Kolovoz 09, 2025, 07:35:24 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Amonijak test  (Posjeta: 6030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Amonijak test
« u: Rujan 09, 2010, 10:51:37 prijepodne »
Pozdrav

Testirala sam sa serinim testom za amonijak...e sad...vrijednost mi je jako jako svijetlo zelena između (žuta je 0, a prema nijansama zelene ide količina amonijaka)...to su neke minimalne količine i uz niži pH nije strašno...no...išla sam reda radi testirati vodu iz pipe i ona je skoro identično zelena  :roll:
Šta, mi pijemo vodu sa amonijakom tj, aminokloridom ako sam negdje dobro pročitala? Šta ćemo sada morati za usporedbu testirati i pipovaču pa onda u akvariju pa tek onda ustanoviti porast jer prema skali na papiru nema smisla kad je ona već direktno iz pipe zelenkasta?
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Amonijak test
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2010, 11:04:38 prijepodne »
Zašto uopće kupuješ te skupe testove koji su niškoristi???

Čemu mjerit amonijak? Dobra filtracija, dobro zacikliran akvarij, redovitre promjene vode i nema problema s amonijakom.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2010, 11:09:11 prijepodne »
Zašto uopće kupuješ te skupe testove koji su niškoristi???

Čemu mjerit amonijak? Dobra filtracija, dobro zacikliran akvarij, redovitre promjene vode i nema problema s amonijakom.
potpis

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2010, 11:10:18 prijepodne »
Da voda u vodovodu se tretira sa kemijskim spojem amonijak+klor zbog toga jer se duže zadržava u vodi za razliku od prije korištenog klora koji je vrlo hlapljiv i brzo nestaje iz vode.

Ovaj spoj amonijaka i klora dosta je postojaniji i treba mu nekoliko dana da nestane iz vode zato mi u akvaristici i predlažemo da vodovodna voda koju ulijevamo u akvarij odstoji 24 sata te da se obavezno i tretira sa kemikalijama za neutralizaciju amonijaka i klora.

Dakle za usporedbu možeš koristiti ili vodu odstajalu 24 sata i tretiranu sa nekim od sredstava poput FFM i dr ili da koristiš destiliranu vodu.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2010, 16:23:27 poslijepodne »
Pa morala sam provjeriti da li je sve ok s obzirom da sam imala problema sa coryima...no opet možda su to izolirani slučajevi jer sam našla jaja od mriješćenja pa si mislim da im nije dobro ne bi se htjeli mrijestiti...
No, ipak nisu svi ti testovi tako loši...dosta su mi bili zgodno oni 5 in 1 trakice kada sam liječila zlatnu u karanteni...Samo mi je fascinantno kakva voda dolazi iz pipe i u biti ovo je znak da trebamo testirati i nju pa tek onda usporedba s njom tj, odstajalom i tretiranom FFM-om prije nego ode u akvarij daje odgovor jel došlo do kakvih promjena. Ključna riječ je promjena. A to da su se ribe naučile valjda na odstajalu tretiranu vodu kakva god da je i nju uzimam kao polazište - baznu vrijednost.
Samo je neugodna pomisao da se ribe, a i mi pomalo trujemo i dugoročno skraćujemo život sa ovim zagađenjima...posebno kad mogu oni pričati šta hoće, ali meni se čini da voda nije uvijek ista...nekada ima miris klora i još nečega da mi se želudac diže...
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Rujan 09, 2010, 20:01:21 poslijepodne »
tja...stručnjaci su izračunali da je bolje da se lagano trujemo nego da imamo kojekakve kolere i dizenterije. čiste vode više nema.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Rujan 09, 2010, 20:33:28 poslijepodne »
Hehehe...a da...
Nego, evo ja izmjerila i odstajalu (par dana koju imam u pričuvi) sa FFM i amazonom i isti rezultat....jako svijetlo zelena kao i u akvariju i direkt iz pipe...po tome ispada da imam istu količinu amonijaka svugdje.  Barem nije prešla u zelenu...

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2010, 09:41:30 prijepodne »
Ili ti ne valja tester (jesi li razmislila i o toj opciji?)

Probaj test sa destiliranom vodom pa nam javi.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2010, 20:10:34 poslijepodne »
No super...test je friško kupljen i koliko sam pročitala serin za mjerenje amonijaka bi trebao biti ok...kad smo kod testera ima onaj novi koji se zaljepi za staklo (vidjela na aquashopu,si) ne znam jel šta valja...budem testirala sa destiliranom...

a amonijak test je žuto prema zelenom,  (žuto > amonijak=0)

i za kraj sam usporedila amonijak test usporedno u dvije kivete iz akvarija i destilirane...ispada da u akvariju nema amonijaka...jel to zato što bez preskakanja mjenjam 26-30% vode, imam puno bilja i malo riba te ne prehranjujem ne znam. Možda je stvarno stanje u mom akvariju super stabilno, a možda su ovi testeri sranje.

Kad smo kod testiranja napraviti ću slično i sa pH testom
Nakon testa sa destiliranom vodom pH je više žući nego iz akvarija ili pipe i očitava se više 6,0 nego 7,0. U akvariju je  oko-do 7,5

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2010, 20:55:56 poslijepodne »
sad bi još trebala isprobati s vodom u kojoj je kap amonijaka. destilirana voda bi trebala biti oko 7 ph, valjda ima otopljenog CO2 pa je kiselija. da ju prokuhaš pa onda probaš?

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #10 u: Rujan 11, 2010, 11:53:46 prijepodne »
Hehe, nemam amonijaka kod kuće...osim toga taj test tako smrdi da mi je zlo. Mislim da je test ok, jer je u zlatnom akvariju ipak više zelenkastija boja za dlaku što je logično jer je akvarija manji i one više mažu vodu oz tropskih.

A što se pH tiče, pa nije to tak određeno...više je bitno da ide ne ide na tamniju tirkizno telenu jer to prelazi 7....tak  da su nijanse dosta okvirne. Ja sam stvarno dobra u nijansiranju i mješanju boja, ali ovo sa kemikalijama je teško isprobati. Tekućina je prozirna i ovisi o osvijetljenju...

Najbolje je testove radit istodobno u dvije posude. U jednoj voda iz akvarija, a u drugoj nešto za usporedbu (čista voda, odstajala, destilirana, iz pipe...) i onda sigurno znaš da je došlo do promjene. Nakon nekiliko puta već naučiš koja nijansa što znači pa ti usporedba nije potrebna. Osim ako ne sumnjaš u starost testa ili slično.

Nakon nekog vremena i bilježenja ću napisati kako sam zadovoljna testovima. Ima dosta varijanti za isprobavanje.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Rujan 11, 2010, 12:23:13 poslijepodne »
Za cijenu svih tih testera koje imaš mogla si kupiti digitalni pHmetar već  :D

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #12 u: Rujan 11, 2010, 13:02:02 poslijepodne »
A gdje?  :D

Ako to treba biti stalno uronjeno u vodu...nije zgodno za više akvarija jer dok "steriliziram"...ne volim koristiti iste stvari, već za svaki imama odvojene stvari (one koje se moče)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Rujan 13, 2010, 09:32:51 prijepodne »
Citat:
ispada da u akvariju nema amonijaka...jel to zato što bez preskakanja mjenjam 26-30% vode, imam puno bilja i malo riba te ne prehranjujem ne znam. Možda je stvarno stanje u mom akvariju super stabilno, a možda su ovi testeri sranje.

Normalno da su razine amonijaka minimalne u tvom biljnom akvariju u kojem imaš dobru filtraciju (dobar rad "dobrih" bakterija) i u kojem redovito mijenjaš vodu.

Digitalni pH metar mjeri samo ph a ne razinu amonijaka.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #14 u: Rujan 13, 2010, 10:44:00 prijepodne »
pH je tu samo da vidimo kolika je štetnost amonijaka...koliko sam shvatila zavisi da li će prelazitii iz NH4/NH3  ovisno o tome je li pH iznad ili ispod 7,0

Osim toga kako dodajem treset ili tekući dodatak za kiseljenje te tekući CO2 zgodno mi je vidjeti koliko to djeluje na pH.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 13, 2010, 23:23:57 poslijepodne »
Iskreno mislim da je novac za tester = bačen novac. Ovi testeri koji se prodaju po shopovima su  :down: pogotovo oni u lističima. Ovi s reagensima su još donekle točni, ali ovisno o kojem se spoju radi.
Ne razumijem čemu testiranje amonijaka? Jel imaš hrpu algi u akvariju? Ako da onda bi ti mogao biti povečan. Drugi test koji možeš napraviti jest ubaciti par kozica u akvarij i pratiti njihovo ponašanje. Ukoliko počnu čudno vrludati i konstantno se kretati prema površini, znači nešto ne valja s vodom. Eto, puno pouzdaniji testovi od ovih kupovnih.

Uostalom problemi s amonijakom se mogu javiti samo ukoliko izgine cijela kolonija baktarija u filteru, makar i tada kao osigurač postoji hrpa onih koje su u podlozi u akvariju koje će i dalje vršiti dušikov krug.  Uz redovne promjene vode i usisavanje podloge, čak i kod zlatnih ribica koji su kakavci 1. klase, neće biti nikakvih problema.

Ako te još i dalje brine amonijak, jednostavno posadi par biljaka koje će biti prezadovoljne s ovim viškom i rasti će ko lude + što će ti poboljšati kvalitetu vode.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #16 u: Rujan 14, 2010, 21:24:03 poslijepodne »
Akvarij je pristojno zasađen, mada sam na nekim dobila crvenu staghorn oblik algu, tek mrvicu, ali bolje spriječiti...mučilo me kaj sam radila generalku prije kojih 2 mjeseca...plus novi filter...naravno da sam sačuvala staru vodu, dio noprane podloge sa puževima i filter materijal, ali dota toga je bilo očišćeno i zamjenjeno, a filter ima pet puta veći volemen od starog...Biljke tipa rogolista rastu ko blesave i upravo tome služe - za zaklanjanje direktnog svijetla i da kupe višak hranjivih tvari...usisavam i redovito mjenjam vodu da sad ne nabrajam zeolite i ostale stvari koje stavljam...
Htjela sm se uvjeriti da je s vodom sve u redu jer su mi neke pandice uginule...test je na kapi...a što se tiče testiranja na kozicama - žao mi je vršiti takva ispitivanja, osim toga kupovinom i unošenjem novih organizama riskiram bolesti.

Inače mi se trakasti tester pokazao kao zgodan indikator (osim nosa  :D )kada sam lječila zlatnu jer je karantana manja od akvarija i bila je tek uspostavljena pa sam zahvaljujući njemu znala kad trebam raditi zamjenu vode i dodati zeolit.