Srpanj 19, 2025, 16:53:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ozljeđena zebrica ponovno  (Posjeta: 748 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
ozljeđena zebrica ponovno
« u: Rujan 10, 2010, 16:23:46 poslijepodne »
nedavno mi se jedna tetrica ozljedila. rana je bila relativno mala, osim vitamina nisam tretirao nikakvim likeovima. kroz par dana rana se više skoro nije ni vidjela.  međutim , prekjuče se opeta pojavila rana ali na drugoj strani ribe , da bi jučer ta rana postala još veča. kao da joj je otrgnut komad mesa na boku. ribica pliva  i hrani se normalno međutim neznam koliko će još tako.
a nikako mi mi jasno odakle te ozljede. osim zebrica imam 2 lažna algojeda i ancitrusa. po dana neopažam nikakvu agresivnost između riba. ustvari ima je između dva algojeda ali to završi na natjeravanju. nemaju ozljeda po sebi. neznam možda se po noči nešto dešava kad druge ribice osjete ozljedu na ovoj zebrici.  ili je nekakva bolest? ribica neizgleda bolesno kao ni ostale. nemam karanteski akvarij ali izgleda da ču ga sad morati uzeti.koliko sam vidio sera omipur bi bio dobar u ovom slučaju. imam vodu u kanti koja je odstajala jedan dan, tretirana sa sear aquatanom. da stavim tu vodu ili onu iz akvarija. pokušao sam slikati ribicu ali prebze su za ovaj moj aparat pa ostane sve zamučeno...

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Odg: ozljeđena zebrica ponovno
« Odgovori #1 u: Rujan 10, 2010, 20:56:56 poslijepodne »
Da je neka bolest baš ne znam koliko bi jela i bila aktivna kako kažeš (obično veće ribe jedu, a male postanu apatične relativno brzo). Jedino da se nije na nešto ozlijedila, kakve dekoracije imaš ili grijač. Teško ćemo znati bez slike.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 10, 2010, 22:31:03 poslijepodne »
ništa od karantenskog akvarija jer kupnja stakla, filtera i grijača došla bi me malo manje od ovog kompletnog od 54 L kojeg imam. uzeo sam kotilicu i sad je riba u njoj. nije baš oduševljen idejom, htjela bi vani. pojela je sušene blood wormse. kad se ugasilo svjetlo smirila se pa ću sljedečih dana držati ugašeno svijetlo. kako kotilica pluta na površini neznam koliko bi mogla stati ispod rasvjete.
sutra ću je uslikati. stvarno mi nije jasno odakle takva ozljeda. nema umjetnog bilja ni oštrih predmeta a ni agresivnih riba. ajde da se malo ozlijedila ali ovo izgelda kao da ju je  morski pas ugrizao po boku.  btw u shopu nisu imali sera omnipura.  ima od vitakrafta antimaladin kristall.
« Zadnja izmjena: Rujan 10, 2010, 22:44:33 poslijepodne od Axelrod »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2010, 10:13:28 prijepodne »
Pozdrav Axelrod, pojava bočnih otvorenih rana na ribama znak je infekcije bakterijom iz roda Aeromonas a ista se mora liječiti antibioticima ili Sera "Bactopur Direct" ili JBL Furanol 2.

Ribu možeš ubaciti u teglu od minimalno dvije litre u koju usipaš ijek i staviš zračni kamen zbog aeracije a tegla treba plivati u akvariju. Liječi 5 dana.

Ova se bakterijska bolest pojavljuje u akvarijima u kojima nije najbolja filtracija (neutralizacija amonijaka, nitrata i nitrita pomoču "dobrih" bakterija) te u akvarijima u kojima se previše hrane ribe a voda se ne mijenja redovito uz usisavanje podloge...

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 13, 2010, 16:09:42 poslijepodne »
Pozdrav Axelrod, pojava bočnih otvorenih rana na ribama znak je infekcije bakterijom iz roda Aeromonas a ista se mora liječiti antibioticima ili Sera "Bactopur Direct" ili JBL Furanol 2.

Ribu možeš ubaciti u teglu od minimalno dvije litre u koju usipaš ijek i staviš zračni kamen zbog aeracije a tegla treba plivati u akvariju. Liječi 5 dana.

Ova se bakterijska bolest pojavljuje u akvarijima u kojima nije najbolja filtracija (neutralizacija amonijaka, nitrata i nitrita pomoču "dobrih" bakterija) te u akvarijima u kojima se previše hrane ribe a voda se ne mijenja redovito uz usisavanje podloge...

riba je u kotilici para dana. smirlia se i pliva kao i ostale zebrice, u ovom ograničenom prostoru. normalo se hrani. svijetlo je upaljeno. kad sam je stavio u ogradeni prostor činilo mi se da neče prestati ludovati i da ču je morati vratiti nazad. kasnije ču uslikati. rana se zatvara, vidi se gdje je bila ali se nevidi više crveno meso, boja na rani je ista kao i na ostatku ribe, rana više nije otvorena.
šteta što nisam uslikao istog dana kad sam je stavio u kotilicu. kao da ju je nešto ugrizlo i otrgluno koma mesa sa boka. nisam primejtio nikakav gnoj ili tako nešto. na ostalim ribicama ne fali ni ljuska.kad se prvi puta ozljedila na suprotnoj strani, rana je bila manja, sumnjao sam možda da se zavukla i ozljedila ispod panja i naglo izletila jer tableta od hrane zna pasti tamo, ali nemoguce da bi ovakvu ranu napravila na panju.
hranim jednom dnevno, nekad zaboravim :-[ pa svaki drugi dan. usisavam svaka dva tjedna. imao sam modrozelenu algu  na pijesku sa vanjske strane. stavio sam karton da nema svijetla i nestala je kroz nekoliko tjedana.čitao sam negdje da njenim ugibanjem nastaju otrovni spojevi pa sam mijenjao vodu dva puta tjedno umjesto jednom po 20%. alge više nema. voda je po sera amojijak, nitriti testovima dobra.