Kolovoz 17, 2025, 01:09:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cayman 110 vs Juwel 240 litara - izvedba i praktičnost poklopca  (Posjeta: 6764 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Cayman 110 vs Juwel 240 litara - izvedba i praktičnost poklopca
« u: Srpanj 25, 2010, 16:42:19 poslijepodne »
Nije ovo ono vječno pitanje da li akvarij juwel ili cayman. Htio bih samo pitati za mišljenja što se tiče izvedbe i praktičnosti poklopca, a konkretno što se tiče modela cayman 110 i juwela od 240 litara. Ugrubo, moje viđenje je slijedeće, ali unatoč tome htio bih čuti vaša mišljenja:

Juwel 240 litara : plus - jača rasvijeta 2*54W naspram 2*39W kod caymana
                                    - lampe nisu u udubini poklopca kao kod caymana pa je bolje osvijetljenje krajnjih dijelova akvarija
                             minus - dužina lampi nije standardna, zamjena lampi ide isključivo origiran juwelovim
                                          konzola sa svijetlom fiksna pa ne postoji mogućnost kompletnog otvaranja vrha akvarija kao kod caymana prilikom održavanja (da li je to točno)
Cayman 110 : plus - praktično podizanje čitavog poklopca s drškom sa strane, osobno mi je to vrlo praktično zbog šišanja i sađenja bilja i održavanja općenito
                                - timer za svijetlo i prekidač za filter/grijač
                                - standardna dužina lampi, zamjena može bilo kojom markom lampi
                                - nekako mi sve skupa djeluje bolje zaštićeno nego kod juwela
                      minus - slabija rasvijeta u odnosu na juwel
                                - slabija osvijetljenost krajnjih dijelova akvarija

Da li i vi isto tako vidite prednosti i nedostake poklopaca juwela u odnosu na caymana. U budućnosti bih možda uzeo veći akvarij pa nikako da si posložim...plus kod jednog je minus kod drugog...

Što se vama, koji imate biljne akvarije, pokazalo praktičnije, caymanov ili juwelov poklopac? Općenito mi je cayman draži, a juwel ima jaču rasvijetu, čije lampe opet nisu standardne dužine i konzola mi se čini fiksirana u sredini, i tako u krug...

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: Cayman 110 vs Juwel 240 litara - izvedba i praktičnost poklopca
« Odgovori #1 u: Srpanj 25, 2010, 16:59:10 poslijepodne »
Imam 2 Juwel poklopca, i kao sto si rekao teško je radit u akvariju, jer moraš ili cijelu poklopac skinut(pa je teže radit jer je tamno) ili kroz otvor koji je uzak(uvjek ili mi ruka zapne pa se izgrebem ili se opečem na lampu  :D :D
A sto se tice osvjetljenaj rubova, ni kod Juwela nije neko osvjetljenje , pa uvjek na krajeve stavljam anubiase (kojima netreba puno svjetla)
A največa je mana sto  moram izdvajat parstotinjak kn za lampe  :dead:

Ja bi na tvom mjestu uzela Caymana, jer nikad nije problem pojačat rasvjetu i stavit reflektirajuču foliju  :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Srpanj 25, 2010, 17:13:54 poslijepodne »
I ja imam Juwel Rio 240l, otišla je prigušnica i lampe crkle :(  Da to sredim moram ili kupovati novu konzolu sa prigušnicom(cijena oko 900kn, bez lampi) ili rezati plastiku (neda se nikako otvoriti) i probati tako zamijeniti prigušnicu i nadati se da ce to riješiti problem...
Lijepi akvariji,ali nisu oni iz Juwela bedasti, sve moraš kupovati orginal. ;)
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 25, 2010, 17:20:42 poslijepodne »
Imam caymana, za poklopac je sve rečeno dižeš ga kao haubu auta, i to je ok.Što se tiče tajmera meni crko nakon 3 godine, stavljen novi nije trajao ni mjesec dana. Onda sve prespojio kako meni paše, tj. da se svašta izvesti sa njim. Po meni jedan od boljih poklopaca.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Srpanj 25, 2010, 17:57:07 poslijepodne »

konzola sa svijetlom fiksna pa ne postoji mogućnost kompletnog otvaranja vrha akvarija kao kod caymana prilikom održavanja (da li je to točno)

Ne, ovo nije točno, može se cijela konzola skinuti i može se micati naprijed nazad

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Srpanj 25, 2010, 19:30:04 poslijepodne »
ja glasam za caymana,jer ga i osobno imam(cayman 40)...jako je praktičan jer se poklopac cijeli otvara,,,
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 25, 2010, 21:50:36 poslijepodne »
Ja imam Juwela zadovoljan sam isto, lampe su odlične, filter koji sam dobio također dobro radi posao i grijač je OK. A to što ću morati izdvojiti 300kn za lampe svake 3 godine mi nije uopće problem.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #7 u: Srpanj 25, 2010, 22:06:07 poslijepodne »
Vidim rasprava se zahuktala  :) caymana već imam od 120 litara i zato pitam jer sam prije imao i juwela od 54 litre i taj poklopac mi nikako nije legao, dok ovaj od caymana mi je praktičan. Kod juwela od 240 litara mi se čini kao da se samo ona dva poklopca ispred i iza konzole mogu maknuti i to je to. Ok ako se i konzola može micati naprijed nazad, ali to opet znači da ako prčkam po akvariju s upaljenim svijetlom da mogu tu konzolu smočiti...kod caymana je poklopac sa svijetlom podignut i nesmetano prčkam po akvariju.

Razlika u dimenzijama je 10 cm duži juwel, ali zato jedno 5 cm manja širina. Tih deset cm u smislu aquascapea i može biti nešto, ali ako mi poklopac nije zadovoljavajući onda uzalud, aquascape postavim jednom, poklopac dižem svaki tjedan prilikom održavanja.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 25, 2010, 22:13:06 poslijepodne »
Konzola se da skinuti, nije fiksirana za akvarij, a i neće joj ništa biti ako se smoči malo, moja je stalno mokra :D

Ako već kupuješ novi akvarij, preporučujem ti da pogledaš Wave, imaju jako dobre modele, i jeftiniji su nešto...

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #9 u: Srpanj 25, 2010, 22:18:44 poslijepodne »
Dobra ideja, wave akvariji mi se čine bliski caymanu po dizajnu poklopca, jedino što ih ovdje u Rijeci nema, pretpostvljam jedino po narudžbi.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Srpanj 25, 2010, 22:18:57 poslijepodne »
Jesi razmišljao o staklu i nekoj visećoj rasvjeti?

...ili nekoj haqos konzoli?

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #11 u: Srpanj 25, 2010, 22:24:09 poslijepodne »
Nisam, to ne bih, ako bih uzimao uzeo bih akvarija s poklopcem, ne bih viseću rasvijetu ni otvoreni akvarij.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #12 u: Srpanj 26, 2010, 14:54:22 poslijepodne »
Nisam, to ne bih, ako bih uzimao uzeo bih akvarija s poklopcem, ne bih viseću rasvijetu ni otvoreni akvarij.

ja sam juwelovac i preporučio bih ti juwel,ali prije juwela bolje razmisli o otvorenom akvariju...
.po meni estetski najljepši,lakše ga je rashladiti,lakše za prčkati,jeftinije,ne plaćaš unutarnji filter koji nećeš koristiti još 100 dobrih strana...
a juwel ili cayman...mane zatvoreni,voda se brzo zagrije zbog rasvjete...u juwel je lakše ugraditi lampe (imam rio 180 i nadodao sam još 2 lmape od 30w t8 s glomatom),možeš jedan poklopac imati otvoren,drugi zatvoren,u kalistu bude i tih netipičnih dimenzija lampi bar ove od 45w t5...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #13 u: Srpanj 26, 2010, 15:12:15 poslijepodne »
Dobra ideja, wave akvariji mi se čine bliski caymanu po dizajnu poklopca, jedino što ih ovdje u Rijeci nema, pretpostvljam jedino po narudžbi.

Pa zapravo veci modeli Wawe akvarija imaju istu izvedbu poklopca kao Juwel - okvir fiksiran na akvarij, konzola sa rasvjetom koju mozes klizati po sirini akvarija i vaditi skupa s tim poklopcima. Takav tip poklopca po meni ima vise prednosti od Caymana. Kada otvoris Caymana vise nemas dobro osvjetljenje u akvariju da mozes vidjeti sto radis, dok kod Juwela i Wawea nema tog problema. Samo otvoris poklopce i sve skupa poguras iza. Njihove lampe i konzole mozes mociti bez problema dok rade. Prednost tih poklopaca je također mogucnost da se ugrade jako ucinkoviti reflektori ili cak dodatne lampe bez ikakvih problema.
Imam Rio 180 vec skoro osam godina i relativno sam zadovoljan. Nisam imao problema sa prigusnicom za neonke, filter i grijac su jos uvijek u dobrom stanju ali jedno vrijeme su se u fugama akvarija poceli pojavljivati mjehurici zraka. Mislio sam da cu morati stavljati novo staklo, ali sve je srecom stalo i ok je vec godinu dana. Nadam se da ce tako izdrzati jos nekoliko godina. No koliko znam to se moze dogoditi kod bilo kojeg tvornickog akvarija.

I jos nesto, ako planiras na taj novi akvarij stavljati vanjski filter onda ti se najvise isplati kupiti Wawe koji u sebi nema ugrađen filter.
Da sam na tvom mjestu danas ne bi trosio lovu na tvornicki akvarij, daleko bolje i jeftinije si sam sve mozes sloziti.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Srpanj 26, 2010, 15:47:03 poslijepodne »

ja sam juwelovac i preporučio bih ti juwel,ali prije juwela bolje razmisli o otvorenom akvariju...
.po meni estetski najljepši,lakše ga je rashladiti,lakše za prčkati,jeftinije,ne plaćaš unutarnji filter koji nećeš koristiti još 100 dobrih strana...

Potpis!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 26, 2010, 15:50:57 poslijepodne »
Da, ali overtank rasvijete su užasno skupe...

Pa pogledajte samo cijene od Arcadie...

Haquos overtank rasvjeta dužine 105cm koja se može preko ER kupiti je 3300kn

za te novce kupiš Rio 180 i stalak za njega

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #16 u: Srpanj 26, 2010, 21:30:26 poslijepodne »
Imam caymana, za poklopac je sve rečeno dižeš ga kao haubu auta, i to je ok.Što se tiče tajmera meni crko nakon 3 godine, stavljen novi nije trajao ni mjesec dana. Onda sve prespojio kako meni paše, tj. da se svašta izvesti sa njim. Po meni jedan od boljih poklopaca.

E vidiš, ima i taj detalj, a koliko uopće košta timer za caymanov poklopac ako crkne?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #17 u: Srpanj 26, 2010, 23:30:42 poslijepodne »
Da, ali overtank rasvijete su užasno skupe...

Pa pogledajte samo cijene od Arcadie...

Haquos overtank rasvjeta dužine 105cm koja se može preko ER kupiti je 3300kn

za te novce kupiš Rio 180 i stalak za njega

ma ne mora biti tako...pogledaj ovdje rasvjetu što je meni kolega Karas složio...nije ni blizu toj cifri....sve se to da napraviti....
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=45776.msg517255#msg517255

Offline Lewis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Lewis Design
« Odgovori #18 u: Srpanj 27, 2010, 00:28:17 prijepodne »
Ja sam za Caymana, nekako je poklopac puno robusniji i cvrsci nego kod Juwela a ima i dovoljno mjesta za nadogradnje :). Ja sam u svog Caymana (isto sam se dvoumio kod kupnje Juwel vs Cayman :)) ubacio jos dvije T5 lampe i stala bi jos jedna da sam trebao. Ima i vec predvidjeno mjesto za drugu prigusnicu tako da estetski sve i dlaje izgleda originalno i funkcionir ana jednu jedinu zicu/kabel.

Mana su ima timeri tj. dosta ih rikne nakon par godina :(.
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #19 u: Srpanj 27, 2010, 08:32:19 prijepodne »
gdje se nabave originalni tajmeri i kolika je cijena?

Offline Damir1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #20 u: Srpanj 29, 2010, 13:26:26 poslijepodne »
JUWEL,JUWEL,JUWEL i samo JUWEL....
Sama ideja Caymanovog spajanja u strujni krug putem jednog kabela me užasava.
Sviđa mi se njemačka jednostavnost i strogoća izrade kod Juwela.

Iz Dioklecijanovog grada!

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #21 u: Srpanj 29, 2010, 13:49:11 poslijepodne »
Ja sam za cayman,dizajn mi je fenomenalan a bome i dobro dihta,ima dosta stvari za nadogradnju(ventilator,drzac dodatnih kabela,hranilica ili nesto drugo,svjetlo).Svidja mi se sto ne moram skidat cijeli poklopac kad mjenjam vodu,rezuckam i sadim bilje(ali me nervira sto za sve imam posebni utikac,svjetlo,grijac,filter..+ sto jos imam dodatnu rasvjetu i pumpu pa mi ni produzni nije dovoljan lol).Imam i 2 juwel poklopca,jeftiniji su i tak i izgledaju.Meni su ok,sluze svrsi za koju sam ih i nabavio(posebno akvarij),jedino eto,ne mogu doci do prigusnice(imam i stari,tamo mogu)I moram skinut cijeli poklopac kad idem prckat ili mjenjat vodu.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 30, 2010, 15:25:47 poslijepodne »
gdje se nabave originalni tajmeri i kolika je cijena?
U pet centru  dođe oko 200kn, ali bolje prespoji na vanjski i miran si tako sam ja uradio.

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 30, 2010, 15:34:03 poslijepodne »
JUWEL,JUWEL,JUWEL i samo JUWEL....
Sama ideja Caymanovog spajanja u strujni krug putem jednog kabela me užasava.
Sviđa mi se njemačka jednostavnost i strogoća izrade kod Juwela.

[/quote ]Imam i jednog i drugog, šta se tiče caymana i njegovog jednog kabela to se da lako riješiti, prespojiš kako tebi paše tako da nije neki bed. Kod juwela moraš cijeli poklopac skinuti za prčkati po akvariju kod caymana  ne moraš otvoriš ga kao haubu na autu. A ne možeš reći da cayman nije dobro napravljen.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #24 u: Srpanj 30, 2010, 20:06:53 poslijepodne »
juwel je ziher puno bolje rješenje.