Srpanj 18, 2025, 15:49:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: čudno ponašanje bette(ili nije)  (Posjeta: 4883 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vaclo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: čudno ponašanje bette(ili nije)
« Odgovori #50 u: Listopad 06, 2010, 22:43:41 poslijepodne »
Zračni ugljen?

uh hvala, brzo pisanje, ispričavam se: zračni kamen

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #51 u: Listopad 06, 2010, 22:44:23 poslijepodne »
Ich i oodinium se nemogu u potpunosti nikad unistiti niti je moguce sprijeciti prijelazak cisti u drugi akvarij koliko god se cinilo da je sve zdravo... On je uvijek u vodi i uvijek ce se probuditi kada se stanje riba i njihovog imuniteta pogorsa.

Ono sto sad moras je izljeciti trenutnu infekciju na ribama i smanjiti virulenciju - natjerati parazite da se povuku u stanje ciste gdje nece biti opasni - do sljedeceg puta. Riba se nikad nece razboliti ako je u dobrom stanju, zato su ove bolesti znak lose brige.

znam da su ovo bili loši uvjeti..ovo ipak potvrđuje da je nemoguće ubit bolest. crvenkapica nema znake icha samo je ozlijeđena od bette, sad je u novom i tamo se oporavlja.naravno da će se ich javit kad joj paden imunitet al to se još nije dogodilo. ne ćeše se uz predmete, nije inertna, jede i nema nikakvih bijelih točki po sebi. betta se liječi, stavio sam lijek i sol u svoj akvarij i akvarij mi je malo poplavio no mislim da to normalno s obzirom na boju contraspota. unutra je trenutno i zračni ugljen, temperatura se lagano diže. jebiga ljudi crvenu sam zadržo jer mi je draga, nemrem je se riješit. mislim da će se crvena oporavit, dobila je vitamine, čistu vodu, akvarij od 52l što sve zajedno vodi manjku stresa. ona jednostavno ima ranu na boku i to je to. žao mi je ak ću nekog naljutit svojim postupcima al mislim da će se ribe(a) prije oporavit ako se riješe stresa koji je bio uzrokovan zajedničkim bivanjem u aq. stress bette jer joj crvena smeta, stres crvene jer ju betta naganja i čopka

Dobro razmišljanje, ali preporuka plavog je provjerena  ;)
...naravno, tvoj ljubimac, tvoja briga, tvoje odluke, tako da ne vjerujem da si nekoga naljutio.

Vodu crvenkapici mjenjaj svaka 2-3 dana jer si ju stavio u potpuno neciklirani akvarij i čim prestaneš sa liječenjem iste, ubaci šaku Zeolita u filter, kako bi pomogao u razgradnji amonijaka.
Taj Zeolit nakon 2 tjedna počni postepeno vaditi iz filtera tako da ga u roku od mjesec dana više ne bude i da ti filter sazrije.
Pročitaj malo po forumima o cikliranju sa ribama npr: http://www.firsttankguide.net/cycle.php

Sve najbolje ribicama i sretno  ;)

ps.
kakav je to zračni ugljen ???  ...ako si mislio na aktivni ugljen, vadi odmah van i ponovi dozu Contraspota.

pps. stavljanje ribe u neciklirani akvarij je isto veliki uzročnik stresa, pa računaj na to.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #52 u: Listopad 06, 2010, 22:45:41 poslijepodne »
Zračni ugljen?

nadam se da si prikopčao pumpu na njega  :D

Cheers  :)

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Listopad 06, 2010, 22:50:48 poslijepodne »
Ich i oodinium se nemogu u potpunosti nikad unistiti niti je moguce sprijeciti prijelazak cisti u drugi akvarij koliko god se cinilo da je sve zdravo... On je uvijek u vodi i uvijek ce se probuditi kada se stanje riba i njihovog imuniteta pogorsa.

Ono sto sad moras je izljeciti trenutnu infekciju na ribama i smanjiti virulenciju - natjerati parazite da se povuku u stanje ciste gdje nece biti opasni - do sljedeceg puta. Riba se nikad nece razboliti ako je u dobrom stanju, zato su ove bolesti znak lose brige.

znam da su ovo bili loši uvjeti..ovo ipak potvrđuje da je nemoguće ubit bolest. crvenkapica nema znake icha samo je ozlijeđena od bette, sad je u novom i tamo se oporavlja.naravno da će se ich javit kad joj paden imunitet al to se još nije dogodilo. ne ćeše se uz predmete, nije inertna, jede i nema nikakvih bijelih točki po sebi. betta se liječi, stavio sam lijek i sol u svoj akvarij i akvarij mi je malo poplavio no mislim da to normalno s obzirom na boju contraspota. unutra je trenutno i zračni ugljen, temperatura se lagano diže. jebiga ljudi crvenu sam zadržo jer mi je draga, nemrem je se riješit. mislim da će se crvena oporavit, dobila je vitamine, čistu vodu, akvarij od 52l što sve zajedno vodi manjku stresa. ona jednostavno ima ranu na boku i to je to. žao mi je ak ću nekog naljutit svojim postupcima al mislim da će se ribe(a) prije oporavit ako se riješe stresa koji je bio uzrokovan zajedničkim bivanjem u aq. stress bette jer joj crvena smeta, stres crvene jer ju betta naganja i čopka

Dobro razmišljanje, ali preporuka plavog je provjerena  ;)
...naravno, tvoj ljubimac, tvoja briga, tvoje odluke, tako da ne vjerujem da si nekoga naljutio.

Vodu crvenkapici mjenjaj svaka 2-3 dana jer si ju stavio u potpuno neciklirani akvarij i čim prestaneš sa liječenjem iste, ubaci šaku Zeolita u filter, kako bi pomogao u razgradnji amonijaka.
Taj Zeolit nakon 2 tjedna počni postepeno vaditi iz filtera tako da ga u roku od mjesec dana više ne bude i da ti filter sazrije.
Pročitaj malo po forumima o cikliranju sa ribama npr: http://www.firsttankguide.net/cycle.php

Sve najbolje ribicama i sretno  ;)

ps.
kakav je to zračni ugljen ???  ...ako si mislio na aktivni ugljen, vadi odmah van i ponovi dozu Contraspota.

pps. stavljanje ribe u neciklirani akvarij je isto veliki uzročnik stresa, pa računaj na to.

ispravil sam se, zračni kamen   :) hvala na savjetima i linku, pomoć će izuzetno. sad ćemo liječit, samo da potvrdim:betta mjenjanje vode oko 1/3-1/2 akvarija i onda stavljanje lijekova. tako tjedan dana i onda ponovit radnju. zbog ovog zračnog kamena mi se sobi proširio "miris"   :D

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 06, 2010, 22:51:32 poslijepodne »
Zračni ugljen?

nadam se da si prikopčao pumpu na njega  :D

Cheers  :)

haha naravno, pumpica je miš  :)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #55 u: Listopad 06, 2010, 23:01:18 poslijepodne »
...samo da potvrdim:betta mjenjanje vode oko 1/3-1/2 akvarija i onda stavljanje lijekova. tako tjedan dana i onda ponovit radnju. zbog ovog zračnog kamena mi se sobi proširio "miris"   :D

To vrijedi za zaciklirane akvarije, u tvom slučaju promjeni i 90% vode, i onako nije cikliran... a ako "miriše" ti je naj vjerojatnije akvarij pun amonijaka  ;)

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Listopad 06, 2010, 23:04:59 poslijepodne »
...samo da potvrdim:betta mjenjanje vode oko 1/3-1/2 akvarija i onda stavljanje lijekova. tako tjedan dana i onda ponovit radnju. zbog ovog zračnog kamena mi se sobi proširio "miris"   :D

To vrijedi za zaciklirane akvarije, u tvom slučaju promjeni i 90% vode, i onako nije cikliran... a ako "miriše" ti je naj vjerojatnije akvarij pun amonijaka  ;)

Danas sam promjenio 3/4 aq, e i imaš inbox  :)

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Listopad 07, 2010, 09:38:22 prijepodne »
možda ne tako mali problem. postavio sam grijač da postepeno zagrijava vodu. bio je stavljen prvo na 27 stupnjeva i vidim on grije a na termometru mi piše 29 stupnjeva. wave je proizvođač i jednog i drugog. jel to možda zato što je pored grijača zračni kamen pa on malo hladi taj dio il su ti termometri u banani

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #58 u: Listopad 07, 2010, 09:54:36 prijepodne »
Najčešće rasvjeta, ako je manji akvarij, podiže temperaturu za 1 do 2C.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Listopad 07, 2010, 10:08:21 prijepodne »
Najčešće rasvjeta, ako je manji akvarij, podiže temperaturu za 1 do 2C.

stvar je u tome što rasvjete nema, nema nikakvih biljka pa mi nije još trebala

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #60 u: Listopad 07, 2010, 12:18:29 poslijepodne »
ne brini za grijače, jako su rijetki oni precizni, bitno da radi.
- Ne oslanjaj se na temperaturu koja piše na termostatu, toplomjer koristi za naštelat željenu temperaturu.

-Jednom ga naštelaš na temp koja ti treba i ne diraj dok drži.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Listopad 07, 2010, 13:20:19 poslijepodne »
eo sad je na 27,5 a temp je 29. to držim sad. e i imam pitanje: inače u mom filteru na početku je prvo stavljena vata i co2 a onda spužva, ja sam to zamjenio jer mi se činilo nelogičnim, htio sam da prvo ide mehanička pa kemijska filtracija. jel to dobro,svejedno ili loše? naravno sad CO2 nemam. betta chilla na dnu. danas stavljanje ove soli(kupio u tekućem obliku), dozira ju se 5 dana, jučer je isto stavio. a onda sutra velika izmjena vode i contraspot. ajmoooo

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #62 u: Listopad 07, 2010, 13:29:42 poslijepodne »
imam pitanje: inače u mom filteru na početku je prvo stavljena vata i co2 a onda spužva, ja sam to zamjenio jer mi se činilo nelogičnim, htio sam da prvo ide mehanička pa kemijska filtracija. jel to dobro,svejedno ili loše? naravno sad CO2 nemam. betta chilla na dnu. danas stavljanje ove soli(kupio u tekućem obliku), dozira ju se 5 dana, jučer je isto stavio. a onda sutra velika izmjena vode i contraspot. ajmoooo

hmm  -? neznam šta CO2 ima tražiti u filteru  :question: ... ti izgleda baš želiš pobiti sve bakterije koje su ti za filtraciju potrebne  :D  (njima treba Kisik da bi živile ne CO2)
...tako da mi nije baš jasna ta teorija ???

U filter stavi Malo (stvarno malo)  vate koju ćeš ispirati češće i mjenjati kad se totalno ukenja, onda mali sloj spužve, pa keramičke kolutiče ili slično pa grubu spužvu

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Listopad 07, 2010, 20:21:41 poslijepodne »
imam pitanje: inače u mom filteru na početku je prvo stavljena vata i co2 a onda spužva, ja sam to zamjenio jer mi se činilo nelogičnim, htio sam da prvo ide mehanička pa kemijska filtracija. jel to dobro,svejedno ili loše? naravno sad CO2 nemam. betta chilla na dnu. danas stavljanje ove soli(kupio u tekućem obliku), dozira ju se 5 dana, jučer je isto stavio. a onda sutra velika izmjena vode i contraspot. ajmoooo

hmm  -? neznam šta CO2 ima tražiti u filteru  :question: ... ti izgleda baš želiš pobiti sve bakterije koje su ti za filtraciju potrebne  :D  (njima treba Kisik da bi živile ne CO2)
...tako da mi nije baš jasna ta teorija ???

U filter stavi Malo (stvarno malo)  vate koju ćeš ispirati češće i mjenjati kad se totalno ukenja, onda mali sloj spužve, pa keramičke kolutiče ili slično pa grubu spužvu

pa taj aktivni ugljen, dobio sam njega. mali crni komadi unutar rešetke na kojoj je s jedne strane zakeljnjena vata. i ovo bi bilo moguće da nemam stvanro malo prostora za to stavit

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Listopad 07, 2010, 20:26:39 poslijepodne »
e i lijek je jblov ektol fluid. čuo sam da ima istu primjenu kao i ona sol samo je tekućem obliku. piše da služi kod infekcija peraja
« Zadnja izmjena: Listopad 07, 2010, 20:29:46 poslijepodne od vaclo »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #65 u: Listopad 07, 2010, 20:31:10 poslijepodne »
Kad biš mi još objasnio kakve veze ima CO2 sa aktivnim ugljenom   ;)

One crne mrvice u rešetki koristi kad budeš pročiščavao vodu od lijekova nakon liječenja, i onda baci; umjesto toga u filter stavi nešto drugo ;)

Aktivni ugljen je Solid (te crne mrvice nalik običnom ugljenu, i nije preporučivo koristiti u akvarijima u kojima imaš biljke) ...trajnost mu je oko 3 tjedna od kad ga umočiš.
CO2 je plin kojeg rastvaraš u vodi da bi biljke mogle iskoristiti više svijetla i nutrienata iz vodenog stupa (u večim količinama je smrtonosan, bez boje i mirisa)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #66 u: Listopad 07, 2010, 20:33:04 poslijepodne »
e i lijek je jblov ektol fluid. čuo sam da ima istu primjenu kao i ona sol samo je tekućem obliku. piše da služi kod infekcija peraja

Pričamo o ICHU! kakav sad ektol fluid i raspadanje peraja ???

...odustajem, imaš dovoljno informacija da riješiš sve šta treba.

Pozdrav.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Listopad 07, 2010, 20:33:45 poslijepodne »
Kad biš mi još objasnio kakve veze ima CO2 sa aktivnim ugljenom   ;)

One crne mrvice u rešetki koristi kad budeš pročiščavao vodu od lijekova nakon liječenja, i onda baci; umjesto toga u filter stavi nešto drugo ;)

Aktivni ugljen je Solid (te crne mrvice nalik običnom ugljenu, i nije preporučivo koristiti u akvarijima u kojima imaš biljke) ...trajnost mu je oko 3 tjedna od kad ga umočiš.
CO2 je plin kojeg rastvaraš u vodi da bi biljke mogle iskoristiti više svijetla i nutrienata iz vodenog stupa (u večim količinama je smrtonosan, bez boje i mirisa)

shame on me, šta reć..fool. jel mi to neutralizira vitamine? sad ne znam kaj da radim jer mi je to u aq sa zlatnom. vadit ili ne. mislim da da

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Listopad 07, 2010, 20:34:30 poslijepodne »

Pričamo o ICHU! kakav sad ektol fluid i raspadanje peraja ???

...odustajem, imaš dovoljno informacija da riješiš sve šta treba.

Pozdrav.

sori, da..debili su mi podvalili. nemrem ni ja vjerovat. hvala na strpljenju. ponavljam nemrem vjerovat. stavio sam ga samo jednom,ali to je jednom previše.jučer kad je bila strka nisam ni gledao. samo poslušo preporuku u dućanu. dopičio do doma i onda kaos.
« Zadnja izmjena: Listopad 07, 2010, 20:46:08 poslijepodne od vaclo »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #69 u: Listopad 08, 2010, 00:09:43 prijepodne »
Hmm.. ako je to sol (u tekucem) onda sigurno nece skoditi, moze i pomoc jer sol pomaze u zatvaranju rana i djeluje kao blagi antiseptik. Nece izljeciti infekciju ali ce pomoci u suzbijanju iste uz druge lijekove!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Listopad 08, 2010, 01:31:23 prijepodne »
Tak je reko. Mali pliva uzasno, sve se bojim da mu nema spasa

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Listopad 08, 2010, 10:10:27 prijepodne »
ljudi mali je uginuo  :'( htio sam vam jučer navečer priopčit kak sam sretan jer sam skužio da nema icha po sebi više al sam onda primjetio poremećaj u plivanju. danas se probudim i on mrtav na dnu akvarija, problijedio malo. mislim taj aq sad iskoristit kao karantenu za biljke koje će ić u zlatnu i počet ću s cikliranjem za koji dan kad nabavim anuabis, da je ipak nešto unutra. na kraju tretman kojim je tretirana riba i nije bio loš, ispostavilo se da je ovo bila zbilja sol i s njom nisam mogao pogriješit. postepeno dizanje tem, točno određene doze, mjenjanje jako velikog dijela vode na početku...mislim da je glavni razlog nezaciklirani akvarij i stres zašto se razbolila. još jednom ćupko RIP

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #72 u: Listopad 08, 2010, 12:38:29 poslijepodne »
Žao mi je za ribicu...

-VIdim da ti je sve jasno, pa nema smisla više filozofirati.

-Akvarij najprije uhodaj, pa onda ribe unutra... za cikliranje sa ribama ipak treba malo iskustva ili puno sreće; zato se i ne preporuča početnicima koji neznaju kako se ribe ponašaju kad im nešto ne štima, razni mirisi vode itd... ;)

Pozz, i čuvaj Crvenkapicu

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Listopad 08, 2010, 12:44:34 poslijepodne »
crvenkapicu moram čuvat. dobiva vitamine direktno na hranu, jer mi se čini da će tako brže doprijeti do nje. ravnam se prema onom članku koji si mi dao. ovaj je malo veći filter(crvenkapičin) pa ću ga pokušat uredit kako si mi rekao.