Prije cca 3 godine u kolekciju je došla jedna jako lijepa Grammostola rosesa (slika 1). Sve dok se nije odlučila 20.06.2009 presvući i pokazati mi da je dečko (slika 2). Slijedio je 08.08.2009 prvi „sperm web“ (slika 3) i još dva nakon njega. I tako sam mislio da je moj dečko odradio svoje sve dok nisam primijetio jednog dana (21.07.2010) da opet počinje plesti mrežu, mislio sam da je možda još jedan „sperm web“, no u jednom trenutku zamijetio sam ga u poznatoj pozi (slika 4). Brzo sam podigao vlagu i temperaturu, pretpostavljao sam da se ipak neće uspjeti presvući jer najčešće mužjaci kada pokušavaju izvršiti „post ulitmate molt“ zapnu sa kukicama (bulbusima) i uginu (ili si otrgnu oba pedipalpa i iskrvare). Moj se na sreću uspio izvući, ali mu je ipak ostao jedan pedipalp unutra i otkinuo si ga je sam (slika 5). Ovdje bi još želio napomenuti da moja rosea nikada nije bila hranjena „kolko može pojesti“ već tjednom 1-2 puta ili rjeđe, preko zimi je odbijala hranu do proljeća. Nakon izvršenog „ultimate molta“ znači od 20.06.2009 do 21.07.2010 nije imala niti jedan obrok (unatoč konstantnom nuđenju raznovrsnog plijena). A sada nakon „post ultimate molta“ jede potpuno normalno, no za sada još nije bilo nikakvog „sperm weba“. I za kraj slika za usporedbu veličine kako je izgledao nakon „ultimate molta“ i kako izgleda nakon „post ultimate molta“ (slika 6).
Nadam se da vam se sviđa pričica…