Srpanj 21, 2025, 16:40:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: guppy mi se cesu od predmete  (Posjeta: 1376 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rasengan86

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
guppy mi se cesu od predmete
« u: Rujan 28, 2010, 10:23:26 prijepodne »
Nov sam i akvaristici i skoro sam formirao svoj akvarijum, u kojem sam do jucer imao jednog skalara, 2 platy-a i 2 cistaca.
Htio sam to da to malo nadopunim pa sam uzeo 6 guppy-a, 4 zenke i 2 muzijaka i primjetio sam da se cesu od predmete. Bijelih tockica nema i normalno jedu, akvarijum je 160 litara temp je na 25 C.
Kako da se ponasam da li je to OK ili treba da se brinem?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: guppy mi se cesu od predmete
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2010, 10:38:38 prijepodne »
Nije OK vjerovatno imaju kožne parazite. Ipak možda nije u pitanju bolest nego samo nadraženost kože.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2010, 10:43:21 prijepodne »
U narednih desetak dana budno prati sve promjene koje se događaju na tvojim ribama. Naime, ribe se najčešće češu kada imaju vanjske parazite i to; Itch, OOdinum, škržne parazite...

Međutim znaju se čašati i kada im ne odgovara kvaliteta vode pa im tjelo na početku luči više sluzi koje ribe moraju skinuti sa sebe pa se zato češu (gupy su ribe koje vole bočatu vodu), također se mogu češati kada nemaju dovoljno vitamina i minerala (da li u vodu dodaješ FFM?).

Dakle, ako se pojave bijelkaste točkice tada se radi o Itchu a ako se jave sitne točkice poput zlatnog praha tada se radi o Oodinumu, škržne parazite možeš sa povečalom vidjeti na škrgama kao i eventualno parazite koji vire iz anusa...

Offline rasengan86

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2010, 10:51:36 prijepodne »
Nisam dodavao nista u vodu ali moj kolega ima isto guppy-e i dodaje im malo soli ali neznam koliko je to pametno. Ali u njega su sve OK i rijetkost je da se ocesu.
Posmatrat cu danas njihovo ponasanje kada dodjem sa posla.
Ali to mi je se desavalo prva dva dana kada sam dodao 2 platy-a ali oni su prestali sa tim.
I pretezno se cesu od kabl grijaca :S

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2010, 11:05:45 prijepodne »
Čuj, onaj tko drži gupiye mora dodavati sol u vodu jer su to ribe koje žive u bočatoj vodi. Ako želiš imati zdrave ribe lijepih boja i sa puno podmlatka moraš im ubacivati malo soli redovito dodavati vitamine i Easy Life FFM nakon svake tjedne promjene vode a sada ako nema nekih simptoma bolesti bilo bi dobro da napraviš promjenu nekih cca 20% vode i da uliješ duplu dozu FFM-a na litražu akvarija. Pozdrav i javljaj nam promjene, sretno.

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2010, 11:05:54 prijepodne »
Kolega ti dobro radi :D
Mozda su platiji imali ich pa ga doniejli i akvarij i preboljeli,jer riba koja preboli ICH vise ga ne dobija.Pogledaj ih dobro imaju li kakve točkice po sebi.??
WWW.VESELJKO.NET

Offline Brljo091

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2010, 11:19:59 prijepodne »
Kao što je kolega napisao, pozorno prati ako dođe do kakvih promjena na koži.
Kod mene se isto očešu, i ne samo guppy nego i sijamski algojed, moly, tetrice. Kad je to guppy prvi put napravio odmah sam pomislio na bolest, međutim nijedna riba nije pokazala nikakve simptome osim tog češanja tu i tamo. Nije do kvalitete vode jer bih to odmah primjetio na osjetljivijim ribama (neonkice i botie modeste prije jer ih nedostatak ljusaka čini dosta osjetljivom na lošiju kvalitetu vode) tako da ponekad češanje je samo češanje.
Održavaj kvalitetu vode redovitim promjenama određenog postotka (30, 40, 50%), koristi sredstva za pripremu vode, ulijevaj FFM, usisavaj podlogu, ne dopusti da ti otpalo lišće trune u vodi i dok god ne primjetiš neke od ostalih simptoma bolesti nemoj se brinuti.

Offline rasengan86

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2010, 11:36:26 prijepodne »
Da li ce ta so smetati ostalim ribama u aq? (skalar i platy)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2010, 11:45:04 prijepodne »
Sol u večim količinama smeta samo corydorasima, kulijima i botijama.

Offline rasengan86

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2010, 11:59:09 prijepodne »
Imam 4 corydorasa, koliko soli da ubacim na nekih 10 litara vode?
« Zadnja izmjena: Rujan 28, 2010, 12:33:31 poslijepodne od rasengan86 »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2010, 12:34:37 poslijepodne »
Moraš pitati ljude koji drže gupye koliko dodaju soli. Ja samo znam da treba biti nejodirana sol i da bi po mojoj procjeni bilo dovoljno jedna čajna žlica na 100l  (Sera "Ectopur") dok mi za liječenje početnog stadija raspadanja peraja kod gupya uz neke antiseptike propisujemo 1 čajnu žlicu Ektopura na 50l vode.

Offline rasengan86

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 29, 2010, 09:40:43 prijepodne »
Bio sam jucer u svom pet shopu i prodavac koji je ujedno i uzgajivac mi preporucijo da stavim malo FMC-a u vodu, sto sam i uradio.
Cesanje je se umanjilo ali i dalje cu pratiti njihovo ponasanje. Na kozi uglavnom nema nikakvih promjena.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Rujan 29, 2010, 15:56:52 poslijepodne »
FMC od Dajane je obični dezinficijens i nije mi jasno zašto ti je to preporučio (ah da, bitno je nešto prodati...)

Nemoj se ljutiti ali stvarno mi je žao kada ljudi kupuju lijekove u kojima u uputstvu piše da su čudotvorni i da liječe sve vrste bolesti (isto piše i za ovo dezinfekcijsko sredstvo...):

"• Efikasan kombinirani dezinfektant
• Vrlo pouzdan kod tretmana plijesni, gljivičnih infekcija, parazitarnih oboljenja kože i škrga i početnih stadija bakterijskih infekcija (Ichthyophthirius multifiliis, Costia, Oodinium, Trichodina, Tetrahymena, Columnaris, Saprolegnia, Achyla)"

Offline rasengan86

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Listopad 05, 2010, 17:57:10 poslijepodne »
Hmmm...nije mi prodao FMC imao sam ga vec pitao sam ga za neke druge ljekove a on mi je rekao da stavim FMC
Cesanje je sada skorz rijetko. Najgore je to sto mi je taj pet shop jedini u blizni hehe sta znaci u blizni 30 km je od moje kuce :S
Da li poznaje neko od vas neku stranicu gdje bi ja online mogao poruciti ljekove da mi dodju na kucnu adresu, jer ovaj moj pet shop ocigledno nema sve sto je potrebno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Listopad 06, 2010, 09:59:08 prijepodne »
Možeš kontaktirati zoo vili u zg http://www.zoo-vili.hr/ i Tukano Sesvete http://www.tukano.hr mislim da i oni šalju po hrvatskoj a oni baš drže serine proizvode.

Također imaš Elegance reef i oni imaju sjajnih proizvoda a kupnja je on-line i šalju sve svoje proizvode. http://elegancereef.com/

PS. molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu (godina rođenja, grad u kome živiš i dr.)