Srpanj 19, 2025, 01:43:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc oko uredjenja akvarija  (Posjeta: 10531 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meowth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Pomoc oko uredjenja akvarija
« u: Rujan 27, 2010, 16:41:47 poslijepodne »
Akvarij je od 100L, filtraciju vrsim pomocu Hang-on filtera Atman HF-0600 ciji sam sadrzaj na preporuku forumasa izvadio i stavio sinteticku vatu, keramicke prstenove, vrecu od krompira (zamjena za krupnu spuzvu) i filter od nape (zamjena za sitnu spuzvu), Sta cu student sam nema se para  :)... I DIY CO2 je zavren pa cu i njega da postavim sutra, samo ne znam da li smijem posto nema dovoljno biljcica u akvariju???

Zemjla se namakala i vise nego sto je dovoljno - oko 2-3 mjeseca. Potom sam je iscjedio i stavio prema vasim upustvima, debljina sloja je oko 4-5cm

pa malo mreze za komarce :)

Rasvjeta je 4 T5 fluo cijevi od 14W, posto one od 18W zbog duzine nisu mogle stati   :(, ali ce valjda ovo biti dovoljno i jos mjesecina cisto zbog malo sminke :)

Nadam se da je ovo do sada u redu???

Za sada to isgleda ovako u procesu cikliranja..

Od bilja je unutra Eleoharis paravula, koju sam jedva nasao da kupim i uzgajao sam je 4 mjeseca i uspio je dovoljno rasaditi, a po coskovima je Valisnerija.
U suhom uzgoju imam jos Limun i amazonku, a u drugom akvariju hrpu Javanjske mahovine (koju bas i ne bih stavljao).

Od ribica mi je zelja da u ovaj akvarij stavim jato od bar 10 neonki (sto mislim da nije previse) i jos par zivorotki, samo jos ne znam koje...

Sada ako bi mi mogli pomoci sa savjetima posto ste mnogo iskusniji, koje biljke da koristim i gdje da ih sadim da akvarij uljepsam koliko je god moguce. Problem je sto kod mene nema kupiti nekog neobicnog bilja, ali se nadam vasoj pomoci...
Umalo da zaboravim, kod sebe imam i bocicu Easy-Life FFM-a, pa da li ga treba koristiti i prilikom cikliranja???

Hvala unaprijed i jedva cekam da krenu savjeti...

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
Odg: Pomoc oko uredjenja akvarija
« Odgovori #1 u: Rujan 27, 2010, 16:53:45 poslijepodne »
Ja bih stavio malo vece drvo, recimo od vinove loze, bolje da se izrazim vise drvo, nekako mi je gore prazan prostor,
Inace prelijep je akvarij, oko biljaka nemam iskustva pa cu ostaviti nekom iskusnijem da kaze.

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2010, 22:05:49 poslijepodne »
akvarij je lijep i dosta visok ja bi umijesto stavljanja drugog višljeg drveta zavezao za ovo postojeće neko plutajuće bilje kad naraste akvarij će izgubit dojam tolike viine neće bit prazan gore i mahovinu da pluta po površini al polako narast će i ovo tvoje sve u svemu polako i pohvala :up:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2010, 08:59:12 prijepodne »
Samo jedno pitanjce - koliko je filter koštao?
FILIP (Valpovo)

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2010, 14:25:24 poslijepodne »
Platio sam ga oko 140 Kuna.

Ima li jos neko sa idejama za uredjenje, pomagajte...

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2010, 14:25:51 poslijepodne »
Ajd molim te samo napiši dimenzije akvarija.

co2 možeš odma upogoniti, biljkama sigurno nebude naškodilo a bude i pomogel pri prvom napadu algi koje standardno dolaze dok je akvarij mlad.
Panj točno tu gdi je je savršeno sjel, ja ga definitivno nebi mjenjal. Na njega bi na krajeve stavil javansku paprat (Microsorum pteropus), u sredinu anubias nana i obukel ostatak u javansku mahovinu. Ove biljke su prilično česte i nebi ti ih trebalo biti teško nabavit...

Limun (hygrophilu corymbosu imaš?) bi stavil odma do vallisneria s jedne i s druge strane, a amazonku (echinodorus uruguayensis?) između ovog djela panja koji izgleda ko otvarač za pivu  ;) Plutajuće bilje nebi nikakvo stavljal jer kolko vidim imaš vallisneriu giganteu, a ona ti bu sa svake strane po površini napravila blagu sjenu sa svojim listovima.

Od riba, moj izbor bi bil 15-20 neonki (donji-srednji sloj), 10 razbora(sredina-gornji sloj), 5-6 corydorasa (dno) i 6-7 zebrica ili kardinalki da ti plivaju po površini. Normalno prvo zebrice/kardinalke, tjedna posle corydorase, tjedan dana posle razbore i na kraju neonke. S tim da bi još jedan nutranji filter od barem 400l/h stavil da ti može izdržati tu količinu riba i eventualno koji powerhead da ti još pojača cirkulaciju  ;)
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2010, 14:40:02 poslijepodne »
mislim da si za te novce mogao kupiti aquaclear-ov hang on... poslužit će i litl čajna boj :)

ne vidim nigdje dimenzije... ali čini mi se dosta visoko... možda par skalara staviti kao dominantne ribe u akvariju ?!?!?! ... ne znam
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2010, 14:51:26 poslijepodne »
mislim da si za te novce mogao kupiti aquaclear-ov hang on... poslužit će i litl čajna boj :)

ne vidim nigdje dimenzije... ali čini mi se dosta visoko... možda par skalara staviti kao dominantne ribe u akvariju ?!?!?! ... ne znam
skalare u 100 litara s neonkama? nebi ja, bojim se da bi bili stalno pod stresom, radije 2-3 jata kaj se mene tiče  -?

--- Koprivnica ---

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2010, 15:05:20 poslijepodne »
nisam spomenuo ja neonke :)

samo skalari i ribe dna...
Trigon190
Cayman 60

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2010, 15:11:36 poslijepodne »
nisam spomenuo ja neonke :)

samo skalari i ribe dna...
pardon kolega, loše sam se izrazio :) naš cijenjeni kolega meowth je nabrijan na neonke pa reko nije baš u toj litraži za oboje  :D

--- Koprivnica ---

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2010, 15:38:13 poslijepodne »
:up:

pardon nisam vidio da su neonke must have :D
Trigon190
Cayman 60

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2010, 17:00:30 poslijepodne »
kad se računa 2cm ribe/litra misli se na akvarij uobičajenih dimenzija. površina vode je ta koja je zapravo kritična (izmjena plinova) a ona je mala u odnosu na tvoju litražu pa malo smanji broj riba.
ne razumijem zašto ne bi stavljao mahovinu -? stavi javansku paprat i anubias nanu na panj i pošto je akvarij visok nekakve lymnophile, rotale, bacope i ludwigije odostraga. naravno i limun, ne zanam što se čeka...što više na početku to bolje. kasnije lako povadiš što ti smeta.

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Rujan 28, 2010, 18:50:57 poslijepodne »
meni se  ovo cini  dosta interesantno, osobno bih  stavio više bilja unutra i samo   kardinal neonke i da vidis  predivnog akvarija, ovo mi s ecini kao idealno mijesto za jato njih :D

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 28, 2010, 19:54:11 poslijepodne »
Ajd molim te samo napiši dimenzije akvarija.

Nisam stigao ranije da se javim... Ovo su vanjske dimenzije akvarij d70 x š26.5 x v50

Sada da pocnem sa jos malo pitanja :).
Sto se tice pokretanja DIY CO2 iako unutra nema dovoljno biljaka, da li ce CO2 napraviti stetu zbog toga???
A javanjsku mahovinu sam mislio izbjeci zato sto mi je u proslom akvariju samo navlacila koncastu algu, ali cu uz vase savjete i nju staviti..
Unutra cu staviti jos 1 ili 2 manja filtera cisto zbog kruzenja vode i u jedan od njih cu ubaciti cijev od CO2 da ga razmija na manje mjehurice.

Jos od bilja imam Nanu Petit pa bih i nju negdje stavio. Javanjsku paprat cu pokusati sutra da nadjem, nadam se da cu uspjeti mada cisto sumnjam...

Veceras cu posaditi ove bilje sto imam prema vasim savjetima pa cu postaviti slike da mi posavjetujete sta dalje da radim.
Za ribice su mi najbitnije neonke, znaci mogu ih staviti 15-20 u akvarij i jos koliko bih smjeo, s obzirom na malu povrsinu vode???

Hvala puno svima na svjetima, veceras postavljam nove slike..
Jos samo nesto, da li da u procesu cikliranja koristim Easy-Life FFM i kada, a koliko cesto trebam vodu mijenjati dok s ona ciklira???

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #14 u: Rujan 28, 2010, 19:57:23 poslijepodne »
Ja bi na taj panj obavezno stavila anubias, pa iza njega cardamine lyrata koja je jako efektna a i popunit će ti prostir za tren, gore plutajuće bilje, malo sagitarije,starrgrasa u pozadinu ieto džungla za čas ;)

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #15 u: Rujan 28, 2010, 20:25:50 poslijepodne »
Ehej zaboravih dodat jos jednu stvar: jel mozes poslikati  poklopac/rasvjetu?

Inace ja također nebi tu stavio  javu, no  definitivno bi isao iskoristavati visinu akvarija sa nekim  valisineriama ili Limnophilom sessiliflorom.. no ne znam, sto s etice kolicine ja bih unutra stavio 20 neonki i jedno 7 patuljastih corydorasa (obavezno patuljastih,  dao Bog biti ce ih uskoro u Aquaterry), oni su isto zgodni jer se pretezno drze u jatu i naravno kao logistiku ancistrusa, mozda cak sijamca ili ako imas puno novaca i  jako dobru vodu otocincluse, jedno 4

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 05, 2010, 01:40:20 prijepodne »
Ehej zaboravih dodat jos jednu stvar: jel mozes poslikati  poklopac/rasvjetu?
Izvini sto nisam prije postavio slike, posto nisam bio kuci ovih dana, pa evo sada postavljam  ;)

Slike  poklopca i rasvjete...

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 05, 2010, 01:59:15 prijepodne »
Polsije vasih savjeta gdje da sta posadim akvarij izgleda ovako:

Pronasao sam Microsorum i izgleda mi jako skup, najjeftinija saksijica je 80 kuna... Kada skupim pare kupicu ga i rasaditi u suhom uzgoju

Sada me zanima da li u toku cikliranja voda uvijek mora jako da se zamuti? Posto se meni ciklira vec 10-ak dana i samo je postala zuca ali ne i mutna...
I koliko cesto i u kojim kolicinama treba vrsiti izmjenu vode u toku cikliranja i koliko FFM-a da koristim sada ako je to uopste i potrebno???

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #18 u: Listopad 05, 2010, 02:29:12 prijepodne »
Microsorum bi trebao biti max 50 kuna (i manje), mislim da te neko pokušava preveslati... provjeri malo po drugim dučanima, ili vidi na oglasniku ako neko ima...

ffm ja nebi koristio dok ne ulete ribice, ustvari nebi ga uopče koristio nakon što ti se filter dobro zaciklira... (osim kad nešto zezneš, pa možda pomogne)

-Pošto vidim da imaš hang on, nemoj sve neonke od jednom frknut unutra kad dođe vrijeme, več postepeno, da ne udaviš filter...

ps.
možda jedna mala jeftina protočna pumpica bi ti dobro došla da pojačaš strujanje..
a pošto si hangon nakrcao svime i svačime, drži od oka poklopac da ti ne procuri kad se mediji počnu puniti smečem i smanji se protok.
(po mom mišljenju, mali komadič vate, mali komadič spužvice i ostalo keramika bi ti bilo idealno za iskoristiti filter kojeg imaš)
pozz.
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2010, 06:51:01 prijepodne od gstaraz »

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 06, 2010, 02:31:16 prijepodne »
Pojavljuje mi se hrpa crva, koja stalno izlazi iz podloge, sigurno je dosla sa zemljom  :roll:....
Da li bih smjeo ubaciti šarana, iy drugog akvarija da to malo potamani  :), posto predpostavljam da je on jako otporan pa mu cikliranje nece naskoditi

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #20 u: Listopad 06, 2010, 02:55:16 prijepodne »
Pojavljuje mi se hrpa crva, koja stalno izlazi iz podloge, sigurno je dosla sa zemljom  :roll:....
Da li bih smjeo ubaciti šarana, iy drugog akvarija da to malo potamani  :), posto predpostavljam da je on jako otporan pa mu cikliranje nece naskoditi

Nema ribe kojoj amonijak, NO3 ne smeta.

U neciklirani akvarij ne stavljaj ništa bar prvih 10 dana

Zemlja se ispire prije upotrebe bar 3 tjedna.

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 06, 2010, 03:13:46 prijepodne »
Ispirao sam je bar 6 mjeseci, ne vjerujem da nije dovoljno stajala...

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 27, 2010, 14:28:47 poslijepodne »
Posto je vrijeme za ubacivanje prvih ribica, da ne otvara novu temu postavicu ovde koje pitanje...

Posto mi je u cilju useljenje neonki u akvarij, bitno mi je koje jos ribice je dobro staviti sa njima. Zelio bih jos staviti i neke zivorotke, cisto da se malo okusam u mrijestu (posto su one najjednostavneije za pocetak), pa me zanima da li bih mogao staviti par platija i koji dio akvarija one zauzimaju gornji ili srednji???

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 27, 2010, 14:34:13 poslijepodne »
Posto je vrijeme za ubacivanje prvih ribica, da ne otvara novu temu postavicu ovde koje pitanje...

Posto mi je u cilju useljenje neonki u akvarij, bitno mi je koje jos ribice je dobro staviti sa njima. Zelio bih jos staviti i neke zivorotke, cisto da se malo okusam u mrijestu (posto su one najjednostavneije za pocetak), pa me zanima da li bih mogao staviti par platija i koji dio akvarija one zauzimaju gornji ili srednji???

Platiji su u sredini, isto ko i gupiji.
Ja s neonkama imam rasbore i one su u gornjoj polovici dok neonke zauzimaju donji-srednji dio. Ak očeš nekaj za striktno gornji dio onda su ti to zebrice, kardinalke ili sjekirice, uglavnom bilo koja ribica kojoj su usta okrenuta prema gore  ;)

--- Koprivnica ---

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 27, 2010, 14:43:46 poslijepodne »
Zebrice sigurno idu u akvarij. Svidio mi se tvoj savjet, pa cu tako staviti vecinu ribica, samo me zanima za zivorotke da li bih mogao i njih ubaciti.. Ali se brinem da mi neonke necec doci do izrazaja ako Gupi ili Plati zauzimaju isti dio akvarija kao i one??? Sta mislis o tome