Dakle eto, upustio sam se u mrijest betta. Već se neko vrijeme spremam na to, no čekao sam da se vratim s mora.
Mamu i tatu sam dobro hranio neko vrijeme, pripremio poseban mrijesni tank od 30 litara, napunjen do pola, jedna biljka unutra, grijač, filter isključen. Ženkicu sam stavio unutar kotilice od prozirne plastike, dok je mužjak slobodno plivao uokolo. Ženka je gotovo trenutno dobila okomite pruge, što će reći da je spremna. Mužjak je malo glumatao, napuhivao se i pravio važan, pa je malo plivao uokolo, malo pućka mjehuriće, ali nekako mi to sve izgledalo malo slabo za gnijezdo, obzirom na slike koje sam vidio na netu, gdje su gnijezda bila od toliko mjehurića da bi se reklo da ima deterdženta u vodi...
Uglavnom, nakon nekoliko sati odlučio sam pustiti ženku i stražariti pored tanka. Za svaki slučaj. Mužjak ju je prvo naganjao po tanku a one bježala, izgledalo je prilično grubo i surovo. No, onda su se polako smirili, počeli plivati jedno oko drugog, očijukati, da bi na kraju ipak došlo do onog predivnog prizora zagrljaja.
Mužjak bi pokupio jajašca i napućkao ih u mjehuriće ispod lista biljke. I tako su jedno 4-5 puta. Zaista prekrasan prizor.
Nakon što su napokon završili sklonio sam ženku i pustio ju da se dobro najede i odmori. Adje, sve ok. No, danas je već treći dan ali od malenih ni traga. Mužjak je i dalje u tanku, pliva uokolo, povremeno provjerava gnijezdo, provjerava dno da nije što ispalo iz gnijezda, no to je sve. Koliko sam čitao, sad bi maleni već trebali u najmanju ruku visiti repićima iz gnijezda. Ali ništa.
Ikakvih ideja što bi moglo biti problem?