Lipanj 26, 2025, 21:58:17 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Položaj grana loze  (Posjeta: 6529 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Položaj grana loze
« u: Listopad 26, 2010, 11:57:52 prijepodne »
Kad smo vec kod granja, sinoc sam se malo poigrao s pozicioniranjem istih u akvariju (praznom)... i sad sam sav neodlucan.
Iako malkice, cini mi se, prevelike za ovaj tank nevjerojatno na koliko ih se sve nacina moze posloziti.
Taman kad sam se zaigrao sa fotkanjem, ispraznila mi se betrija, pa prilazem foke samo prve dvije postave koje sam poslozio. Obicno ti prvi odabiri i budu najbolji, pa vrlo lako moguce da i u konacnici postav i bude tako nekakav.
Imate u mom prvom upitu na ovu temu fotke kako sam ih prvo zamislio i slozio van tanka (isprepletene jedna preko druge), a ovdje jos dva postava gdje su grane razdvojene, pa ajde neko misljenje i/ili prijedlog.

Da napomenem, mislim da u glavi imam otaprilike sliku kako cu ih poslozit, ali volio bih cuti i drugo misljenje.
Cisto diskusije radi.

Thx
pozdrav

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Priprema grana loze?
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2010, 17:01:37 poslijepodne »
Meni iskreno kompozicijski niti jedna od ove dvije solucije ne stima. Prva slika na pocetku teme ne jos nekako najbolja.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
Odg: Priprema grana loze?
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2010, 11:36:01 prijepodne »
Meni iskreno kompozicijski niti jedna od ove dvije solucije ne stima. Prva slika na pocetku teme ne jos nekako najbolja.

hmmmm da....moram priznat da je i meni ona prva varijanta (van akva) od ovih ponudjenih najzanimljivija.
Na kraju krajeva, kad sam prvi put vidio grane, odmah sam ih krenuo prekrizivat, i na klik-kla slozio da budu samostojece, a da mi dobro izgledaju.... i sam sebi reko "To je to!".
Sve je tu - dramatika, dubina, nekakva misticnost....no na moju veliku zalost - grane na taj nacin ne stanu u tank; morao bi ih skratiti, a malo mi ih se nece rezati jer sam ih bas ispicajzliro kod ciscenja (narocito te tanke grancice pri vrhu).
Ali čak i da i uguram granje tako slozeno u akvarij, hardscape bi u tom slucaju popunio taman pola duzine tanka...i cijelu visinu.
I jos bi se nadkrilio i zasjenio ostalu polovinu - ogromnu cistinu idealnu za zahtjevno bilje na koje pucam, jer je gore jaaaako puno svjetla (6X54W T5; ne moraju raditi sve).
Mogao bih mozda tako slozene grane stavit po sredini tanka, ali onda bi iza ledja te tvorevine opet bila nekakva ogromna praznina.

Meni je sad nekak najintrihgantnija ova druga varijanta. S tim da ja osim grana vidim (zamisljam) jos par stvari.
Meni tako postavljene ove dvije grane lice na dva deformirana lika od kojih ovaj lijevi panicno bjezi, a ovaj desni se prijeteci nadvio nad njega i nesto kao urla i grabi prema njemu. Doduse, na fotki to bas i ne izgleda tako (ili uz puno maste, pomalo izgleda tako).
Osim toga mislim da bih u toj varijanti izmedju lijeve grane i bocnog stakla formirao nekakvo brdo/padinu uz koju je kao naslonjen (stjeran uz nju) taj desni covjeculjak.
S druge strane (izmedju desne grane i stakla) bih piknuo nekakvo visoko tamno bilje koje bi docaravalo nekakvu zlu mracnu sumu iz koje ovaj desni lik nasrce na lijevog.

Kako bilo, mislim da cu jos dosta vremena potrositi na pretumbavanje grana po tanku dok ne dodjem do neceg sto ce me zadovoljiti...i vjerojatmo to nece imati nikakve veze s ove tri predlozene postavke.
Nadam se samo da ce grane u ovakvom obliku prezivjeti autoklaviranje i namakanje. 

Nista.... ko sto rekoh, smrdi mi to na jos dosta pretumbavanja i koimbiniranja, potrudit cu se pofotkati pojedine kombinacije i postati ovdje.

pozdrav

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Odg: Položaj grana loze
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2010, 15:22:39 poslijepodne »
Mozda cu zvucati dosadno ako opet spomenem onaj stari zlatni... rez :D Ali zbilja mi to fali sa ovakvim granama, savrsene su za to. Mozda ih je tesko ispreplesti na taj nacin, ali da se samo nekako priblize jedna drugoj vec bi bilo bolje nego svaka na svojoj strani...

No, postavi nove slike nakon jos preslagivanja pa da vidimo :D
...Pula...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2010, 15:48:03 poslijepodne »
Eh da, zlatni rez.
Jasan je on meni u teoriji i to kad mi neko nacrta i zabije nos u to...ali brijem da ja jednostavno to u praksi neznam slozit/nacrtat.
Nisam bas likovnjak i ravnam se po principu pokusaja i promasaja. Picnem grane unutra, odmaknem se i promatram jel to meni Ok ili ne.
S ogradom da ono sta je meni Ok, vjerojatno malo kome bude Ok.
Nista, okupit cu ukucane i friendove, pa bumo uz kakav alkohol imali vjecanja ispred akvarija.  :D

Idu nove slike veceras, sigurno.... :)
« Zadnja izmjena: Listopad 27, 2010, 22:03:30 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2010, 15:54:41 poslijepodne »
A jesi li probao da obje grane idu iz istog čoška?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2010, 16:06:44 poslijepodne »
A jesi li probao da obje grane idu iz istog čoška?

Jesam, doduse van akvarija; evo vidi tu slikicu
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50678.msg550189#new

Na suhom (van aqa) to izgleda WOOOOOOOOOW, ali problem je sto tako grane ne stanu unutra, pa bi ih mor'o rezati, a to mi je zao jer sam se prilicno namucio oko ciscenja.
A osim toga tako postavljene grane zauzimaju tocno pola tanka (120cm) i onda ostatak izgleda jako prazno.

Kako ste obje koje ste prokomentirale ovu temu (ti i Gwyneeth) sklonije nerazdvajanju grana, veceras cu isprobavati samo takve kombinacije. :-)

thx

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2010, 16:24:04 poslijepodne »
ja bih se ipak odlučio na  onaj postav  van akvarija... a s biljem popuniš drugu stranu..

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2010, 16:30:29 poslijepodne »
ja bih na tvom mjestu probao staviti deblje krajeve grana na dno a zavrsetke da idu prema gore , jer uvijek je ljepse vidjeti male zavrsetke grana prema
povrsini , ako su predugacki , uzmes pilu i pras ( to mislim na ove deblje )   :d026:

a onda se mozes igrati sa stavljanje u oba coska ( da se susrecu u sredini ) ili  da ti oba dvije idu iz jednog kojeg coska ( pa napravis neki nagib da  imas lagani pad prema dolje ) , ima puno kombi ,
samo isprobavaj sta ti se svidi  :up:

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2010, 16:31:42 poslijepodne »
ma de ?!?!
pa sta ako si se namucio cisteci ih. zasto ih sada ne zelis rezati?!?
ako zelis da ti granje u akvariju dobro izgleda onda granje prilagodi akvariju. jer inace ces tesko nest sloziti.
na kraju krajeva te grane ionako neces ni vidjeti jer ce ga prerasti bilje.

znam da je ciscenje grane loze prtljav posao ali jbga
sretno!! :up: :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2010, 18:25:09 poslijepodne »
thanx na misljenjima, svajetima i dobrim zeljama...

Izgleda da ce ipak na kraju raditi neka rezalica.   :(
Mada, kao sto se mozda dalo naslutit, nisam bas za da se rezu ove grane.  ;)
Kao prvo, kad ih jednom skratim onda je to to i nema vise da se nazad vrati taj podrezani komad....a kako to vec ide (po chicha murphyu), bas ce mi se tad grane slozit savrseno, odnosno skoro pa savrseno, jer ce za savrsenstvo nedostajati bas ti odrezani komadi   :'(
A kao drugo, a ne i manje vazno, kod ciscenja sam bas zapicajzliro oko tih tankih vrhova, jer su mi oni na prvu bili ono nesto posebno kod tih grana...cak sam si krvave ozlijede nanio prilikom precizne obrade istih . :)

Budem ih ja jos par dana prevrto ovakve kakve jesu (i poslikal, pa postam ovdje)....a lako ih recnem i nakon termicke obrade i namakanja...ili kad ponestane ideja  -?
Cak mozda razmislim i o kracenju kod baze (debljih krajeva) kako je predlozio kolega galo

... ako su predugacki , uzmes pilu i pras ( to mislim na ove deblje )   :d026:

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2010, 18:33:07 poslijepodne »
thanx na misljenjima, svajetima i dobrim zeljama...

Izgleda da ce ipak na kraju raditi neka rezalica.   :(
Mada, kao sto se mozda dalo naslutit, nisam bas za da se rezu ove grane.  ;)
Kao prvo, kad ih jednom skratim onda je to to i nema vise da se nazad vrati taj podrezani komad....a kako to vec ide (po chicha murphyu), bas ce mi se tad grane slozit savrseno, odnosno skoro pa savrseno, jer ce za savrsenstvo nedostajati bas ti odrezani komadi   :'(
A kao drugo, a ne i manje vazno, kod ciscenja sam bas zapicajzliro oko tih tankih vrhova, jer su mi oni na prvu bili ono nesto posebno kod tih grana...cak sam si krvave ozlijede nanio prilikom precizne obrade istih . :)

Budem ih ja jos par dana prevrto ovakve kakve jesu (i poslikal, pa postam ovdje)....a lako ih recnem i nakon termicke obrade i namakanja...ili kad ponestane ideja  -?
Cak mozda razmislim i o kracenju kod baze (debljih krajeva) kako je predlozio kolega galo

... ako su predugacki , uzmes pilu i pras ( to mislim na ove deblje )   :d026:

deblje baze se ionako nece vidjeti jer ce biljke napraviti svoje , naj bitnije je da ti kod obrade i skidanja ne popucaju one tanje grane i grancice sto daju poseban look  8)

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2010, 21:27:30 poslijepodne »
Po meni slika u prvoj temi :up:
Odrezala bi donje debele djelove na obje grane i trebalo bi stati u akvarij, a ono najljepše ostaje...
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2010, 23:39:50 poslijepodne »
Evo jos par fotki  :)
Nadam se da nije prevec u jednom postu jer i ovo su samo odabrane.
Neke sam odmah odbacil, neke nakon malo promatranja...i  sad vec lagano, mozda od tog silnog bumpanja deblima po praznom tanku, sve to meni izgleda ko drva za logorsku vatru (vise manje).
Cak sad kad gledam, mozda bi i neke od ovih 5-6 odabranih ladno izbacio

Ne znam sta vi mislite, al meni se ova prva nekako najvise svidja.
Sad imate pribliznu sliku kako svaka pojedinacna grana izgleda i pod kojim uvjetima moze u tank, pa dajte kakav komentar...ili mozda prijedlog za neku ekstra kombinaciju....

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #14 u: Listopad 28, 2010, 00:18:58 prijepodne »
Meni se 5 jako sviđa  ;) ;)
na panjeve ubaciš mocrosorum i malo anubiasa, okolo i ispod naguraš  kamenje i između također anubias i microeoum, ona ljep ačistina desno ostane, tam stražnaj neka biljkica, is pred neke niže, malo nekog eleocharisa oko panja , i super  :zagrljaj: :zagrljaj:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Listopad 28, 2010, 00:30:44 prijepodne »
Meni su naj ove isprepletene jedna na drugoj  :up:
...Pula...

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 28, 2010, 00:32:42 prijepodne »
1i 6 su ok kombinacije , probaj staviti podlogu i kamenje tek onda pocni stavljati granje , lakse ce ti biti vizualno steci pravi dojam

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #17 u: Listopad 28, 2010, 00:39:06 prijepodne »
3 odnosno 6...pa iste su slike  :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 28, 2010, 10:57:15 prijepodne »
3 odnosno 6...pa iste su slike  :D

Je iste su....radil sam selekciju iza ponoci, vec pomalo lud od granja, tak da nisam odmah skuzil.

Nego, zanimljivo kako vec svaka od ovih predlozenih postavki ima podrsku nekog od vas forumasa.  :)
Mene osobno i dalje nekako ova prva  najvise privlaci.
Bas mi je nekako full "kako bi mali Ivica zamislio akvarij".... ;)
Tak slozene, grane daju lijep osjecaj dubine prizora, ima dosta mjesta za biljke, citava slika je nekako uokvirena tim granama sto grabe prema van, mogla bi se i nekakva stazica slozit na tom velikom proplanku po sredini.....bas mislim da je to najblize onom kako cu na koncu nastojati posloziti hardscape.

Citat:
1i 6 su ok kombinacije , probaj staviti podlogu i kamenje tek onda pocni stavljati granje , lakse ce ti biti vizualno steci pravi dojam

Naravno da cu pravi osjecaj dobiti tek kad stavim podlogu (i ostali hardscape), ali nije fora da se i ovako (na suho) malo ne poigram...tim vise, sto iovako dosta vas sudjeluje.
Bit ce za cca mjesec dana (kad si slozim stalak/ormar) slikica sa podlogom i kamenjem, pa cemo svi skupa na "next level".  :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 28, 2010, 11:02:02 prijepodne »
Meni su naj ove isprepletene jedna na drugoj  :up:

Jeli mislis na sliku 2, 3 ili 5?
« Zadnja izmjena: Listopad 28, 2010, 13:36:50 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Listopad 28, 2010, 14:47:21 poslijepodne »
Sve tri, nije toliko bitno jel strsi ovako ili onako, ali sama kompozicija kada su zajedno grane mi je puno bolja nego kada su razdvojene. Mislim da su prevelike da bi bile razdvojene u tanku.

Sto se tice onog zlatnog reza, bez mnogo matematike (koju ja uopce ne kuzim :D), najlakse ga je odrediti ako podjelis akvarij na trecine (poprecno i horizontalno) i glavni objekt smjestis na sjecisce tih trecina (u svakom slucaju ne u centar), to bi trebalo oku biti najugodnije, a najcesce i je.  :up:
...Pula...

Offline frenchmastiff

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #21 u: Listopad 28, 2010, 19:08:12 poslijepodne »
na trećoj slici mi to najskladnije djeluje

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 28, 2010, 21:16:44 poslijepodne »
Sto se tice onog zlatnog reza, bez mnogo matematike (koju ja uopce ne kuzim :D), najlakse ga je odrediti ako podjelis akvarij na trecine (poprecno i horizontalno) i glavni objekt smjestis na sjecisce tih trecina (u svakom slucaju ne u centar), to bi trebalo oku biti najugodnije, a najcesce i je.  :up:

E Gwyneeth, bas ti hvala - ovo je po onoj: "svakoga dana, u svakom pogledu, sve vise napredujem!" 8)
Sad kad sam konacno i prakticno skontal zlatni rez, bit ce mozda i kakav aquascaper od mene, jednog dana. :)
Mislim, kao kuzim ja nesto teoretski...ono neki omjer od otaprilike 1.6, pa podjela na 13 (ili 21) manjih djelova, pa sve to u nekom mjerilu 8:5 (ili 13:8 ).....a u pich-mach!!
Nije da sam los s matematikom, ali to preslikat u praksi (bilo prepoznat u kompoziciji neke slike, bilo da ja to slozim) - NEMA SANSE!
Ali, to je bilo do sada -  sada, kad mi je netko to ovako jednostavno objasnio...to je vec druga pjesam! :)

No dobro, da se ja vratim na temu granja.
Pomalo ste me svi skupa iznenadili, jer vas vecina navija za ove neke nahrpane kombinacije.
Ociti dokaz da ja i estetika, bas i nismo nesto posebno dobri friendovi.  :-[
Meni upravo sve te kombinacije u kojima su grane jedna na drugoj izgledaju kao da sam nabacao drva na hrpicu i sad se spremam zapaliti logorsku vatru.  -?

Ja i dalje nekako najvise favoriziram ovu sa "slike 1" (cak sam vec i odlucio na kojim mjestima ce pila raditi), a na kraju ispada da ;osim mene, tu varijantu jedino galo uzima u obzir....ne znam..... bum ja to jos malo tumbal, pa onda stavim na glasovanje i na kraju poslusam vecinu (nema mi druge, ocito).

Kako god, hvala vam svima na dosadasnjim komentarima i sugestijama
« Zadnja izmjena: Listopad 28, 2010, 21:23:08 poslijepodne od nenchiTIS »

Offline frenchmastiff

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #23 u: Listopad 29, 2010, 17:05:29 poslijepodne »
svaka od kombinacija koje si ponudio imaju svojih "za i "protiv". sve ovisi o ostatku postava - bilja i možda kamenja  koje misliš kombinirati sa granama. tu viziju imaš samo ti a mi smo na osnovu ponuđenih fotki davali sugestiju :up:

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 29, 2010, 19:55:56 poslijepodne »
svaka od kombinacija koje si ponudio imaju svojih "za i "protiv". sve ovisi o ostatku postava - bilja i možda kamenja  koje misliš kombinirati sa granama. tu viziju imaš samo ti a mi smo na osnovu ponuđenih fotki davali sugestiju :up:

Ma sve sto kazes apsolutno stoji, ali najmanje sam mjesec dana daleko od upogonjavanja toga akvarija, pa me malo nestrpljenje pere.... a od nekud ionako treba krenuti.
Eto ja sam, igrom slucaja krenuo od granja....doduse, kako su te grane zapravo osnova oko koje cu slagati ostale postavke akva, to i nije bas takva slucajnost.
Kada, uvazavajuci i vase sugestije, nadjem polozaj grana kojim cu biti zadovoljan, onda cu, s obzirom na njihov polozaj, dalje planirati (i kombinirati) s kamenjem i biljkama.
« Zadnja izmjena: Listopad 29, 2010, 20:13:44 poslijepodne od nenchiTIS »