Lipanj 09, 2025, 00:40:49 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Prirucnik za pocetnike  (Posjeta: 3030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IvanZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
Prirucnik za pocetnike
« u: Listopad 24, 2010, 17:56:52 poslijepodne »
Dali mi neko od vas moze preporuciti neki kvalitetan prirucnik za morsku akvaristiku...  bilo bi pozeljno da je na Hrvatskom ako nema moze Engleski...

I ako bi mi neko mogao navesti koja bi mi oprema bila najbolja za akvarij 70x40x40.. rasvjeta je slozena u ormaric t5 grla.. lampe jos nisam kupio pa moze i za njih preporuka..

Puno hvala...
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline IvanZ

• Punopravni član
Odg: Prirucnik za pocetnike
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2010, 18:04:26 poslijepodne »
I jos jedno pitanjce dali za ljepljenje akvarija treba biti neki poseban silikon posto ce unutr abiti slana voda ili moze najobicniji sa kojima se ljepe slatkovodni akvariji??

Offline davor_b

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2010, 12:20:28 poslijepodne »
za kvalitetu nisam stručnjak, ali svakako vodi računa da je silikon crni zbog algi koje se zavlače pod njega
pozdrav

Offline RHEM

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2010, 19:20:30 poslijepodne »
Silikon mora biti poseban  (staklarski ) nije preskup al je otporan na starenje itd...
al ako prvi put ljepiš ipak probaj nać nekog ko je to radio bar jednom jer će ti taj sigureno puno toga objasnit
Sretno

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2010, 22:19:23 poslijepodne »
Dali mi neko od vas moze preporuciti neki kvalitetan prirucnik za morsku akvaristiku...  bilo bi pozeljno da je na Hrvatskom ako nema moze Engleski...

I ako bi mi neko mogao navesti koja bi mi oprema bila najbolja za akvarij 70x40x40.. rasvjeta je slozena u ormaric t5 grla.. lampe jos nisam kupio pa moze i za njih preporuka..

Puno hvala...

Ne znam da li si pročitao ono što sam napisao u onoj sticki temi iznad ali bi ti moglo dosta pomoći.
Priručnik kao takav nisam vidio na hrvatskom a ni na engleskom. Možda prvi savjet koji ti mogu dati je da odeš na kavu s nekim tko ima morski pa njemu postaviš milion pitanja.

Od opreme za taj cca 100 litarski prvenstveno ovisi da li ga misliš bušiti i imati sump, a onda sve ostalo.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2010, 22:23:28 poslijepodne »

Roni pa kaj ne linkaš čovjeku tvoja je tema :) https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50399.0

a savjet za kavu mi je mrak. :D :D

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2010, 00:40:50 prijepodne »
Ma dosta sam cesljo po forumu tak da sam ajmo rec neke osnovne stvari pohvato sto se tice pojmova ali ima jos jako puno stvari koje mi nisu bas legle..

Ova ideja za KAVU jako mi se svida ,al trebo bi mi neko sa dobrim zivcima i ko bi mi to sa veseljem ispričo... Ako je neko voljan utrosit vrijeme samnom razveselio bi me!!

Česljat po moru sam poceo prvenstveno zato sta mi je cura zagrizla za Nemače i ona oce nemače i tu vise nema price... Tako da počnimo od njih..
1. Kažu riba je za pocetnike, nadam se da je uistinu tako??
2. Koliko ih je tesko nabaviti i kolka im je okvirna cijena?
3. Koliko ih moze unutra?

Akvarij i eventualno sump bi mi ljepio prijatelj koji ima iskustva sa time... E sad glupo mi je bilo sto pocinjat bez da se raspitam sto i kako... gdje busiti rupe kako to najbolje izvest...
1. Raditi sump ili ne? mjesta za njega imam
2. Koliko lampi i kakve lampe sa obzirom da ce akvarij bit u ormaricu? Citao sam da puno ljudi ima problema sa kontroliranjem temperatura po ljeti..
3. Koji skimer kupiti.. Jedni meni vazan uvjet je da je tih..

Volio bih ovaj akvarij od pocetka napraviti kako treba i izbjec sto vise ovih tehnickih pogresaka.. Sve sto bih mogao sam napraviti rade cu napravit sam nego kupiti...

Zivo kamenje vidio sam ima za kupiti u Viliju ali isto navodno da ima loseg i dobrog kamena, ja to nemam pojima prepoznat pa ako mi enko moze objasniti!  :)

Sad o ovim koraljima imam pitanja milion, glupo bi bilo da sve to tu postavljam, no za to kad dode vrijeme...

Volio bih jako puno informacija pokupit prije nego sto bilo kaj krenem da se ne usosim.. Nikuda mi se ne zuri i rado cu ja to sve onako fino skolski i polako...

Zivim u Zagrebu, tako da, ako ima ko za morsku kavu zna di sam..

Lijepi pozdrav i Fala ekipa  :up:

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 28, 2010, 09:26:06 prijepodne »
Prvo moraš vidjeti s koliko love raspolažeš. Nakon toga tek ideš u planiranje opreme.

Što se tiče Nemača ja sam ih imao u 60 litarskom akvariju, ali sad bi uzeo veći akvarij jer bi im obavezno nabavio i anemonu.

Ne znam koliko ih može ići nemaća ali ljudi ih imaju u paru, dakle cura i dečko i kažem ti kad imaju anemonu to je milina za vidjeti.

Za skimer nemam pojma. Shvaćam da ti treba što tiši ali i on ovisi o veličini akvarija i količini stvari u akvariju. A ovo ti pišem jer bez obzira što ti cura hoće Nemače vjeruj mi ako kreneš nećeš se zaustaviti samo na nemačima ;)

Što se tiče kave imaš PP

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #8 u: Listopad 28, 2010, 23:28:11 poslijepodne »
Što se nemača tiče količina im nije ograničena ako su iste vrste, 4-5 komada nije problem ako imaš anemonu i akvarij odgovarajuće veličine.
Osobno meni se sviđa kombinacija sa više njih jer je akvarij puno življi i bilo bi dobro kupiti ih istovremeno.

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 29, 2010, 01:15:55 prijepodne »
Dare te cinjenice da se necu moc zaustavit se jako bojim, jer sma takva osoba.. Danas sam bio u Viliju i gospodin kojeg sam ugnjavio skoro pa pola sata sa pitanjima mi je pokazo kak se Žućo mazi i jede iz ruke... Milina za vidjet

Nisam pametan sto se tice toga, ako bi iso na veci akvarij cjeli prijekt bi se oduzio, jer toliko love bas nemam...
Sad dali mi se isplati pricekati pa napraviti odmah nesto posteno ili odmah utuci novce u nesto od 100 litri i onda se za godinu dana tuc po glavi jer mi je premali!??

Sta vi mislite??

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 29, 2010, 08:38:16 prijepodne »
Dare te cinjenice da se necu moc zaustavit se jako bojim, jer sma takva osoba.. Danas sam bio u Viliju i gospodin kojeg sam ugnjavio skoro pa pola sata sa pitanjima mi je pokazo kak se Žućo mazi i jede iz ruke... Milina za vidjet

Nisam pametan sto se tice toga, ako bi iso na veci akvarij cjeli prijekt bi se oduzio, jer toliko love bas nemam...
Sad dali mi se isplati pricekati pa napraviti odmah nesto posteno ili odmah utuci novce u nesto od 100 litri i onda se za godinu dana tuc po glavi jer mi je premali!??

Sta vi mislite??

Po meni odmah na veći jer ćeš se tuć po glavi.

I ovdje nije "Dare" na temi :D (prva riječ posta a i PP-a)

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #11 u: Listopad 29, 2010, 09:02:40 prijepodne »
Definitivno na veči i polako skupljati opremu,ja sam krenul sa 54 lit prije 5mjs sad se prebacujem na 200 lit,još ga nisam ni napunil i več lupam glavom kaj nisam uzel veči.
a i ispast če te puno skuplje ak ideš na mali pa onda na veči radi mjenjanja opreme.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #12 u: Listopad 29, 2010, 11:16:35 prijepodne »

Sta vi mislite??

:D :D :D :D :D :D je je samo se ne vidi :D :D :D :D :D :D Zakulisna akcija preko PP-a 
Po meni odmah na veći jer ćeš se tuć po glavi.

I ovdje nije "Dare" na temi :D (prva riječ posta a i PP-a)

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #13 u: Listopad 29, 2010, 23:36:58 poslijepodne »
Pozdrav, ja sam u fazi izrade morskog, a pitanja koja imaš ista su za sve koji počinju.Moj akvari je dimenzija 85x45x55. Uskoro ću s njim na forum, ali sam dosta spor.Sva sreća da u početku nisam izračunao koliko me košta.Drago mi je da neko istovremeno počinje sa morskim slične veličine, pa ćemo zajedno gnjaviti mahere.

Offline IvanZ

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 30, 2010, 17:17:11 poslijepodne »
pozdrav i dobro dosao

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 31, 2010, 11:18:10 prijepodne »

Sta vi mislite??
moj savjet ti je idi na veci ovako ce ti biti zao
a kad lova ode i zaglavis na manjem moras vecinu mjenjat onda je to opet trosak

Offline dicros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 31, 2010, 12:35:46 poslijepodne »
ja bih išao i na 1000 lit da nema...
isparavanja vode, koje ako nemaš dobru prozračnost prostorije stvaraju probleme sa vlagom, gljivicama itd..
ali
postoje i druge stavke većih akvarija (struja, razni dodaci koji se doziraju u potocima, a ne u kapima itd),

ima jedna naroda mada je neznam citirati, ali otprilike kaže "Nosi cipele koje ti odgovaraju" slobodno me ispravite ako znate kako točno ide

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 31, 2010, 12:59:20 poslijepodne »
ja bih išao i na 1000 lit da nema...
isparavanja vode, koje ako nemaš dobru prozračnost prostorije stvaraju probleme sa vlagom, gljivicama itd..
ali
postoje i druge stavke većih akvarija (struja, razni dodaci koji se doziraju u potocima, a ne u kapima itd),

ima jedna naroda mada je neznam citirati, ali otprilike kaže "Nosi cipele koje ti odgovaraju" slobodno me ispravite ako znate kako točno ide

-zato nemoj kudit konja kojeg nisi jahao(citat od vatrogasaca)
-kao na raketi
i slično  :D :D

ja vjerujem da ekipa koja ima velike akvarije kao xenia,asjan itd znaju koliko
to kosta ali i znaju koji je gust sjest se pred onaj ekran i gledati tako nesto
i vjerujem da su se brdo toga odrekli da takve stvari si mogu priustit

kad bi gledali sta je pametno svi bi vozili daciu, živjeli u studentskom domu, i bili bez djece :D

ovo sto se tice vlage potpuno potpisujem ali zato se da sloziti poklopac i slično samo puno prije na to treba mislit

Offline dicros

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 31, 2010, 13:05:56 poslijepodne »
Da prijatelju treba prije svega odmjeriti snage u džepu i svemu, zato se danas mnogi i prodaju jer su postali sami za sebe proračun.
NAŽALOST
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2010, 13:09:07 poslijepodne od dicros »