Srpanj 18, 2025, 23:15:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: čudno ponašanje bette(ili nije)  (Posjeta: 4907 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vaclo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: čudno ponašanje bette(ili nije)
« Odgovori #25 u: Listopad 05, 2010, 22:54:08 poslijepodne »
Znam za lijek, pitam za tvar protiv joda jer ne pise na proizvodu. Sutra se micu za stalno, jedva cekam vidit oporavak. Vitamini za preporucit?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #26 u: Listopad 05, 2010, 23:28:47 poslijepodne »
Vitamini za preporucit?

bilo koji, naj jeftiniji koje nađeš.

-kakva tvar protiv joda ?

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Listopad 05, 2010, 23:31:49 poslijepodne »
Vitamini za preporucit?

bilo koji, naj jeftiniji koje nađeš.

-kakva tvar protiv joda ?

klora, zajeb...obični preparat za pipremu vode iz pipe

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #28 u: Listopad 06, 2010, 00:03:10 prijepodne »
pa trebalo bi pisati na ambalaži...

Ja osobno koristim RO ili destiliranu kad su lijekovi u igri, bez ikakvih preparata.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 06, 2010, 00:07:19 prijepodne »
Onda cu i ja tako. hvala, sutra pocinje tretman

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #30 u: Listopad 06, 2010, 00:19:53 prijepodne »
Onda cu i ja tako. hvala, sutra pocinje tretman

počni danas ako stigneš  ;) , crvenu stavi u kantu, nema beda za jedan dan...

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 06, 2010, 09:02:55 prijepodne »
danas sam uočio na zlatnoj kako joj fale 2-3 ljuskice i na jednom mjestu di fali viri iz nje nešto mlalo crveno, ni milimetar dugačko. mislim da je to od starih napada bette, a da je ovo crveno jednostavno meso.jesam u pravu?ponaša se ko i uvijek, jede, sve je ok i nema takve bolesti nigdje kolko sam gledo

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #32 u: Listopad 06, 2010, 10:28:11 prijepodne »
danas sam uočio na zlatnoj kako joj fale 2-3 ljuskice i na jednom mjestu di fali viri iz nje nešto mlalo crveno, ni milimetar dugačko. mislim da je to od starih napada bette, a da je ovo crveno jednostavno meso.jesam u pravu?ponaša se ko i uvijek, jede, sve je ok i nema takve bolesti nigdje kolko sam gledo

Ništa nije OK...  :(

Drugi put pročitaj malo o ribi koju si nabavljaš i tretirAJ IH KAO LJUBIMCE A NE KO ROBIJAŠE ILI POKUSNE KUNIĆE.

-inače ovo su poslijedice kako možeš sam vidjeti.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 06, 2010, 10:37:37 prijepodne »

Drugi put pročitaj malo o ribi koju si nabavljaš i tretirAJ IH KAO LJUBIMCE A NE KO ROBIJAŠE ILI POKUSNE KUNIĆE.

nisam uzeo ove ribe nego sam ih dobio na poklon od ljudi koji se ne kuže u ovo, to su im preporučili u šugavom zoo viliju. i danas posebno za zlatnu kupujem akvarij, nisam ih imao kome dat. vidim posljedice, al što drugo sad mogu radit? sve kaj mogu to sam napravio i napravit ću

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #34 u: Listopad 06, 2010, 10:47:46 prijepodne »

nisam uzeo ove ribe nego sam ih dobio na poklon od ljudi koji se ne kuže u ovo, to su im preporučili u šugavom zoo viliju. i danas posebno za zlatnu kupujem akvarij, nisam ih imao kome dat. vidim posljedice, al što drugo sad mogu radit? sve kaj mogu to sam napravio i napravit ću

Pa sad uzmi tu ribu, odi u taj zoo villi i zabi ju prodavaču u  :-X

Usput pokupi sve lijekove koji ti trebaju i reci prodavaču da to ide na njegov račun ako ti je on preporučio da staviš zajedno bettu i crvenu.
...čudi me da ti nije i kornjaču uvalio  X-(

(sorry, trenutak nervoze  ;) )

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 06, 2010, 10:54:09 prijepodne »
ma shvatio sam,nema problem. imo sam svađu s njima al samo prebacuju odgovornost. podsjeća me na umanjenu verziju naše države. katastrofa  :roll: tražio sam jučer od njih te lijekove za besplatno al da vidiš kako se izvlače sve mi se zgadilo reko nikad više ne kupujem kod vas. mislim jel crvenkapici potreban lijek ili samo vitamini?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #36 u: Listopad 06, 2010, 11:05:36 prijepodne »
Nisam temu pratio od početka jer vidim da te kolege dobro savjetuju ali vidim da se sada sve polako počinje konplicirati.

Obje ribe moraš liječiti i izliječiti od icha a to je najbolje napraviti u istom akvariju a ako betta napada zlatnu tada im stavi neku pregradu (nekakva mrežica ili sl.) a temperatura može iči postupno do 29C. Možeš koristiti Serin "Costapur" ili JBL "Punktol Ultra" u konbinaciji sa nejodiranom soli Serin "Ectopur" 5g na 25l vode.

Liječenje moraš provesti do kraja te ga ponoviti onako kako piše u uputstvu. Pozdrav i sretno.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Listopad 06, 2010, 11:10:36 prijepodne »
Nisam temu pratio od početka jer vidim da te kolege dobro savjetuju ali vidim da se sada sve polako počinje konplicirati.

Obje ribe moraš liječiti i izliječiti od icha a to je najbolje napraviti u istom akvariju a ako betta napada zlatnu tada im stavi neku pregradu (nekakva mrežica ili sl.) a temperatura može iči postupno do 29C. Možeš koristiti Serin "Costapur" ili JBL "Punktol Ultra" u konbinaciji sa nejodiranom soli Serin "Ectopur" 5g na 25l vode.

Liječenje moraš provesti do kraja te ga ponoviti onako kako piše u uputstvu. Pozdrav i sretno.

zar i zlatna ima ich? :'(
uzeo sam već contraspot. hvala na savjetu oko 1 aq al ipak ću to radit u 2, premalo će bit prostora za zlatnu, već je i sad premalo a kamoli još kad ogradim. kad dođe do 29 onda držim na toj temp?hvala na savjetima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Listopad 06, 2010, 11:24:59 prijepodne »
uzeo sam već contraspot. hvala na savjetu oko 1 aq al ipak ću to radit u 2, premalo će bit prostora za zlatnu, već je i sad premalo a kamoli još kad ogradim. kad dođe do 29 onda držim na toj temp?hvala na savjetima

Vaclo, ako su ribe bile zajedno parazit je prešao i na zlatnu!

Predlažem da ih liječiš u jednom akvariju a u drugom neka se za to vrijeme ciklira voda pa češ tu iscikliranu vodu raspodijeliti na oba akvarija nakon završetka liječenja.

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Listopad 06, 2010, 11:37:17 prijepodne »

Vaclo, ako su ribe bile zajedno parazit je prešao i na zlatnu!

Predlažem da ih liječiš u jednom akvariju a u drugom neka se za to vrijeme ciklira voda pa češ tu iscikliranu vodu raspodijeliti na oba akvarija nakon završetka liječenja.

a akvarij je 15l, i jel zlatna može podnjet tu temperaturu od 29 stupnjeva? ipak je hladnovodna

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Listopad 06, 2010, 11:44:27 prijepodne »
Stavi ti njih obadvije u taj akvarij uz jaku aeraciju a temperatura može i 28C (da može zlatna izdržati kratkotrajno i tu temp ali mora biti dosta kisika u vodi).

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Listopad 06, 2010, 11:47:25 prijepodne »
Stavi ti njih obadvije u taj akvarij uz jaku aeraciju a temperatura može i 28C (da može zlatna izdržati kratkotrajno i tu temp ali mora biti dosta kisika u vodi).

znam da se aeracije postiže mreškanjem površinem, al ne znam što znači jaka aeracija. ako misliš na puno mjehurića to nemam. hipotetski, kad bi liječio zlatnu u drugom aq na kolku bi onda temp stavio? i jel ova nejodirana sol neophodna?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #42 u: Listopad 06, 2010, 12:09:01 poslijepodne »
Citat:
znam da se aeracije postiže mreškanjem površinem, al ne znam što znači jaka aeracija. ako misliš na puno mjehurića to nemam.

Vaclo, jaka aeracija se postiže sa zračnim kamenom i pumpom za zrak!

Citat:
hipotetski, kad bi liječio zlatnu u drugom aq na kolku bi onda temp stavio? i jel ova nejodirana sol neophodna?

Ma za ich je bitno podiči temperaturu a sve s ciljem da se ubrza životni ciklus parazita jer navedeni lijekovi ubijaju parazite samo kada su u stadiju larve a sol je potrebna jer potiče produciranje zaštitne sluzi na koži riba i tako im pomaže da paraziti prije otpadnu sa kože...

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 06, 2010, 12:15:01 poslijepodne »
hvala plavi, al nažalost za sve to trenutno nemam love. ić će u dva tanka makar si mogu zamislit kakva je tvoja reakcija kad ćeš pročitat ovo. zlatnu mislim stavit onda na nekih 25-26 jer temp iznad 24 kod njih ubrzava metabolizam. al ću kupit sol
« Zadnja izmjena: Listopad 06, 2010, 12:20:45 poslijepodne od vaclo »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Listopad 06, 2010, 16:09:31 poslijepodne »
Stari, ali i zbog love ti je puno jeftinije liječiti u jednom akvariju!!!

Neki autori čak pišu da se ich ne može potpuno ubiti lijekovima i da se mogu nekako začahuriti pa ako jednom ich uđe u akvarij larva se može probuditi za nekoliko godina i napraviti belaj u akvariju...

Zato bolje nemoj ribu ubacivati u onaj drugi akvarij da parazit ne uđe u njega.

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #45 u: Listopad 06, 2010, 16:33:26 poslijepodne »

znam da se aeracije postiže mreškanjem površinem, al ne znam što znači jaka aeracija. ako misliš na puno mjehurića to nemam. hipotetski, kad bi liječio zlatnu u drugom aq na kolku bi onda temp stavio? i jel ova nejodirana sol neophodna?

Nije ti bitnan broj balončiči nego da ti se čim jače mreška površina što možda možeš postiči i sa filterom ak ga možeš namjestiti da ti radi valove.

I ak ti je stalo do ribica onda slušaj kaj ti pričaju iskusniji i sve bu uredu.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #46 u: Listopad 06, 2010, 16:50:40 poslijepodne »
Nemoj stavljati crvenu u novi akvarij, dosta ti je jedan u banani, ne trebaš dva... kao što je spomenuto gore, dovoljno je da preživi jedna čahura, pa da se opet moraš hvatati za novčanik  ;)

- Riješi se crvene pošto nemaš uvjete za nju. (izliječi je sa bettom u isti pregrađeni aq. i onda ju daj nekome)
« Zadnja izmjena: Listopad 06, 2010, 17:13:23 poslijepodne od gstaraz »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #47 u: Listopad 06, 2010, 19:35:14 poslijepodne »
Ich i oodinium se nemogu u potpunosti nikad unistiti niti je moguce sprijeciti prijelazak cisti u drugi akvarij koliko god se cinilo da je sve zdravo... On je uvijek u vodi i uvijek ce se probuditi kada se stanje riba i njihovog imuniteta pogorsa.

Ono sto sad moras je izljeciti trenutnu infekciju na ribama i smanjiti virulenciju - natjerati parazite da se povuku u stanje ciste gdje nece biti opasni - do sljedeceg puta. Riba se nikad nece razboliti ako je u dobrom stanju, zato su ove bolesti znak lose brige.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline vaclo

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Listopad 06, 2010, 22:22:31 poslijepodne »
Ich i oodinium se nemogu u potpunosti nikad unistiti niti je moguce sprijeciti prijelazak cisti u drugi akvarij koliko god se cinilo da je sve zdravo... On je uvijek u vodi i uvijek ce se probuditi kada se stanje riba i njihovog imuniteta pogorsa.

Ono sto sad moras je izljeciti trenutnu infekciju na ribama i smanjiti virulenciju - natjerati parazite da se povuku u stanje ciste gdje nece biti opasni - do sljedeceg puta. Riba se nikad nece razboliti ako je u dobrom stanju, zato su ove bolesti znak lose brige.

znam da su ovo bili loši uvjeti..ovo ipak potvrđuje da je nemoguće ubit bolest. crvenkapica nema znake icha samo je ozlijeđena od bette, sad je u novom i tamo se oporavlja.naravno da će se ich javit kad joj paden imunitet al to se još nije dogodilo. ne ćeše se uz predmete, nije inertna, jede i nema nikakvih bijelih točki po sebi. betta se liječi, stavio sam lijek i sol u svoj akvarij i akvarij mi je malo poplavio no mislim da to normalno s obzirom na boju contraspota. unutra je trenutno i zračni kamen, temperatura se lagano diže. jebiga ljudi crvenu sam zadržo jer mi je draga, nemrem je se riješit. mislim da će se crvena oporavit, dobila je vitamine, čistu vodu, akvarij od 52l što sve zajedno vodi manjku stresa. ona jednostavno ima ranu na boku i to je to. žao mi je ak ću nekog naljutit svojim postupcima al mislim da će se ribe(a) prije oporavit ako se riješe stresa koji je bio uzrokovan zajedničkim bivanjem u aq. stress bette jer joj crvena smeta, stres crvene jer ju betta naganja i čopka
« Zadnja izmjena: Listopad 06, 2010, 22:43:13 poslijepodne od vaclo »

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #49 u: Listopad 06, 2010, 22:39:05 poslijepodne »
Zračni ugljen?
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."