Kratki opis hardwera;
Tank 135*70*60
Sump 80*50*40
«Refuium» 120*50*40
Rasvjeta je Haqos 120 2*150w HQI i 4*39w T5, planiram dodati još 4*39WT5 ali nisam
siguran, nekad mi se čini da je i ovo svijetla previše.
Cirkulacija u tanku: dvije ecotec mp 40 w pumpe
Nano wawe box
Povratna pumpa water blaster 7000
Skimer Octopus 3000
2 fluidreactora, jedan za biopelletes a drugi za aktivni ugljen.
Kalk, kalci reaktori i cooler za sad nisu spojeni još nema potrebe.
Ovo je više manje standard, ono što sam napravio drukčije od momentalnog trenda (sterilnih sistema koji se minimalno oslanjaju na biološku filtraciju) je filtracija. «Prljava» je maksimalno

. Kratko objašnjenje sa slikama.
Slika 5.
Ovo je srce mog filtraciskog sistema. Turf ili livada

. Sa slike sigurno nikom nije jasno o čem se radi

. U najkračim crtama to je hrapava ploča preko koje se u tankom mlazu sljeva voda iz glavnog tanka, i kojoj je svjetlo primaknuto najviše što može. Na taj se način postižu idealni uvjeti za rast «turf» algi, zbog tankog mlaza vode dostupan im je CO2 iz zraka a svjetlo im je jako jer mu je izvor odma iznad njih. Svakih deset dana skidam jednu ploču i s nje sastružem alge, a s njima i NO3 i PO4 kojeg su upile iz vode.
Ovaj sistem ima puno prednosti ali i mana, no ako ima problema s bilo kojom vrstom algi u tanku dodatkom ovog sistema če nestati puno prije nego s bilo kojom drugom metodom. Mislim da je ovaj sistem filtracije kod nas rijetko zastupljen, pa ako ikog bude zanimao otvorit ću novi topik o tom.
Slika 6.
Iz turfa voda ide u refugium s DSB om, četvrtina ga je punjena drobljenim koraljem, a tri četvrtine koraljnim pijeskom 0.5 – 1 mm, polovica refugiuma je «bentic» zona, isto se rijetko koristi u sistemima vjerojatno jer treba dosta prostora da bi funkcionirala. U biti to je polica dignuta iznad DSB-a na kojoj je sitniji živi kamen (moj još treba oživiti ) preko kojega je razvučena špageti alga. Tako složeno daje različite životne prostorie manjim organizmima koji sudjeluju u održavanju kvalitete vode i budu hrana organizmima u glavnom tanku. Ovaj sistem definitivno nije za nestrpljive navodno mu treba bar godinu dana da bi bio potpuno funkcionalan.
Slika 7.
Sump sa skimerom. Ako sve bude uredu kroz kakvih godinu i pol ču ga zamjeniti slabijim modelom ili ga paliti samo polovicu dana, za sad još ima dosta posla. Osim njega tu je i fluidreactor s biopellsima, više kao izvor hrane za koralje nego kao filtraciski sistem i jedan fluidreactor s aktivnim ugljenom (momentalno pokušavam izmajmunirati nešto od njega pa njegovo mjesto zauzima unutarnji filter iz slatkog punjen ugljenom) . Mjesta ima još za kalci i kalk reaktor ali s obzirom da mi kalci neide ispod 410 još nisu unutra. Kad dođu bit če tjesno ali stanu. I moja razvodna ploča nije ljepotica ali sam posebno ponosan na nju, svaka utičnica ima svoj prekidač.
Tek sad vidim da se od skimera niš drugo nevidi u sumpu, probam sutra slikati sa strane.
I ono malo živina što imam slikam sutra sad mi je zbilja dosta pisanja.