Pardon ako se mjesam, ali mozes li nam darx, opisati kako ti izgleda
vanjski smjestaj koji je, kako sigurno i sam znas, za ovu vrstu neophodan ?
Tito nemas brige, naravno da znam da je za ovu vrstu neophodan vanjski smjestaj, u terariju ih drzim preko zime, tj.ne bih ih stavio u hibernaciju jer su ovogodisnje leglo, a i ova ce zima biti jaka.
Cim zatopli 3-4 mjesec idu van i bit ce do 10-11 mjeseca, tako sam i sa vodenima radio dok sam ih drzao.
Hvala Bogu imam dvoriste, a planiram ih posto su male ograditi i od gore zicom jer ima po selu dosta mačaka lutalica da ih ne bi dirale.
Podrijetlo pogresne prehrane nije uopce bitno ako je pogresna...
Ovaj dio sa visinom bas nisi dobro shvatio. Zarulje koje emitiraju UVA-UVB zracenje imaju svoju karakteristiku. Jednom rijecju navedena zracenja nece biti ista na 10 cm od zarulje i na 30 cm od zarulje. A na 10 cm od zarulje je intenzitet zracenja jak do te mjere da bi mogao uzrokovati foto-kerato-konjunktivitis i zato ne mozes gmazu direktno na glavu instalirati UVB lampu nego treba određena udaljenost propisana od proizvođaca.
Opcenito ne mozes bas racunati na reflektorice kao posten izvor UVA zracenja, ova compact također uz UVB daje UVA.
Znam da nije bitno podrijetlo, samo sam naveo da hrana nije iz supermarketa, izbacio sam kupus i jabuke iz prehrane.
Danas su kao lude jele,ne znam zasto al izgleda da im treba vremena da se prilagode na smjestaj.
Zabrinio sam se kada sam vidio kao da "štucaju", ali sam se danas bome nacitao internetom i procitao sam da imaju osjetilo za njuh u grlu, pa kada njuse podizu se i spustaju glavom

Razmisljam si, terarij je visok 21 cm.
Mogao bi napraviti poklopac visine 15 cm dodatnih, tako bi dobio optimalnu udaljenost lampa od podloge terarija.
Stavio bih ovako: Repti Glo 5.0 Compact 13W, te JBL ReptilSpot 40W.
Ako ne bi bio dobro zagrijan dodao bih svoju reflektoricu koju trenutno imam u terariju.
Razmisljao sam si, radije cu od matije, tj teraristike.hr naruciti jer barem znam sta tocno narucujem a ne da na kraju nema tih proizvoda u pet centru i slicno.
Kupit cu kokosov treset isto.
Ne bih sada htio preskupo dati za opremu, jer sam taj terarij onak " na brzinu " napravio, znaci samo za ovu zimu., a vec bi na ljeto kupio gotov terarij, ili bih napravio vecih dimenzija ali kako spada, te kupio naj-odgovarajucu rasvjetu.