Srpanj 21, 2025, 23:03:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kombiniranje 2 preparata zajedno???  (Posjeta: 1359 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Kombiniranje 2 preparata zajedno???
« u: Listopad 24, 2010, 23:09:27 poslijepodne »
Tretirao sam akvarij po potrebi od Sere mycopurom i kad je voda pozelenila onda sam primjetio na simulansicama bijele tockice - ICH jer su se isticale na tom svjetlu.

Svega 2-3 imju po sebi od njih 25. E sad me zanima s obzirom da s mycopurom moram tretirat jos sutra i prekosutra jel mogu dodat jos tome i preparat protiv ICH-a???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Kombiniranje 2 preparata zajedno???
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2010, 10:47:39 prijepodne »
Pozdrav Malky,

a što liječiš sa mycopurom? (gljivične bolesti su iznimno rijetke, jesi li 100% siguran da se radi o gljivici?)

Znaš i sam da ich ako se pojavi na jednoj ribi da će ga dobiti sve ribe pa stoga moraš što prije započeti sa liječenjem. Ja bih osobno s obzirom da se Ich brže razvija i nanosi veče štete, promijenio svu vodu i započeo liječenje sa Costapurom uz dodatak nejodirane soli Sera Ectopur na temp 30C uz pojačanu aeraciju.

Molim te javi nam gdje si kupio ribe zaražene sa Ich-em kako bismo upozorili ostale da tamo ne kupuju ribe (za sada znamo da je zaraza u Pet shopu u Mandiju).

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2010, 12:37:59 poslijepodne »
Evo ovak.

Corydoras Sterbai mi je dobio plijesan po cijelom tijelu a kak ga je bilo nemoguce uhvatit morao sam tretirat cijeli akvarij, i nakon toga sam primjetio tockice na simulansicama koje su kod
mene vec duze vrijeme.

Znaci nisu kupljene nedavno, pa necu ni spominjat ducan.

Mene sad samo zanima jel mogu jos dodat preparat ptotiv icha u vodu u kojoj je vec ovaj od prije, znaci ne mogu promjenit kompletno vodu kad sam silom prilika tretirao glavni akvarij.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2010, 12:49:36 poslijepodne »
koliko znam a mozda i grijesim jer nemam bas pri ruci uputstva mycopura i costapura, ali opcenito ako na lijekovima ne pise da se nesmije kombinirati dva lijeka istvovremeno onda se moze... znam da na nekim lijekovima pise da se nesmije kombinirat sa niti jednim drugim...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2010, 13:03:12 poslijepodne »
Još jednom napominjem da je gljivično oboljenje vrlo rijetko i da se najčešće pojavljuje iza dugotrajnog tretiranja riba jakim antibioticima...

Pita o sam da li si 100% siguran da se radi o gljivicama jer postoje 3 bolesti koje izgledaju kao gljivice, jedna je bakterijska a druge su parazitske etiologije.

1. Bakterija Columnaris
2. Parazit epistylis
3. Parazit Glossatella

Evo i fotki
« Zadnja izmjena: Listopad 25, 2010, 13:06:55 poslijepodne od 985plavi »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2010, 13:55:04 poslijepodne »
najslicnije mi je ko na 4 slici

idem pogledat upute, ako pise da se moze mjesat idem napravit buckuris

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2010, 14:06:10 poslijepodne »
Slika 4 je Columnaris, odnosno bakterijska bolest a coridorasi su posebno osjetljivi ako im se zbog bilo kojeg razloga smanji količina zaštitne sluzi na koži a što se zna dogoditi u tvrdoj vodi kada se povečaju nečistoće (amonijak sa nitratima, fosfati i dr.).

Dakle ribu si morao liječiti u početnoj fazi bolesti sa antiseptikom (Bactopur) ili ako je već u poodmaklof fazi sa antibioticima "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol 2".

Još jednom predlažem da zamjeniš svu vodu te da ribe sa ich-om liječiš u ovom akvariju a corydorasa izvadi u karantenu i liječi ili sa antiseptikom ili sa antibiotikom ovisno o fazi bolesti.

Uvijek šalješ krasne fotke kozica i akvarija a sada kada je to jako bitno nisi poslao ni jednu fotku bolesne ribe  -?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2010, 16:21:00 poslijepodne »
A kaj se tice slika nema sanse da ga uhvatim u velikom akvariju al sam uspio uhvatit malca i stavio ga u 120L u kojem nema nista.

Danas cu napravit izmjenu vode u glavnom akvariju i pocet ljecenje icha

evo najbolje slike kaj sam uspio uslikat

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2010, 22:07:00 poslijepodne »
evo nabavio "Furanol  i stavio po uputama, sad mi je cekat da vidim kaj ce bit, iako mi se cini da mi jos jedan sterbai ima po sebi al nisam siguran jer ga ne mogu dobro pogledat

u glavnom akvariju simulansice tretirane protiv icha, uh kaj mrzim tu plavu boju odvratno izgleda cijeli akvarij

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Listopad 26, 2010, 10:17:57 prijepodne »
Malky, nešto nije valjalo sa vodom u kojoj su bili ovi oboljeli corydorasi.

Corydorase si trebao prebaciti u manji akvarij i tamo ih liječiti ili pak od žene ukradeš (posudiš) jednu staklenku od krastavaca cca 2l i u njoj provedeš liječenje 4 do 5 dana...
Jer ako češ liječiti u velikom akvariju to je i skuplje a i pobit češ dobre bakterije u filteru...

Evo par fotki kako columnaris izgleda na corydorasima a koji je također izliječen Furanolom 2, pozdrav, sretno i javljaj promjene.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2010, 10:58:39 prijepodne »
uspio sam tog jednog odvojit iz velikog akvarija i tretiram ga u 50L akvariju, sad cekam da vidim kak ce se ponasat jos jedan koji mi je sumnjiv

a kaj se tice vode, radim sve kak sam radio zadnjih godinu dana nista drugacije pa mi nije bas jasno od kud ovo, to nisam nikad do sad imao u akvariju

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2010, 11:24:05 prijepodne »
Bakterije koje izazivaju bolest Columnaris nalaze se u svim akvarijima a izazivaju bolest kada zbog kvalitete vode padne imunitet riba.

Corydorasi su iznimno osjetljivi na povišenu koncentraciju amonijaka, nitrata i nitrita pa recimo ako u akvariju imaš neku rupu ispod panja u kojoj ne cirkulira voda to su takozvane "nitratne rupe" u kojima se corydorasi odmaraju a ujedno i truju sa nitratima a što izaziva pad imuniteta i bolest. Također ako u akvarijskom šljunku imaš žive tubiflekse (možda to i ne znaš ali žive gotovo u svim akvarijima gdje je hranjeno sa krvavim crvima ili tubiflax-ima) oni dosta zagađuju vodu pa ako ih ima previše (a ima ih previše u akvarijima gdje se pretjeruje sa hranjenjem) u roku od tjedan dana može doči do pomora riba u manjem akvariju.

Kako ova bakterija u akvariju ne bi izazvala bolest, bori se čistom vodom, odnosno, jednom tjedno izmjena cca 30% vode uz redovito dodavanje FFM-a i jednom tjedno vitamina.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2010, 11:29:16 prijepodne »
Budem sad kad prođe lijecenje Icha, mjenjao 2 puta na tjedan.

FFM - dodajem redovito a sad sam nabavio i Voogel pa cu i njega dodavat.