Evo da i ja koju natuknem na ovu temu, bez da itko misli da držim prodike...stvarno mi to nije namjera.

Čitam ovu temu, (bar pokušavam ontopic dio pročitati

) i to što ste napisali za dio oko novca, grana, kamenja i vremena jednostavno ne stoji i nemojte se izvlačit na to.
Nemate vremena? Evo ja imam dvoje malih klinaca, i dva posla (stalni i fuš), i stignem bez beda održavati svoj akvarij i napravit da to liči na nešto. Nisam nikakav Superman nego je stvar u tome da ako se dobro složi postav, nema tu nekog pretjeranog posla. Bar ne onaj dio kako svi pričaju svaki dan, sat-dva. Meni je toliko sveukupno tjedno. Za dobro ga složit treba malo iskustva oko močenja ruku. Nakon dva postava već to ide puno lakše i s vremenom naučite da brzorastuće biljke idu iza, a ne u srednji plan itd...u biti najviše vremena mi oduzme kad slažem akvarij. Tad pošaljem djecu i ženu babi, ili negdje, i to mi uzme 3-4 sata slaganja, s tim da hardscape složim na suho pa tek onda u akvarij.
Za grane i kamenje (čitaj novac)...nije to tako strašno pronaći i ne iziskuje puno vremena. Ne mora se to kupit. Evo ja sam tek za zadnji postav otišao malo u šumu sa sinom, 2 sata šetnja, grah u Puntijarki, i pun ruksak kamenja i grana sa Sljemena. Ugodno s korisnim. Prije sam znao otić u neki shop i probrao malo panjeve i izabrao. Za jedan sam našao granu pored kuće i tak. Nikad nisam neku veliku lovu za to izdvajao. Bilo bi mi naravno lakše da imam, ko Coa ili Amano, moorwod, pa izaberem iz hrpe šta trebam. Al može se bez toga.
Svatko, al baš svatko može kad svlada uzgoj biljaka, napravit nekakav scape...nađi kakvu granu, drvo i slaži oko toga. Radi grmiće od biljaka malo zasebne i tako, ako vas zanima Dutch stil. S vremenom se stekne iskustva malo, pa to bude još ljepše. Velika većina ljudi želi kući imati lijep postav, kompoziciju, a ne samo biljke. Aquascaping nije razgovaranje o nekom kamenu tu ili tu, već napravit biljni akvarij koji dobro izgleda. Nije nikakvo zanimanje, picajzlenje ili profesionalizam, nego prekrasan hobi, koji traži samo malo kreativnosti da bi se time bavilo.