Njuzfleš: Kako mi je lakše podignuti temperaturu i postići odgovarajuće parametre vode u malom, nego u velikom akvariju - odlučio sam par staviti u poseban akvarij. Ima 12l i obično ga koristim kao za karantenu. Stavio sam jedan oveći list i par kamenova (sve propisno pripremljeno), da se imaju gdje sakrivati.
Prvih par sati nakon što sam ih prebacio, skoro su nepomično stajali, a onda sam s njima stavio 3 neonke, da ih malo potaknem na kretanje. Očekivano, mužjak ih je počeo naganjati dok ih nije satjerao u dio akvarija koji je smatrao da mu najmanje treba, a onda je i ženku krenuo naganjati i zaletavati se u nju. Ova je, jadna, skroz potamnila i sakrila se u jedan kut, a čim bi se iz njega pomaknula, mužjak bi nastavio s maltretiranjem.
Onda sam ih oboje vratio u glavni akvarij, misleći da će se povratkom na stari teritorij odnos popraviti. Sve je bilo u redu preko noći i prijepodneva (proveli su vrijeme u istom dijelu akvarija), a onda je oko podneva nastavio. Tada sam mužjaka stavio da solira u malom akvariju, a ženka je u roku od pola sata potpuno povratila normalnu boju.
Pitanje: što da radim? Postoji mogućnost da mužjaka zamijenim za nekog manje ratobornog, ali ako ima načina, radije bih pokušao nešto drugo.
Thnx,
Jonnie