrtu na podrucju na kojem zivis, zato se i stavljaju unutra na kontroliranu hibernaciju da nema problema sa jakim zimama. Ove zime iskoristi priliku i nađi im pogodno mjesto gdje ce hibernirati iducu zimu, napravi monitoring temperature na mjestima gdje bi kornjace mogle hibernirati (npr. podrum, garaza...).

Jos jedno vazno upozorenje, ne znam da li si to vec negdje mozda procitao. Testudosi i opcenito kopnenjaci (ono sto bi englezi nazvali tortoise) se ne smiju mijesati sa vodenim kornjacama u smislu kontakta, direktnog ili indirektnog. Vodene kornjace nose određene bolesti na koje su one imune, a navedene kopnene nisu. Prema tome preporuca se potpuna izolacija, ako diras jedan tip kornjaca (i sve vezano uz njih) obavezno peri ruke prije diranja drugog tipa. Tako da bi bilo bolje da vanjski smjestaj za cancare gradis sto dalje od bare.

U prirodi cancare relativno sporo rastu i obicno im treba 5-7 godina da dostignu svoju punu velicinu. U zatocenistvu obicno kornjace rastu puno brze sto uzrokuje piramidalan rast oklopa i ostecenja organa. Brzina rasta ovisi o par stvari. Na prvom mjestu je prehrana - zato je vazno kornjace hraniti niskoprotenskim travama i biljem, a ne vocem i povrcem. Onda uvjeti drzanja - ove godine ih nisi stavljao u hibernaciju u kojoj bi stale s rastom tako da opet brze rastu nego sto bi trebale. Daljnji faktori su spol i podvrsta (T.h.boettgeri je nesto veci).
Sve u svemu mozes ocekivati par centimetara prvu godinu, a kako kornjace stare rast se usporavava.

Vec preko 2 tjedna nemaju postenu rasvjetu, sto dulje cekas to vise ugrozavas njihovo zdravlje. Cancare kao herbivori za razliku od karnivornih vodenih kornjaca nisu u mogucnosti uzeti velik dio D3 vitamina iz prehrane nego iskljucivo ovise o sintezi uz prisutnost UVB zracenja. Bez vitamina D3  slijedi piramidalan rast oklopa, rahitis, metabolicka bolest kostiju...
www.kornjace.com
www.akter.org