Srpanj 27, 2025, 01:47:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Fali fosfata - treba mi diy alternativa dok ne nabavim elemente.  (Posjeta: 6645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZeleniMrav

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Fali fosfata - treba mi diy alternativa dok ne nabavim elemente.
« u: Listopad 15, 2010, 19:34:12 poslijepodne »
Akvarij je 54l,66w,florabela,diy co2....startan pred mjesec dana.
Poceo sam imati problema sa zelenom tockastom,koliko citam vidim dosta postova gdje se spominju kao uzrok fosfati tj. njihov nedostatak!
Nemam nista gnojiva osim profita pa me zanima dal bi nekako mogao diy dodati fosfate?Osim bilja imam i par ribica.

Ako netko ima za prodat malo fosfata bar za 2-3 tjedna dok ne nabavim bio bi mu zahvalan :zagrljaj:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Fali fosfata - treba mi diy alternativa dok ne nabavim elemente.
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2010, 20:16:34 poslijepodne »
stani malo..nije problem u fosfatima, nego u rasvjeti, mislim na njen intenzitet..kaj imaš za podlogu?

edit..tejk sam sad pročital, florebella, pa to je dosta fosfata z anerdnih 4-6 mjeseci..
ponavljam problem ti leži u rasvjeti, koliko lampi ti radi upaljenim i koliko sati?
« Zadnja izmjena: Listopad 15, 2010, 20:24:18 poslijepodne od cann »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2010, 20:33:32 poslijepodne »
stani malo..nije problem u fosfatima, nego u rasvjeti, mislim na njen intenzitet..kaj imaš za podlogu?

edit..tejk sam sad pročital, florebella, pa to je dosta fosfata z anerdnih 4-6 mjeseci..
ponavljam problem ti leži u rasvjeti, koliko lampi ti radi upaljenim i koliko sati?

U 10.30h se pali 18w t8,pa se onda u 13h pali 24x2 t5 i radi do 18h a t8 nastavlja do 20.30h.
Puno?
20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2010, 20:42:43 poslijepodne »
previše ne puno..pa ti šibaš sa komplet rasvjetom..ostavi jedno mjesec dana sa 1x24, nakon toga, digni za 1x24 na kojih 2-3 sata..polako i postepeno diži intenzitet i količinu svijetla..i bit će ok..
s time ja sam uvijek kretal od kojih 8 sati svijetla, pa onda nakon 3 tjedna digel na 10 sa jednom lampom, a kasnije nakon 2-3 tjedna uvodio lagano drugu neonku ;)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2010, 20:56:21 poslijepodne »
Da,sklon sam pretjerivanju.
Nek,vidim da je biljkama ok pa sam mislio da nema veze.

Dan 0:

Dan 26:

Cuba se bas pocela dosta sirit....

Znaci fosfati iz podloge dospjevaju i u vodu?Mozda malo glupo pitanje al eto,nemam pojma!
Bas planiram testove nabavit,da se odprilike pocnem snalazit/orjentirat.Preporucas neki?

20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2010, 20:59:28 poslijepodne »
fosfati i ostali elementi hranjivi se ispuštaju iz zemlju u vodeni stup..sad koliko ne znam jer nikada nisam mjerio, (testeri) ti niti ne trebaju jer također i sa zemljom bi trebao mijenjat barem 40% vode, jer ima dosta makrolelmenata unjoj, zato i uz zemlju neki često koriste pps metodu gnojenja, mada ja koristim ei uz zemlju za cvijeće..
smanji rasvjetu, barem intenzitet, previše je to

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 15, 2010, 21:02:01 poslijepodne »
Ok,hvala!
Mislis da bi se tada tockasta mogla povuc?
I da,ovo zelenkasto po panju je to isto tockasta?Mene brine ona na staklu.
20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 15, 2010, 21:06:34 poslijepodne »
hoće sigurno..prije sam isto radio tu grešku, nafrljio i odjednom te zelene točkaste..
sad kad idem "operzno" sa rasvjetom nema problema..

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 15, 2010, 21:10:53 poslijepodne »
Ok.Mada smanjit/ugasit mogu samo t8 i duzinu trajanja svijetla jer su 24w obje na istoj prigusnici.
Al dobro,ionak je sad jesen/zima pa dan malo krace traje :D
20l vanila

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Listopad 21, 2010, 02:35:02 prijepodne »
Ok.Mada smanjit/ugasit mogu samo t8 i duzinu trajanja svijetla jer su 24w obje na istoj prigusnici.
Al dobro,ionak je sad jesen/zima pa dan malo krace traje :D

Pričvrsti komad kartona ili tamne plastike ispod neonke ako ju ne možeš ugasiti posebno, pa polako postepeno izvlačiš kako vreme prolazi...

-Dobro ti je Cann rekao, fosfati mogu faliti (iako rijetko) u starijim postavama sa slabijom rasvjetom; sa friškom Florabellom, nema šanse da su oni u pitanju, možeš ih samo imati viška...

Inače, DIY za fosfate ti je da pojačaš hranu ribama  ;) (sa time da češ i nitrate tako podignuti...)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 21, 2010, 18:34:04 poslijepodne »
Inače, DIY za fosfate ti je da pojačaš hranu ribama  ;) (sa time da češ i nitrate tako podignuti...)

Mislim da sam negdje procitao da se hrana za ribe moci u vodi i onda se ta voda dodaje kako dopuna fosfata.

Smanjio sam trajanje svijetla za 2h...nije bas puno al jos cu vidjet.
Nego,dal zelena tockasta ima veze koliko je bilja zasadjeno u akvariju pored rasvjete?
Akvarij je dosta novi i stalno nesto dodajem i mjenjam...tako da mu treba jos dosta punih mjeseca dok se razraste.

-Dobro ti je Cann rekao, fosfati mogu faliti (iako rijetko) u starijim postavama sa slabijom rasvjetom; sa friškom Florabellom, nema šanse da su oni u pitanju, možeš ih samo imati viška...

Mislis da bi u novozasadjeni akvarij sa florabelom trebao dodavati gnojivo(npr. Profito) dok se malo bolje ne razraste?Od biljka koje nemaju kojenje u podlozi imam samo Microsorum i Pistia-u.....
Fosfate sam nabavio(hvala Karlo & Damber :up:) al kad kazete da ne treba dodavat vjerujem vam :up:

Uglavnom,znaci kod novoga akvarija treba postepeno dodavati svijetlo dok se sve malo ne ustabili?
20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 21, 2010, 19:04:20 poslijepodne »
hranu za ribe kao alternativu ne bi preporučil jer ne znaš kaj bu se iz toga izrodilo (koliko ppm-a čega)..
ovo ostalo je jednostavno odgovor da..polako diži rasvjetu, svaka 2-3 tjedna, od lampi do inetziteta  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #12 u: Listopad 21, 2010, 19:22:06 poslijepodne »
- Mislis da bi u novozasadjeni akvarij sa florabelom trebao dodavati gnojivo(npr. Profito) dok se malo bolje ne razraste?Od biljka koje nemaju kojenje u podlozi imam samo Microsorum i Pistia-u.....

-Fosfate sam nabavio(hvala Karlo & Damber :up:) al kad kazete da ne treba dodavat vjerujem vam :up:

-Uglavnom,znaci kod novoga akvarija treba postepeno dodavati svijetlo dok se sve malo ne ustabili?

- Ne dodaj ništa dok ti biljke ne pokažu da im nešto fali (alge nisu pokazatelj da biljkama fali nečega)

- Vjeruj i dalje, ili nabavi tester i provjeri sam  ;)

- Maloj biljki treba manje svijetla i gnojiva nego velikoj.

=======================================

Drži se savjeta od Canna, potpuno se slažem sa njegovim mišljenjem u vezi pokretanja novog Aq.

U trnutku kada vidiš da su biljke stale ili se listovi ne razvijaju u veličini i boji kojim bi trebala, postaj sliku i pitaj za savjet o eventualnom gnojenju i sl.

=======================================
Zelena točkasta ima veze sa svim faktorima koji čine ravnotežu u akvariju, pa i sa količinom bilja, dali biljke rade sjenu, dali troše puno gnojiva, koliko hraniš ribe, koju podlogu imaš, jačinom svijetla i tako redom  :)
- To što čačkaš po akvariju, ne igra veliku ulogu u cikliranju akvarija (po mom mišljenju će ga čak i ubrzati), ali smeta ribama, jer dižeš NO4, filter još nije zreo i pogoduješ stvaranju nekih alga (smeđa npr.); ali to su več filozofije i špekulacije, ne obaziri se previše na to; ...samo mjenjaj dio vode nakon svakog kopanja  ;)

Pogledaj malo na forumu i ostale diskusije o zelenoj točkastoj, mnoge su jako zanimljive...

Cheers.

Edit:
Pzz Cann, u isto smo vrijeme pisali  :D

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 21, 2010, 19:47:01 poslijepodne »
Vidim ponekad neku smedju dlakavu algu uz rub listova ali nista strasno....problem je jedino ta tockasta za koju sam primjetio da se sve brze pocela stvarat.
Po panju i sva cetri stakla...nista prestrasno da se neda pocistit(svakih 4-5 dana) al da se nebi razmahala....

Danas sam posadio Eleocharis Parvula-u i jos neke biljke...tako da je to sad tu negdje sta se tice bilja.
Ima iza panja jos dosta biljcica(visokih vrsta) samo su jos preniske da se vide ovako.....dodat cu eventualno jos Valisnerije da si desnu stranu "zatvorim" i sakrijem opremu....

Ovako se bas i ne vidi jer je mutna slika/voda al bilje izgleda ok....vidim da se pomalo sve siri i boja mi se cini ok....
Jedino neznam za Microsorum koji se tu na slici ne vidi jer je u onome mraku panja....poceli su izbijati novi listici i vrhovi su im nekako prozirni dok je ostatak normalno zelen!
Neznam dal to tako rastu pa zelene prema vrhu ili nesto ne valja...?
Mogu sutra poslikat kad se upale svijetla.....

Hvala :up:
20l vanila

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 21, 2010, 20:24:39 poslijepodne »
kaj se tiče microsriuma, tak raste i meni, pa pretpostavljam da je normalno, kasnije se list popuni.jer ne vjerujem da mi nečeg fali u tanku..
imaš diy co2 il bocu?

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #15 u: Listopad 21, 2010, 20:50:24 poslijepodne »
puno svjetla, premalo bilja, dobava co2 nije konstantna, aktivna podloga... nikad sa sigurnošću ne možeš tvrditi što je pravi uzrok algi, da li je samo 1 uzrok ili kombinacija... uglavnom blago doziranje fosfata ti neće poremetiti stanje u akvariju, a rasvjetu smanji. Prema mom iskustvu zemlja mi je ispuštala ogromne količine nitrata dok je fosfata falilo. Igraj se malo jedino tako možeš postići balans, ali uvijek postepeno, malim koracima.

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 21, 2010, 21:05:48 poslijepodne »
imaš diy co2 il bocu?

Zasad DIY + EasyCarbo...0.5-1 ml. ujutro....
Nabavio sam bocu napokon.... al sam zeznuo manometar,tak da sad cekam da stigne novi....za nekih 15 dana cu valjda napokon prec na bocu.
Nije nesto stabilno al bolje i ovak nego nista....
Imao sam difuzor isti kao ovaj na slici...puko kad sam ga lijepio na staklo.....pa sam probao filter od cigare a on se prebrzo "zamaze",pa sam nekih 2 tjedna koristio samo neki veci cep okrenut naopako da se ispod njega skuplja co2 i topi....vecinu vremena Dc je bio zelen......osim kod mjenjanja smjese.
Mislim da ce boca puno pridonjet stabilnosti sustava.....a i da 3 lampe daju 3 razlicite boje/spektre svijetla pa da i to na neki nacin pase bilju....
Podloga je florabela pa na nju flourite black sand koji je i sam "hranljiva podloga" a super se je pokazao kod sadjenja sitnog bilja jer svojom gustocom zadrzava biljku u podlozi dok izvlacis pincetu....jedino mu treba da malo duze da se razbistri...

puno svjetla, premalo bilja, dobava co2 nije konstantna, aktivna podloga... nikad sa sigurnošću ne možeš tvrditi što je pravi uzrok algi, da li je samo 1 uzrok ili kombinacija... uglavnom blago doziranje fosfata ti neće poremetiti stanje u akvariju, a rasvjetu smanji. Prema mom iskustvu zemlja mi je ispuštala ogromne količine nitrata dok je fosfata falilo. Igraj se malo jedino tako možeš postići balans, ali uvijek postepeno, malim koracima.

Radim na tome da pokusam napravit ravnotezu sustava...snalazim se kolko mogu i naucim.
Hvala za bilje :up:

20l vanila

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #17 u: Listopad 21, 2010, 21:31:39 poslijepodne »
Radim na tome da pokusam napravit ravnotezu sustava...snalazim se kolko mogu i naucim.
Hvala za bilje :up:

...Samo ti daj, bitno je da ima volje i ljubavi (vidim to po tome kako si se za sada potrudio da bilkama bude kao u raju, podloga svijetlo CO2...)  :up:

...samo jbg. malo si pretjerao sa svime ja mislim, ali nema veze, to je entuzijazam  :up:  doči će znanje i praksa sama po sebi, samo prčkaj i zapažaj  ;)

Ako smijem primjetiti, pošto ti ne prdstavlja problem močiti ruke, mučkati, kopati i to, jako bi ti dobro došli testeri (bar osnovni), pa da lakše i brže shvatiš šta se dešava i na čemu si nakon svakog "zahvata", pošto se na iskustvo još za sada ne možeš osloniti ...  (naravno, skupi su ko sam vrag, ali pridonesu po prilično opčoj zabavi  :D )  ...Ja npr. jedva čekam kad se probudim ujutro, dok pijuckam kavicu, izmjeriti parametre, sa ampulicom u ruci; da vidim šta sam u proteklih par dana skombinirao...
-Drukčije je kad pročitaš negdije kako hrana podiže fosfate, a drugo kad to izmjeriš i sam vidiš koliko, kako brzo, koliko im treba da se potroše itd...

Uživaj  :up: i nedaj da te neka bijedna algica izbaci iz takta  :beee:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 21, 2010, 21:41:17 poslijepodne »
Ako smijem primjetiti, pošto ti ne prdstavlja problem močiti ruke, mučkati, kopati i to, jako bi ti dobro došli testeri (bar osnovni), pa da lakše i brže shvatiš šta se dešava i na čemu si nakon svakog "zahvata", pošto se na iskustvo još za sada ne možeš osloniti ...  (naravno, skupi su ko sam vrag, ali pridonesu po prilično opčoj zabavi  :D )  ...Ja npr. jedva čekam kad se probudim ujutro, dok pijuckam kavicu, izmjeriti parametre, sa ampulicom u ruci; da vidim šta sam u proteklih par dana skombinirao...
-Drukčije je kad pročitaš negdije kako hrana podiže fosfate, a drugo kad to izmjeriš i sam vidiš koliko, kako brzo, koliko im treba da se potroše itd...

Da bas sam mislio uzet nesto ozbiljnije od testova(imam one multi listice samo) jer i mene zanima tako da se lakse moze eliminirat ili uzet u obzir odredjeni faktor.
PO4 u ovome slucaju...mislim si kupit ovo...je to ok test?
20l vanila

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #19 u: Listopad 21, 2010, 21:46:08 poslijepodne »
http://www.aquaristic.net/jbl-test-combi-set.html?lang=1

http://www.youtube.com/watch?v=amtECxL7OYo&feature=related
Ovo je ja mislim naj isplativije, a lističi koje koristiš nisu baš nešto (ali naravno, bolje nego ništa)

Salifert nisam koristio
« Zadnja izmjena: Listopad 21, 2010, 21:52:19 poslijepodne od gstaraz »

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 21, 2010, 21:54:55 poslijepodne »
To bi bilo lijepo imat jednog dana da....
Za sad cu kupovat kako ce mi sta trebat da se malo ulovim sa novcima.... :roll:
20l vanila

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #21 u: Listopad 21, 2010, 22:00:45 poslijepodne »
To bi bilo lijepo imat jednog dana da....
Za sad cu kupovat kako ce mi sta trebat da se malo ulovim sa novcima.... :roll:

Da, cijena je dosta velika  :down:

-Dotle je Promjena 50% vode tjedno tvoj prijatelj (i razno razne metode gnojenja koje ne zahtjevaju testere)  :up:

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 21, 2010, 22:17:39 poslijepodne »
Da, cijena je dosta velika  :down:

Pored svega sta ti treba u akvaristici se nakupi dosta $$$

-Dotle je Promjena 50% vode tjedno tvoj prijatelj (i razno razne metode gnojenja koje ne zahtjevaju testere)  :up:

Da,tako nekako i mjenjam...6-7 dana malo manje od pol vode...dodam FFM pa drugi dan mrvicu profita...
Ribe hranim svakih 2 -3 dana sa malo SAK-a...C.pande nekako najvise vole brstit po bilju i pijesku...uz njih imam jos par kozica i sad od neki dan ancistrusa...trebao bi jos neke hrane kupit vjerovatno!?

20l vanila

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #23 u: Listopad 21, 2010, 22:20:55 poslijepodne »
Da, cijena je dosta velika  :down:

Pored svega sta ti treba u akvaristici se nakupi dosta $$$

-Dotle je Promjena 50% vode tjedno tvoj prijatelj (i razno razne metode gnojenja koje ne zahtjevaju testere)  :up:

Da,tako nekako i mjenjam...6-7 dana malo manje od pol vode...dodam FFM pa drugi dan mrvicu profita...
Ribe hranim svakih 2 -3 dana sa malo SAK-a...C.pande nekako najvise vole brstit po bilju i pijesku...uz njih imam jos par kozica i sad od neki dan ancistrusa...trebao bi jos neke hrane kupit vjerovatno!?

Ah!!! pa mi smo se kod "Skalara" sreli prije neka 2-3 tjedna  :) (bio si sa frendom....)
Cheers!

ps.
frend mi je odustao od onih 20 Micro Rasbora, tako da ih još možeš nači dole  ;)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 21, 2010, 22:50:08 poslijepodne »
Ah!!! pa mi smo se kod "Skalara" sreli prije neka 2-3 tjedna  :) (bio si sa frendom....)
Cheers!

Da,dobro si to primjetio ;)

ps.
frend mi je odustao od onih 20 Micro Rasbora, tako da ih još možeš nači dole  ;)

Uzet cu sigurno microrasbore(gdje ih bude),samo za nekih mj. dana tek jer sam imao havariju sa manometrom a ne zelim ih stavljat dok si i to ne sredim...tj.dok se malo ne ustali klima u akvariju...

Pande su mrak....mogao bi jos jednu dve dodat isto.....
20l vanila