Srpanj 18, 2025, 23:50:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ribe se umire, napušu i uginu ? [ispunjen upitnik]  (Posjeta: 3249 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sipo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Malesnica
Ribe se umire, napušu i uginu ? [ispunjen upitnik]
« u: Rujan 30, 2010, 21:02:16 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   30l
-   27C
-   vrijeme od pokretanja akvarija --> 9mj
-   nakon 1 mj
-   5l / tjedno

FILTER:
-   hangon + interni atman
-   1 mj.
-   bez akt. uglj.

OSTALA OPREMA:
-   grijač
-   pumpa za zrak

STANOVNICI:
-   10-ak guppy-a, 20ak malih, cory julii, helene, 20ak kozica
-   ~ 3mj
-   hranjenje – Sak mix listići 2x dnevno + smrzuta hrana

PROMJENE:

- nikakve promjene se nisu događale

SIMPTOMI:
- već danima mi redovito svaka 3-4 dana crkne po jedan guppy, prvo se počne skrivati ispod panja (gdje nema svjetlosti) , u pocetku dolaze na hranjenje, poslje ne, napusu se, koncasti izmet, i nakon nekog vremena uginu.
- probao sam cim vidim bolesnu ribicu odvojit ju u karantenu, ali nisam sa time uspio sprijecit sirenje, pa me zanima dali ima tko kakav savjet ?

Unaprijed zahvaljujem :)

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
Odg: Ribe se umire, napušu i uginu ? [ispunjen upitnik]
« Odgovori #1 u: Listopad 01, 2010, 00:19:28 prijepodne »
samo se napuše ili se i ljuske nakostriješe?
Jer ako se nakostriješe ljuske i pukne mu stomak u akvariju cijeli ce akvarij biti zatrovan trbušnom vodenicom.A možda je riječ o nečem drugom....
WWW.VESELJKO.NET

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 01, 2010, 09:23:21 prijepodne »
samo se napuše ili se i ljuske nakostriješe?
Jer ako se nakostriješe ljuske i pukne mu stomak u akvariju cijeli ce akvarij biti zatrovan trbušnom vodenicom.A možda je riječ o nečem drugom....

Nekad se i nakostrijese ljuske, a i stomak im pukne, prvo se pojave kao okrugle smeđe "rupe" kao da se vide mišići i nedugo nakon toga ugine.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 01, 2010, 10:18:00 prijepodne »
Pozdrav Sipo, na žalost tvoj je akvarij, osim što je dom ribivcama, puževima i kozicama, postao je i dom mnogim vrstama bakterija...

Naime, mnoge i dobre i loše bakterije žive u svim našim akvarijima ali ako redovito mijenjamo vodu i imamo dobar i čisti filter ili pak UV lampu tada u takvim akvarijima ne dolazi do pojave bolesti...

Za tebe bi možda najbolje bilo da ubaciš antibiotik i da poubijaš bakterije koje uzrokuju pojavu bolesti ali tada se pojavljuju drugi problemi od ponovnog cikliranja i dr. a bolest se opet može vratiti jer ti imaš drugih problema u svom akvariju...

Probat ću biti jasniji, ja sam protivnik prečeste upotrebe antibiotika pa ti stoga predlažem da napraviš slijedeće:

1.
Citat:
10-ak guppy-a, 20ak malih, cory julii, helene, 20ak kozica

Ovaj broj ribica, puževa i kozica trebao bi smanjiti jer je ovo ipak premala litraža za ovoliko stanovnika a posebice kada se uzme u obzir da tvoj akvarij nema 30 litara vode već svega cca 20 litara (zbog filtera, podloge, biljaka, panja, grijača i dr.)

2.
Citat:
hranjenje – Sak mix listići 2x dnevno + smrzuta hrana

Moraš manje hraniti ribice, može 2 puta na dan ali po vrlo malo s time da obavezno jednom tjedno ribe moraju potpuno biti bez hrane (ovo se ne odnosi na mlađ)

3. Temperaturu smanji na 25C
4. Mijenjaj malo više vode tjedno
5. nakon svake promjene vode ubaci FFM (Easy Life FFM)
6. Jadnom tjedno na hranu nakapaj vitamine ili ih nakapaj u vodu
7. Za gupye je jako bitno da stavljaš nejodiranu sol u vodu pa bi bilo dobro koristiti Serin "Ectopur" 5g na 50l vode

Da zaključim, tvoje ribe obolijevaju od bakterijskih bolesti zbog toga jer puno riba živi u vodi koja nije najbolje kvalitete. Češćim promjenama vode i održavanjem bolje higijene tvoje će ribe biti zdrave i bez upotrebe antibiotika. Međutim, ako se nakon kratkog vremena situacija ne popravi predlažem da provedeš liječenje cijelog akvarija sa antibioticima (Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol 2).

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 01, 2010, 17:03:19 poslijepodne »
Bok,

Hvala na iscrpnom odgovoru :)

Citat:
1.
Citat:
10-ak guppy-a, 20ak malih, cory julii, helene, 20ak kozica

Ovaj broj ribica, puževa i kozica trebao bi smanjiti jer je ovo ipak premala litraža za ovoliko stanovnika a posebice kada se uzme u obzir da tvoj akvarij nema 30 litara vode već svega cca 20 litara (zbog filtera, podloge, biljaka, panja, grijača i dr.)

Znam da je mala, al sta cu kad se nema ni para ni mjesta za vise, a znas da kod guppya nije lako ne imat male :)

Citat:
2.hranjenje – Sak mix listići 2x dnevno + smrzuta hrana
Citat:
Moraš manje hraniti ribice, može 2 puta na dan ali po vrlo malo s time da obavezno jednom tjedno ribe moraju potpuno biti bez hrane (ovo se ne odnosi na mlađ)

Sto se tice hranjenja, stvarno ih ne hranim previse, moze jedino biti da je premalo, pojedu mi sve za manje od minute. Skoro svaki tjedan jedan dan budu bez hrane iako mi je tesko jer imam mlađi unutra pa zato nekad pola dana ne dobiju.
Citat:
3. Temperaturu smanji na 25C

Smanjeno.
Citat:
4. Mijenjaj malo više vode tjedno

Mijenjat ću.
Citat:
5. nakon svake promjene vode ubaci FFM (Easy Life FFM)
Easy Life stavljam nakon svake promjene, zanima me dali uz njega moram staviti i neko sredstvo za pripremu vode ili on sluzi i za to ? Voda odstoji 5 dana.
Citat:
6. Jadnom tjedno na hranu nakapaj vitamine ili ih nakapaj u vodu
Vitamina jos nemam, uvijek su mi bili skupi, morat cu si nabavit.
Citat:
7. Za gupye je jako bitno da stavljaš nejodiranu sol u vodu pa bi bilo dobro koristiti Serin "Ectopur" 5g na 50l vode
Jel ova gorka sol iz ljekarne jodirana ? Dali se bas mora kupit ectopur ?

Dali gorka sol ili bactopur smetaju helenama i kozicama ?
Citat:

Da zaključim, tvoje ribe obolijevaju od bakterijskih bolesti zbog toga jer puno riba živi u vodi koja nije najbolje kvalitete. Češćim promjenama vode i održavanjem bolje higijene tvoje će ribe biti zdrave i bez upotrebe antibiotika. Međutim, ako se nakon kratkog vremena situacija ne popravi predlažem da provedeš liječenje cijelog akvarija sa antibioticima (Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol 2).

Ok, probat cu napravit kao sto si mi rekao, nadam se da ce uspijet. Hvala jos jednom  :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Listopad 01, 2010, 21:14:03 poslijepodne od Sipo »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 04, 2010, 09:18:09 prijepodne »
Citat:
Dali gorka sol ili bactopur smetaju helenama i kozicama ?

Sipo, ja ti nisam preporučio gorku sol nego nejodiranu kuhinjsku sol koja se može kupiti u Pet shopu pod nazivom "Ectopur" a ukoliko nemaš novaca možeš stavljati i po malo kuhinjske jodirane soli.

Što se tiče pitanja da li bactopur smeta kozicama i puževima to ti sve piše na uputstvu. Ja nisam preporučio upotrebu Bactopura već ako se situacija ne stabilizira kada središ vodu u akvariju onda tek da poubijaš štetne bakterije sa antibioticima "Bactopur Direct" ili "Furanol 2".