Srpanj 21, 2025, 20:58:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest ramireza  (Posjeta: 2437 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jonnieZG

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 53
Mrijest ramireza
« u: Rujan 17, 2010, 09:12:08 prijepodne »
Pozdrav svima!

Ova moja dva ramireza se počela veselo mrijestiti već drugi dan. Na ovom filmu, snimljenom drugi dan nakon dolaska mužjaka, vidi se kako su se dobro skompali:

Na drugom filmu, kojega  sam snimio jučer navečer ("fish p.r.o.n."  :D) vidi se kako su napravili gnijezdo i kako ga naizmjence uređuju:

Dvije stvari sam zapazio, a one će se vidjeti i na filmu:
  • izgleda da ženka ima problema s izbacivanjem ikre, jer joj viri 1-1.5 mm i dalje ne ide;
  • mislim da jedu ikru, jer ju nigdje ne vidim, a i čitavo vrijeme oboje "glockaju kamenčiće" u gnijezdu.

Nisam očekivao mrijest tako brzo, pa nisam stigao pripremiti vodu, a nisam im stavljao drvo za sklonište. Zapravo i ne znam gdje bi ga trebalo staviti.

Trenutno su parametri vode: KH=0-1, GH=18, pH=6.8, T=26C. Temperaturu sam počeo postepeno podizati prema 28C, a počet ću i postepeno mijenjati vodu s čistom RO, da maksimalno spustim tvrdoću.

U akvariju je vesela ekipa: 1 ancistrus, 1 sijamski algojed, 10 harlekina i 10 neonki. Sve pacifisti, a ako se netko i približi - ovo dvoje ih potjera. Ima li potrebe da ramireze stavljam u drugi akvarij? Imam jedan karantenski od 12 L sa spužvenim filterom kojega bih eventualno mogao urediti. Ili da ostavim ovako?
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2010, 09:51:18 prijepodne od jonnieZG »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Mrijest ramireza
« Odgovori #1 u: Rujan 17, 2010, 09:25:17 prijepodne »
Jesam li ti rekao Jonnie da će se odmah mrijestiti  ;)

Citat:
    * izgleda da ženka ima problema s izbacivanjem ikre, jer joj viri 1-1.5 mm i dalje ne ide;
Ovo je normalno to je ženski spolni otvor koji se za vrijeme mrijesta izdužuje...

Citat:
    * mislim da jedu ikru, jer ju nigdje ne vidim, a i čitavo vrijeme oboje "glockaju kamenčiće" u gnijezdu.
To oni čiste kamenčiće na koje će lijepiti ikru, a ikru pojedu samo ako osjete opasnost...

Citat:
Trenutno su parametri vode: KH=0-1, GH=18, pH=6.8, T=26C. Temperaturu sam počeo postepeno podizati prema 28C, a počet ću i postepeno mijenjati vodu s čistom RO, da maksimalno spustim tvrdoću.
Ovo je previsoka tvrdoča da bi se izlegli malci.

Jedini živi problem u akvariju ti je ancistrus koji će vjerojatno tijekom noči pojesti ikru osim ako pored akvarija cijelu noč ostaviš upaljenu lampu da roditelji mogu vidjeti ikru koju čuvaju.

Offline jonnieZG

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 17, 2010, 09:36:31 prijepodne »
Jesam li ti rekao Jonnie da će se odmah mrijestiti  ;)

Mašala!

Citat:
Ovo je previsoka tvrdoča da bi se izlegli malci.
Jedini živi problem u akvariju ti je ancistrus koji će vjerojatno tijekom noči pojesti ikru osim ako pored akvarija cijelu noč ostaviš upaljenu lampu da roditelji mogu vidjeti ikru koju čuvaju.

Onda bih samo ancistrusa mogao staviti u karantenski, a polovinu vode u glavnom akvariju ću zamijeniti da smanjim tvrdoću. Bojim se samo da bi radi nagle promjene velike količine vode mogle buknuti alge. Jedino da stavim žive bakterije, recimo Sera Bio Nitrivec?

« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2010, 09:39:41 prijepodne od jonnieZG »

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 17, 2010, 09:47:47 prijepodne »
Neće alge buknuti zbog promjene vode, čak naprotiv, što češće mijenjaš vodu imat češ manje algi...

Možeš dodati dobre bakterije ali one več žive u filtermaterijalu i u podlozi.

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Malesnica
« Odgovori #4 u: Rujan 17, 2010, 11:28:23 prijepodne »
Cestitam, nego sa cime si snimao aq ? Slika je predobra  :zagrljaj:

Offline jonnieZG

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 17, 2010, 11:38:37 prijepodne »
Cestitam, nego sa cime si snimao aq ? Slika je predobra  :zagrljaj:

Hvala. Ako bude mlâđi, dilat ću cigare po forumu.  ;)

Kamera je Panasonic HDC-SD60, full HD interlaced. Najbolja HD kamera s cijenom ispod 1000€ koju sam imao prilike koristiti!
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2010, 10:15:58 prijepodne od jonnieZG »

Offline jonnieZG

• Novi član
  • *
Odg: Mrijest ramireza - Mužjak gnjavi ženku
« Odgovori #6 u: Rujan 19, 2010, 17:21:35 poslijepodne »
Njuzfleš: Kako mi je lakše podignuti temperaturu i postići odgovarajuće parametre vode u malom, nego u velikom akvariju - odlučio sam par staviti u poseban akvarij. Ima 12l i obično ga koristim kao za karantenu. Stavio sam jedan oveći list i par kamenova (sve propisno pripremljeno), da se imaju gdje sakrivati.

Prvih par sati nakon što sam ih prebacio, skoro su nepomično stajali, a onda sam s njima stavio 3 neonke, da ih malo potaknem na kretanje. Očekivano, mužjak ih je počeo naganjati dok ih nije satjerao u dio akvarija koji je smatrao da mu najmanje treba, a onda je i ženku krenuo naganjati i zaletavati se u nju. Ova je, jadna, skroz potamnila i sakrila se u jedan kut, a čim bi se iz njega pomaknula, mužjak bi nastavio s maltretiranjem.

Onda sam ih oboje vratio u glavni akvarij, misleći da će se povratkom na stari teritorij odnos popraviti. Sve je bilo u redu preko noći i prijepodneva (proveli su vrijeme u istom dijelu akvarija), a onda je oko podneva nastavio. Tada sam mužjaka stavio da solira u malom akvariju, a ženka je u roku od pola sata potpuno povratila normalnu boju.

Pitanje: što da radim? Postoji mogućnost da mužjaka zamijenim za nekog manje ratobornog, ali ako ima načina, radije bih pokušao nešto drugo.

Thnx,
Jonnie

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Rujan 19, 2010, 19:27:45 poslijepodne »
Ostavi ih u maticnom akvariju... Micanje u dr.akvarij je dodatan stres, dok se oni naviknu na novu okolinu...
Pošto je muzjak nedavno dodan, pricekaj jedno vr.da vidiš kako ce funkcionirati, tj.dali ce se upariti.
Mozda bi bilo dobro da nabaviš još jednu zenku(Riba - meta). Malo ce se agresija prebaciti  na tjeranje neuparene zenke. Ja sam imala omjer 3 na 1, mrijest je bio svakih tjedan dana, više/manje sa istom zenkom. 2 na 1 mi je bolji omjer.
Ikru na listu sam prebacila u manji akvarij, tem.na 29, meka voda(pola destilirana), mopan drvo, par kapi sredstva protiv plijesni, zracni kamen da prozracuje ikru, zatamnjeno.. ali ikra pobijelila. Izgleda da nije bila oplođena, što mi je bilo cudno jer je zenka ispuštala ikru a mužjak papilom prelazio po ikri. Kasnije sam  čitala da su mnoge vrste ramova tretirane hormonskim preparatima da im se intenziviraju boje pa su mnogi mužjaci sterilni i  teško ih je razmnožavati.
Sretno!

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline jonnieZG

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2010, 08:08:03 prijepodne »
Ostavi ih u maticnom akvariju... Micanje u dr.akvarij je dodatan stres, dok se oni naviknu na novu okolinu...

Hvala na odgovoru. Probao - ali nikako ne ide. Nakon što je vraćen s discpilinske iz malog akvarija u veliki, postao je još agresivniji. Da sam ga ostavio još sat vremena, bilo bi mrtvih:

Zamijenio sam ga za puno mirnijeg mužjaka i sad ćemo vidjeti. Za sad mi se čini da se slažu. Ovaj stari je tako divljao, da se tresla vrećica u kojoj sam ga nosio u dućan!  :devil:

Citat:
Pošto je muzjak nedavno dodan, pricekaj jedno vr.da vidiš kako ce funkcionirati, tj.dali ce se upariti.
Mozda bi bilo dobro da nabaviš još jednu zenku(Riba - meta). Malo ce se agresija prebaciti  na tjeranje neuparene zenke. Ja sam imala omjer 3 na 1, mrijest je bio svakih tjedan dana, više/manje sa istom zenkom. 2 na 1 mi je bolji
 omjer.

I meni, ali moja žena se s time ne slaže! :D
Sad ozbiljno... Prvo ću vidjeti ako se ovo dvoje složi.

Citat:
Ikru na listu sam prebacila u manji akvarij, tem.na 29, meka voda(pola destilirana), mopan drvo, par kapi sredstva protiv plijesni, zracni kamen da prozracuje ikru, zatamnjeno.. ali ikra pobijelila. Izgleda da nije bila oplođena, što mi je bilo cudno jer je zenka ispuštala ikru a mužjak papilom prelazio po ikri. Kasnije sam  čitala da su mnoge vrste ramova tretirane hormonskim preparatima da im se intenziviraju boje pa su mnogi mužjaci sterilni i  teško ih je razmnožavati.

Mislim da ju pojeo ancistrus preko noći, a i oni sami su mi sumnjivo kljuckali.
« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2010, 10:45:02 prijepodne od jonnieZG »

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2010, 10:41:55 prijepodne »
Dok ima drugih sustanara, u vecini slucajeva ce pojesti ikru zbog stresa.
Kada su moji imali mrijest; cekala sam da ikra bude oplođena i kad sam primjetla da  je ramovi  jedu, izvadila van i u pripremljen akvarij. Ikra u vecem akvariju nije izdrzala duže od 12h. Mislim da bi bio super doživljaj gledati kako se roditelji brinu o malim ramovima ali onda bi  ih trebalo drzati same u akvariju jedno vr., po mogucnosti akvarij bez podloge(zbog lakšeg odrzavanja kval. vode), nešto bilja, plocica za polaganje ikre, panj...
Poz.
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline sinkec

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2011, 23:52:20 poslijepodne »
ja se ispričavam što upadam u temu..ali mi je puno pomoglo gledanje filmića i sad sam gotovo siguran da imam tri ženke i mužijaka.. jer moje sve tri izgledaju baš poput ove s rzim trbuhom.. a mužijak ko ovaj tu.. uh što volim ovaj forum..zbilja pomaže  :)

sorry zbog upada još jednom i tnx  :)