Srpanj 16, 2025, 15:49:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: crna čupava, miljardu i prvi put???  (Posjeta: 7232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sarita

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: crna čupava, miljardu i prvi put???
« Odgovori #25 u: Kolovoz 23, 2010, 10:36:56 prijepodne »
Kako misliš šta hrani alge? Pa algicama je dovoljno da harikiram malo...i 0.000001 ppm fosfata i nitrata, uz kombinaciju jačeg svjetla i malo amonijaka da počnu rast.
Ali ako je ubrzao rast bilja s EC onda bilje troši fosfate i nitrate.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #26 u: Kolovoz 23, 2010, 10:56:12 prijepodne »
Kako misliš šta hrani alge? Pa algicama je dovoljno da harikiram malo...i 0.000001 ppm fosfata i nitrata, uz kombinaciju jačeg svjetla i malo amonijaka da počnu rast.
Ali ako je ubrzao rast bilja s EC onda bilje troši fosfate i nitrate.
Desi se to da je biljkama premalo nitrata i fosfata  pa  bilje staje sa rastom , ali algama je to malo nitrata i fosfata dovoljno za rast.
..pogotovo kad su biljke u ''banani''

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Kolovoz 23, 2010, 10:59:19 prijepodne »
Jasno mi je sad.Hvala! :-[

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #28 u: Kolovoz 23, 2010, 11:01:21 prijepodne »
Pa troši naravno. Al očito da biljkama fali nečega (N ili P ili K, ili možda mikrolemenata...ne znam napamet), pa ne troše ostalih elemanata dovoljno i alge malo klopaju.

Nek fali samo nešto ili nek nema dovoljno, i biljke neće rast kako treba, pa će alge buknuti.

Edit. eto pretkli ste me  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Kolovoz 23, 2010, 11:12:49 prijepodne »
Lijepo je meni Cannibal dao savjet kad sam kupila veći akvarij:
-stavi ciklide,pusti bilje
Ali ne...tvrdoglava ko mazga.Ja sam valjda najkritičniji slučaj na AN.Koliko već pokušavam i nikad niše od mene. :(

Ali da se vratim temi.Uglavnom,moj mali od 30l s kozicama.Ništa osim izmjena vode.I rasvjeta je slabija.11w ili 9w,pogledat ću.Od algi ni A.S tim da su unutra pretežno mahovine.Tako da bih se ja da sam na tvom mjestu prebacila na manju rasvjetu.

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #30 u: Rujan 14, 2010, 17:51:21 poslijepodne »
eto da ne otvaram novu temu nego da po milijardu i drugi puta pitam...

dakle imam problem s biljem, pokušavao sam sve osim gnojenja makroelementima jer se u njih baš ne razumijem, i neznam gdje da ih nabavim osim ono u pet shopu za 80 kuna 0.5L.

ne želim pretjerani rast bilja, ali bilje mi trenutno stagnira... tj raste ali jako slabo, brže propada nego što raste, stavio sam mahovinu i ona je lagano potamnila i imam osjecaj da ce strunuti, isto tako i HC, kojeg po neznam koji puta pokušavam zasaditi u akvarij...

Algi po mom mišljenju nema puno ali ih ima... tu i tamo malo čupave po panju i kamenju, jedva primjetno malo končate, i po staklu se pojavljuje zelena točkasta, ali ne nešto ekstra brzo...

rasvjeta je 2*54W/125 Lit +reflektori, CO2 - boca, koja trenutno ne radi jer je prazna a i s njom nije bilo neke pre velike promjene, dodajem profito svakodnevno (tjednu dozu sam rasporedio na manje dnevne), prije sam dodavao i EC pa ništa nije pomoglo, ribe hranim jednom dnevno...

eto pa me zanim točno šta, gdje i koliko cega treba kupiti/ pomiješati da bilje pocne rasti (tj ne zelim da raste brzo nego da izgleda lijepo a ne uvenulo, neda mi ga se šišati svaki dan, ali jednom tjedno je ok)

citam sve one teme o gnojenju i otprilike kuzim, ali ne znam od kuda da pocnem

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #31 u: Rujan 14, 2010, 17:58:26 poslijepodne »
ukratko..i ja sam prije sa nano akvarijem glumil glumu, tipa neću ništa da mi raste brzo pa neću gnojit..i da bilje je raslo stvarno jako polako i usred svega toga sa dodavanjem ec-a i samo mikroelemenata nije to bilo, blijedi listovi, skoro pa onak da ne propadne..
otiđoh na barrreport, malo pootvarao teme, jer smo ovdje praktičnoi sve prošli, ali nisam bio ajmo reč do kraja zadovolkjan sa odgovorima, jer kak je i tuljan prije bio reko, da se o fiziologiji i uzgoju zdravog bilja premalo priča, sad se eto to malo pokrenulo (ibanez mije dosta pomogao oko toga, gnojenja mislim)..no da skratim priču..
nakon što sam zamjenil podlogu, zapravo nakon što sam stavil zemlju za cvijeće, koju sam prije prokuhal samo (bez namakanja) i nakon što sam ga počel filati pošteno sa makroelementima (40 ppm kno3 i 10 ppm kh2po4, ec dnevno i mikroelementi 2xtjedno), uz malo rasvjete, vidim da mi je bilj eitekako zadovoljno, čak i oni listovi na hm-u koji su bili ispod su se lijepo zazelenili..nema algi, niti trunke što je najbitnije..kaj da velim, primjer ceratopterisa, koji je imal alge po listovima, otpale su i nema ih..
zaključak, ne se bojati makroelemenata, jer stvarno puno je bolje držat rasvjetu pod kontrolom, a bilju dati hrane u izobilje, jer će time imat što za trošit i time algama udzet prostora za njihov rast..
samo kreni i vidjet ćeš promjenu  :up:

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Rujan 14, 2010, 18:22:46 poslijepodne »
sve je meni to jasno, ali što prvo upotrijebiti - točno koji proizvod ako treba nešto miješati, točno me zanima što i kako...

imam doma N-P-K gnojivo u granulama (50kg)što je inaće namjenjeno za gnojenje vinograda, pretpostavljam da bi i otopina toga poslužila ali radije ne?

dakle, i sam sam shvatio da mi trebaju ove dvije komponente, samo što toćno uzeti? odma danas idem u villi ili aqua terru

podlogu sam vrlo bogato napravio, odmah kada sam kupio akvarij (barem tako mislim) ugl. kanta te zemljice me koštala preko 100 kuna i na tome je šljunak, prvo manje granulacije pa onda mjestimićno veće i manje

tako da mislim da je podloga u redu, ali u vodu nisam nikada stavljao makroelemente. sutra odmah idem puniti CO2 bocu i pocinjem s gnojenjem... za pocetak bi htio pola doze staviti, a i CO2 mi nije išao preko 50 mjehurića/min jer bi inace dropchecker krenuo u žuto, što sam odmah skužio da bilje ne troši CO2 kako bi trebalo iako ga ima dovoljno, a alge dodavanjem CO2 nisu posustale ni malo...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Rujan 14, 2010, 18:30:26 poslijepodne »
kupi kno3 i kh2po4..ovo za vinograde zaboravi...
ljudi su naručivali iz vana, imaš prije gdje je pampa dao link za narudžbe tih stvarčica..
i nemoj ić na pola doze, odma šibaj full jer ti je bilje u komi..
a co2, to sam i prije mislil da je dc žut da je dosta co2, al ne mora bit, pa pogledaj samo ibaneza, čovjek piči sa 7 mjehurića u sekundi, i sve mu štima, gnoji ko sumanut i nema algi..
dc, bi treabo razmještati po akvariju, da bi dobio stvarno stanje co2 u njemu, znači negdje po dole, u akvariju..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #34 u: Rujan 14, 2010, 20:30:25 poslijepodne »
sve je meni to jasno, ali što prvo upotrijebiti - točno koji proizvod ako treba nešto miješati, točno me zanima što i kako...

Sve ti je to već odavno napisano, jedno 2-3 godine je prošlo...samo što je naš canibalčić to odnedavno tek počeo primjenjivat kako spada, pa  je oduševljen. Ja nikad nisam imao potrebe tako velike količine gnojiva, i mislim da je to pretjerivanje. To je sad nova moda jer čovjek koji drzi već spomenuti barreport koristi aquasoil koji mu apsorbira sve fosfate pa ih mora dodavat ko lud. Inače najljepši svjetski akvariji su samo sa aquasoil podlogom bez skoro nikakvog gnojenja kroz vodu. To se mora znat da moze i drugačije, i da nije to jedini način. Kako mi nemam još pristup aquasoil podlozi osuđeni smo na gnojenje kroz vodu.

Ovako, u tijeku je pisanje teksta na našem portalu o gnojenju i miksanju svojih gnojiva i još puno toga. Dok to ne sredimo evo ti sa portala di sam prije bio urednik:

DIY makroelementi step by step:  http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=33, a ovo ti je kalkulator iz teksta za skinut i instalirat: http://www.djrollin.co.uk/fish/ukaps/ei/aquacalc_setup.exe.

Gnojiva imaš naručit sa http://www.bestaquariumregulator.com/ferts.html, a o tome imaš u detalje napisano kao i cijeli jedan akvarij odrađen na na našem portalu, Reveal članak...pod aquascape rubrikom.

Nakon toga pročitaj o Algama i biljkama tekst: http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=44 i sve će ti biti jasno. Ništa lakše vjeruj mi, samo kreni.  ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Rujan 14, 2010, 20:34:00 poslijepodne »
Sve ti je to već odavno napisano, jedno 2-3 godine je prošlo...samo što je naš canibalčić to odnedavno tek počeo primjenjivat kako spada, pa  je oduševljen.

čuj ti jedan.. :D :D
..pa mogu reč da jesam si sad dao kak ti truda oko toga, jer oko ciklidnog nemam baš previše posla, samo mijenjanje vode tjedno  :D
..a i poslal bi ti pp, al nemogu, pa ak možeš pusti, znaš kaj pišem sad, pa da stanemo  :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #36 u: Rujan 14, 2010, 20:37:37 poslijepodne »
Šaljem ti pusu, tupio sam ti to dvije godine preko pp-ova sve, pa nisi htio slušat. Eto sad si konačno progledao. Nećemo se svađat ovo je sve dobronamjerno. :zagrljaj:

Nek ljudi samo krenu, vidi se da je velik interes za biljnu akvaristiku i aquascaping i bit će to super sve.  :up:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #37 u: Rujan 14, 2010, 20:38:41 poslijepodne »
Citat:
Šaljem ti pusu.
Love is in the air.... :D

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #38 u: Rujan 14, 2010, 20:39:09 poslijepodne »
Citat:
Šaljem ti pusu.

;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Rujan 14, 2010, 20:39:21 poslijepodne »
pusa i tebi  :zagrljaj: :zagrljaj:
..ma kaj da ti velim, filozofiral sam oko toga, ko i u svemu manje više u životu, umjesto da sam samo krenul i držal se nekih smjernica, da istina koje si mi daval..al sam se bojal, gluposti.. :zagrljaj:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Rujan 14, 2010, 20:40:13 poslijepodne »
Citat:
Šaljem ti pusu.

;)

:D :D
nakon svega kaj smo prošli zajedno, još ćemo i knjigu napisat za jedno 20 godina  :D :D

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Rujan 14, 2010, 21:16:38 poslijepodne »
zahvaljujem na odgovorima, i idem sutra odmah u kupnju i miješanje...

nadam se dobrim rezultatima...  

dakle ako sam dobro skužio treba mi ovo http://www.kemika.hr/default.asp?page=detaljno&ID=1112408 i ovo http://www.kemika.hr/default.asp?page=detaljno&ID=1122207
to pomiješam u destiliranu u željenom omjeru i ovisno o tom omjeru dodajem željenu količinu...

po izračunu za jedan ppm trebam u pola litre vode staviti 102g KNO3 (125l akvarij) i te otopine dodajem 5ml tjedno?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Rujan 14, 2010, 21:23:08 poslijepodne »
da to je to..nisam računal, ali mislim da bi ti bolje bilo ić na dnevno il dva puta u tjedan dana dozirat..
ja trenutno doziram 2x tjedno, mada mi je i tom barr bil preporučil i tjedno doziranje, al mi je ovak nekak bolje, upravo zbog konstantnijeg unošenja gnojiva u akvarij..

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Rujan 14, 2010, 21:26:30 poslijepodne »
ok, super, mislim da sam skuzio...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Rujan 14, 2010, 21:43:07 poslijepodne »
rasvjeta je 2*54W/125 Lit +reflektori

Samo osvrt na ovo. To ti je 2x54 W sa t5 neonkama? Nad 125 litarskim akvarijem? Plus reflektori?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Rujan 14, 2010, 22:11:17 poslijepodne »
da, sad vidim kaj sam napisao... to bi bilo malo tu mač za tu litražu... ukupno je 54w sa 2 t5 lampe+ reflektori

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #46 u: Rujan 14, 2010, 22:15:45 poslijepodne »
ne znam gdje Kemika prodaje svoje kemikalije. nisu mi htjeli prodati ništa - oni imaju samo veleprodaju  :down:
imaš Nitro, Fosfo Kalij i Željezo od EasyLife-a kao odvojene komponente ali svaka dođe 80 kn što je previše.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #47 u: Rujan 15, 2010, 07:43:06 prijepodne »
po izračunu za jedan ppm trebam u pola litre vode staviti 102g KNO3 (125l akvarij) i te otopine dodajem 5ml tjedno?

Ne nego ovisno o količini biljaka...jedno 2-3 puta tjedno toliko za početak. Na kraju tjedna zamjeniš 30-40% vode da izbaciš višak koje biljke nisu potrošile i onda opet. Kad se biljke razrastu, logično, još će više trošit jer će i ih biti više pa ćeš i više dodavat. Tako isto i fosfati. CO2 stavi na mjehurić u sekundi. Svjetlo nek ti gori 10 sati maksimalno. :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Rujan 15, 2010, 07:48:32 prijepodne »
ja bi rađe išel na 8 u početku, pa nakon dva tjedna digel na 9, pa opet nakon tjedan il dva na ovih maksimalnih 10 sati..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #49 u: Rujan 15, 2010, 08:24:24 prijepodne »
Da, mere i tako...kad mu već objašnjavamo, a i svima ostalima: poanta je da je svjetlo jedini ograničavajući faktor u rastu biljaka, a da co2 te makro i mikrolemenata ima u izobilju.

Više svjetla traži više co2...ako ćeš imat problema sa algama, nakon što počneš gnojit kako treba po ovome kako smo ti objasnili gore, igraš se sa odnosom svjetlo - co2...tu je kvaka. Znači smanjit ćeš malo period osvjetljenja i postupno povećavat co2. To je glavni dio uzgoja biljaka i dio kad ljudi popuše alge, pa onda dođu na forum i besmisleno raspravljaju po 100-ti put koliko čega treba dodavat od gnojiva, a gnojiva su u biti sekudarna, dodaš ih da ih ne fali i zaboraviš ih. Svjetlo - co2 je najvažnije.

Eto toliko od mene, sad smo objasnili teoriju i samo kreni...pljuga je, malo treba da se uhodaš kao i za sve drugo u životu al zbilja to nije nikakva nauka.  ;)

« Zadnja izmjena: Rujan 15, 2010, 08:31:10 prijepodne od lp »