kad se izlegu prvi mravi mozes otvoriti epruvetu
nema potrebe da se stavlja "mrezica" (ponekad stavim komadic pluta sa rupom da bas previse vlage ne izlazi iz epruvete, no nije potrebno)
epruvetu mozes staviti u omanju posudicu (oni ce izlaziti iz epruvete po potrebi i nosati "hranu" nazad)
terarij za mrave se zove formikarij
meni osobno su najdrazi kada je sve u jednom "terariju" - znaci terarij, na jednu stranu zalijepim Ytong kamen sa izdubljenim kanalima, rupica pri dnu i vrhu sa druge strane da mravi mogu izlaziti u ostali dio "terarija"
(budem bacio na forum neke slike svojih...)
iako se prve dvije godine ne moras brinuti sa izradom tako neceg veceg (pogotovo ako pocinjes od matice) - na pocetku je potrebno dosta strpljenja, tj. sve se sporo odvija...
moji su trenutno u epruvetama, koji su u malim plasticnim posudicama koje sam kupio u Ofertisimi za 6kn komad
e sad hibernacija
na 5 do 10 stupnjeva - od 10, 11 mjeseca pa do 2, 3 sljedece godine (uglavnom preko zime - ovisi o vrsti, tj. ako si vrstu ulovio u primorju gdje je toplije nego na "kontinentu" moze od 11 do 2 mjeseca) - nije sad toliko bitno da pogodis u dan

uglavnom obrati pozornost na mrave u prirodi, kad se povuku, stavis svoje na hibernaciju, kad na proljece vidis da su mravi poceli setati, maknes ih iz hibernacije (ja isto pokusavam da ih stavim na sto kraci period, cisto da ih mogu vise vremena promatrati) - ipak su u formikarijima u kontroliranim uvjetima pa se mogu i nesto krace drzati u hibernaciji
jednostavno, to im je prirodan proces na koji su navikli, na kraju "evoluirali" do toga (nasao sam neke podatke da neke vrste koje kod nas zive i hiberniraju, u krajevima koji "nisu prehladni" preko zime ne hiberniraju)
najcesce, rezultat je da kraljica ako ne obavi hibernaciju sljedecu sezonu ne nese toliku kolicinu jaja i ako je kolonija oveca tada dolazi do drasticnog smanjenja kolonije... (ponekad i ugine, no rijetko)
ja ih stavim u podrum u supu (najcesce licinke ne prezive hibernaciju, no nije problem jer na proljece sve krene...)
uostalom malo se odmoris preko zime, nije ni to lose