Lipanj 28, 2025, 17:26:32 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: preporuke za zlatnu  (Posjeta: 5758 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vaclo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: preporuke za zlatnu
« Odgovori #25 u: Listopad 06, 2010, 11:13:24 prijepodne »
Da.Evo ti i jedan oglas gdje možeš nabaviti pistiu-plutajuću biljku.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=49729.0

odlično hvala  :klap:
al trenutno niš od bilja nejde nutra, mala ima ich  >:(

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Listopad 06, 2010, 22:36:27 poslijepodne »
evo zasad filter wave 250l/h,i grijač na laganih 22 za svaki slučaj. vitamini nutra, malo ju ju čopnula betta pa se nadam da će se skroz oporavit. aq je 54l i zgleda ko bog :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #27 u: Listopad 07, 2010, 11:26:09 prijepodne »
nemoj nabavljat plutajuće biljke jer ih se nećeš moći riješiti, a jedna pajčolankica nemre sve potamaniti....dosta smanjuju svjetlo u akvariju a i nakon nekog vremena počnu ići na živce!

što se tiče icha - proroštaj malo na bolestima - ima dosta postova o liječenju icha - no, budi jako jako jako strpljiv!
nekako se najboljim pokazalo ugasiti svjetlo, čak zamračiti na 48 sati akvarij, staviti contraspot ili neki drugi specijalizirani lijek za ich, te povisiti temperaturu na čak 29 stupnjeva (maksimalno isto 48 sati). Tu temperaturu treba povisivati na jedan stupanj svaka 2 sata, a isto tako smanjivati!
takav tretman ubija uzročnike!
i, liječenje lijekom treba trajati najmanje 10 - 12 dana jer je to trajanje životnog ciklusa parazita - tako da je to sigurna metoda da se totalno uništi!

pijesak i svu opremu iz akvarija prokuhaj, ili još bolje - ostavi da se totalno osuši jer parazit nemre živjeti na suhom!
a akvarij (ako je još nisi stavio u novi) dobro operi octom, isperi i tek kad ribica ozdravi, onda je stavi nutra!

grijač ti ne bih preporučila osim ako ti doma osciliraju temperature noć/danž
i, 22 stupnja su za nju idealna, ali odlično podnosi 24, pa čak i 26 na kraće periode!

sretno!

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Listopad 07, 2010, 11:27:03 prijepodne »
evo zasad filter wave 250l/h,i grijač na laganih 22 za svaki slučaj. vitamini nutra, malo ju ju čopnula betta pa se nadam da će se skroz oporavit. aq je 54l i zgleda ko bog :D
uz ovakav akvarij valjda će se oporavit,ljepo da se ovako ljepo brineš o ribama(kad se sjetim kada sam imao skalare,bili  su u kugli od 5 litara,no onda sam se s vremenom opravio:D

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 07, 2010, 13:15:46 poslijepodne »
nemoj nabavljat plutajuće biljke jer ih se nećeš moći riješiti, a jedna pajčolankica nemre sve potamaniti....dosta smanjuju svjetlo u akvariju a i nakon nekog vremena počnu ići na živce!

što se tiče icha - proroštaj malo na bolestima - ima dosta postova o liječenju icha - no, budi jako jako jako strpljiv!
nekako se najboljim pokazalo ugasiti svjetlo, čak zamračiti na 48 sati akvarij, staviti contraspot ili neki drugi specijalizirani lijek za ich, te povisiti temperaturu na čak 29 stupnjeva (maksimalno isto 48 sati). Tu temperaturu treba povisivati na jedan stupanj svaka 2 sata, a isto tako smanjivati!
takav tretman ubija uzročnike!
i, liječenje lijekom treba trajati najmanje 10 - 12 dana jer je to trajanje životnog ciklusa parazita - tako da je to sigurna metoda da se totalno uništi!

pijesak i svu opremu iz akvarija prokuhaj, ili još bolje - ostavi da se totalno osuši jer parazit nemre živjeti na suhom!
a akvarij (ako je još nisi stavio u novi) dobro operi octom, isperi i tek kad ribica ozdravi, onda je stavi nutra!

grijač ti ne bih preporučila osim ako ti doma osciliraju temperature noć/danž
i, 22 stupnja su za nju idealna, ali odlično podnosi 24, pa čak i 26 na kraće periode!

sretno!

hvala na preporukama, u ichu sam zadnjih par dana. al crvena je skroz zdrava samo je malo ozljeđena jer ju je beta malo ugrizla. ona nema ich,betta ima. dajem joj vitamine na hranu, temp na njoj idealnih 22 stupnja

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 07, 2010, 13:17:37 poslijepodne »
uz ovakav akvarij valjda će se oporavit,ljepo da se ovako ljepo brineš o ribama(kad se sjetim kada sam imao skalare,bili  su u kugli od 5 litara,no onda sam se s vremenom opravio:D

ma joj totalno sam se zapalio, ak se ne oporavi popizdit ću  :D jučer brzo do španskog po aq, tam nemaju filter koji želim...onda piči do utrina po filter a  ono 7 i 30 a oni rade do 8, izgubim se u španskom, izađem kod city-a. ma ludilo. još murija snimala na mostu i mislim da će se trošak od jučer poduplat zbog prebrze vožnje  :D

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 08, 2010, 10:15:17 prijepodne »
zbog iznimnih situacija onaj manji akvarij je prazan. mislim u njega stavit anuabis da se ciklira i prenamjenit ga u hladnovodni i da služi kao karantena za ovaj

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #32 u: Listopad 08, 2010, 22:51:36 poslijepodne »
vaclo - vidim da si se temeljito zapalio i to me beskrajno veseli!
jesi li pročitao članke o zlaticama na našim početnim stranicama - preporučam ti ne zato što smo ih mi napisali već zato što mislim da tamo imaš veliki dio odgovora na početne nedoumice

a poslije ćeš već imati konretna pitanja na koja ćemo ti rado odgovarati

za sada sretno - i, nešto što je tajna bavljenja sa zlaticama - strpljenje! puuno strpljenja i pronalaženja vlastitih odgovora ... najbolji recept za vesele i zdrave mališane (koji će postati ubrzo kitovi, ali o tom-po tom)   :)

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 09, 2010, 12:58:00 poslijepodne »
pročito i članak je super. male su zahtjevni jedači  :D da vas pitam: jel mogu ja naprimjer danas i sutra pošto je vikend nahranit ih po malo 3-4 puta,potšo je vikendm, a onda preko tjedna 2 puta dnevno malo jače jer jednostavno me nema doma. i sad ovdje piše malo puno itd. imam one okrugle listiće promjera jedno 2-3 mm, ja tih listića dam jedno 6-7 komada s dodatkom vitamina  puta dnevno. da joj dam više, jednako il manje?

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Listopad 09, 2010, 17:33:59 poslijepodne »
također volio bi stavit nešto anuabisa, vidio sam u oglasima ovo https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50064.0 pa mi se čini kao super prilika. sam ne znam kak to točno zavezat anuabis za kamen

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #35 u: Listopad 09, 2010, 19:37:46 poslijepodne »
radije im daj manje jesti nego više!
to je isto jedno od zlatnih pravila!

ti listići su OK, i dobro im daješ - u stvari, daš im toliko da za minutu-dvije sve pojedu i ostane na dnu toga što manje ili ništa...

najbolja je varijanta odrediti neku dnevnu količinu i onda je dijeliš na broj obroka koji im možeš dati!

mi koristimo nutrafin hranu jer najmanje muti vodu, a sada imaju novu liniju sa nekoliko varijacija - kuglice, "crviće", pahuljice...pa nabavi od svake malu dozu i miješaj - zlatice jako vole raznovrsnost u prehrani!

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Listopad 09, 2010, 23:06:25 poslijepodne »
radije im daj manje jesti nego više!
to je isto jedno od zlatnih pravila!

ti listići su OK, i dobro im daješ - u stvari, daš im toliko da za minutu-dvije sve pojedu i ostane na dnu toga što manje ili ništa...

najbolja je varijanta odrediti neku dnevnu količinu i onda je dijeliš na broj obroka koji im možeš dati!

mi koristimo nutrafin hranu jer najmanje muti vodu, a sada imaju novu liniju sa nekoliko varijacija - kuglice, "crviće", pahuljice...pa nabavi od svake malu dozu i miješaj - zlatice jako vole raznovrsnost u prehrani!

budem u pon u dućanu kupio. nekad joj dam opareni list salate, to sam htio isključivo dat pužu al vidim da to i ona voli.imam također one komadiće hrane za bettu pa sam vidio da to isto mogu dat jednom tjedno. zeznulo me za anuabis, tak da trenutno niš od tog al pokušat ću ih nabavit u viliju il tak negdje. tu mi je forumaš udijelio savjet da na anuabis ne bi trebala padat direktna svjetlost jer se onda nakupljaju alge. sad ne znam kak to riješit. mislio sam stavit 20 w, pa nagnut svjetlo pod 45 stupnjeva. i još jedna stvar, znam da sam naporan: vidio sam rashlađivače za akvarij, 6 ventilatora, tu u oglasima. znam da je rano al ako imam haldnovodni aq to mi se čini kao must have kad se temp digne za kasno proljeće/ljeto.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Listopad 10, 2010, 10:39:27 prijepodne »
Losa vijest. Danas Sam primjetio izrazene krvne zile na repnoj peraji I malo bijelog. Mislim da se radi o raspadu peraja. Imam doma jblov ektol fluid I mislim to danas stavit

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #38 u: Listopad 10, 2010, 20:11:27 poslijepodne »
e, ovo je tipična bakterijska infekcija nakon stresa ili u nezrelom akvariju
lako se liječi, ali moraš biti strpljiv
nabavi svakako serin bactopur jer je on zakon za to!

i onda - 1 kap na 1 l vode, pojačano zračenje na maksimum maksimuma, hranjenje na pola, i lijek stavljaš svaki drugi dan, a onaj dan kad ne ide lijek, onda promijeniš 30-40% vode sa odstajalom vodom
liječenje će trajati nekih 10-ak dana, budi strpljiv, ali će sigurno proći!
da, i daj joj vitaminiće - bilo koje - svi su OK, jedino sad dok je bolesna, pojačaj dozu na 1,5

ne brini, bit će dobro!
javi!

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Listopad 10, 2010, 20:28:12 poslijepodne »
porblem je u tom jer sam toma imo jblov ektol fluid koji je protiv truleži usta,peraja i drugih eksternih bolesti. to sam stavio u unutra po uputama samo piše da temp treba na 28 povisiti, ja sam ovu stavio na 24 pošto je ovo ipak gladnovodna riba. pojačo aeraciju(zračni kamen) i prije uporabe maknuo jedno 40 posto vode. piše da proces traje 5 dana. mislim da sad nebi bilo smisla mjenjat lijek

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #40 u: Listopad 11, 2010, 13:41:47 poslijepodne »
nemam iskustava s tim lijekom, pa ne mogu ništa reći!
ali - znam jednu stvar - a to je da kod bakterijskih infekcija nije dobro povisivati temperaturu, dakle, dobro je što nisi ni ti - možda čak da smanjiš na 22....bolje bi bilo... :S

provedi do kraja onda to liječenje, a ako ne bude pomaka, onda promijeni 50 % vode danas + 50% vode sutra i kreni s bactopurom...
nadam se da će biti uspješno!

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Listopad 11, 2010, 14:45:31 poslijepodne »
ko što sam reko u inboxu liječenje traje 5 dana, temp možda ipak smanjim na 22

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Studeni 07, 2010, 21:41:39 poslijepodne »