Lipanj 25, 2025, 01:40:26 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: mravi  (Posjeta: 17539 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ozi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
mravi
« u: Kolovoz 05, 2010, 19:56:38 poslijepodne »
poznati još kao akuleatni kukci, jer im je ovipositor (leglica) evoluirao u aculeus, obrambeni žalac karakterističan za socijalne=akuleatne kukce.

uvodnu teoriju ću preskočiti dok je i ja ne naučim:D, samo da kažem da sam naišao na cesti na željeznoj ogradi parenje vrste lasius niger. gledao sam parenje, ženka si je u tom trebu otnikula krila. kad je kopulacija završila, uzeo sam je. sad je u kutijici sa malo vode i meda na vati. mislim da se ni ne hrane dok ne polegnu jaja, čitam da mogu ali i ne moraju pojesti vlastita krila...

ugl, zanimam se za formikarij pa cu sve informacije pisati ovdje ako uspijem, a nadam se da hocu. ako netko ima bilo kakva iskustva sa mravima, tema je tu! :up:

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: mravi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 05, 2010, 20:17:47 poslijepodne »
Zanimljivo!! Svaka čast za slike :klap:

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 05, 2010, 20:26:34 poslijepodne »
tnx, slučajno sam to vidio, sagnuo sam se da vidim da nije fam. spychidae leptirić kao ono parenje. reko taman da ne moram tražiti po livadama, a htio sam napraviti formikarij i naučiti više o mravima!

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 05, 2010, 20:52:52 poslijepodne »
hehe..to se rijetko dešava da se tako nešto uoći.. :up:

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 06, 2010, 22:10:53 poslijepodne »
i da, oplodnja je uspjela. čitao sam ako nije, nema polaganja jaja....

u kutijici je sa vatom i vodom, koju sam izvadio da slikam. polegla je prva jaja i očekujemo prve radnike kroz mjesec dva. samo me buni hibernacija...ali čitam čitam!

nakon prvih par radnika, prebacujem ih u formikarij koji će do tada biti gotov. bitno ga je urediti sa elementima, drveće, kamenje, koje se kasnije ne smije micati radi njihove orjentacije!

:up:

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2010, 10:08:29 prijepodne »
Svaka čast..ovo je stvarno zanimljivo :klap:

Offline nick75

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Što više znaš, manje neznaš!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 07, 2010, 10:48:58 prijepodne »
Jako zanimljivo. Željno iščekujemo nastavak.

Offline nick75

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Što više znaš, manje neznaš!
« Odgovori #7 u: Kolovoz 07, 2010, 10:49:08 prijepodne »
Jako zanimljivo. Željno iščekujemo nastavak.

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 07, 2010, 10:54:27 prijepodne »
hvala i ja..čeka ih du ga hibernacija na temp 5-7 stupnjeva, razmisljam o frizideru jer je tamo temo konstantna a ne flex kao vani (sjetite se mojih a. yamamai kako su se izlegle na VANJSKOJ temp 20 dana prije listanja biljke hraniteljice u prirode)....

važno je da imaju stalan izvor vode, bez hrane mogu pokoji dan. važni su proteini koje dobivaju preko mrtvih kukaca, koje je bitno staviti par sekundi u kipuću vodu prije stavljanja u terarij da se pobiju svi mogući napasnici na njima (malo mi je to glupo jer kolonija sigurno ima neki obrambeni način protiv opasnih grinja i sl...).

higijena terarija klasika, ventilacija nije potrebna jaka pa se prilikom sastavljanja terarija stranice mogu lijepiti iscrtkanim stavljanjem silikona. takva vrsta ventilacije, kažu, ok je i automatski onemogužava najsitnije radnike da pobjegnu.

sve ćemo to u praksi vidjeti, samo polako....sad je najvažnije da ona sačuva ovih par jaja i da uspješno izvedemo hibernaciju. dosad nisam radio sa živim bićima u hibernaciji, mislim, samo sa jajima. valjda ce uspjeti :up:

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2010, 14:44:01 poslijepodne »
E to mi se svidja,sto vise korisnih informacija...trenutno sam na moru i jucer sam vidio neke mrave bas ogromne..imaju 1cm cca..sigurno bi bilo zanimljivo imat ih i promatrat.. :)

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 08, 2010, 20:08:27 poslijepodne »
e sad...kompleksni su..postoje 3 varijante šumske vrste formica rufa a razlike su očite iskusnom oku. način života, broj kraljica, nastamba....livadna f. rufa je očigledna i nama mulcima:P
baš sam ih danas promatrao na livadi dok sam radio s leptirima...

ova moja uživa...polegla još par jaja!!!!!
jedva čekam leglo!!!! kroz mjesec do dva ću imati prve radnike, koji su dimenziono manji od kasnijih naraštaja radnika.
još bih napomenuo socijalni dimorfizam izražen kod socijalnih kukaca......i radnici se međusobno razlikuju (ponekad neznatzno) a ponekad veličina tijela, glave, čeljusti...važnoi je da se status ne mijenja, radnik je radnik, vojnik vojnik!

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2010, 21:54:22 poslijepodne »
Ja imam mrave na balkonu povremeno ih promatram i ne mogu dokučiti što oni zapravo rade. Idu stalno simo-tamo ali koliko vidim idu "prazni" i u jednom i u drugom smjeru - samo povremeno vidim da nešto i nose? Nekoliko puta sam pokušao izabrati jednog mrava i pratiti ga ali izgledalo je da se taj izgubio i ide okolo ko muha bez glave(a sasvim moguće da sam nakon nekog vremena zaboravio kojeg pratim i pomiješao ga sa nekim drugim). Nisam uspio ustanoviti niti u kojem smjeru im je mravinjak a u kojem posao. To su neki mali crni, moguće da su to oni navodni neautohtoni mravi koji su stigli sa izolacijama za zgradu odnekud sa bliskog istoka. Više znam o lifestyleu egzotičnih mrava koji gostuju kod Attenborougha nego o ovima s kojima živim.

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #12 u: Kolovoz 24, 2010, 14:39:35 poslijepodne »
pozdrav
evo da i ja natipkam nesto o svom iskustvu s mravima (drzao sam ih kao klinac, no proljetos sam ih krenuo ponovno "drzati" kao hranu za zabe koje sam mislio na jesen nabaviti...) - potpuno sam zaboravio koliko su mravi zabavne zivotinje za promatrati
(pitalo je par ljudi na forum.hr kako ih drzati pa sam tamo natipkao hrpu teksta evo i ovdje neki sazetak moje "mudrosti")

prvo treba uloviti maticu kada su "svadbeni letovi" (to su oni mravi s krilima) uglavnom kasno ljeto no ovisi o vrsti, neke se pare tokom cijele godine (osim zimi, kada hiberniraju i ove nase vrste treba preko zime staviti na 5-10°C)...
kraljica, ako se uspjesno parila, odbaci krila (ako se nadje s krilima staviti je negdje sa strane i ako odbaci krila znaci da se parila)

najjednostavnije ih je u pocetku drzati u epruveti (stavi se 1/3 vode, pa vata da voda ne moze iscuriti, a da drzi vlagu, zatim kraljica i zacepi se epruveta opet s vatom, znaci - voda, vata, kraljica, vata) - mozda bolje onom vatom za akvarijske filtere jer ona ne trune u vlazi (iako "potrose" vodu iz epruvete za mjesec, dva...)
nakon sto se izlegu prvi mravi otvoriti epruvetu (moze se i prije, no nije potrebno - naravno epruvetu staviti u neku posudicu da ne mogu pobjeci)
u biti u pocetku je potrebno dosta strpljenja, no nije tesko

kad je kolonija veca moze se drzati u mjesavini ilovace i pijeska (i eventualno zemlje) ili od gipsa napraviti formikarij ili u ytongu izdubiti kanale i zalijepiti staklo preko toga (tako ih je vrlo lako za promatrati, no treba paziti ima vrsta koje mogu progristi ytong ili gips)
dok je kolonija manja, ja ih obicno drzim u "kamenu za struganje koze na nogama" (lako se izdubi, zalijepm komad prozirne plastike da ih vidim i rupicu da mogu ulaziti i izlaziti)...

ako se drze u zemlji bilo bi dobro pomijesati je sa pijeskom (da voda moze proci kroz zemlju) i glinom (da zadrzava vlagu) - moze i ilovaca umjesto gline - u biti kombinacija pijeska i gline u omjeru 2:1 (i eventualno treseta umjesto zemlje, zbog niti da poveze smjesu zajedno, vazno je dobro promijesati)
npr. pijesak kada se posusi ima tendenciju da se urusava...

e da, mravi su strucnjaci sto se tice bjezanja, tako da je dobro imati par nacina "obrane" od njihova bijega - toplo preporucam neki poklopac
mogu se rubovi formikarija namazati parafinskim uljem ili djecjim puderom rastopljenim u vodi da se dobije gustu smjesa (smeta im miris pa ne prelaze preko toga) ili nekim mazivom na bazi teflona (PTFE), to ja najcesce koristim (sklize im se i ne mogu hodati preko toga, pa padnu nazad u posudu) ili se moze cijela posuda staviti u tanjur s vodom

no, pametni su to mali vragovi, oni po cijele dane nose komadic po komadic zemlje dok ne sloze stazicu, most... po kojoj mogu proci i izaci (iako prvih godinu, dvije ne treba brinuti za to, jer dok ih je malo nisu bas pustolovno raspolozeni i prilicno su plasljivi, no jednom kad im broj naraste, stalno ce istazivati i testirati "obrane" koje ih sprjecavaju da krenu u "krizarske pohode")

uf, ajd bas mi je drago vidjeti da ima ljudi koje bi potencijalno zanimao ovaj hobi
iako me susjedi cudno gledaju dok okrecem kamenje oko zgrade i kopam po livadi

eto

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #13 u: Kolovoz 24, 2010, 15:23:00 poslijepodne »
Pratim ovu temu od pocetka,ali mi nije padalo na pamet da lovim maticu okolo
Inace mi se sviđaju oni veci mravi,znaju se cesto nastaniti u starom panju,narastu preko 1cm vojnici sa ogromnim kljestima
No da skratim neki dan sjedim kraj akvarija,i tik pored mene prolazi matica bez krila,i naravno ulovim je i stavim u posudu sa zemljom i poklopim
maloprije citam Mgdi sto si piso,i idem je potraziti,i nađem je zakopanu i kraj nje hrpica jaja
Pa sam je prebacio u epruvetu,sad mi reci jel to to

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 24, 2010, 18:42:06 poslijepodne »
odlično hvala na pisanju! mislim da nije trebalo kraljicu micati iz zemlje jer sam citao (doduse za lassius niger vrstu) da su jako osjetljivi za premjestanje i da je to potrebno pustiti da sami obave kad su spremni. malu kutiju staviti u zavrsni terarij i pustiti ih!

moje zenke cuvaju jaja, voda je stalno dospupna na komadu vate jer je to jako bitno! ne hranim ih nicim

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Kolovoz 24, 2010, 20:50:09 poslijepodne »
bok

u epruveti bi trebalo biti 1-2cm vode - pa vata do te vode da ne moze iscuriti - pa prazan prostor za maticu (i mrave) pa vatom zacepiti epruvetu
(da sad ne trazim gdje sam stavio svoje fotke)
voda - vata - zrak - vata

u biti, ako je imala jaja u zemlji mogao si je slobodno ostaviti... (nije preporucljivo na silu maticu seliti, moze uginuti ili pojesti jaja... no ne mora - mogao si staviti epruvetu pored nje u zemlji, prestati zemlju vlaziti i ona bi se sama premjestila)
moze tako i u zemlji ostati, no epruvetu je lakse ocistiti i po potrebi kraljicu nahraniti

ja ih hranim sa brasnarima (odrezani komadic), komarcima... i sa malo meda (par kapi meda i par kapi vode pa sa sibicom kapnem u epruvetu, ponekad ostave no cesto pojedu - svaka dva tjedna) - iako ih se ne treba hraniti

kasnije kad ih imas ko mrava, pojedu oni...

eto

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #16 u: Kolovoz 26, 2010, 23:49:30 poslijepodne »
Daj mi reci,kad se izlegnu prvi malci,dali ih i dalje drzim sve u epruveti,ili da ih pustim
Razmisljam da stavim na izlaz epruvete neku mrezicu pa da radnici mogu van ici,a kraljica da mi ostane unutra
Daj mi malo savjeta oko toga kako napraviti terai ili sta vec za njih
Najbolje bi bilo par slika,da mogu kopirati

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 27, 2010, 00:12:17 prijepodne »
stavi otvorenu epruvetu najbolje u krajni terarij.-...bar cu ja tako

ja cu napraviti jednu tanku staklenu kutiju sa cijevi koja spaja terarij 30x30x40. u tom uskom staklu će biti matica sa hodnicima, a drugi terarij služi za hranilište. sve dobro zabrtviti, osigurati ventilaciju (navodno iscrtkano spajati stranioce terarija silikonom) i neki otvoir za ubacivanje/vađenje nepojedene hrane.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #18 u: Kolovoz 27, 2010, 00:48:43 prijepodne »
E da mi je skica svega toga,bilo bi mi lakse nesto tako napraviti
Uglavnom mogu ukupnu sliku svega toga zamisliti,ali znas kad se nesto krene raditi,onda neki sitni detalji koje preskocis poslije te zezaju
Zato bi htio odma to napraviti kako treba,da nebi radio sto puta
Dali ti imas neku sliku,di bi se to bolje moglo pogledati
zanima me kako se to lijepi silikon za ventilaciju???
Također me zanima ovo za zimu,da moraju hibrenirati,dali je to stvarno potrebno i zbog cega???

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 27, 2010, 10:15:12 prijepodne »
potrebno jer jer im u suprotnom remetis ciklus i kolonija moze propasti. stavi ih eko vrijeme (zaboravio sam koje) na 10ak stupnjeva, najbolje u neku stalu ako imas...

ja sam to ovako nekako zamislio...ovo je skica naravno

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Kolovoz 27, 2010, 13:30:06 poslijepodne »
kad se izlegu prvi mravi mozes otvoriti epruvetu
nema potrebe da se stavlja "mrezica" (ponekad stavim komadic pluta sa rupom da bas previse vlage ne izlazi iz epruvete, no nije potrebno)
epruvetu mozes staviti u omanju posudicu (oni ce izlaziti iz epruvete po potrebi i nosati "hranu" nazad)

terarij za mrave se zove formikarij
meni osobno su najdrazi kada je sve u jednom "terariju" - znaci terarij, na jednu stranu zalijepim Ytong kamen sa izdubljenim kanalima, rupica pri dnu i vrhu sa druge strane da mravi mogu izlaziti u ostali dio "terarija"
(budem bacio na forum neke slike svojih...)
iako se prve dvije godine ne moras brinuti sa izradom tako neceg veceg (pogotovo ako pocinjes od matice) - na pocetku je potrebno dosta strpljenja, tj. sve se sporo odvija...

moji su trenutno u epruvetama, koji su u malim plasticnim posudicama koje sam kupio u Ofertisimi za 6kn komad

e sad hibernacija
na 5 do 10 stupnjeva - od 10, 11 mjeseca pa do 2, 3 sljedece godine (uglavnom preko zime - ovisi o vrsti, tj. ako si vrstu ulovio u primorju gdje je toplije nego na "kontinentu" moze od 11 do 2 mjeseca) - nije sad toliko bitno da pogodis u dan :)
uglavnom obrati pozornost na mrave u prirodi, kad se povuku, stavis svoje na hibernaciju, kad na proljece vidis da su mravi poceli setati, maknes ih iz hibernacije (ja isto pokusavam da ih stavim na sto kraci period, cisto da ih mogu vise vremena promatrati) - ipak su u formikarijima u kontroliranim uvjetima pa se mogu i nesto krace drzati u hibernaciji

jednostavno, to im je prirodan proces na koji su navikli, na kraju "evoluirali" do toga (nasao sam neke podatke da neke vrste koje kod nas zive i hiberniraju, u krajevima koji "nisu prehladni" preko zime ne hiberniraju)
najcesce, rezultat je da kraljica ako ne obavi hibernaciju sljedecu sezonu ne nese toliku kolicinu jaja i ako je kolonija oveca tada dolazi do drasticnog smanjenja kolonije... (ponekad i ugine, no rijetko)
ja ih stavim u podrum u supu (najcesce licinke ne prezive hibernaciju, no nije problem jer na proljece sve krene...)
uostalom malo se odmoris preko zime, nije ni to lose

eto

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #21 u: Kolovoz 30, 2010, 17:10:45 poslijepodne »
Imam jos pitanja
Kao prvo jako mi se sviđa ideja da se sve stavi u jedan terarij,di bi na jednu stranicu zalijepio jos jedno staklo blizu vanjskog stakla

Sad me zanima,koliko treba jajima da se izlegu,sa cime je najbolje hraniti mrave,znam da uglavnom jedu sta god,ali dali ima ista sto bi im najbolje pasalo
Također sam gledo da im treba vlaga u gnijezdu,pa kako to rijesiti

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 30, 2010, 17:35:40 poslijepodne »
kompleksna tema...ali ovako...

embrionalni razvoj traje naravno o vrsti. prvo treba znato što ćeš imati pa se onda baciti u potragu za informacijama...dakle neznam koliko traje razvoj u jajetu:P

kao misliš na vanjsko staklo zalijepiti još jedno?
pogledaj moju skicu...tu nema vanjskog i dodatnog...ova lijeva kutija, mali je uski terarij....

hrana....bitni su proteini...dakle mrtvi kukci (paziti na higijenu)....mrtvi skakavci, šturci, moljci itd...nekima mravima su potrebne uši...kako to rješiti pojma nemam. mislim da se to odnosi na formica rufa jer dobar postotak ishrane čini medna rosa koju ispuštaju uši

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #23 u: Kolovoz 30, 2010, 17:49:23 poslijepodne »
Pa kad imas terarij,onda s nutarnje strane dodas jos jednu stranicu staklenu,da dobijes to sto si ti napravio sastrane,ali ti je onda unutar terarija

Nemam pojma sta imam,jer ne pisu nikakve oznake na kraljici  :D

Vidim da neki daju secer i vodu,mozda je i to nesto  :D

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Kolovoz 30, 2010, 21:16:04 poslijepodne »
Jako mi se sviđa tema pa da i ja dodam nešto...

uzgoj uši na grašku za žabice (na njemačkom)... nadam se da pomogne...
http://www.froschportal.at/futtertiere/erbsenblattlaeuse.html
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein