Lipanj 24, 2025, 16:19:39 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ootheca bogomoljke u teariju  (Posjeta: 1535 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline agrge

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
Ootheca bogomoljke u teariju
« u: Listopad 26, 2010, 15:51:40 poslijepodne »
Pozdrav.. Imam pokoje pitanje,molbu.. Ovako,u subotu sam našel bogomoljku vani na cesti,i nije mi baš izgledala najbolje i prva noga(il ruka kak vec) joj je bila ozljedena. pa sam je uzel i stavil u tearij sa vijetnamskim palicnjacima. i vec sam u nedelju navecer primjetil Oothecu(nisam jos onda bil siguran da je to to).. i problem je kaj je to napravila gore u kutu di su klizna vrata pa ih sad ni nebrem otvoriti,a druga do pola.. pa me zanima kak bi ja sad to mogel preseliti,i kamo staviti,da te bogomoljke prežive,jer bi bilo šteta sad to da propadne bezveze.. da stavim u neku kutijicu plasticni s tresetom,staklenku,dal treba vlaga...!?  nadam se odgovoru  zahvaljujem
« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2010, 15:54:41 poslijepodne od agrge »
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Ootheca bogomoljke u teariju
« Odgovori #1 u: Listopad 28, 2010, 11:04:01 prijepodne »
hej, ooteka je spužvasta tvorevina koja obavija jaja unutra, dakle zaštita od atmosferlija, temperature, predatora i td

lako se skida, kad se skroz osuši samo je laganim lijevo-desnim pokretima isčupaj sa podloge. ona je čvrsta, pogotovo u dijelu gdje su jaja pa se neće potrgati. pazi samo da ne stisneš previše.  ostatak sa stakla ostruži žiletom.

moj savjet iz iskustva je da je staviš negdje van na zaštićeno, u autobusnu stanicu na prozor (ako zivis na selu) ili negdje u neku staru štalu (da su temperature vanjske ali ne nimalo više jer postoji mogućnost da se izlegu par dana ranije i jednostavno izginu...(moje iskustvo sa jajima a. yamamai) itd

bogomoljke u sitne kad se izlegu i kanibali su i teško ih je uzgojiti u početku dok same počnu jesti. barem početniku, ipak je uzgoj malo delikatna stvar jer treba poznavati biologiju i ekologiju, a povrh svega, najvažnije je iskustvo ...kojeg nemam ni ja sa bogomoljkama jer mi se neda...

p.s. a to što je bila sva jadna je sasvim ok s obzirom da je kraj 10 mjeseca, one žive jednu godinu i na jesen nakon oplodnje polože jaja i uginu!

Offline agrge

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2010, 16:41:41 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovoru..  budem onda stavio u veliku staklenku sa probušenim poklopcomi negde u garazu(otvorenu)da bude na vanjskoj temperaturi. a onda na proljece budem vec videl kak i kam budem s njima dalje...
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2010, 11:26:56 prijepodne »
staklenka u natkrivenom je dovoljna da digne temperaturu toliko da se izlegu ranije....to se meni desilo sa gusjenicama, izašle su oko 12 dana prije nego je hrast prolistao kod mene (450m n v) pa sam u 1 ujutro morao ić u nečiji vrt niže krast granu :D

Offline antman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2011, 14:52:08 poslijepodne »
kada se mladi izlegnu,koje treba uvjete sve osigurat za opstanak??? i koju hranu da im davam? -?

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 30, 2011, 09:40:10 prijepodne »
vrlo diskutabilno. mlade bogomoljke je teško održati na životu pogotovo L1, L2...