Srpanj 18, 2025, 17:56:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi u hladnoj vodi  (Posjeta: 3959 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrgamonster

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Novi u hladnoj vodi
« u: Listopad 08, 2010, 10:31:04 prijepodne »
Pozz. imam toplovodni aq godinu dana i znama otprilike kako šta funkcionira.
E sada imam jedan aq od 150 l koji mi stoji prazan a dobio sam ideju da stavim hladnovodne ribice u njega pa me zanima
koliko bih ribica mogao stavit, kakvo bilje ide unutra i koliki filter otprilike mi treba.
hrga88

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
Odg: Novi u hladnoj vodi
« Odgovori #1 u: Listopad 08, 2010, 19:05:11 poslijepodne »
Pa to je akv.za maksimum 4 zlatne ali neke koje ne traze puno prostora....filter najjaci one mnoooogo prljaju vodu....a biljaka koje one nece da pojedu skoro i da nema :D ima jedna biljka ali sam zaboravila kako se zove ce da ti kaze neko iskusniji ;)
:021::a05r0::hul:

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2010, 19:11:30 poslijepodne »
ce da mi odgovori. nadam se
Znači stavim 3 "ribice" i sve bi trebalo bit ok
Imam eheim 2010 po tome nije dovoljan ili se varam
hrga88

Offline babylon

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • LUKI ! ! !
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2010, 19:21:24 poslijepodne »
Bilo bi ok. ako je akvarijum cikliran!? :) ;) drugo nista....moje su sve ok.sem 1 pokojne :'( pa sam menjala ceo akv.i sad sve cekaju da se ciklira pa da se vrate...u filtere se nerazumem bas ali treba ti sigurno neki jjjjjaaaaaaaaaak jer stvarno prljaju vodu.... :)
:021::a05r0::hul:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2010, 22:16:35 poslijepodne »
Pozdrav!

Evo prouci ovaj clanak - http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=565:zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica&catid=20:anci&Itemid=63  

Od biljaka mozes sigurno staviti anubiase (njih ne diraju), a od ostalih vrsta kako kod koga i kako koja vrsta. Komete obicno sve obrste, dok fancy ribice malo slabije. Meni npr. valisneriju obavezno iscupaju dok su bacopu samo jednu iscupale i ne diraju je vise.

Filtracija ti treba jako dobra pa bi ti ja preporucio da uz taj tvoj dodas jos jedan isti takav ili cak i jaci model (Eheim pickup 2012 - malo je vislji pa pogledaj da li ti odgovara).
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2010, 22:43:09 poslijepodne »
dobro došao u hladnoljupce!
pročitaj članak, a imaš i posebne člančiće u arhivi riba, u početnim stranicama akvarij.neta!

svakako neka ti filtracija bude barem dva puta jača nego je potrebno za litražu akvarija!
nabavi pumpicu za zrak - kako nećeš imati punobiljaka, nije važno, a zlatice vole dodatnu aeraciju

možeš slobodno,naravno uz dobar filter, nabaviti 4 ribice, dva -tri jabučara, i misgurnusa ... bit će to sjajna ekipa
stavi im kakvu granu, ali ne preveliku, da ne zauzima prostor za plivanje i igranje, nekoliko oblutaka i od biljaka najbolje anubias, a
s ostalim biljaka ćeš se morati pomiriti da neće dugo trajati

kad dobro razmisliš i doneseš neke odluke -javi se s konkretnim pitanjima - rado ćemo ti pomoći

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 09, 2010, 16:07:17 poslijepodne »
tnx. na savjetima.
Imam granu loze veličine taman za akvarij, zanima me još kakva podloga se stavlja?
I znači ako sam ja to skužio složim podlogu posložim kamenje da izgleda ok stavim granu, filter,
zračnu pumpu, grijač malo svijetla i to je to.
A za biljke nemarim jer mi u tropskom več ide na živce svaki tjedan iznova čupaj, šišaj i neznam šta sve ne.
E bio danas u trgovini i vidio da ima dosta vrsta hladnovodnih pa me zanima koje mi preporučate
- znači 4ribice
hrga88

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Listopad 09, 2010, 16:43:14 poslijepodne »
Da, mogu 4 fancy zlatne. Meni se najviše svidjaju var. oranda i ryukin.
Podloga šljunak 3-5mm s obzirom da se vole igrati s njim - uzimati ga u usta i pljuckati. Ako budeš stavljao neko malo zahtevnije bilje uvek možeš dodati one kuglice u podlogu.
Dekoracija kakvu hoćeš - loza, kamenje...  :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline emaja

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2010, 16:49:00 poslijepodne »
ja bi teleskope preporučila :up:. bilje ne diraju osim šta ga izvuku tu i tamo iz podloge. grijač na oko 25 stupnjeva, na granulaciju šljunka svakako pripazit. ima ih u svim bojama, pa dobro zaviri u akvarije u pet shopu jer većinom crne odvoje, a šarene prodaju pod dr vrstom.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2010, 19:43:38 poslijepodne »
teleskopi su prekrasni ali i osjetljivi
ako ćeš na njih dobro paziti, staviti ih u jako dobro spreman akvarij i imati stalnu temperaturu bez imalo oscilacija - i moja su preporuka
preslatki su, veseli, i mogu se silno pripitomiti...

ma, pogledaj malo po internetu i vidjet ćeš koje ti se najviše sviđaju...
ili, odeš u dućan i .... ako budeljubavi na prvi pogled - ta je ta :D

da, ne preporučam ti miješanje klasičnog i fancy oblika (iako ih ja imam, ali u ogromnom prostoru) jer u malom akvariju bude dosta "sukoba" zbog sporosti fancy oblika u odnosu na klasične...

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 09, 2010, 20:44:26 poslijepodne »
ja sam imao priije teleskope s drugim ribama ali nisu puno izdržali.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 09, 2010, 21:18:25 poslijepodne »
vidio sam danas teleskope i sviđaju mi se i još su mi se jedne svidjele male oko 3cm dužine i imaju ogroman trbuh u odnosu na tijelo
a nekužio ovo fensy
hrga88

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 09, 2010, 21:23:37 poslijepodne »
e da razmišljao sam o pregradnom filteru u aq pa šta mislite o toj soluciji
hrga88

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Listopad 09, 2010, 21:26:16 poslijepodne »
nemoj nikako stavljati pregradni filter - on ti bitno smanjuje volumen akvarija!
najbolje za zlatice je vanjski filter - ne samo što su u pravilu odlični pri filtraciji, najvažnije je da ne zauzimaju nikakvo mjesto u vodi (osim cijevi, no to je minimalno)!

moja je preporuka eheim - dva puta jači nego za litražu...
kažu ljudi da je i fluval odličan, a tetra je mušičava - može ti se desiti da imaš fenomenalni filter, a može pljuckati i gnjaviti beskrajno...

Offline Zlatna pajčolanka

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 08, 2010, 21:56:31 poslijepodne »
Bok ljudi  :)

Treba mi jedna mala pomoć. Zapravo velika  :-[. Dobila sam dvije zalatne ribice, o kojim nemam pojima ništa, osim kako se zovu :(:( .
Čitala sam i tražila sve moguće članke, i shvatila sam neke stvari, ali nije to lako primjenit u praksi  :nerv:. Kao što sam rekla, imam dvije zlatne pajčolanke, i molim vas da mi pomognete, da tim malim slatkim stvorenjima omogućim što ugodniji boravak kod mene.
Trenutno ima neki mali akvari, ali ubrzo ću ga promijenit. Koliko litara mi najmanje treba, koju vrstu biljka da im stavim? Jer one vole papati zelenjavu, i pumpa ili filter?! Hm... ;)
Hvala punoo!

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #15 u: Studeni 08, 2010, 22:02:05 poslijepodne »
uzmi im jedno 80 litara filter nekakav jači jer su zlatice prljavci...anubijas ti je super za zlatice (ako trebas javi)  :up:

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Studeni 08, 2010, 22:16:04 poslijepodne »
dobro dosla u hladne vode  ;)
najmanje 80l akvarij, uzmi dobar filter jer su opasni zagadivaci, to je strasno  :heart:
stavis dole sljunak, stavis im neku grancicu da se imaju oko cega igrati, od bilja najbolje anubias i microsorum (oni ne trebaju hranjivu podlogu jer se ne sade, nego privezuju za panj ili kamen), mozes i neku cryptu, navodno su dosta izdrzljive (moja je trenutno u procesu propadanja zbog alge).
zlatice ti vole jako vodu bogatu kisikom, pa ako mozes nabavi pumpu za zrak i zracni kamen (osim dekorativnu, ima i funkciju pustanja mjehurica, koji mreskaju vodu i obogacuju je kisikom).
uz dobar filter, moras mijenjati vodu jednom tjedno (prilikom cega usisavas dno, za to postoje usisavaci za kupiti ili imas i uradi sam varijantu, ovisi za koju se odlucis).
pazi sa hranom, zlatice su ti u stanju jesti dok se ne ''raspuknu'', hrani ih 2 puta dnevno ali samo s malom kolicinom (znaci koliko pojedu u 1 min, ostalo vadi van da ne zagaduje vodu).
ako jos nesto treba, pitaj, ja sam dosta friska u akvaristici, al sam prije 2 mjeseca imala ista pitanja kao i ti, a sad je vec nekako sve sjelo na svoje mjesto, pa samo pitaj sto te zanima!
 :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Studeni 13, 2010, 12:43:50 poslijepodne »
Hvala ti puno šta si mi to sve objasnila.  :P Nadam se da ću se snać, mislim dobro mi ide, i naravno da ću te pitat, vjerujm da ću imat još pitanja za ispucat.
Pozz :D :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Studeni 14, 2010, 15:25:50 poslijepodne »
za dvije pajčolankice ti je dovoljno i 60 litrara, ali ipak nabavi što više, najmanje 120 - htjet ćeš vrlo brzo nabaviti im barem još jednog prijatelja!
filter - kako rekoh, dva puta ječi nego što treba za litražu akvarija, svakako stavi pumpicu za zrak, nekoliko velikih oblutaka, granu i šljunak na dno - pazi samo da im ostane prostora za plivanje - dosta ljudi pretrpaju akvarije sa zlaticama misleći da im je tako ljepše, što je greška!
kako se radi o pajčolanikcama, svakako im moraš jednom tjedno dati papati samo kuhani grašak jer ćeš time prevenirati probleme sa crijevima i mjehurom kojima su one inače jako sklone!

i - puno sreće s malim veseljacima!

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Studeni 15, 2010, 18:19:06 poslijepodne »
kako se radi o pajčolanikcama, svakako im moraš jednom tjedno dati papati samo kuhani grašak jer ćeš time prevenirati probleme sa crijevima i mjehurom kojima su one inače jako sklone!

Evo, ako dopustate da se "umjesam" s jednim pitanjem u ovaj topic..

Odnedavno sam poceo davati grasak i malisan ga "mazne" samo tako, ali jedino kad vidi da sam mu ga ubacio u akvarij pa ga uhvati u "letu" (jer grasak bas i ne pliva kad se ukasi). Nakon sto padne na dno - malac ga ignorira pa pitanje - postoji li neki "trik" da grasak duze ostane na povrsini / opcenito da ga pajcolanka pojede nesto vise ?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Studeni 17, 2010, 20:48:30 poslijepodne »
ne brini, ktinga, pojest će ga i na dnu - kad prčka po šljunku, pljucka i radi uglavnom svoje uređenje akvairja, u stvari, cucla kamenčiće i papa što se na njima nalazi!
pazi samo da mu ne daješ previše graška pa da ga puno padne na dno - dovoljno je za odraslu ribicu 4 - 6 zrnaca po obroku (recimo, da je s repom 15-20 cm)...

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 23, 2011, 16:25:49 poslijepodne »
za dvije pajčolankice ti je dovoljno i 60 litrara, ali ipak nabavi što više, najmanje 120 - htjet ćeš vrlo brzo nabaviti im barem još jednog prijatelja!
filter - kako rekoh, dva puta ječi nego što treba za litražu akvarija, svakako stavi pumpicu za zrak, nekoliko velikih oblutaka, granu i šljunak na dno - pazi samo da im ostane prostora za plivanje - dosta ljudi pretrpaju akvarije sa zlaticama misleći da im je tako ljepše, što je greška!

i - puno sreće s malim veseljacima!
[/quo

A kad im dajem grašak, onda ih taj dan hranim samo sa graškom ili im još dajem i hranu? Imam još jedno pitanje, primjetila sam u akvariju, mala, okrugla, bijela jajašca. Valjda su to jajašca. Točnije, u filteru su mi na onoj mrežici, dosta njih, a u akvariju ih ima možda 5 - 6. Šta da radim s njima, da li da ih prebacim u akvarij, ili da ih pustim u filteru? Kako ću uopće znat koja je ženka pajčolanka a koja muška? I šta ribice sad rade s tim jajašcima?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Veljača 24, 2011, 13:14:18 poslijepodne »
1. grašak možeš davati kao jedan obrok, a drugi nešto drugo, a možeš taj dan dati samo grašak - nema pravila!
2. ako su bijela, poput malenih loptica - njihova su jajčeka
3. ako želiš bebe, onda moraš izdvojiti jajčeka inače će ih roditelji pojesti - stavljaš ih u manji akvarij s dobrom filtracijom, ali nivoom vode nekih 10 - 15 cm (bebe ne podnose tlak vode velik) i čekaš par dana, ako i nakon 5 - 8 dana ne bude malenih "crvića" - jajčeka nisu oplođena; a za prevenciju od plijesni, stavi pol doze gold meda ili bactopura u vodu....
4. dečko se razlikuje od ženkice po tome što dobije na škržnim poklopcima svjetlije pjegice, izgledaju poput griza, koje su naročito naglašene u doba mrijesta

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Veljača 24, 2011, 17:16:25 poslijepodne »
Danas sam to primjetila, na škrgama ima bijele točkice, dečkić. A i mislila sam da je on dečko, jer Cura je debeljuškasta, i ima mi nekako oči na curu, dok je Muški mršaviji i vitkiji.  :D Čitala sam jučer o tim ikricama na forumu, i shvatila sam da su to ikre. A zanima me da li se mojoj ribici može šta dogodit, budući da sam i danas vidjela još "par" jajašca, kad će ona prestat radit ikrice da mi ne ugine sirota moja? Meni su oni trenutno na mrežici u filteru, i primijetila sam da su danas neka od njih pobijelila, mutno bijela, ali nemam akvarij drugi, da ih mogu stavit. Da li postoji neko drugo alternativno ali učinkovit sredstvo? I molim te reci mi koju im još hranu iz "frižidera" mogu dati. Danas sam im prvi put dala grašak, skuhala sam ga i odvojila od opne, i isjeckala na komadiće i bome  iznenađena sam kako su popapale. Jedna mi je čak i iz ruke uzela grašak, točnije Muški. Zavolio me :). Šta im još smijem dat?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Veljača 25, 2011, 09:06:29 prijepodne »
ako ti se čini da mrijest predugo traje, odnosno, da se curica iscrpljuje, možeš ih odvojiti na par dana, a možeš i pokušati podići temperaturu u akvariju isto na par dana (samo pazi, to podizanje mora ići polako, polako....)
ovo je sada normalno doba godine za mrijest, očito su procijenili da imaju dobre uvjete, i eto, mrijeste se ;)

ako jajašca ne skloniš, dio njih će možda preživjeti i izleći se maleni, ali je vrlo mala šansa da ikoji od njih preživi prve tjedne života...
iako je najveća šansa da će ih odrasli kao jajčeka sva utamaniti ...
no, bilo bi možda dobro da veći dio njih izvadiš (ostružeš) jer mogu početi truliti a time ti povećavati organski otpad - što nije dobro!

što se tiče "domaće" hrane - grašak im možeš davati i sa opnom - samo skuhano zrno stisni prstima - da vidiš kako će se radovati
a možeš im davati i poparene listove špinata ili blitve, te svježi, ali jako jako dobro isprani list salate (iz sredine glavice), to je dobro isto za kakanje...
mogu dobivati i skuhanu mrkvicu (mnoge je ne vole, pazi!), tikvicu, kuhani kukuruz, pa čak i popareni krastavac...
samo, pazi, ako su OK, lijepo kakaju, tu domaću hranu im davaj jednom tjedno najviše!

neki akvaristi čak kuhaju hranu svojim ribicama - tada se sve moguće povrće skuha, dobro usitni i poveže sa želatinom te se komadići tog "želea" daju ribicama...
takva hrana ne traje dulje od tjedan dana u hladnjaku...pazi!

no, moje je iskustvo da, ako su ribice navikle na gotovu hranu (koja ima sve potrebne vitamine i uravnotežene sastojke), dovoljno im je jednom tjedno dati
domaću hranu radi uravnoteženja probave i njihova veselja...