Srpanj 29, 2025, 21:25:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: poklopac  (Posjeta: 3946 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dare

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
poklopac
« u: Listopad 26, 2010, 11:51:34 prijepodne »
Dalo neko zna što koristiti za zaštitu lampi i reflektora od špricanja morske vode??
Čitao sam da ima neko staklo koje usmjerava svjetlo i sprečava rasap.
« Zadnja izmjena: Listopad 27, 2010, 12:59:29 poslijepodne od GROF »

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
Odg: pokopac
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2010, 19:31:19 poslijepodne »
sami znalci  :nerd:

Offline cimbi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sveta nedelja
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2010, 19:44:37 poslijepodne »
pa kd si sve super do sad iskemijal vjerujem da ćeš i to rješit ;)

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2010, 20:32:37 poslijepodne »
Staklo nemože, plexi se svine , ostale plastike isto na takvoj temperaturi. Otvoreno nebi ostavio jer mi se neda stalno brisati lampe i reflektore ali mi se čini da če ipak biti tako  :dead:
Mogu još samo podići lampu više od vode ali če mi onda izgledat još gore i neču u opče trebat palit svjetlo u sobi  :nuclear:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2010, 20:42:50 poslijepodne »
Staklo nemože, plexi se svine , ostale plastike isto na takvoj temperaturi. Otvoreno nebi ostavio jer mi se neda stalno brisati lampe i reflektore ali mi se čini da če ipak biti tako  :dead:
Mogu još samo podići lampu više od vode ali če mi onda izgledat još gore i neču u opče trebat palit svjetlo u sobi  :nuclear:
ne kuzim baš spiku...imaš akvarij i sad očeš stavit rasvjetu? ili? ja sam radio baš nosač za rasvjetu!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2010, 20:52:14 poslijepodne »
kako ne može staklo? napravi stakleni poklopac i onda gore iznad lampu!

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2010, 21:08:35 poslijepodne »
sami znalci  :nerd:

pa daj bar neki link na to sto si citao za nas koji nismo nista takvo citali  :icon1:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2010, 21:40:53 poslijepodne »
to je neka reklama za kinesku rasvjetu i hvale se kako svjetlo koje prolazi kroz taj materijal baca okomite zrake na površinu vode te se tako manje rasipa svijetlost i bolje probija površinu. Više se ne sječam koja je stranica ali tamo niti ne piše od kojeg je materijala.
Da je nekom jasno što tražim več bi se javio. 
Staklo nemože jer se neravnomjerno zagrijava i ako uključim ventilator odmah bi puklo. Provjereno!  Možda temperirano staklo ali komad od 2 m dužine i 35 cm širine i onako nije siguran da visi iznad akvarija (krc krc krc)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #8 u: Listopad 26, 2010, 21:52:16 poslijepodne »
pa probaj onda s nekoliko Fresnelovih leca rijesit "usmjereno" svijetlo... ima ih po ebayu (koliko se sjecam iz doba kad sam htio pravit projektor od monitora), treba ti nesto sto vece zarisne duljine... valjda  :rolleyes: :D

ali da to rjesenje valja, vjerojatno bi se vec netko sjetio stavit u komercijalnu upotrebu... ostaje ti kao i svima nama, brisat lampe povremeno...

ipak je ovo hobi, a hobijem se treba bavit  :D :D
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2010, 22:44:05 poslijepodne »

I baš zbog toga ti netreba ovakva podcjenjivačka rečenica "sami znalci  :nerd:"

Sad izaberi da li si sam sebi skočio u usta ili ti se samo nije dalo čekati par sati. A i možda se ljudi ne žele više upuštati u tvoja kemijanja kako ti je netko kulturno natuknuo (Pamok se ne računa, on ima konjske živce, i pušit je prestao čak)

Što se tiče pitanja, da li bi ti odgovaralo staklo od fotokopirnih strojeva možda, ili je i ono lomljivo ili što već!?
I ne kužim kako staklo ne može kad masu lampi ima ispod staklo kao zaštitu, a i u krajnjoj liniji sve žarulje su od stakla, kako to sve ne puca!?

...i na kraju ako ti se neda krpicom nekad prebrisati lampe i reflektore... sve se bojim što ti se još toliko jednostavno i 10-minutno još neće dati, a da ne pričam o kompliciranijim i vremenski dužim stvarima u vezi ovog hobija.

http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2010, 01:00:30 prijepodne »

I baš zbog toga ti netreba ovakva podcjenjivačka rečenica "sami znalci  :nerd:"

Sad izaberi da li si sam sebi skočio u usta ili ti se samo nije dalo čekati par sati. A i možda se ljudi ne žele više upuštati u tvoja kemijanja kako ti je netko kulturno natuknuo (Pamok se ne računa, on ima konjske živce, i pušit je prestao čak)

Što se tiče pitanja, da li bi ti odgovaralo staklo od fotokopirnih strojeva možda, ili je i ono lomljivo ili što već!?
I ne kužim kako staklo ne može kad masu lampi ima ispod staklo kao zaštitu, a i u krajnjoj liniji sve žarulje su od stakla, kako to sve ne puca!?

...i na kraju ako ti se neda krpicom nekad prebrisati lampe i reflektore... sve se bojim što ti se još toliko jednostavno i 10-minutno još neće dati, a da ne pričam o kompliciranijim i vremenski dužim stvarima u vezi ovog hobija.

Ovdje niko nije maliciozan osim tebe pa ako nemaš neku bolju netrebaš sudjelovati. Bilo je petnajstak pregleda a niko ni riječi. Zato onaj  :nerd:  Neznam zašto se uvijek neko želi svaditi. Ako sam nekog slučajno povrijedio neka mi oprosti jer nije bilo namjenjeno vrijeđanju forumaša .

Staklo u blizini lampe koja ima 60-80 st. celzija vrlo lako puca i teško je samo po sebi. Probo, iskusio, vadio komade u više navrata iz akvarija. Nije čak ni bitno dali  je 2 ili 6 mm. Puca prije ili poslije.
Nije problem u brisanju lampi i reflektora več što sol nagriza sve pa postepeno uništi reflektor. Osim toga lakše je oprati jednu ravnu plohu nego prčkati oko lampi koje kad se jednom stave u metalne držače lako pucaju (lampa i držač) ako se vade iznova i iznova.
Na ovom forumu osim pukog pučanstva ima i raznoraznih majstora i doktora i magistara i kojekakvih iskusnih praktičar koji nam mogu pomoći konkretnim znanjem.

Offline davor_b

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2010, 08:01:14 prijepodne »
zašto ne plexi, na mojoj original lampi Arcadia je tanki plexiglas, samo ga treba redovito brisat i kod brisanja pazit da se ne ošteti
jer onda smanjuje svjetlo. ineče lampe i prigušnice se griju da ne možeš stavit ruku na njih, a cijela lampa 4x39w je napravljena
od aluminija da apsorbira toplinu, nešto kao hladnjaci na pojačalima
pozdrav

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2010, 09:17:25 prijepodne »
rekli mi za ovu temu pa sam otvorio da vidim.. inače ne otvaram teme od dareta... i mislim da nisam jedini... također mislim da je većini i jasno zašto...
 :ying:

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2010, 09:26:50 prijepodne »
rekli mi za ovu temu pa sam otvorio da vidim.. inače ne otvaram teme od dareta... i mislim da nisam jedini... također mislim da je većini i jasno zašto...
 :ying:

:up:

Mene je zainteresiralo; Što znači u morskoj akvaristici "POKOPAC"????????
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2010, 09:32:20 prijepodne »
ne znam, još sam početnik sa samo 4-5 godina staža, pa još nisam došao do tih naprednijih morskih termina...

možda ti neki napredniji "znalac" odgovori na to pitanje...

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2010, 10:15:07 prijepodne »

Ovdje niko nije maliciozan osim tebe pa ako nemaš neku bolju netrebaš sudjelovati. Bilo je petnajstak pregleda a niko ni riječi. Zato onaj  :nerd:  Neznam zašto se uvijek neko želi svaditi. Ako sam nekog slučajno povrijedio neka mi oprosti jer nije bilo namjenjeno vrijeđanju forumaša .

Staklo u blizini lampe koja ima 60-80 st. celzija vrlo lako puca i teško je samo po sebi. Probo, iskusio, vadio komade u više navrata iz akvarija. Nije čak ni bitno dali  je 2 ili 6 mm. Puca prije ili poslije.
Nije problem u brisanju lampi i reflektora več što sol nagriza sve pa postepeno uništi reflektor. Osim toga lakše je oprati jednu ravnu plohu nego prčkati oko lampi koje kad se jednom stave u metalne držače lako pucaju (lampa i držač) ako se vade iznova i iznova.
Na ovom forumu osim pukog pučanstva ima i raznoraznih majstora i doktora i magistara i kojekakvih iskusnih praktičar koji nam mogu pomoći konkretnim znanjem.

"Maliciozan" je jedna divna "fancy" riječ, šteta što baš ne razumiješ njeno značenje jer mi ne bi napisao da sam takav kad se u ovom slučaju zauzimam za NE podcjenjivanje drugih ljudi. Uopće ne znam gdje si našao tu riječ u ovoj konotaciji!?

I sudjelovao sam ti ja u temi sa staklom od fotokopirnog što je valjda staklo koje bi zbilja dobro trebalo propuštati svjetlost (logika), a vrlo je lijepo od tebe da sad i sekvencioniraš što je bolje ili lošije sudjelovanje ili to uopće nisi vidio!?
Da, bilo je 15-tak pogleda u temi i nitko ti nije napisao ništa i što s tim!? Jel postoji neka kvota broj postova po pogledima, tipa na 15 pogleda trebalo je biti 3 odgovora Ili na 1234 pogleda treba biti 617 odgovora da ti ne bi ljude nazivao "znalcima" i stavljati nerd smajli!? Nije ti palo na pamet slučajno da su ljudi čitali temu (ne znam da li si upoznat ali to i je smisao foruma) i da ti nisu mogli pomoći? Jel ti imaš monopol na svoju temu pa ako ju netko pogleda mora nešto i pisati? I što na kraju očekuješ ako ti se nakon par sati čekanja nitko ne javi sa nečim (što si ti očekivao) a ti ih još "prozivaš"? Ili možda postoji vrijeme javljanja u tvoj teme a ono iznosi 8 sati recimo?

Što se stakla tiče ne razumijem čemu tolika drama. Osim tebe koji si rekao da ti je staklo pucalo zbilja nisam baš vidio da je ljudima pucalo staklo i sipalo se u akvarij, no zbilja mi ima logike da kod promjene temperature može doći do pucanja ali ne baš u tolikoj vjerovatnosti koju spominješ. Da li ti možda nešto radiš krivo? Malo guglaj, svaka druga overtank rasvjeta ISPOD ima staklo kao zaštitu a da ne pričam o HQI žaruljama koje MORAJU imati staklo. I ljudi MASOVNO stavljaju ventilatore da pušu u to (odvode toplinu) i još znaju biti i ventilatori na samoj rasvjeti pa im to ne puca. Naravno da sva stakla nisu ista i postoje razni tipovi, a jedino što ti preostaje je guglati i tražiti koje staklo bi bilo najbolje za to što ti tražiš (ja sam malo guglao i zbilja postoje i tablice i razni tipovi i cijene... čuda neka). A ako ti nijedno staklo ne odgovara, bez obzira što ga pola rasvjeta ima, (ti kažeš da nemože), dosta ih ima plexi (ti kažeš da nemože)... a ništ jedino ti onda preostaje kontaktirati NASA-u, možda oni imaju kakav materijal za tebe.

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #16 u: Listopad 27, 2010, 10:32:06 prijepodne »

Bilo morska ili slatka akvaristika ... ako uzmeš komad stakla i "poklopiš" akvarij s njim, kako ćeš to nazvati drugačije nego POKLOPAC....što je tu nejasno?

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #17 u: Listopad 27, 2010, 10:32:21 prijepodne »
Daretovo pitanje je sasvim na mjestu...nažalost, neznam ima li lakoga rješenja.

Staklo smanjuje intenzitet svjetla i ne propušta kompletni spektar....kad bi u akvarij bio malo niži i kad bi držao samo meke koralje ne bi bilo problema.

Pleksiglas je dosta "propusniji" od stakla (iako i to dosta ovisi o samoj kvaliteti pleksija), ali je problem taj što se vrlo brzo krivi od vrućine...par ventilatora bi možda riješilo taj problem.

E sad, i kad bi rješili te probleme, ostaje nam jedan još veći, a to je da se morski akvarij ne pokriva....znači, potrebna nam je velika otvorena površina zbog što bolje izmjene plinova.

Pretpostavljam, da svi vodeći proizvođaći morske rasvjete koriste posebne materijale za to, koji i odgovarajuće koštaju....tako da kolega Dare, ne preostaje nam ništa drugo nego redovito pranje i struganje nakupljene soli sa reflektora i lampi.  :up:

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 27, 2010, 10:44:41 prijepodne »
Pitanje naravno da je na mjestu, i bilo je već razgovora o tome. No bitan je i način.

Pitanje je što čovjek želi, i što gubi (želi komociju, gubi spektar)!?

No nažalost nije bilo govora o propusnosti spektra (pokušao sam natuknut sa fookopirnim al nije išlo), nego o pucanju

Ja glasam za staklo ako se već želi komocija... ali rekao je da puca pa mu ne odgovara. Eventualno da se nekako ugradi samo ispod lampi, da ne bude preko cijelog akvarija nego samo površina rasvjete.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #19 u: Listopad 27, 2010, 12:47:50 poslijepodne »

Bilo morska ili slatka akvaristika ... ako uzmeš komad stakla i "poklopiš" akvarij s njim, kako ćeš to nazvati drugačije nego POKLOPAC....što je tu nejasno?

"POKOPAC" i POKLOPAC
Sa poklopcom poklopiš dobro si rekel, a sa pokopcom pokopiš Ili ... ????
Dobro da se ne prepucavama sa vama Morskim znalcima kojih u ovoj temi i nema kako je rekel Dare.
Pozz, vračam se ja ciklidnim vodama gdje mi je i mjesto.
Btw; I mi imamo sličan problem na lampama, a zove se kamenac,  ;)
Rješavamo taj , ako se uopče to može nazvati, problem tako da održavamo higijenu. Isto kao i sa svime,  ;) Recimo i na zube se hvata kamenac, pa ako ih ne pereš, stvori se ružan sloj :D
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
Odg: poklopac
« Odgovori #20 u: Listopad 27, 2010, 13:00:29 poslijepodne »
Eto promjenjeno u "poklopac" tako da više ne bude zabune.