Srpanj 28, 2025, 01:19:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sramim se, ali... imam alge...  (Posjeta: 2241 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Sramim se, ali... imam alge...
« u: Listopad 25, 2010, 21:39:41 poslijepodne »
Ima par "predjela" akvaristike koje nisam nikad savladala, a jedan od njih je i pojava algi... citam ja te tekstove, ali valjda nebih bila prava plavusa kada bi sve znala :D

Nisam imala nikad problema sa algama.. .doduse jedan period prosle godine sam imala problema sa crnom cupavom, ali to je momentalno nestalo sa promjenom neonke (hvala Smiley!). Ovoga puta neznam sto da promjenim ili popravim... iako nagadjam...

Ovo je jedina salatara koju imam i imam namjeru zadrzati zelenom (iako bi bilo bolje da zeleno bude tamo gdje zelim...), ali zadnjih pol godine alge dobivaju bitku... Bilo je tu svega: cijano, koncaste, tockaste, neke nepoznate cupave -sve zeleno. Prije mjesec dana sam sve rasformirala i isla iz pocetka (sa zacikliranim filterom naravno). Ovako to izgleda sada u rijecima:

Zapremina: Juwel 54 l,
Svijetlo: standard 15 W  Gro-Lux
Filter: unutarnji Juwel, sa improviziranom pumpom pa vuce krivo. Materijal par spuzvi i keramika.
Podloga: mrvu vulkanita (2 kg) i bijeli kvarcni preko.
Bilje: Razno Low light sa tendencijom na Aziju... crypte svih vrsta, sagitaria, hygrophile... i microsorum. Ah i malo bacope. I jedan truli apogoneton. Ajoj da, i malo rotale. Ma salata.
Fauna: nekoliko betta  zenki i 9 corydorasa.

Nadohrana: nula bodova.

Problem: zelena alga mi radi perike na bilju. Volim dugu kosu ali ne volim da moje bilje ima duzu kosu od mene.

Kada se pocelo desavati: prije vise mjeseci nedugo nakon sto je rikla original pumpa od Juwela, nova nije sjela kako treba na njeno mjesto pa je filter malo improviziran. Posljedicno, ne vuce dobro kroz materijal. Iako je akvarij vise puta kontroliran na amonijak, nitrite i nitrate (i sve u granicama normalnog i zdravog akvarija), mislim da ipak ima veze s time.
Mislila sam da je protok (bio je skroz smanjen zbog betta), pa sam ga povecala (ko ih sisa) ali nista se nije promjenilo. Samo se bilju kosa bolje  viori na vjetru :D

Ideje? Hvala!
« Zadnja izmjena: Listopad 25, 2010, 21:56:45 poslijepodne od Gwyneeth »
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Sramim se, ali... imam alge...
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2010, 21:49:45 poslijepodne »
To se i meni desilo
Vjerujem da ti je taj akvarij vec duze u pogonu takav kakav je
Također vjerujem da ti se podloga zaprljala,vjerojatno preskocila izmjenu vode,ili napravila manje nego sto treba,+ slaba rasvjeta i desilo se upravo ovo
Sad bi to trebalo sve usisati,zamjeniti vode,i ocisitti bilje od algi,i nadati se onda najboljem

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2010, 21:50:04 poslijepodne »
ja bi reko filtracija, zapravo strujanje vode, imam identičnu stvar kod sebe u ciklidima, i imam ju na mjestima gdje nema dosta cirkulacije vode..tako da bi ja prvo iš'o sa tog stajališta

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2010, 21:54:44 poslijepodne »
E da,i to bi mogo biti problem  :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2010, 21:58:50 poslijepodne »
Koliko sati ti je upaljeno svjetlo? Ja se nisam mogao riješti končaste i staghorna nikako drugačije nego da smanjim fotoperiod na 6 sati. Za dva tjedna sve su nestale, sada tu i tamo imam još pokoji čuperak crne čupave jer ipak ponekad volim gledati akvarij navečer.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2010, 21:59:21 poslijepodne »
a kakve su promjene vode ?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2010, 22:00:16 poslijepodne »
Citat:
Nadohrana: nula bodova.

Ja bi da sam na tvom mjestu...
Počeo gnojiti redovito!
NPK!!!!!   ...ili...
...barem mikroelemente+kalij(Profito) i Easy Carbo ili još bolje co2.

Uz to bi i odrezao ovo lišće sa ''kosom''  , tjedno bi mjenjao 50% vode , nakon izmjene vode gnojenje.
Nakon svakog prčkanja po podlozi - izmjena vode..
Redovito čišćenje filtera i usisavanja podloge ili bar dobro ''raspuhivanje '' podloge prije izmjene vode.

Fotoperiod do 10 sati ili manje.

Ako je svijetlo preslabo, tj ako ne izbijaju mladice  uz gnojenje i co2/ec  onda probaj ubacit reflektor..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2010, 22:08:49 poslijepodne »
Tiii, hvala na inputu ali nije to. Mozda sam malo zbrckano napisala pa se bas ne kuzi ali prije mjesec dana je promjenjena podloga... Sam filter je u pogonu godinu dana.

Cann, nije ni strujanje jer najvise alge ima (prva slika) na biljci koja je direkt na izlazu od filtera i sve se lijepo viori. Osim toga, ovaj akvarij je ranije imao nikakvo strujanje pa alge nisam imala, mislim da to nije... Takodjer posto ima ... 4 godine mislim... taj cijeli akvarij sa istom rasvjetom i sa slicnim biljem - i uvijek je dobro funkcionirao, nebih rekla da je nesto od toga....

Marko, 12 sati  :-[ Uvijek je bilo tako... mozda je previse ali tako mi je najjednostavije paliti i gasiti s obzirom na obaveze a da jos i vidim akvarij (mada mi se u ovom stanju uopce ne gleda...) mozda bi mogla smanjiti, ali naglasavam, nije ovo prva godina u ovom postavu, mislim da to nije primarni razlog...

Mastino, sta pitas kad znas :D Promjene su prilicno lose, cca svaka 2 tjedna 30 %. To pricam od novog postava, prije necu pricati jer cu morati staviti jos jedan "sram" u naslov :D
Opet, mislim da to nije primarni razlog posto sam lijena od rodjenja, da ne spominjem od pocetka bavljanja akvaristikom i da ove probleme imam tek sad  :-[

Ibanez, hvala na odgovoru!
Gnojenje mi je oduvijek spansko selo... (neznam tocno ni sto ovaj izraz znaci ali ga koristim .. ) Neko sam vrijeme koristila EC dok mi nije ponestalo, nisam primjetila ni pozitivnu ni negativnu promjenu (osim kad sam ubacila "malo" previse...).

Moram bas odrezati ovo lisce? A bas se lijepo ocisti pod prstima... malo sam razrijedila bilje jos od presadjivanja, sve sam lisce staro porezala pa bas vise ni nemam sto rezati... jos bar.

Kad smo vec kod podloge i raspuhivanja i to... imam dosta malo vulkanita ispod (u zabicama u zadnjem planu, naprijed nista), moze li to jako zasmetati bilju tj. njihovom korjenju (crypta i sagitaria su naprijed) s obzirom na pjesak. Coryji dobro ruju po pjesku sto se tog tice.

Hvala svima na odg.  :-[
...Pula...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2010, 22:23:53 poslijepodne »
Citat:
Gnojenje mi je oduvijek spansko selo...
nije to toliko teško , zamoliš nekog ''salatara'' da ti zmućka bocu od litre i da ti napiše koliko da ubacuješ i to je to... ...gnojenje je bilju neophodno.
Citat:
Moram bas odrezati ovo lisce? A bas se lijepo ocisti pod prstima
ne moraš , ja sam napisao šta bi ja napravio ;)
Citat:
Kad smo vec kod podloge i raspuhivanja i to..
ma samo nekoliko puta rukom zamahneš da podigneš dreke s podloge prije izmjene vode..
Citat:
Neko sam vrijeme koristila EC dok mi nije ponestalo, nisam primjetila ni pozitivnu ni negativnu promjenu
ni ec ni co2 neće pomoć ako bilju fali nekog drugog gnojiva, zato lijepo dodaš sve šta bilju treba i tako to možeš eliminirat kao problem. ...onda ako i dalje imaš takvih problema sa algama možeš tražit dalje...svijetlo, filtracija itd..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2010, 22:47:21 poslijepodne »
Hmm... ok, onda se trazi neki salatar da mi smucka bocu od litre :D

Znaci... profito i EC... i jos nesto? NPK ima neki proizvodjac? Kao sto rekoh, meni je gnojenje nepoznanica, al totalna...
...Pula...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Listopad 25, 2010, 23:07:55 poslijepodne »
Hmm... ok, onda se trazi neki salatar da mi smucka bocu od litre :D

Znaci... profito i EC... i jos nesto? NPK ima neki proizvodjac? Kao sto rekoh, meni je gnojenje nepoznanica, al totalna...
aha, špansko selo  :D
NPK znači nitrati, fosfati, kalij (u stvari, N bi značilo nitrogen, dušik ali mi od dušika stavljamo nitrate)
Nitrate i fosfate možeš dobit sa ribljim izmetom i hrane za ribe , ali kalij i mikroelemente ne možeš, zato sam ti i napisao da barem to dodaješ, a to ti je Profito...
...mada su diy gnojiva najjeftinija.
Najbolje ti je da kupiš diy gnojiva : KNO3 za kalij i nitrate , CSM+B mikroelementi , K2SO4 kalij , KH2PO4 fosfati

Pa smućkaš tako da dodaješ , recimo.. 10ppm nitrata , 10ppm kalija, 1ppm fosfata i mikroelemente toliko da dodaš 0,5-1ppm željeza.
..i naravno EC..

dao bi ti ja ali sam lagano pri kraju zalihe :-[ ,  vidi ako netko naručuje iz amerike pa nek ti malo da/proda nije to skupo..
Pitaj u apoteci , vjerovatno ćeš lako nač KNO3  po apotekama

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2010, 23:25:32 poslijepodne »
Znam da to tebi sve zvuci krajnje jednostavno al ja tu vidim samo zbrcku slova i brojki :D Matematika mi nikad nije isla, ja sam vise onak umjetnicki i vizualni tip. Volim kuhati ali takodjer cesto fulam neke omjere u kuhanju. Tko zna sto bi se desilo da ovdje fulam omjere :D Mislim da cu radije kupiti Profito :D Mozda kada budem mislila postati uvazeni scaper se upustim u tu avanturu dekodiranja tih vasih sifri oko gnojenja, nekako mi je sad glava prepuna drugih stvari da bi se oko toga gnjavila.

Hvala na svim savjetima kako god  :zagrljaj:
...Pula...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2010, 08:00:26 prijepodne »
Gwyn, u dva slučaja sam imao ovakvu algu. Jednom je otišla nakon što sam povećao cirkulaciju u akvariju (filter od 1.500 l/h nije bio dovoljan za 240 litraša) a drugi put je otišla kad sam poboljšao filtraciju ubacivanjem više keramike u filter (65 litraš akvarij). I jedno i drugo me vodilo zaključku da je u pitanju amonijak.

Mislim da ti gnojenje nije nešto potrebno sa 15w iznad akvarija, ali odmoći sigurno neće. Javi se ako misliš da ti treba, smiksat ću ti pps-pro makroelemente. Najbolje vidiš po bilju, ako ti izgleda depresivno onda je možda bolje da počneš gnojiti.

Ali, u prijašnjim slučajevima ja sam miksao boga i vraga, nije pomoglo dok nisam riješio gore navedene probleme.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Listopad 26, 2010, 16:40:56 poslijepodne »
Hvala Neve na odg. Nekako mi se cini da je filtracija problem zbilja posto su se alge pocele pojavljivati tek nakon sto je origigi pumpa od juwela rikla... nesto cu morati poduzeti po tom pitanju...

Ali bi sve jedno rado probala sa gnojenjem jer iako mi nije bilje trulilo nikad, nije nikad bas ni blistalo... mozda bi bio lijepo da pocne :)
...Pula...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Studeni 19, 2010, 00:28:37 prijepodne »
Dobro vecer, ime mi je Ksenija i imam alge.

Dakle stanje je ovakvo:

Mjenjam vodu cesce (bar svaka 2 tjedna :D), dodajem EC (neznam zasto), dodala sam 18 w  (znaci sad imam 15 + 18).

Da ponovimo gradivo: Akvarij: 54 l, Svijetlo: T8 15 W i nepoznata 18 W. Podloga: malo vulkanita i preko kvarcni pjesak. Bilje: Hygrophyle, crypte, sagitaria, bacopa, neki pelceri aponogetona i malo rotale.

Treba mi savjet dalje, kakva nadohrana i koliko? Moze li EC posluziti umjesto pravog CO2? Bilje mi je katastrofa trenutno, ali zato zelena mjestimicno toliko uziva da perla :D

I da, trazim nekoga tko ce mi smuckati i prodati malo "hrane"  :-[
...Pula...

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #15 u: Studeni 19, 2010, 07:49:44 prijepodne »
Ma...biti ce sve u redu :) ovo mi je bas bilo...jako jako simpaticno :):)
Na zalost...ne mogu ti pomoci (jer, nemam pojma)....ali, biti ce sve u redu!
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #16 u: Studeni 19, 2010, 08:35:57 prijepodne »
EC može poslužiti umjesto co2.

Ove biljke koje imaš su prilično nezahtjevne kaj se tiče svijetla  (osim ak ovaj tvoj aponogeton nije aponogeton madagascariensi), tak da najvjerojatnije nisi trebala dodavati ovu od 18W. Cura ima u mojem starom akvariju od 45 litri 13W rasvjete, slični postav bilja, samo jednom tjedno mjenja pol vode i sve joj raste čist ok.
Ja bi ti preporučil da ovu od 18w pališ samo 2 sata dnevno negdje na polovici foto perioda i to ti bu dovoljno da zadovolji i vrlo zahtjevne biljke kaj se tiče svijetla.

Kaj se tiče gnojenja - kreneš s pps-pro - treba ti - 65g KNO3, 6g KH2PO4, 59g K2SO4, svaki u otopinu od 1l destilirane, dodaješ 1ml svake otopine dnevno i ako bilje zahtjeva povećavaš dnevne doze po mililitar. Druga stvar koju dodaješ je Profito - 5 ml tjedno nakon izmjene vode ili rascjepaš na dnevne doze.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 19, 2010, 09:40:47 prijepodne »
smiksam ti ja 300-400 ml pps-a preko vikenda, nije problem. Male su količine pa ne moraš ni platiti  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Studeni 19, 2010, 12:25:38 poslijepodne »
Ma...biti ce sve u redu :) ovo mi je bas bilo...jako jako simpaticno :):)
Na zalost...ne mogu ti pomoci (jer, nemam pojma)....ali, biti ce sve u redu!

Hehe, drago mi je da je simpaticno, ali zbilja se osjecam ko na AAA grupama kad priznajem nesto ovako "ogavno" :D :D

EC može poslužiti umjesto co2.

Ove biljke koje imaš su prilično nezahtjevne kaj se tiče svijetla  (osim ak ovaj tvoj aponogeton nije aponogeton madagascariensi), tak da najvjerojatnije nisi trebala dodavati ovu od 18W. Cura ima u mojem starom akvariju od 45 litri 13W rasvjete, slični postav bilja, samo jednom tjedno mjenja pol vode i sve joj raste čist ok.
Ja bi ti preporučil da ovu od 18w pališ samo 2 sata dnevno negdje na polovici foto perioda i to ti bu dovoljno da zadovolji i vrlo zahtjevne biljke kaj se tiče svijetla.

Kaj se tiče gnojenja - kreneš s pps-pro - treba ti - 65g KNO3, 6g KH2PO4, 59g K2SO4, svaki u otopinu od 1l destilirane, dodaješ 1ml svake otopine dnevno i ako bilje zahtjeva povećavaš dnevne doze po mililitar. Druga stvar koju dodaješ je Profito - 5 ml tjedno nakon izmjene vode ili rascjepaš na dnevne doze.

Hento hvala na odgovoru. Mislim da jos ne shvacate da meni ovo: "65g KNO3, 6g KH2PO4, 59g K2SO4" izgleda isto kao i "4527 sdfh204 bhcsdf29852sd". Da nisam lijena googlati onda bi vjerojatno sve skuzila ali ovako cu cekati da mi netko objasni :D Ugl. ako netko ima vec smuckano ja bih bila zahvalna ko mali pas! Izbjegavam godinama nauciti ove stvari i ne zelim da me sad nesto tako smotano kao - akvarij - omete u naumu da neznam nista o gnojenju :D

Sto se tice svjetla, dodala sam jos jer mi je stagniralo bilje skroz sa proslom rasvjetom, plus sto rotala i bacopa propadaju (pokusavam da naprave grmic iza ali iza ima jaaako malo svijetla u ovim Juwelima) pa sam radi toga pokusala sa svijetlom. Jos nije ni fiksno pa ga lako mogu maknuti ali me zanimalo kako bi bilo kad bi bilo....

smiksam ti ja 300-400 ml pps-a preko vikenda, nije problem. Male su količine pa ne moraš ni platiti  :up:

To bi bilo suuuuper, hvaaaaaaaalaaaaa  :zagrljaj: Vec ti dugujem tak da ti se moram oduziti  :-[ Zapravo... imam i ideju  :up: Ajd kad budes mogao mi posalji PP pa da se zaletim po to ili nekako kako ti je vec lakse. Hvala  :up:
...Pula...

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #19 u: Studeni 19, 2010, 13:05:34 poslijepodne »
to zanči da te brojke i slova copy-paste-aš i daš nekom ko ima to da ti smućka  :D  i onda to dodaš mililitar dnevno  od svake ;)

Hehe, drago mi je da je simpaticno, ali zbilja se osjecam ko na AAA grupama kad priznajem nesto ovako "ogavno" :D :D

Svi mi biljni akvaristi imamo alge. SVI  :a078:. onaj ko veli da nema laže  :D
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #20 u: Studeni 19, 2010, 19:37:39 poslijepodne »
ma sto dramatizirate kupi si ti lijepo sijamskog algojeda  :)ja imam jednog kojeg sam kupio u pet sopu starog 2mjeseca(
znam da je bio 2 mjeseca jer se okotio u tom pet sopu)od tad nemam problema sa algama vec ja 2 g kod mene i ne prestaje ih tamanit i jos nisam imao problema sa njim moj je miroljubin i ne napada druge ribe bez obzira na velicinu cak sam ga uspio nausit da dođe na ruku dok mi staklo ciste mojih osubno uzgojenih 20 ancija i sve savrseno funkcionira  ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 19, 2010, 19:39:30 poslijepodne »
ma sto dramatizirate kupi si ti lijepo sijamskog algojeda  

vidi ga ,pao sa marsa...halo, pristupamo malo ozbiljnije problemima, nego kupovanje algojeda, koji će jest alge... :roll: :roll:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Studeni 19, 2010, 20:52:38 poslijepodne »
hento, e sad si pogodio :D :D

A cuj, imati alge i imati ALGE nije isto. Meni akvarij od mjenjanja do mjenjanja vode se transformira ko dr Hyde. Do kraja tjedna ne vidim kroz staklo a bilje propada stalno.

Nije meni zbog algi toliko koliko sto bilje ne napreduje, mogu ja ocistiti bilje svaki tjedan ali nije to to, alge govore da nesto ne stima. Mislim, bar toliko algi.

ma sto dramatizirate kupi si ti lijepo sijamskog algojeda  :)ja imam jednog kojeg sam kupio u pet sopu starog 2mjeseca(
znam da je bio 2 mjeseca jer se okotio u tom pet sopu)od tad nemam problema sa algama vec ja 2 g kod mene i ne prestaje ih tamanit i jos nisam imao problema sa njim moj je miroljubin i ne napada druge ribe bez obzira na velicinu cak sam ga uspio nausit da dođe na ruku dok mi staklo ciste mojih osubno uzgojenih 20 ancija i sve savrseno funkcionira  ;)

Stari moj, kad budes imao PRAVE alge vidjet ces da ti sijamci nece pomoci, takodjer zaboravi da ce biti koristan cim malo ostari. Isto tako, sijamce sam davnih dana izbacila iz akvarija jer SU agresivni! To je ono sto u medicini zovemo simptomatsko lijecenje: mozes ublaziti kasalj, ali ako ne isljecis upalu grla neces ozdraviti.

...Pula...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 19, 2010, 20:54:29 poslijepodne »
gwyn, a da ga ti jednostavno rasturiš i keneš ispočetka, sa dobrom podlogom i sa svime kak spada  -?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Studeni 19, 2010, 20:58:09 poslijepodne »
Razmisljala sam o tome, ali muka mi je. Akvarij nema ni 3 mjeseca... ma 2... grrr....  :nerv: Moram reci da me pjesak ubija u pojam... uzasno je saditi u pjesak i moze biti da je djelomicno i to krivac, neznam kako korjenje dolje uopce stoji...
...Pula...