Lipanj 23, 2025, 13:14:41 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Još jedan morski, mrvicu drukčije.  (Posjeta: 6039 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Još jedan morski, mrvicu drukčije.
« u: Listopad 26, 2010, 21:20:16 poslijepodne »
Dakel moj morski je konačno pri kraju  :), mislim da je to jedan od najduže rađenih tankova tu na forumu  :), slike ljepljenja su valjda još uvijek negdje na forumu, sumljam da se još oko kojeg tanka skupilo toliko ljudi da ga zaljepi  :), seečom za sad nije po onoj   «puno babica kilavo djete».
Zbog njega sam kompletno zapostavio biljnu akvaristiku tak da sad imam 20 bara u aqua sobi  :(

Najradije bi metao komentare ispod slika ali to neznam pa prvo komentari a onda na dnu slike.

Slika 1.
Akvari sam ugradio u zid dnevne sobe s drvenim okvirom okolo, nešto kao slika. Tom je najviše zaslužna moja jedina, kad sam joj rekao da planiram morski odgovor je bio ako več planiram ulupati toliku lovu da složim nešto što če se vidjeti u dnevnoj sobi a ne samo u mojoj, zbog tog su se dimenzije tanka smanjile na 135*70*60, toliko je stalo bez da sam morao raditi veče građevinske zahvate, (bilo ih je dosta i ovako).

Slika 2.
Makar je net pun slika akvarija u zidu koji imaju pristup samo odostraga a i dosta ljudi me je uvjeravalo da je to ok nisam ih poslušao (srečom) nego sam si složio pristup i od naprijed. Ne vidi se (previše  :) ) kad je poklopac zatvoren a da nema tog otvora bila bi muka raditi bilošto u tanku.

Slika 3.
Rock scape možda nije najbolji i nije umjetničko remekdjelo ali meni se sviđa, s prednje strane sam više manje uspio sakriti večinu tehnike a sa zadnje strane mi i onako nije bitno to je moja strena i tu če još doči  frag police. Za sad se s živinama baš nešto i nemogu pohvaliti ali doči če i to pomalo, slike ono malo što imam kasnije.

ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Odg: Još jedan morski, mrvicu drukčije.
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2010, 21:26:38 poslijepodne »
Kratki opis hardwera;
Tank 135*70*60
Sump 80*50*40
«Refuium» 120*50*40

Rasvjeta je Haqos 120  2*150w HQI i 4*39w T5, planiram dodati još 4*39WT5   ali nisam
      siguran, nekad mi se čini da je i ovo svijetla previše.

Cirkulacija u tanku: dvije ecotec mp 40 w pumpe
                Nano wawe box
                Povratna pumpa water blaster 7000

Skimer Octopus 3000         
2 fluidreactora, jedan za biopelletes a drugi za aktivni ugljen.
Kalk, kalci reaktori i cooler za sad nisu spojeni još nema potrebe.

Ovo je više manje standard, ono što sam napravio drukčije od momentalnog trenda (sterilnih sistema koji se minimalno oslanjaju na biološku filtraciju) je filtracija. «Prljava» je maksimalno  :). Kratko objašnjenje sa slikama.

Slika 5.
Ovo je srce mog filtraciskog sistema. Turf ili livada  :). Sa slike sigurno nikom nije jasno o čem se radi  :). U najkračim crtama to je hrapava ploča preko koje se u tankom mlazu sljeva voda iz glavnog tanka, i kojoj je svjetlo primaknuto najviše što može. Na taj se način postižu idealni uvjeti za rast «turf» algi, zbog tankog mlaza vode dostupan im je CO2 iz zraka a svjetlo im je jako jer mu je izvor odma iznad njih. Svakih deset dana skidam jednu ploču i s nje sastružem alge, a s njima i NO3 i PO4 kojeg su upile iz vode.
Ovaj sistem ima puno prednosti ali i mana, no ako ima problema s bilo kojom vrstom algi u tanku dodatkom ovog sistema če nestati puno prije nego s bilo kojom drugom metodom. Mislim da je ovaj sistem filtracije kod nas rijetko zastupljen, pa ako ikog bude zanimao otvorit ću novi topik o tom.

Slika 6.
Iz turfa voda ide u refugium s DSB om,  četvrtina ga je punjena drobljenim koraljem, a tri četvrtine koraljnim pijeskom 0.5 – 1 mm, polovica refugiuma je «bentic» zona, isto se  rijetko koristi u sistemima vjerojatno jer treba dosta prostora da bi funkcionirala. U biti to je polica dignuta iznad DSB-a na kojoj je sitniji živi kamen (moj još treba oživiti ) preko kojega je razvučena špageti alga. Tako složeno daje različite životne prostorie manjim organizmima koji sudjeluju u održavanju kvalitete vode i budu hrana organizmima u glavnom tanku. Ovaj sistem definitivno nije za nestrpljive navodno mu treba bar godinu dana da bi bio potpuno funkcionalan.

Slika 7.
Sump sa skimerom. Ako sve bude uredu kroz kakvih godinu i pol ču ga zamjeniti slabijim modelom ili ga paliti samo polovicu dana, za sad još ima dosta posla. Osim njega tu je i fluidreactor s biopellsima, više kao izvor hrane za koralje nego kao filtraciski sistem i jedan fluidreactor s aktivnim ugljenom (momentalno pokušavam izmajmunirati nešto od njega pa njegovo mjesto zauzima unutarnji filter iz slatkog punjen ugljenom) . Mjesta ima još za kalci i kalk reaktor ali s obzirom da mi kalci neide ispod 410 još nisu unutra. Kad dođu bit če tjesno ali stanu. I moja razvodna ploča  nije ljepotica ali sam posebno ponosan na nju, svaka utičnica ima svoj prekidač.
Tek sad vidim da se od skimera niš drugo nevidi u sumpu, probam sutra slikati sa strane.
I ono malo živina što imam slikam sutra sad mi je zbilja dosta pisanja.

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2010, 21:39:02 poslijepodne »
Mene zanima cemu toliko filtracije ; biopelletsi, turf, refugium, dsb?
Za taj turf sam citao i sam sam ga mislio slagat no stalna zezencija oko njega me odbila.
Zasto nisi napravio malo prozracniji rockscape?
Akvarij mi se svida a posebno njegov smjestaj u prostor :up:
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2010, 21:43:34 poslijepodne »
bome, drugačije..
nego, Božo, moramo malo popričati o rockscapeu... :D ;)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2010, 21:59:00 poslijepodne »

ooo care! Pa bilo je i vrijeme da ga upogoniš, kad smo ono ljepili prije dvije tri godine. :D

Sve je pohvalno i vidim da si dosta čitao oko turfa, interesira me pa kad te posjetim detaljno ću baciti pogled..
Rockscape, da, tu bi se dalo pričati ali ti ionako nisi scaper nego budući uzgajivač fragova.. :) ;) ..no, ona bijela dugačka kamenčina nebi trebala biti na vrhu, previše je.

Sve u svemu, meni se jako sviđa a posebno morska fish room..zavidim ti malo na njoj. :D  :up:

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2010, 22:20:14 poslijepodne »
Koliko je akvarij vremenski cikliran,prije ubacivanja koralja?
Da li je bilo faza pojavljivanja u akvariju cijano bakterija i zelenih algi?
Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2010, 22:27:04 poslijepodne »
 :klap: dobro dosao (napokon)  :D :D

bit ce zanimljivo vidjeti kako se ponasa sustav s ovakvim nacinima filtracije, drzi nas informiranima pls  :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2010, 22:27:30 poslijepodne »
E ovo sam čekao od kad smo ga lijepili. Sad čekam napredak još više.
Bilježim se za posjetu svakako.
Znam da si car za bilje i isto očekujem za buduće more.

Sve je super osim boje zida :D
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2010, 22:39:21 poslijepodne »
ovako nesto i ja planiram daj
malo slikaj fishroom koliko mjesta iza imas?
svaka cast za trud :up:

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2010, 22:44:57 poslijepodne »
bogme si se nateglio mora skoro 1000lit...svaka ti dala... :D

Offline sogor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2010, 00:39:21 prijepodne »
ovo je fenomenalno
sto se tice scape svako ga radi po svom ukusu, po meni vidi se dugotrajno iskustvo slatkih akvarija i V formacija scape, no kad se koralji prosire i razgranaju to uopce nece imat sadasnji izgled, pa eto jedva cekam slike uznapredovalog tanka

ako bude , kao sto kazes fragova unaprijed se biljezim :klap:

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2010, 10:17:42 prijepodne »
Gle kak se najavljuju doc pogledat..to se opet nadate onoj silnoj mezi, jel? :D

Tuljane, odlicna je slika na zidu, a scape ce s vremenom postati maštovitiji.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2010, 18:49:45 poslijepodne »
A ništa vidim da ču morati organizirati svečano otvaranje  :)

Redom:
Bolek: filtracije se nadovezuju jedna na drugu, puno više kao proizvođači hrane nego samo kao čista filtracija, turf proizvodi spore koje su hrana zoplanktonu iz refugiuma/DSB/bentica, biopellsi su pak tvornica bakterija. Istina da moram ubacivati hrpu "deka" jer mi stalno fali dušika i fosfata u sistemu. Za podlogu u tanku sam uzeo stari pijesak, prilično prljav, kad sam ga stresao nitrati su se digli na 70, drugi dan su bili 50 treči 10 i četvrti opet nemjerljivi tak da mi filtracija radi pre dobro.
A zajebancija s turfom je relativna stvar, svakih 10 dana izgubim na njega 10-15 min, ako sve skupa zbrojim i na održavanja skimera u 10 dana traje toliko.

Renta:
Pa baš mi nemaš što zaviditi na fish roomu momentalno je više močvara room  :) ali sad polako opet dolaze na red biljni.

Vauvaufish:
Kamen je cikliran dugo, jedan dio je iz starog tanka koji je pokrenut samo da bi zaciklirao kamen za ovaj tank a glavnina se ciklira od 15.2 u tanku samo s vijetlom i skimerom. Od algi sam donio na starom kamenu nešto zelenih kao mahovina i one polako odumiru, bilo je i par vrsta viših algi, kao nekakvo lišče ali one su krepale u roku dva tjedna. Ovaj sistem filtracije je smrt za alge,  imao diatome jedno dva tri tjedna nakon punjenja je sam punio pola RO a pola iz pipe.

Morino;
Neču slikati fishroom jer me je sram u kakvom su mi stanju tankovi. Mjesta imam dovoljno jer je prostorija kakvih 3*4 m

Rock scape nije pre zbit, ribe koje planira če se moči provlačiti kroz njega, osim tog imam unutra za sad 3 pepermnt shrimpa, znam da su unutra jer su nestale skoro sve aiptazije ali več ih 3 tjedna nisam vidio  :)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2010, 18:57:16 poslijepodne »

Nisam mislio na slatki fishroom nego na morski. ;) Nego, pretpostavljam da ne sifoniraš još pijesak u glavnom tanku pošto nemaš riba, ali  imaš dosta kamenja jel ti se skuplja detritus po pijesku i kakva je situacija sa pijeskom i detritusom u refugiumu?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2010, 19:17:47 poslijepodne »
Za sad nemam problema s detritusom, pretpostavljam da ga "unište" horde kojekakvih sitnih živina, puževa zvjezdi i ko zna kakvih još vrsta kojih je u tanu jako puno.
Problem mi je što nigdje u sistemu nisam predvidio kakvu "čarapu" koja bi skupljala "smeče" iz vode pa tako stalno neki vrag leti po akvariju, lovio sam to smeče da vidim šta je i najčešče su u pitanju hijaluronski oklopi sitnih račiča.

Par slika stanovnika tanka:

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2010, 19:26:05 poslijepodne »
Za sad je u tanku sve preživjelo osim ovog sa slike 1., izgledalo je mrak u trgovini, žarko crveno s isto toliko žarkocrvenim rubom. Vjerojatno sam ga metnuo pred prejako svijetlo i izbličao je jako a onda ga je napala i jedna zvijezda i dokusurila.
I drugi zajeb kad ti se u trgovini nešto svidi i kupiš a da se ne raspitaš što je : Trikentrion flabelliforme, spužva u simbiozi s nekakvom zoom, kod mene se drži dosta dobro za sad ali navodno nikom nije preživila više od par mjeseci u akvariju, vidjet ču.

Offline IIgor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Igor Mirovic
« Odgovori #16 u: Listopad 28, 2010, 10:51:29 prijepodne »
 Sistem je za svaku pohvalu!  :klap: Ako ti nije problem da malo pribliznije i slikovitije objasnis turf?!  :nerd:

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #17 u: Listopad 28, 2010, 12:19:24 poslijepodne »
Božo, ovo je sve super napravljeno ... sviđa mi se akvarij i oprema.  :up:
Nisam jedino baš oduševljen onim granolikim komadom LR-a.  :)
Ne bi bilo loše otvoriti posebnu temu o "turf-u", u koju bi zapisivao svoja zapažanja i gdje bi se vodila rasprava....čitao sam o tome i ja osobno ga ne bi nazivao "srcem filtracijskog sistema"  ;)

O Trikentrion flabelliforme-u je već bilo nešto govora na forumu... mene zanima jeli tvoj otvara polipe?
Jesi mjerio ostale parametre ... koje su im zadnje vrijednosti?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 28, 2010, 15:55:52 poslijepodne »
S obzirom da kroz neko vrijeme planiram ukinuti skimer a da je turf daleko efikasniji sistem filtracije od DSB/refugiuma/bentica mislim da mu slobodno mogu reči da je kod mene srce filtracije.
Poslikat ću polče dan za danom nakon sljedečeg čiščenja i i otvoriti temu o njemu. Dosta ljudi o tom sistemu zna isključivo s reefcentrala a tamo mu nisu baš naklonjeni, rekao bih prvenstveno zbog sponzora koji dilaju skimere  :).

Od onog što mjerim:
NO3 nemjerljiv
PO4 nemjerljiv
Dkh 8
Ca 410 (u 7 dana s 430 padne na 410 pa ga opet dignem na 430 s easy life Ca)
pH 7,8 do 7,9 nisam baš sretan s tom vrijednosti ali si nemogu pomoči, problem je vjerojatno u velikoj količini biljnih akvarija oko tog morskog. Makar me iskusniji akvaristi uvjeravaju da s obzirom na tvrdoču i Ca nebi trebalo biti problema

Trikentrion flabelliforme je kad je stigao imao otvorene sve polipe onda sve manje i manje, sad tu i tamo kojeg otvori po noči. Primjetio sam da živne ako raskpam podlogu ali mislim da svakodnevno prekapanje po podlozi nebi baš pasalo ostalim stanovnicima, ako ko ima kakva iskustva s njim slušam.

Offline Malitu

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #19 u: Listopad 28, 2010, 20:40:12 poslijepodne »
 :klap:..odlično složena filtracija, super bi bilo da otvoriš temu o turfu i predstaviš svoja zapažanja o ovoj filtracijskoj metodi.
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2010, 11:30:24 prijepodne od Malitu »