Srpanj 18, 2025, 11:20:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi sa par problema  (Posjeta: 2232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline CiC

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi sa par problema
« u: Listopad 27, 2010, 14:00:57 poslijepodne »
Ovak, cura i ja smo odlucili kupiti akvarij, i kupili smo malo vise 200l akvarij od jednog kolege sa foruma, veseli ko mala djeca, procitali smo sve za pocetnike al imamo par nedoumica i nejasnoca u vezi nekih stvari

sto se tice ribica, odlucili smo se za skalare i jos neke jatasice, koje bi mogle uz njih, par deckiju za dno da malo pociste i tak to...  :)
a problemi su sljedeci, sve smo slozili i akvarij je u stadiju cikliranja vec tjedan dana, jos treba barem dva kolko smo skuzili, zasadili smo si 4 biljcice za pocetak i stavili smo jedan panj unutra, (stavit cu i slike za koji dan) imamo rasvjetu, filtar, itd. itd. uglasvnom sve bi trebalo biti ok

i danas sam malo isao izmjeriti stanje u akvariju, a ono je sljedece: NO3 - 0mg/l, NO2 - 0mg/l, GH - 16, KH - 20, PH - 8, CL2 - 0mg/l (mjerio sam sa: "tetra test 6 in 1" one tzv trakice)
i sad me zanima kako smanjiti neke vrijednosti jer kolko smo skuzili iz procitanih postova i svega i svacega nisu nam ove vrijednosti dobre (ili mozda jesu?  -? ) i dal ce se to jos smanjihvati, ili mozda povecavati kako ce dani cikliranja prolaziti? i jos jedan problem imamo, prvih par dana je sve bilo ok voda bistra cista itd. al od jucer ujutro nam je na povrsini vode ko neka prasina, neznam kak to opisati, dal ce to proci il je to tak normalno?

ajd ak neko ulovi malo vremena da nam malo objasni

Hvala unaprijed i lijep pozdrav  :)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: Novi sa par problema
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2010, 14:08:16 poslijepodne »
Nemoj se uopće zamarati parametrima i testerima. Kad se akvarij isciklira i sve naselite što ste mislili, samo pazite da budete redoviti u izmjenama vode, čišćenju i mora biti sve ok.  ;)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2010, 14:08:50 poslijepodne »
pozdrav..
kaj se tiče testera, nikad ih nisam koristio,  ai sumnjam da ih netko koristi, a po čitanju, sve se uzdaju u salifertove...
ovo kaj vidim je ok..tvrdoća vode je visoka, al svima nam je, tak da se za to ne sekiraj
sretno

p.s. prestigla me sarita

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2010, 14:09:39 poslijepodne »
Sarita, Cann, Saritaaaa...  :D

sad si ti mene prestigel... :D :D :D

Offline robyz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • "He who dares, wins."
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2010, 22:21:28 poslijepodne »
Nemoj se uopće zamarati parametrima i testerima. Kad se akvarij isciklira i sve naselite što ste mislili, samo pazite da budete redoviti u izmjenama vode, čišćenju i mora biti sve ok.  ;)

Upravo tako !  :klap: :klap: :klap:

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2010, 22:25:23 poslijepodne »
Sve su ti već rekli,meni ostaje samo da ti poželim dobrodošlicu na forum...
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline CiC

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2010, 18:03:45 poslijepodne »
evo...kupili smo ribice, jeeee... uhvatili smo malo vremena i kupili par ribica  :)

4 skalara, 10 neonkica, i 3 koridorasa, za pocetak! ako neko ima volje moze slobodno napisati sta jos da stavimo
mi smo mislili kupiti jos dva skalara, nekih 4-6 neonkica i jos par cistaca npr. ancitrus i sl.

al imam jos jedno pitanje, nekako mi se cini da mi je jako veliki protok vode u akvariju, tj, da mi pumpa jako brzo tera vodu i imam osjecaj ko da mi ribice nemogu bit na mjestu, nego da se muce s plivanjem,  pumpa(filtar) je 600l/h na sat a akvarij je 220l, dal da nekako smanjim protok vode? kolko sam skuzio i ta pumpa mi je ustvari cak i preslaba trebal bi min. 1200l/h?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2010, 19:03:44 poslijepodne »
al imam jos jedno pitanje, nekako mi se cini da mi je jako veliki protok vode u akvariju, tj, da mi pumpa jako brzo tera vodu i imam osjecaj ko da mi ribice nemogu bit na mjestu, nego da se muce s plivanjem,  pumpa(filtar) je 600l/h na sat a akvarij je 220l, dal da nekako smanjim protok vode? kolko sam skuzio i ta pumpa mi je ustvari cak i preslaba trebal bi min. 1200l/h?

Dobrodošli :)
Nije taj protok preveliki, ustvari bilo bi još bolje i da je malo jači, npr. 1000 l/h. Ali ako ne pretjerate s ribama (i ne idete na high tech biljni akvarij), trebalo bi bilo dovoljno. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Studeni 04, 2010, 19:54:23 poslijepodne »
Sve ribe su vam dobre plivacice i nije problem u protoku, tak da sto veci to  bolji  :up: Cestitke i dobrodosli :)
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Studeni 04, 2010, 21:56:04 poslijepodne »
[NO3 - 0mg/l, NO2 - 0mg/l su jako dobre vrijednosti za ribe ali loše za bilje. Zapravo sumnjam da su točne, nekako mi je nevjerovatno da nema nitrata, ali ako ih zbilja nema treba malo gnojiti vodu. Nabavite još bilja jer je to premalo bilja za početak, a oprezno i polako s ribama, jer vam akvarij još nije sazrio.
Ako je površina mirna na njoj se skuplja nešto kao masna mrlja, skrama , prašina, površina mora biti malo uzburkana od filtera kako bi se to razbilo i nestalo. Kretanje vode na površini pomaže i izmjeni plinova tj. otapanju kisika.

Pozdrav i sretno

Offline igii

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2010, 22:20:30 poslijepodne »
Imao sam i ja slican sastav ribica i vjeruj mi da se nije dobro zavrsilo. Skalari cim su porasli poubijali su neonke i sve manje ribice sto sam imao. Bio mi je pravi haos u akvariju sve dok se nisam rijesio skalara.

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #11 u: Studeni 04, 2010, 22:42:09 poslijepodne »
Imao sam i ja slican sastav ribica i vjeruj mi da se nije dobro zavrsilo. Skalari cim su porasli poubijali su neonke i sve manje ribice sto sam imao. Bio mi je pravi haos u akvariju sve dok se nisam rijesio skalara.
Slobodno reci da su ručali neonke i manje ribice.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline lawfrik

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 06, 2010, 17:59:52 poslijepodne »
da , mogao bi imati problema sa skalarimai neonkama.Ovisi koliko asu ti skalari trenutačno veliki.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #13 u: Studeni 07, 2010, 00:59:39 prijepodne »
Ja sam imao u akvariju tri skalara i 30 crvenih neonki, nikada ništa nije bilo :) Mislim da sam negdje pročitao da je važno staviti neonke par dana ili tjedana prije skalara da formiraju jato, onda ih navodno skalari ne gnjave. Ja sam svoje skalare stavio mjesec-dva poslije neonki, ali nisam provjeravao kaj bi bilo da je suprotno :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline fishboy

• Punopravni član
  • Volim diskuse
« Odgovori #14 u: Studeni 07, 2010, 09:11:21 prijepodne »
slažem se sve je tak. :up:

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #15 u: Studeni 07, 2010, 17:05:19 poslijepodne »
sretno sa akvarijem i nemojte se previse opterecivati sa parametrima vode na pocetku.
mislim da skalari nisu bas neka kombinacija sa neonkama ali ako se ne ubijaju medusobno onda ok.
ja bi osobno povecao jato neonki na 30-40kom. mam ih doma 24 i super su za gledati. skalari mi ne trebaju.
sa ancistrusima i coridorasima na tu litrazu ne mozes pretjerati, samo deri (dobro ne bas sad 50 komada ali mozes od svish po 5-6 komada). i da nabavi nekakav panj za ancistruse......

Offline CiC

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Studeni 10, 2010, 19:51:50 poslijepodne »
Ma ribice su super, nema nikakvih problema, cijela ekipa se dobro slaze, jos sam im ubacio jednog ancitrusa jucer, a jos par bi ih trebao nabaviti drugi tjedan, i jos oko 3-5 algojeda, i jedno desetak neonkica
biljcice rastu isto ko lude, i dobro su se primile, kupio sam easy carbo pa ih tu i tam malo pognojim

nek ak ima neko savjet, sta bi se jos moglo stavit od ribica unutra a da pase sa skalarima i neonkicama??? inace doma sam sve zarazio sa akvarijem, cak i braz razmislja da jenog stavi u novu kucu :D :D :D

e da, jos jedno pitanje, znaci imam ta 4 skalara, i sad kad bih npr. htio ih jos kupiti, dali moram bas takve ili mogu biti drugaciji? Nadam se da kuzite pitanje

Pozdrav   ;)

Offline CiC

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Prosinac 02, 2010, 23:58:01 poslijepodne »
pitanje, znaci imam ta 4 skalara, i sad kad bih npr. htio ih jos kupiti, dali moram bas takve ili mogu biti drugaciji? Nadam se da kuzite pitanje?