Srpanj 04, 2025, 08:10:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: crna čupava, miljardu i prvi put???  (Posjeta: 7060 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: crna čupava, miljardu i prvi put???
« Odgovori #50 u: Rujan 15, 2010, 12:50:02 poslijepodne »
Citat:
besmisleno raspravljaju po 100-ti put koliko čega treba dodavat od gnojiva, a gnojiva su u biti sekudarna, dodaš ih da ih ne fali i zaboraviš ih.
..ili još gore , čega će od gnojiva prestat dodavat :punch:... 
tako je , gnojivo dodaš i zaboraviš a kad je njesra  koncentrirat se na omjer svijetlo-co2 :up:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #51 u: Rujan 15, 2010, 19:09:17 poslijepodne »
Nakon dva tjedna laganog bombardiranja easy carbom po anubiasu,to jest po jednom listu,primjetio sam da se čupavica perzijaner suši,to jest pobijelilo je,a list izgleda normalno.Špricam po malo sa vodom,pod vodom  :D :D :D i eto izgleda da bi dugoročno imalo učinka.

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #52 u: Rujan 18, 2010, 15:06:08 poslijepodne »
evo nakon puno muke i šetanja uspio sam nabaviti KNO3 - 500g i KH2PO4 250g ali mi stiže tek u srijedu jer se nigdje nemože dobiti odmah...

i samo me još jednom zanima, da li sam dobro izračunao... dakle u litru dest. vode bi stavio 102g KNO3 a u drugu litru 18g KH2PO4. I tjedno dodavao dozu od 10-15ml svake otopine u dva - tri navrata po 5 ml... da li je to po vama u redu ili drugacije treba ici recept?

pitam ovo jer mi se to cini nekako puno KNO3

jucer sam napunio i CO2 bocu i odmah ju stavio u pogon (65mj./min) samo mi se cini da mi je sad pocela bujati koncata, a pojavila se i zelena čupava na panju, koja mi za sad i lijepo izgleda... (ovo je još uvijek u granicama moje tolerancije) ali ne primjecujem da bilje nešto napreduje iako je još pre rano za to...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #53 u: Rujan 18, 2010, 20:08:19 poslijepodne »
Pa bolje je svakako razmutit manje količine pa dodavat više mililitara te otopine i češće miksat, jer ti postoji mogućnost da ti se neće sve to dobro otopit...ne znam koja je to granica gornja. Ja bi te nitrate, tu količinu na tvom mjestu smiksao u 2 litre vode pa dodavao više mililitara, jer to sigurno ide tako, ili manje stavio u litru, 50g. Za fosfate nije bad.  ;)

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 18, 2010, 18:34:38 poslijepodne »
pitanjce...
pošto mi kemija još nije stigla  :rolleyes: X-( a CO2 sam dodavao normalno nadajući se da ce kemikalije stići vrlo brzo, crna čupava je lagano uzela maha, vodu mijenjam svaki tjedan. Tu i tamo zahvati koji kamenčić šljunka pa ga nije problem usisati, ali mi raste posvuda, pogotovo tamo gdje je izlaz iz pumpe koja raspršuje CO2.

Svjetlo ne planiram smanjivati jer mi i ovako kratko traje (12 sati dnevno) a ako je do sada bilo sve u redu onda bi trebalo biti i dalje. Najlakše je ugasit svjetlo potpuno na mjesec dana pa bu se sve riješilo samo ali to nije način.

kako dalje dok cekam kemikalije?

jedina najbrža opcija je da prokuham kamenje i panj skup s algama i temeljito počistim...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #55 u: Listopad 18, 2010, 18:52:50 poslijepodne »
smanji svijetlo na cca 8-10 sati i makni co2, dok ne dođe kemija

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Listopad 18, 2010, 19:11:46 poslijepodne »
rekao sam da ne smanjujem svjetlo, koja mi je poanta imat akvarij u mraku... a i u prirodi je svjetlo oko 12 sati...

kemija ce doci kad tad, ali cim sam poceo dodavati co2 crna cupava je pocela divljat... svjetlo je takvo kakvo je, vec 3 godine i sve super do sad kad sam poceo eksperimentirati s biljem...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Listopad 18, 2010, 19:15:17 poslijepodne »
onda drži na 12 sati puši alge..kaj da ti drugo velim..dodao si co2, bilje je trošilo više svijetla, samim time i više nutrijenata iz vode, kad je manje više sve potrošilo, alge su dobile prostor..
dao sam ti savjet kaj bi ja napravil, al ti drži svijetlo i na 14 sati kaj se mene tiče..kaj onda pitaš za savjet..ne kužim

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #58 u: Listopad 18, 2010, 19:21:50 poslijepodne »
12 sati je previše

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Listopad 25, 2010, 00:34:31 prijepodne »
vremensko trajanje svjetla nisam smanjio, ali sam skinuo reflektore privremeno dok ne dođe kemija, prokuhao i oribao panj i kamenje i algi sada više skoro pa i nema, a nabavio sam i algojede koji su u jedno popodne riješili sve alge s bilja tako da mislim da sam privremeno riješio većinu problema s algama. još je ostalo malo algi po šljunku što je zanemarivo, a algojedi ce to malo kontrolirati...

jedino sam promjetio da ta crna čupava kada ju se prokuha pozeleni, i kada se kuha, voda ima miris kao kad kuhate šparoge  :)  jedino ni nakon ribanja nisam ju uspio 100% skinuti, ostao je pokoji majušni čuperak (zeleni) kojeg nadam se isto algojedi vole, a i ako ostane zeleni čuperak nije mi problem jer mi zelene alge ne smetaju...
« Zadnja izmjena: Listopad 25, 2010, 00:37:41 prijepodne od KEKE »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #60 u: Prosinac 10, 2010, 22:35:28 poslijepodne »
kak imam pocetak crne nevolje, a za sad nemam love za Co2 bocu s svom potrebnom opremom, a dodajem EC al ne vidim bas uspjeha, istina nisam probap direktno po listu....
.......... trazeci malo po netu nasao info da bi ju mogli rijesit sljedeci: sijamac ( 3 imam al ne hebu ju ni 5 %), crni moliji - ima netko kakva iskustva s tim?, puz jabucar - bojim se da mi ne pokrkaju bilje u akvariju i amano shrimp - jel bi ih mogli ramirezi i skalari pokrkat iako su vece od ostalih?

a trebalo bi mi dosta amano za 300L

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #61 u: Prosinac 10, 2010, 22:53:36 poslijepodne »
crnu bi trebali jesti otiči  -?
a kozice če sigurno nadrapat od njih ako ne od ramireza onda sigurno od skalara  -?
a što neodrežeš listove di ima crne u večim količinama a tamo di je u manjim špricaj sa EC  -? ;)
ma život je lijep ???????

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Prosinac 10, 2010, 23:08:19 poslijepodne »
crnu bi trebali jesti otiči  -?
a kozice če sigurno nadrapat od njih ako ne od ramireza onda sigurno od skalara  -?
a što neodrežeš listove di ima crne u večim količinama a tamo di je u manjim špricaj sa EC  -? ;)

Bez co2 ne bu bilo nekog pomaka. Probaj bar DIY složit i to bu pomoglo + naravno dobra cirkulacija.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Prosinac 10, 2010, 23:33:16 poslijepodne »
nema pomoći s crnom čupavom nažalost, jedino makroelementima, ili prokuhavanjem kamenja, i svega zaraženog, osim ako nije bilje...

Ja sam imao problema s njom, sve sam fino prokuhao, stavio algojede (prave sijamske) i 7 otocinclusa i nije je bilo dugo, ali vidim da se pojavljuje ponovo ali ne kao čupava  nego samo kao smeđe mrlje po kamenju. Sad da li ju otići poklopaju ili šta neznam, ali ne raste u čupavu, ovako mi izgleda još i ok, malo prirodnosti na kamenju ne škodi, barem ne sad dok je pod kontrolom, ja sam zadovoljan za sad...

I da, ni co2 ne pomaže, najviše je opet ima na kamenu koji je direktno na struji pumpice koja raspršuje co2

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #64 u: Prosinac 10, 2010, 23:36:45 poslijepodne »
sifra100 : imam 5 otica al ne trzaju. a da rezem listove po anubiasu ostat ce mi samo rizom ako to uzme maha

Cigo : nema mi goreg od tog DIY muckanja, al izgleda da cu morat probat

KEKE : bas je bilje zarazeno tak da nis od kuhanja,a gnojim po sistemu PPS-Pro, mozda da pojacam otice

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Prosinac 11, 2010, 00:02:28 prijepodne »
ako su samo anubijasi problem, samo ih treba sakriti u polumrak i budu dobri kroz neko vrijeme, smeta im i malo jaće svjetlo, meni su puni točkaste alge koja izgleda crno na njima, inaće su skroz zdravi...

a navodno prema savjetima ostalih imam i pre malo svjetla...  ko bi svima udovoljio...

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #66 u: Prosinac 11, 2010, 00:13:21 prijepodne »
da vecinom je anubias i visoka kripta ali imam Echinodorus tennelus pa se bojim da on ne prppadne ako stavim neku vrstu sjene po povrsini akvarija

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Prosinac 11, 2010, 00:35:30 prijepodne »
Ako je samo anubijas takav, to te netreba brinuti, vecini nam je tako ako ga drzimo na jacem svjetlu. A problem je ako je i kripta zarazena. Jesu samo gornji listovi, oni koji su blize svjetlu ili su i ostali? A tanelusu nebude smetalo manje svijetla, meni je raso ispod 6w samo u sljunku bez podloge, bez ikakvih makroelemenata...

Offline baco

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Prosinac 11, 2010, 15:58:21 poslijepodne »
U akvarijima sa nezahtjevnim biljem postoji jos jedno rijesenje, moram priznat da nisam sve citao, pa neznam jel tko vec napisa.
Uglavnom u akvarij se stavi nekoliko grana vrbe (ne one zalosna), s tim da malo vrh viri iz vode  :up: Imao sam je i ja u akvariju, ali posto sam se bia odlucija za djunglu izbacia sam je. Uglavnom dok je bila u akvariju nije bilo traga algama, a anubiasi i crypte(brown) su normalno rasli.

Posto sam opet rasturia djunglu i opet stavia samo nezahtjevno bilje, a crna cupava se pocela pojavljivat  :devil: za sada cu je se pokusat rijesit dodavanjem EC 2ml/100l, svako drugi dan, ako to ne uspije ide vrba unutra  :up:

Naravno ova vrba dolazi kao moguce rijesenje samo kod setupa sa nezahtjevnim biljem, jer nije lako DRVO hranit  ;)

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #69 u: Prosinac 11, 2010, 18:50:33 poslijepodne »
U akvarijima sa nezahtjevnim biljem postoji jos jedno rijesenje, moram priznat da nisam sve citao, pa neznam jel tko vec napisa.
Uglavnom u akvarij se stavi nekoliko grana vrbe (ne one zalosna), s tim da malo vrh viri iz vode  :up: Imao sam je i ja u akvariju, ali posto sam se bia odlucija za djunglu izbacia sam je. Uglavnom dok je bila u akvariju nije bilo traga algama, a anubiasi i crypte(brown) su normalno rasli.

Posto sam opet rasturia djunglu i opet stavia samo nezahtjevno bilje, a crna cupava se pocela pojavljivat  :devil: za sada cu je se pokusat rijesit dodavanjem EC 2ml/100l, svako drugi dan, ako to ne uspije ide vrba unutra  :up:

Naravno ova vrba dolazi kao moguce rijesenje samo kod setupa sa nezahtjevnim biljem, jer nije lako DRVO hranit  ;)

to s vrbom je jedna od mojih prvih tema na forumu al mislim da je to neizvedivo u mojem akvariju.

ja cu prvo probat dodat jabucare i molije a onda ak to ne pomogne nema mi druge nego nabavit pravi co2. najradije bih ubacio 2 tropheusa unutra, kak bi oni to fino pocistili

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Prosinac 11, 2010, 19:45:30 poslijepodne »
jabučari ti to nebuju ni pipnuli, a mislim da nebude sreće ni s gupijima...

Offline baco

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Prosinac 11, 2010, 20:05:12 poslijepodne »
nisan zna da Jabucari jedu nju, ali evo prije nego je kolega napisa post, prebacia sam jednog maloga u veliki akva. Imam Endlere i grickaju "zarazene" listove ali ne izgleda da je jedu  :nerd:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #72 u: Prosinac 11, 2010, 22:28:53 poslijepodne »
rekao sam molije ne gupije :D

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Prosinac 11, 2010, 23:37:02 poslijepodne »
svejedno, nemogu to oni riješit nikako... imao sam molije godinu dana u akvariju i nisu ni pipnuli crnu čupavu, malo kao da ju prožvaću tu i tamo ali ništa ne pojedu...  imao sam i crne i albino i mramorne, pa čak i švertove - 0 bodova na žalost :down:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #74 u: Prosinac 11, 2010, 23:54:08 poslijepodne »
a sranje onda, pretpostavljam da je i ancitrus 0 bodova?

a morat cu onda u nabavu co2 kompleta