Srpanj 22, 2025, 11:29:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gdje su moji betta bebači?  (Posjeta: 1395 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Gdje su moji betta bebači?
« u: Kolovoz 18, 2010, 19:52:17 poslijepodne »
Dakle eto, upustio sam se u mrijest betta. Već se neko vrijeme spremam na to, no čekao sam da se vratim s mora.
Mamu i tatu sam dobro hranio neko vrijeme, pripremio poseban mrijesni tank od 30 litara, napunjen do pola, jedna biljka unutra, grijač, filter isključen. Ženkicu sam stavio unutar kotilice od prozirne plastike, dok je mužjak slobodno plivao uokolo. Ženka je gotovo trenutno dobila okomite pruge, što će reći da je spremna. Mužjak je malo glumatao, napuhivao se i pravio važan, pa je malo plivao uokolo, malo pućka mjehuriće, ali nekako mi to sve izgledalo malo slabo za gnijezdo, obzirom na slike koje sam vidio na netu, gdje su gnijezda bila od toliko mjehurića da bi se reklo da ima deterdženta u vodi...

Uglavnom, nakon nekoliko sati odlučio sam pustiti ženku i stražariti pored tanka. Za svaki slučaj. Mužjak ju je prvo naganjao po tanku a one bježala, izgledalo je prilično grubo i surovo. No, onda su se polako smirili, počeli plivati jedno oko drugog, očijukati, da bi na kraju ipak došlo do onog predivnog prizora zagrljaja.
Mužjak bi pokupio jajašca i napućkao ih u mjehuriće ispod lista biljke. I tako su jedno 4-5 puta. Zaista prekrasan prizor.

Nakon što su napokon završili sklonio sam ženku i pustio ju da se dobro najede i odmori. Adje, sve ok. No, danas je već treći dan ali od malenih ni traga. Mužjak je i dalje u tanku, pliva uokolo, povremeno provjerava gnijezdo, provjerava dno da nije što ispalo iz gnijezda, no to je sve. Koliko sam čitao, sad bi maleni već trebali u najmanju ruku visiti repićima iz gnijezda. Ali ništa.

Ikakvih ideja što bi moglo biti problem?
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Gdje su moji betta bebači?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2010, 20:47:53 poslijepodne »
znaju biti teško uočljivi pogotovo ako ih je malo, pričekaj još koj dan pa vidi. ima mužjaka koji pojedu jaja, ne mora značiti da je tvoj to napravio, ali postoji i ta mogućnost, inače neki rade ogromna gnjijezda, neki ne, a neki ih počnu raditi tek kad počne sm mrijest.

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2010, 22:55:36 poslijepodne »
znaju biti teško uočljivi pogotovo ako ih je malo, pričekaj još koj dan pa vidi. ima mužjaka koji pojedu jaja, ne mora značiti da je tvoj to napravio, ali postoji i ta mogućnost, inače neki rade ogromna gnjijezda, neki ne, a neki ih počnu raditi tek kad počne sm mrijest.
i samo da dodam da je mrijest beta zahtijevan i često nezahvalan pričekaj još dan dva pa vidi iako su se več trebali pojaviti bar repovi koji vise kako kažeš al i taj akvarij ti je prevelik da bi bio mrijesni za bete i to šta si odlio pola vode znači imaš oko 15ak litara je isto previše za brigu o malima ako se koji i izlijegao teško če ih pohvatat i još pogotovo ako je gnijezdo počeo kasno radit i nije amo reč čvrsto zna se raspast i još da dodam da zbog toliko vode i mužijak se zna iscrpiti dok brine o njima drugi put pokušaj u nekom manjem akvariju il pregradi toga na nekih 5-6 litara

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Kolovoz 19, 2010, 02:51:07 prijepodne »
Dodo bi da ti visina bude max 10cm,zbog tog dizanja jaja sa poda,jer sto je dublje muzijak se vise umori
Dalje sto se tice gnijezda,ako je oskudno,jaja cesce padaju,pa muzijak vise kupi,pa se opet vise umara
Pusti muzijaka u manji akvarij,i postavi okolo povremeno zenke da ih gleda,i tako par dana da napravi pravo gnijezdo,onda pusti zenku da ju bolje vidi,pa kad bude spremna pusti ih zajedno
Također probaj nabaviti nesto protiv plijesni da jaja ne propadnu,također provjeri kvalitetu vode,jer mogu se oni mrijestiti,ali ako voda nevalja jaja propadaju
Vise srece drugi put,sve se svodi na pokusajima i skupljanju iskustva,jer svaki put ces biti pametniji
Sad napravi pauzu od bar dva tjedna,pa probaj ponovo,ne budi nestrpljiv pa probavati prije toga,jer opet nece biti nista od malaca,jer ce muzijak biti iscrpljen i vjerojatnost da ce pojesti jaja su veca,bolje ga uhrani i nadaj se najboljem

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Kolovoz 19, 2010, 08:16:30 prijepodne »
Ok ljudi, hvala na odgovorima i savjetima. Ako ne bude ništa od ovoga, a čini se da neće, onda ćemo ponovno drugi put. Sad ću ga pustiti da se dobro odmori, zaslužio je.  :up:
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Kolovoz 19, 2010, 09:28:07 prijepodne »
 :up:Prvo cestitke na prvom mrijestu -bez obzira na uspjesnost. Dobro dosao u betta ovisnike i nadam se da ces se prikljuciti i betta svijetu specijaliziranom forumu samo za ovu ribu.http://bettasvijet.com/smf/
Po meni ,a imam nesto iskustva sa mrijestovima ove ribe . Tank nemoze biti prevelik ,moze biti samo predubok . Veci tank vise prostora za skrivanje zenke ,kasnije kad se malci izlegu i kad ih hranisa artemijom to jako prlja vodu . Veci akvarij sa niskim vodostajem ima puno vode u kojoj su parametri daleko stabilniji nego u malo vode.
Toliko o akvariju .
Sta se mrijesta tice jesi li vidio jaja . ona su lako uocljiva unutar gnijezda gledano odozdol. Ja svojima stavim plasticnu casu odrezanu popola na prednje staklo tako da on tu napravi gnjezdo a ja lako mogu promatrati stanje jaja i mladih.
Nemoj dodavati nista protiv pljesni u akvarij jer otac bi trebao brinuti sam o jajima i neoplodjena pojesti.
Mozda ti se koji ipak izlegao ,cesto se desi da ljudi koji prvi put mrijeste jednostavno nevide malce jer nemaju predodzbu koliko su ovi zapravo jako sitni .
Ako je mrijest propao pokusaj ponovo za 10 tak dana ,i roditelje hrani proteinski jakom hranom. Suseni blod wormsi su se meni pokazali najbolji.
Ajde stavi i koju sliku roditelja pls.
Puno srece  :zagrljaj: