Srpanj 19, 2025, 19:20:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoć ugibanje guppya  (Posjeta: 1582 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline em

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pomoć ugibanje guppya
« u: Listopad 19, 2010, 01:23:28 prijepodne »
ovako ugibaju mi guppy odnosno samo ženke

ovako evo parametri akvarija i simptomi ribica (iako ih nisam baš primjetio nešto puno) prema podsjetniku

-akvariji je 30 l
-temp 26 stupnjeva C
-pokrenut prije god dana
-ribice prvi put useljene prije od pokretanja 2 mj
-mjenjanje vode tj u slučaju kod mene je samo nadoljevanje 1 tj jel voda ishlapi pošto je odvoreni bez poklopca negdje oko 3-4 l što mislim da je za tjednu promjenu i više nego dovoljno za 30 l akvariji
-filter unutarnji (samostalno punjenje) zračna pumpa atman at-a2500
-filter materijal; šljunak veliki, mali šljunak, aktivni ugljen, bio spužva
-kamena stijena (mala)
-grijač:eihem 75W inače je za 100l akvarije

stanovnici

-trenutno: 1 guppy mužjak spolno nezreo cca 2cm
              1  botia almorhae cca 4cm
               1 Gyrinocheilidae (kineski algojed)

nažalost uginulae dvije ženke guppya

-hrana u lističima, i granulama tetrina plus koja mrkvica i koja mušica komarac (botia obožava) :)
-2 puta na dan tako stignem dodatci poput mrkve i mušica 1-puta tjedno

- jedina promjena je bila da sam prebacio jedan anubias iz hladnovodnog akvarija( ribice zdrave i veselo plivaju) i nažalost pokupio puževe(al nema veze) bilo prije 3 tjedna

što se tiče simptoma jedini očiti koji sam primjetio da ribice poplave prije uginuča, al prije tog kao da nestanu iz akvarija( što nisam uzimao pod simptom dok mi se isto nije dogodilo sa drugim ženkom)

-ostali stanovnici su ok apsolutno nikakvih promjena veseli i zdravi

inače ribice žive od početka zajedno i nikad nije bilo problema do sad, a nisam ništa mjenjao niti prehranu niti način održavanja, sad pošto se to događa nakon malo manje od god nadna nevidim gdje sam pogriješio

ako itko zna molim pomoć

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: pomoć ugibanje guppya
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2010, 01:41:50 prijepodne »
Errrm, pročitaj vodic za početnike, imaš ga na akvarij.net portalu.  Naime problem u ovoj tvojoj loogici sa nadoljevanjem vode je ovaj:
Kemijski spojevi koji nastaju zbog smeća (drek, visak hrane...bla bla bla) su svi redom teži od vode i oni padaju na dno, zato se preporuca izmjena vode jednom tjedno, ne zato da se voda nadolije, već zato da se  sa crijevom pokupi zmazana voda sa dna i pomogucnosti malo smeća sa dna te se time cijeli akvarij rastereti negativnih kemijskih spojeva.  U tvojem sluxcaju nebi skodila i promjena od nekih 30-40 posto vode.  Jednako tako bitno ti je da znas da filter materijal tu i tamo treba promjeniti i oprati, ako ispires onda iskljucivo u staroj akvarijskoj vodi, da ne ubijes dobre bakterije. 
Drugo, smanji hranjenje riba na jednom dnevno i nabavi grijac od 25 W.

I iskreno, ako nisi nijednom parcijalno mijenjao vodu i vukao je odozdo te malo prevrtio podlogu mislim da si imao lude sreće što su ti ribice preživjele  toliko koliko jesu. 

Offline em

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2010, 01:50:26 prijepodne »
ispirem filter materijal i mjenjam ga samo zaboravih( eto ovo s vodom nisam znao točno zbog čega)

al nije mi jasno možda i je stvar s mjenjanjem vode ali zašto onda i druge ribice ne pokazuju iste simptome i zašto samo ženke guppya

mislim osim ako nije neka luda slučajnost

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2010, 01:57:29 prijepodne »
cuj ja nebi rekao da je ikakva suluda slucajnost u pitanju, mozda eventualno slucajnost, no imas 5 ribica, ako maknemo botiu i algojeda pod izlikom "izdrzljiviji su" onda se dovodis u situaciju da ti je od 3 gupija crklo 2 a tada stvaro nije bas bitno dal su m i ž ili obe ženke.  nace isto tako je moguce da nakon sto ti je prva riknula muzjak, koji mora biti sa barem dvije, tu jednu maltretira i napada te se ona recimo zbog tog skriva pri dnu akvarija i udise sranja i time se lakše otruje  :dead:.... vjeruj mi tvoj akvarij vapi za većom promjenom vode i to sa dna...  hebemu misa imas 30 litara, kao i ja, u tako malim akvarijima to se radi svaki tjedan jer ti je tako minijaturna litraža uzasno nestabilna sto se kemije tice

a sad na posel!  ;)

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2010, 08:22:13 prijepodne »
slažem se sa kolegom, ja ti u toj litraži imam samo borca i koze, po koja beba plati, svaki tjedan usisam dno i bome se ima i kaj, probaj pročačkati šljunak pa da vidiš šta sve skriva :dead:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2010, 09:32:47 prijepodne »
Pohvaljujem Smilasa na odličnoj detekciji promblema i dobrom savjetu  :up:

Još bih samo nadodao da ili promjeni filter jer je to stari filter koji sam ja koristio prije rata (ljunak krupniji, šljunak sitniji, aktivni ugljen i vata) ili iz filtera baci sav šljunak i aktivni ugljen (koji ne treba biti u filteru osim nakon liječenja) te umjesto njega stavi plavu bio spužvu natopljenu sa "AquaStart" preparatom (žive "dobre" bakterije).

Vodu mijenjaj jednom tjedno a nakon svake promjene vode ubaci Easy Life FFM proizvod koji popravlja kvalitetu vode a ribama podiže imunitet...

Pozdrav i sretno (Priručnik se nalazi ispod moga posta pa ga dobro pročitaj).