Srpanj 18, 2025, 22:15:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cory okomito pliva pri površini već tjednima  (Posjeta: 2336 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Annie_S

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Cory okomito pliva pri površini već tjednima
« u: Rujan 13, 2010, 10:37:56 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža - Cayman 60, 75 l
-   temperatura - 27
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 14 mjeseci
-   period i količina mijenjanja vode - jednom tjedno cca min 25 litara

FILTER:
-   tip i marka filtera - premali atman
-   način i periodi čišćenja - svaki tjedan uz izmjenu vode usisavanjem
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) - samo spužva

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje - dva mangrova panja
-   grijač - da
-   pumpa za zrak - ne, ali je bila za vrijeme najjačih vrućina i nije bilo promjena kod corya, i dalje je gutao zrak s površine
-   CO2 sustav – kakav - ne
-   kemija - aquaplus, ffm, profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 9 glowlight tetri, 1 aymoner, 3 corya, 3 ancića, brdo red cherry koza
-   starost ribica - bar godinu dana
-   ima li potencijalnih „terorista“ - nema
-   hranjenje – koliko i što - jednom dnevno, redovito mijenjam hranu, sak granule, nutrafin granule, nutrafin listići itd., subotom post

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - ne, tj. uginula betta ali mislim da joj je jednostavno bilo vrijeme i cory je bolestan od prije
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – već tjednima ponekad pliva okomito pri površini i kao da guta zrak, i kad je bila zračna pumpa. Po mom iskustvu s coryima, obično su ugibali u roku par dana kad otkad bi počeli ići prema površini pa ga nisam ni liječila jer sam mislila da mu nema spasa i zato me iznenađuje da i dalje živi normalno osim toga.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili - prije minimalno mjesec dana
-   pokušaj liječenja, čime - samo redovno stavljanje ffm-a
-   koliko je ribica bolesno, uginuća - samo cory + jučer je uginuo bettan iznenada
-   stanje ostalih stanovnika - super

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Odg: Cory okomito pliva pri površini već tjednima
« Odgovori #1 u: Rujan 13, 2010, 10:59:21 prijepodne »
Dosta mi se čini 27 stupnjeva...koji je cory u pitanju? Pande ti inače vole hladniju vodu oko 22...mada je svoje držim i najsretnije su na max 24...
Meni je par corya otišlo nakon vrućina...jedino što sam mogla zaključiti je da im je u vrućinama naglo smanjena razina kisika, zadržavanje na mjestima gdje je slaba cirkulacija pa se talože loši spojevi te naprave nepovratnu štetu na organima, uzrokuju podljeve kod nekih primjeraka i ribe naposljetku ugibaju. Vidim da si napisala da usisavaš dno, nadam se posebno zakutke i njihova odmarališta te gdje najviše hrane ostaje...
Ja u svom imam dosta trubastih puževa koji pojedu sav organski otpad, rahle podlogu bez oštećivanja korijenja biljaka te na vrhu rogolist koji kupi višak lošeg iz vode. U filter bi bilo dobro staviti zeolith koji nakon što ispuni ulogu skupljača amonijaka  postaje dobro biološko stanišre za bakterije i drži ravnotežu u akvariju koja se poremeti kad se spužva ispere kod čišćenja filtera.
A konkretno lječenje...pa ja sam svoje liječila sa više ljekova i ništa im nije pomoglo.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2010, 11:07:57 prijepodne »
Temperatura je takva kakva je i super je nakon onih ljetnih. Spustit ću još stupanj i to je temp koja bi trebala odgovarati svima u akvariju. Kad usisavam dižem i panjeve i stvarno je dobro usisano, a i oni se najviše drže čistine na prednjem dijelu akvarija. U pitanju je paleatus. Imam i svrdlaste puževe.
« Zadnja izmjena: Rujan 13, 2010, 11:19:40 prijepodne od Annie_S »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2010, 11:47:55 prijepodne »
Pozdrav Annie,

Postoji više uzroka poremečaja plivajučeg mjehura. Paraziti, bakterijska infekcija, začep, povečana razina amonijaka sa nusproduktima i neadekvatna prehrana.

S obzirom da si dosta uredna glede održavanja čistoče akvarija postoji mogučnost da tvoj corydoras boluje od neke kronične bakterijske infekcije. Ovdje me zanima kakav mu je trbuh, da li je normalan ili ga gotovo i nema, da li je nakakva rana na trbuhu?

Drugo, prema ovome što si napisala ispada da corydorase ne hraniš sa hranom namjenjenom za njih, naime nisi napisala da ih hraniš sa tableticama za corydorase ali i da ih hraniš sa tableticama njima moraš davati krvave crve, sitno isjeckane gliste, sitno isjeckane crve za pecanje i ostalu živu hranu jer je to hrana koju oni jedu u prirodi.

Probaj maloga u karanteni pokušati izliječiti sa Furanol 2 antibiotikom (5 dana).

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 13, 2010, 11:53:28 prijepodne »
Ma jasno da stavljam i tabletice, samo nisam napisala (i biljne, i shrimp). :) A koliko god da ih volim, nikad im ne namjeravam sjeckati gliste i crve. Već mi je smrznuta hrana koju držim u zamrzivaču uspjeh. :) Trbuh mi se čini normalan. Ovo na slici je on normalno dolje.  Hvala na savjetima.  :up:
« Zadnja izmjena: Rujan 13, 2010, 11:57:18 prijepodne od Annie_S »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 13, 2010, 11:56:39 prijepodne »
Čekaj on normalno radi svoj posao na dnu ali malo češće ide po zrak na površinu. Ako je ovako sve je ok sa njime.

Ali ako stalno visi na površini onda ima poremečaj plivajučeg mjehura i tada bi ga se trebalo pokušati izliječiti.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 13, 2010, 11:58:48 prijepodne »
Ne, nije to klasično coryevsko uzimanje zraka koje traje sekundu. Ode gore puno puta dnevno na par sekundi do par minuta. Većinu vremena je ipak dolje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 13, 2010, 12:09:58 poslijepodne »
To znaju nekada raditi stariji corydorasi koji nakon nekog vremena počinju imati sporiju probavu a pošto oni koriste atmosferski zrak za probavu možda je to uzrok.

Ako je trbuh u redu i ako normalno uzima hranu tada ne bih preporučio antibiotik već malo više hraniti sa živom hranom.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 13, 2010, 12:12:21 poslijepodne »
Super. :) Da dajem i njima ovog Nobil fluida kojim hranim bebe skalare?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Rujan 13, 2010, 12:30:55 poslijepodne »
Ma jednom tjedno im daj smrznute krvave crve, jednom tjedno smrznutu krupnu artemiju (ima u Aquateri i u Zoo Viliju) a također neka muž nakupi glisti, smrzmni ih a onda skalpelom izreži na tanke ploškice pa češ vidjeti kako će ribe ponudjeti...

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 13, 2010, 13:11:48 poslijepodne »
A ne budu takvi gmizavci nikad ušli kroz moja vrata a kamoli se sjeckali, ali smrznutu artemiju im dam tu i tam. ;)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #11 u: Rujan 13, 2010, 17:34:04 poslijepodne »
Meni je malo frka davati termički neobrađenu hranu životinjskog porijekla...bolest?
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2010, 12:06:51 poslijepodne »
Meni je malo frka davati termički neobrađenu hranu životinjskog porijekla...bolest?

Ma nema straha za bolesti ako je hrana prethodno zamrznuta a i bakterije koje žive u i na glistama ne prelaze na ribe...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2010, 21:25:26 poslijepodne »
A dobro...ja čila neke priče o tubifeksima pa se zamislila.... :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Rujan 15, 2010, 09:14:46 prijepodne »
Kod tubiflexa je druga stvar, njih nisam niti spominjao. To su crvi koji žive u prljavom blatu.

Njihova jajašca preživljavaju i sušenje (nisam siguran za smrzavanje ali moguče) također je kod njih česta hexamita čija jajašca također preživljavaju sušenje a vjerovatno i smrzavanje.

Ja tubiflexe baš ne predlažem za hranjenje akvarija u kojima ima ciklida ali je činjenica da su izvrsna hrana za corydorase...